'Crisis kost beleggend NL 70 miljard'

Michel (OA)

De Nederlandse belegger heeft de waarde van zijn aandelenportefeuille in een jaar tijd gemiddeld met 50.000 euro zien dalen. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zegt dat een belegger gemiddeld 105.000 euro in aandelen heeft belegd.

Een op de vijf huishoudend belegt in aandelen, wat neerkomt op 1,4 miljoen beleggende particulieren. Het totale verlies bedraagt daardoor 70 miljard euro. Beleggen in aandelen van Nederlandse bedrijven, zoals Shell, Ahold, Unilever, ING en Aegon is veruit het populairst. Mensen die bijvoorbeeld in ING hebben belegd, hebben een groot deel van hun belegde vermogen zien verdampen. Het aandeel daalde sinds eind vorig jaar van 26,75 naar iets meer dan 7 euro. "Maar zelfs met een gespreide portefeuille, met ook buitenlandse fondsen, is de portefeuille gehalveerd", aldus Patrick Beijersbergen van VEB.

De VEB geeft het advies goed na te denken over de persoonlijke situatie en trapt nog even een open deur in: "normaliter beleg je voor de lange termijn, dan moet je dit gewoon uitzitten. Beleg je met geleend geld, of geld dat je nu nodig hebt, dan had je dat niet moeten doen."