FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 oktober 2008

Geldcrisis treft ook Golfstaten

Koeweit heeft vandaag maatregelen aangekondigd om de op een grootste bank in de stadstaat te redden. Ook werden stappen gezet ten behoeve van andere financiële instellingen. Het was al met al een ontnuchterende dag voor de olierijke Arabische Golfregio, die had gehoopt grotendeels buiten de financiële crisis te blijven.

Het besluit van de centrale bank van Koeweit om de handel in Gulf Bank-aandelen te stoppen vanwege grote verliezen bij de handel in derivaten, veroorzaakte schokgolven op de beurzen in de regio. Cruciale indexen noteerden verliezen van 3,5 tot 9 procent, alvorens enigszins op te krabbelen nadat de centrale bank had aangekondigd depositogaranties te overwegen.

De ontwikkelingen stonden in sterk contrast met de geruststellende verklaring die de ministers van financiën van de zes Golfstaten gisteren aflegden. De ministers constateerden na afloop van spoedberaad tevreden dat het regulerende beleid van hun regeringen de crisis op afstand hield.

De Gulf Bank noch de regering wilde iets zeggen over de omvang van de geleden verliezen, maar Ibrahim Dabdoub, de CEO van de National Bank of Kuwait, maakte tegenover het tv-station Al Arabiya gewag van verliezen tot tweehonderd miljoen dinar (584 miljoen euro).

De Gulf Bank zei dat de centrale bank donderdag was geïnformeerd dat enkele klanten verliezen hadden geleden als gevolg van de daling van de euro tegenover de dollar.

De Golfstaten ondervinden grote problemen om hun hoge uitgaven en hoge groeicijfers in overeenstemming te brengen met dalende olieprijzen en onzekerheid in de financiële sector. In het bijzonder de langdurige, lucratieve groei in de vastgoedsector in de Verenigde Arabische Emiraten lijkt onder druk te staan.

De Saudische aandelen- en effectenbeurs, de grootste in de regio, daalde zaterdag 8,7 procent en is sinds januari met ruim vijftig procent gedaald. De Saudische Tadawul index sloot zondag 1,6 procent lager, de Dubai Financial Market daalde met 4,7 procent en de beurs in Qatar zag een daling van 9 procent.

Analisten veronderstellen dat de grote hoeveelheid contanten die de Golfstaten dankzij hun oliewinsten hebben verkregen min of meer zal fungeren als een buffer tegen de heftige schommelingen, maar dat megaprojecten vertraging kunnen oplopen. Gevreesd wordt dat buitenlandse investeerders hun geld uit de Golf-markten halen als in de rijke ontwikkelde landen de groei vertraagt.


Geldcrisis treft ook Golfstaten  (foto: DAG)

Mellila afgesloten van buitenwereld door noodweer

Door zware overstromingen is de Spaanse enclave Melilla in Noord-Afrika volkomen afgesloten geraakt van de buitenwereld. Dat heeft de Spaanse regering vandaag gezegd.

Door hevige regenval zijn ten minste twee rivieren uit hun oevers getreden. Op de luchthaven in Melilla heeft de overstroming een gat van dertig meter in een muur geslagen, waardoor de terminal onder water liep en alle vluchten moesten worden geannulleerd.

Het noodweer in het westelijk deel van het Middellandse Zeegebied weerhoudt ook schepen ervan uit Melilla te vertrekken of er aan te leggen. Drie bruggen die de stad met Marokko verbinden zijn noodgedwongen gesloten, omdat de rivieren waar ze overheen liepen te wild waren. De politie heeft met reddingsacties al meerdere mensen voor de verdrinkingsdood behoed.

Dertig doden na verijdelde ontvoering in Pakistan

Pakistaanse Talibanstrijders van wie een poging tot ontvoering van een regeringsgetrouwe stamleider was mislukt, hebben vandaag één van diens aanhangers in het openbaar onthoofd. Bij daaropvolgende gevechten tussen Taliban en de stammilitie vonden zeker dertig mensen de dood.

De Pakistaanse politie zei dat Taliban probeerden regionaal leider Pir Samiullah in diens woning in de Swatvallei te ontvoeren. Zij duwden hem naar een gereedstaande auto toen zij werden geconfronteerd door tientallen aanhangers van Samiullah, die in het geweld wist te ontkomen. Naderhand keerden honderden Taliban terug, overweldigden drie leden van de militie en onthoofden een van hen ten overstaan van een grote menigte toeschouwers.

Talibancommandant mullah Shamsher zei volgens ooggetuigen dat de onthoofding 'een les' was voor iedereen die zich tegen de Taliban verzet. Bij de gevechten vonden twintig strijders, zes militieleden en vier omstanders de dood. Ook Shamsher kwam om het leven.

In de regio Bajur kwamen vandaag bij helikopter- en artilleriebeschietingen acht rebellen om het leven. In het dorp Tang Khata vonden drie opstandelingen de dood. In de aangrenzende regio Mohmand raakten bij een zelfmoordaanslag met een autobom vijf man ordetroepen gewond.

De gezagsgetrouwe milities, genaamd 'lashkars', worden door de Pakistaanse regering het bewijs genoemd dat een wig valt te drijven tussen extremisten en gematigden in de regio langs de grens met Afghanistan. Islamabad hoopt met steun van de regeringsgetrouwe milities het extremisme een halt toe te roepen en te marginaliseren.

De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani zei dat 'onze stambroeders' met de rebellen hebben gebroken en het terrorisme bestrijden. Pakistaanse functionarissen ontkennen dat zij de lashkars bewapenen, maar waarnemers veronderstellen dat zij overheidsfondsen ontvangen. Er mag worden betwijfeld of de milities het kunnen opnemen tegen de zwaarbewapende Taliban en hun aanhangers, die grote gedeelten van de grensregio in handen hebben.

Explosie Utrecht wellicht opzettelijk veroorzaakt

De politie houdt er rekening mee dat de ontploffing gisteravond waarbij vier Utrechtse woningen beschadigd raakten opzettelijk is veroorzaakt. Dat blijkt volgens een politiewoordvoerder uit getuigenverklaringen. Een bewoner zou zich van het leven hebben willen beroven en de gaskraan hebben opengedraaid.

De politie heeft vandaag onderzoek gedaan naar de toedracht van de explosie. Een woordvoerder wilde zondagavond niet dieper op de zaak ingaan. Bij de ontploffing raakte een van de bewoners zwaargewond. Verder zijn geen slachtoffers gevallen.

De bewoners van het rijtjeshuis met vier duplexwoningen aan de Marnixlaan hebben de nacht elders doorgebracht. De panden zijn volgens een politiewoordvoerder niet meer bewoonbaar.

Finale: FOK!wereldvoetballer van het Jaar

Op het FOK! VBL-forum werd de afgelopen twee jaar een verkiezing voor de FOK!wereldvoetballer van het jaar gehouden. Eerder gingen Fabio Cannavaro en Kaká er met de eer vandoor. Maar welke speler pakt deze titel dit jaar?

De voorronde is inmiddels achter de rug. Dit leverde 20 namen van voetballers op, die in de finale staan. Deze lijst vind je hieronder:

Naam spelerNaam spelerNaam spelerNaam speler
Sergio AgueroSteven GerrardLionel MessiMarcos Senna
Andrei ArshavinXavi HernandezRuud van NistelrooyWesley Sneijder
Iker CasillasZlatan IbrahimovicRobin van PersieFernando Torres
Cesc FabregasDirk KuijtCristiano RonaldoRafael van der Vaart
Rio FerdinandFrank LampardEdwin van der SarDavid Villa

Hoe gaat het stemmen in zijn werk?
Iedereen kiest uit de lijst namen zijn top 3 spelers. De nummer één krijgt 5 punten, de nummer twee krijgt 3 punten en de nummer drie krijgt 1 punt.

Tot wanneer kan ik stemmen?
In de finale kan gestemd worden tot en met 1 november 2008 23:59.

Klik hier om meteen te stemmen

Duitse politie flitst muppet

De politie in Duitsland is momenteel op zoek naar een bestuurder van een Britse Audi met gevoel voor humor. De bestuurder scheurt met de Audi langs verschillende flitspalen in Duitsland en op de gemaakte foto's is niet de foto van de Brit, maar van drummer Animal van de Muppet Show te zien als bestuurder van de auto.

In Duitsland moeten zowel de nummerplaat als de bestuurder van de auto zichtbaar op de foto staan, wil de politie proces-verbaal op kunnen maken nadat iemand geflitst is. "Alleen de nummerplaat is niet voldoende. We moeten foto's van de bestuurder als bewijs hebben", aldus een woordvoerder van de Duitse politie.

De bestuurder van de Britse Audi zette Animal op de bijrijderstoel. De camera's op de flitspalen zijn ingesteld om bestuurders aan de linkerkant van de auto te fotograferen. In dit geval kreeg de politie hierdoor geen bruikbare foto van de bestuurder, maar van Animal, meldt The Daily Star. "Dit is misschien een goed voorbeeld van Britse humor, maar er is nog steeds sprake van gevaarlijk rijgedrag," al dus een woordvoerder van de Duitse politie.

De flitsfoto's zijn overigens hier te bewonderen.

 

Met dank aan Crashcat en picobyte voor de submit.

Verbeek blij met strijdlust en fans

Na de 2-2 tegen SC Heerenveen maakte Feyenoord-coach Gertjan Verbeek het publiek een compliment. Tevens hoopt de oefenmeester dat zijn club na vandaag weer naar boven kan kijken op de ranglijst.

Verbeek dacht tot aan de 0-2 dat er weer een verlies aan zat te komen. "Bij de start van de wedstrijd was het duidelijk dat we een ploeg zijn die flink wat opdonders heeft opgelopen. We begonnen zonder zelfvertrouwen en initiatief. Het eerste kwartier was duidelijk voor Heerenveen. Dan valt die 0-1 en krijg je weer een opdonder van jewelste. Zeker na de 0-2 moet ik het publiek een compliment geven. Op zo’n moment kunnen ze twee dingen doen en gelukkig kozen ze ervoor om achter ons te gaan staan. Door de wisselwerking met het publiek zijn we teruggekomen in de wedstrijd."

De oefenmeester hoopt dat zijn ploeg de weg naar boven weer gevonden heeft: "Ik hoop dat dit de ommekeer is. Gelukkig mogen we woensdag alweer, als Sparta wacht. Hopelijk kunnen we dit dan doorzetten in een overwinning. Daar snakken we naar".

Na zeven wedstrijden staat Feyenoord op de vijftiende plaats in de Eredivisie.

De wedstrijddag van kevin6188

FOK!sport biedt users de mogelijkheid om hun beleving over een bepaalde wedstrijd of evenement op te sturen. Zo bezocht user kevin6188 het duel tussen Aston Villa en Ajax. Hieronder vind je zijn ervaringen over deze wedstrijd. Wil jij hier ook aan meewerken, stuur dan een mailtje met je belevenis naar sport@fok.nl o.v.v. Sfeerverslag van een evenement.

"Jááháá", zeg ik tegen mijn vader onder Studio Sport. Voor de zoveelste keer begint hij over die keer dat hij Ajax achterna reisde naar Nottingham Forest-uit, de geweldige sfeer die er in zo'n echt Engels voetbalstadion hangt en dat ik – zodra ik de kans krijg – dat toch ook zeker nog een keer moet doen. Dat Ajax in 1980 met 2-0 verloor, is al die tijd slechts bijzaak gebleven. Een kleine dertig jaar verder is het mijn beurt.

De loting voor de groepsfase van de UEFA Cup is goed geweest en de bepaling van het wedstrijdschema nóg beter: Aston Villa – Ajax. Misschien niet de gedroomde opponent, want dat was Tottenham Hotspur, maar dat deert niet. Eens kijken wat die mooie woorden van mijn vader allemaal waard blijken te zijn.

Samen met vijf vrienden per bus en boot richting Birmingham. Het wordt geen gestroomlijnde trip. De eerste aanwijzing dient zich woensdag op de dag van vertrek aan als blijkt dat één van de zes weliswaar een reis heeft geboekt, maar is vergeten een kaartje voor de wedstrijd zelf te halen. Het kaartje is via de Ajax-webshop wel in het winkelmandje geplaatst, maar het afrekenen gebeurt een half uur te laat als de virtuele kassa al is gesloten. Na wat heen en weer bellen met Ajax, wordt er alsnog een kaart klaargelegd.

Een middagje later blijkt het ook in de eerste pub waar we belanden net even anders te gaan. Het dragen van voetbalshirts en vesten wordt niet geaccepteerd en ook moeten mensen hun petjes afzetten. Al te serieus worden de opmerkingen niet genomen en als het inmiddels aangebrande personeel voor de tweede keer komt waarschuwen, is dat reden voor een mannetje of veertig uit Amsterdam om collectief op te stappen.

Aan het einde van de middag blijkt het dragen van een vest, shirt of sjaal in de sportsbar helemaal niet zo'n probleem. Al blijft de vraag of het personeel het wel echt zo leuk vindt dat hun tent wordt overgenomen door een paar honderd Ajacieden onbeantwoord. Mensen in de stad zelf blijken al die Ajax-fans een stuk leuker te vinden. Ons wordt door een passant alles gevraagd over Rodney Sneijder, Jong Ajax, De Toekomst en het niveau van de zaterdagamateurs. Ondertussen geven wij de tip toch vooral op Luis Suárez te letten vanavond.

Ook wij worden in de gaten gehouden; door de bobby's. Die blijken het niet zo'n goed idee te vinden als we met z'n allen los koers zetten naar Villa Park. We realiseren het ons een halve minuut te laat en ons groepje van zes valt uiteen in twee drietallen. Gezellig wandelen met Oom Agent dus. "Chop-chop, fill up the gaps", klinkt het links en rechts. Tussendoor mogen we op het station een goed half uur wachten op een trein, slaat de paniek even flink toe als het ongeduld toeslaat en de Ajacieden zich dus maar zelf in de trein wringen en blijken de vrouwelijke agentes stiekem best wel lief te zijn. De kampbeul die de leiding heeft is minder... euhm, sympathiek.

Hetzelfde geldt voor enkele van zijn mannelijke collega's dicht in de buurt van het stadion. Wij lopen vooraan, maar worden tegen de agenten aangeduwd als de ene helft van de groep het commando 'langzaam lopen' wel opvolgt en de andere groep niet. De politie denkt dat wij expres duwen, terwijl wij juist weer van achteren geduwd worden. Dan maar knuppelen, toch?! Ik heb mazzel en loop naar de zijkant, mijn maat is minder gelukkig. Hij komt ten val en wordt ingerekend. Van de wedstrijd maakt hij geen minuut mee, maar gelukkig wordt er van zijn aanhouding verder geen werk gemaakt.

Met z'n vijven proberen we er maar het beste van te maken. De sfeer zit er goed in en het uitvak weet zich verrassend goed te weren tegen de Villa-fans, die als ze een liedje inzetten met z'n allen tegelijk, zowel jong als oud, uit volle borst meedoen. Alleen op 'You only sing when we're winning' wordt even geen antwoord gevonden. Dus Ajax maar weer steunen. Ondanks een slecht begin lijkt er voorzichtig iets meer mogelijk dan een gelijkspel, maar uitgerekend op dat moment valt de onnodige 2-1, zoals de 1-0 ook al zo dom en onnodig was. En dat ook nog eens vlak voor rust.

Het komt de sfeer niet ten goede. Zowel vocaal als op het veld wordt Ajax afgetroefd. Een wanhopig soort van offensiefje zorgt in de laatste minuten op beide fronten niet voor verandering. Ajax is net niet goed genoeg om dat beetje geluk af te dwingen dat nodig is om de gelijkmaker te forceren en Villa juicht omdat de eerste drie punten binnen zijn. Het publiek bedankt de spelers en vooral Gregory van der Wiel scoort punten. Hij komt speciaal nog even terug om net als Thomas Vermaelen zijn shirt in het publiek te gooien.

Tot zover de wedstrijddag. Een uurtje of veertien later loop ik van het treinstation richting mijn huis. Ik denk terug aan de woorden van mijn vader, die ik hem zo vaak heb horen zeggen. Hij had inderdaad gelijk. Grote kans dat ik later míjn zoon ga vervelen met dit verhaal.

'Barack Obama is onverkiesbaar'

Op een moment dat Barack Obama in de Amerikaanse presidentsverkiezen een comfortabele voorsprong neemt  ten opzichte van zijn concurrent John McCain, komt een nieuwe affaire opzetten waarmee de verkiezing van Obama als President van de Verenigde Staten weleens volledig in het geding zou kunnen komen.

Senator Obama schijnt op 4 augustus 1961 niet geboren te zijn in het Kapi'olani Kinderziekenhuis te Honolulu op Hawaii, maar in het Coast Province Hospital van Mombasa in Kenya, in de tijd dat het territoriaal gezien onder de Britse Kroon viel. Na het huwelijk van zijn moeder met een Indonesische man, Lolo Soetoro, en hun verhuizing naar Indonesië in 1967, heeft Barack Obama de Indonesische nationaliteit verkregen.

Hij is indertijd ook onder die nationaliteit als Barry Soetoro geregistreerd aan de St. Franciscus van Assisi-school in Jakarta. Op 20-jarige leeftijd heeft hij op zijn Indonesische paspoort een reis naar Pakistan gemaakt, terwijl dat land toen voor Amerikanen ontoegankelijk was.

Echter, in de Amerikaanse grondwet staat dat burgers uitsluitend voor het presidentschap verkiesbaar zijn, wanneer zij ook daadwerkelijk op het Amerikaanse grondgebied geboren zijn.

Deze feiten zijn door de reeds bekende advocaat Mr Phillip J. Berg aan het Gerechtshof van Philadelphia overlegd, nadat noch Barack Obama, noch het Democratic National Committee (DNC) zich verwaardigd hadden om een tegenbewijs over de nationaliteit en de geboorteplaats van de senateur te overleggen.

Afgelopen vrijdag 24 oktober is in deze zaak het -voorlopige- oordeel gevallen. Op basis van de Amerikaanse Verkiezingswet wordt controle over de verkiesbaarheid van een presidentskandidaat pas na zijn eventuele verkiezing uitgevoerd. Niets belemmert Barack Obama dus om zijn kandidaatschap te handhaven, zelfs als zijn eventuele verkiezing achteraf ongeldig zou blijken te zijn en hij in dat geval weer zou moeten aftreden. De rechter van Pensylvania, R. Barclay Surrick, heeft de klacht van Mr Berg dan ook verworpen omdat deze zolang Barack Obama niet verkozen is, nog niet ontvankelijk is.

Afgezien van de feiten dat de griffier van de genoemde rechter en de vrouw van senateur Obama voor hetzelfde kantoor werken, en dat het origineel van het vonnis vanuit een andere staat gefaxt schijnt te zijn, alvorens door rechter Surrick ondertekend te worden, is dhr. Berg van mening dat Obama al meerdere verkiezingswetbeschikkingen heeft overtreden. Hij heeft de zaak direct naar het Hooggerechtshof gebracht: dossier Berg versus Obama n°08-cv-04083.

Motorrijder rijdt 226 op 80 km-weg

Een motorrijder uit Raalte heeft de politie gisterenmiddag vol verbazing doen opkijken. De man reed met een snelheid van 226 kilometer per uur over de Nieuwe Deventerweg in Raalte. Op deze weg is tachtig kilometer per uur toegestaan.

Dementieva pakt titel ten koste van Wozniacki

Elena Dementieva is de winnares geworden van het WTA-toernooi van Luxemburg. In een spannende finale versloeg ze het jonge talent Caroline Wozniacki in drie sets: 2-6, 6-4 en 7-6.

De Russische Dementieva, die zonder setverlies de finale had bereikt, kende een moeizame start. Haar jonge Deense opponente zette haar al vroeg onder druk en de nummer één van de plaatsingslijst had moeite om haar eigen servicegames te behouden. Wozniacki trok de eerste set dan ook verdiend naar zich toe met 6-2.

In de tweede set was Dementieva duidelijk beter. Ze plaatste een vroege break, maakte minder fouten en ditmaal trok zij met 6-4 aan het langste eind. In de beslissende derde set leek Wozniacki op weg naar een overwinning toen zij al snel met 2-0 voor kwam, maar uiteindelijk won Dementieva het op ervaring. In de tiebreak won zij met 7-4 voor haar derde WTA-titel van het jaar.

Aanleg fietstunnel onder A13 loopt vertraging op

De werkzaamheden op de A13 bij Delft hebben ernstige vertraging opgelopen. Er werd geprobeerd een fietstunnel onder de snelweg door te schuiven, maar dat is mislukt. Rijkswaterstaat liet vanavond weten dat de werkzaamheden zijn stilgelegd zodat alle rijstroken vanaf morgen weer beschikbaar zijn.

Het is volgens Rijkswaterstaat nog onduidelijk wanneer de aannemer de werkzaamheden hervat. Komende dagen wordt onderzocht wat er precies mis is gegaan. Het is niet de eerste keer in Nederland dat op een dergelijke manier een tunnel wordt aangelegd. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat is dan ook 'hoogst verbaasd' dat de aanleg is mislukt.

Uitslagen Engeland speelronde 9

Dit weekend werd in de Premier League de negende speelronde afgewerkt, waarin onder meer de topper tussen Chelsea en Liverpool plaatsvond. Daarnaast wist Tottenham Hotspur eindelijk weer eens te winnen. Hieronder volgt een overzicht van dit weekend.

Tottenham Hotspur boekt eindelijk zege
Tottenham Hotspur is er dit weekend eindelijk in geslaagd om drie punten te pakken. In eigen huis was de ploeg van voormalig PSV-speler Heurelho da Silva Gomes met 2-0 te sterk voor Bolton Wanderers. Toch staan The Spurs nog altijd op de laatste plaats in het Premiership.

Na 17 minuten wedstrijd kwam Tottenham Hotspur op voorsprong door een treffer van Pavlyuchenko. Diep in de tweede helft wist de thuisploeg Bolton Wanderers op de knieën te krijgen. Hier had Bent echter wel een strafschop voor nodig, die dit buitenkansje uiteraard niet liet liggen. De achterstand op Newcastle United, dat negentiende staat, is nu nog maar één punt.

Hull City na zege op gelijke hoogte met Chelsea
Hull City, dé relevatie van de Premier League, blijft goed presteren. De promovendus was dit weekend veel te sterk voor West Bromwich Albion, dat tegen een 3-0-nederlaag aanliep. Door de winst staat de ploeg nu op gelijke hoogte met Chelsea. The Blues verloren van Liverpool, maar hebben wel een beter doelsaldo.

Hull City kwam vlak na rust op voorsprong door een doelpunt van Zayatte. Een kwartier later troffen de bezoekers opnieuw doel. Deze keer had Geovanni zijn vizier op scherp staan en verdubbelde de voorsprong. Slechts drie minuten later wist King het duel te beslissen door de derde goal aan te laten tekenen. Bij de thuisploeg stonden de Nederlanders Gianni Zuiverloon en Ryan Donk in de basis.

Manchester United morst punten bij Everton
Manchester United heeft dit weekend duur puntverlies geleden in het treffen met Everton. Na negentig minuten stond er namelijk 1-1 op het scorebord. Hierdoor verloren The Mancunians voorlopig de aansluiting met de top vier.

Fletcher was in de eerste helft, na 22 minuten spelen, verantwoordelijk voor de openingstreffer. De Schotse speler wist een combinatie met Giggs af te ronden. Daarna drongen de bezoekers verder aan, zodat mogelijk de tweede treffer binnen getikt kon worden. Cristiano Ronaldo was hier dichtbij, maar Howard wist deze doelpoging onklaar te maken. Na rust zorgde Fellaini ervoor dat de twee ploegen op gelijke hoogte kwamen. In het laatste half uur werd er niet meer gescoord, waardoor Manchester United slechts één punt mee naar huis kon nemen


Uitslagen van speelronde negen:

ThuisUitUitslagen
EvertonManchester United1-1
SunderlandNewcastle United2-1
West Bromwich AlbionHull City0-3
Blackburn RoversMiddlesbrough1-1
ChelseaLiverpool0-1
Tottenham HotspurBolton Wanderers2-0
Manchester CityStoke City3-0
Wigan AthleticAston Villa0-4
West Ham UnitedArsenal0-2
PortsmouthFulham1-1

De stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 Liverpool 9 7 2 0 23 14-6
2 Chelsea 9 6 2 1 20 19-4
3 Hull City 9 6 2 1 20 14-11
4 Arsenal 9 6 1 2 19 18-6
5 Aston Villa 9 5 2 2 17 16-10
6 Manchester United 8 4 3 1 15 13-5
7 Portsmouth 9 4 2 3 14 10-14
8 Manchester City 9 4 1 4 13 23-14
9 Sunderland 9 3 3 3 12 9-10
10 West Ham United 9 4 0 5 12 14-16
11 Blackburn Rovers 9 3 3 3 12 9-15
12 Middlesbrough 9 3 1 5 10 8-15
13 West Bromwich Albion 9 3 1 5 10 7-14
14 Everton 9 2 3 4 9 13-19
15 Fulham 8 2 2 4 8 6-8
16 Wigan Athletic 9 2 2 5 8 11-13
17 Bolton Wanderers 9 2 2 5 8 8-12
18 Stoke City 9 2 1 6 7 10-18
19 Newcastle United 9 1 3 5 6 10-17
20 Tottenham Hotspur 9 1 2 6 5 7-12

Topscorers:

#Speler Club Doelpunten
1Zaki Wigan Athletic 7
2Robinho Manchester City 6
=Defoe Portsmouth 6
4Agbonlahor Aston Villa 5
=Carew Aston Villa 5
=F Torres Liverpool 5

Programma speelronde 10:

DatumThuisUit
28/10Newcastle UnitedWest Bromwich Albion
29/10Hull CityChelsea
29/10Stoke CitySunderland
29/10Aston VillaBlackburn Rovers
29/10FulhamWigan Athletic
29/10ArsenalTottenham Hotspur
29/10Bolton WanderersEverton
29/10Manchester UnitedWest Ham United
29/10MiddlesbroughManchester City
29/10LiverpoolPortsmouth

Söderling wint titel in Lyon

Robin Söderling is de winnaar geworden van het ATP-toernooi van Lyon. In de finale versloeg hij de Fransman Julien Benneteau voor eigen publiek.

De Zweed Söderling speelde een goede eerste set. Op eigen service kwam hij nagenoeg niet in de problemen en één break was voldoende om de set met 6-3 naar zich toe te trekken. In de tweede set leek een vergelijkbaar scenario in de lucht te hangen, totdat de Zweed plotseling alsnog de break voorsprong alsnog uit handen gaf. In een spannende tiebreak was Benneteau, gesteund door het thuispubliek, vervolgens de betere.

In de derde en beslissende set liet Söderling zich echter niet van de wijs brengen. Hij plaatste twee beslissende breaks en won overtuigend met 6-1. Voor Robin Söderling is het zijn eerste titel van dit jaar, nadat hij al drie finales verloor.

Mexico pakt grote drugsbaron op

Mexicaanse soldaten hebben gisteravond een grote drugsbaron gearresteerd. Dat heeft het ministerie van defensie vandaag bekendgemaakt.

Eduardo Arellano Felix, een van de leiders van het Arellano Felixkartel werd na een schotenwisseling gearresteerd in Tijuana, aan de grens met de Verenigde Staten. Ook zijn dochter werd opgepakt.

Volgens de Mexicaanse overheid namen Eduardo en zijn zus Enedina de leiding van het drugskartel op zich nadat enkele van hun broers waren gearresteerd of omgekomen.

Het kartel kwam op in de jaren tachtig en richtte zich met name op de Amerikaanse markt. De afgelopen jaren is het sterk verzwakt doordat leiders werden opgepakt of gedood. In 2006 werd Francisco Javier Arellano Felix door de VS in internationale wateren gevangen genomen aan boord van een vissersboot. In 2002 werd het organisatorische brein van het kartel, Benjamin Arellano Felix, gearresteerd en werd de gewelddadige Ramon Arellano Felix gedood.

[WTCC] Coronel verbaasd door zege

Tom Coronel kan het nog steeds niet bevatten. De Nederlander won in Japan de tweede WTCC-race van het weekend.

Coronel houdt van Japan en Japan houdt van Tom Coronel. Desondanks viel de kwalificatie wat tegen en Coronel startte de eerste race vanaf een zeventiende plaats. Echter wist hij op te klimmen naar een achtste plaats en pakte daarmee de pole voor de tweede race. De tweede race werd een lastige wat betreft de bandenkeuze. De baan was nat maar droogde op, waardoor een deel van de coureurs besloot de gok te nemen voor slicks, een andere deel besloot op regenbanden van start te gaan.

En Coronel? Die koos voor de gulden middenweg. Slicks voor, regenbanden achter. Achteraf bezien misschien niet geheel de juiste keuze want Farfus was in de eindfase van de race erg snel op slicks, maar Coronel had genoeg voorsprong opgebouwd om zijn eerste WTCC-wedstrijd te winnen.

"Het waren in alle opzichten bijzondere dagen", lacht de Nederlander na afloop. "Ik had niet al teveel mensen iets over deze trip verteld, maar had besloten al op woensdag naar Japan te gaan. Daar bezocht ik allereerst de nodige teams en mensen waar ik destijds voor en mee reed. De reacties waren hartelijk en okay. Ook op het circuit, dat er nog hetzelfde bij lag als toen ik daar destijds op reed, was het apart. Er stonden op de donderdag al vele mensen met modellen van mijn oude race-auto's die ik voor ze moest tekenen. Geloof mij, ik heb er tientallen van een handtekening voorzien. Leuk om te zien dat er in dit land nog steeds zo veel fans zijn en je hier nog steeds erg gewaardeerd wordt."

"Maar we waren hier om te racen met de SEAT en ik was blij verrast met de eerste meters. De auto voelde goed aan en ik zat vrij snel in de juiste swing. In de tweede training pakte ik op nieuwe banden zelfs een tweede plaats. Een goed perspectief voor de training, waarin ik uiteindelijk zeventiende werd. Dat kon ik niet geloven, want het was een goed rondje maar ik kwam toch 1,1 seconden tekort op de snelste tijd. Ook nu zou ik niet weten waar ik die vandaan had moeten halen. Na de natte warm-up kreeg ik een veel beter gevoel, want alles liep lekker. Ik reed lange tijd als derde en werd uiteindelijk vijfde."

"De start van de eerste race ging al even lekker. Het was net iets minder nat dan tijdens de warm-up en nadat ik langs Jordi Gene was, reed ik op de tiende, elfde en twaalfde plaats. Pas in de laatste ronde kwam daar verandering in. Voor mij gingen wat mannen van de baan en daarmee won ik nog een enkele plaats om in de laatste bocht D'Aste nog binnendoor in te halen. Zelf had ik op dat moment geen idee waar ik lag en was zeker blij verrast toen ik hoorde dat ik achtste was geworden. Mooier kun je het toch niet bedenken, want daarmee sta je voor de tweede race op poleposition."

"Ik bleef mij focussen op het weer en omdat het niet echt regende wilde ik de overstap naar slicks maken. Maar toen ik daar in de rit naar het parc fermé en tijdens de opwarmronde mee reed, brak de auto achter uit. Daarom heb ik achter regenbanden laten monteren en heb voor de slicks laten zitten. Anderen, zoals Monteiro stonden op 'full wets', terwijl Farfus rondom op slicks stond. In het begin was het even lastig maar in de vijfde ronde kon ik de leiding overnemen en heb daarna een aardige voorsprong op kunnen bouwen."

"Tegen het eind kwam Farfus sterk terug en met hem heb mega gevechten geleverd. Zeker in de laatste twee ronden. Ik wist hem achter mij te houden en de race te winnen. Het was eerst zeker wat onwerkelijk maar ik kan je zeggen dat ik hier superblij mee ben en voor mij persoonlijk is het natuurlijk super dat het hier in Japan is gebeurd. Een land waar ik al zoveel mooie resultaten heb geboekt. Echt super", aldus de SEAT-coureur.

De Cler niet blij met Verbeek

Tim de Cler mag maandagochtend uitleggen waarom hij na zijn wissel zo boos reageerde. In de 77e minuut van het duel met Heerenveen (2-2) verliet hij boos het veld en zocht meteen de kleedkamer op.

De Feyenoord-verdediger riep bovendien nog wat tegen trainer Gertjan Verbeek. "Hij riep waarom ik dat nou deed", aldus Verbeek tegenover AD.nl. "Ik zal hem morgen wel uitleggen waarom ik hem wisselde. Kan hij mij meteen uitleggen waarom hij zo speelde."

Na een dramatische 3-0 nederlaag bij Nancy haalde Feyenoord zondag een punt binnen tegen Heerenveen. De Rotterdammers staan met vijf punten uit zeven duels op een teleurstellende vijftiende plaats in de Eredivisie.

Huntelaar: "Ik heb niet gezegd dat het goed was"

Eindelijk lukte het Klaas Jan Huntelaar weer om in de Eredivisie te scoren. De teller stond tot vanmiddag nog maar op twee doelpunten. Zijn ploeg Ajax won met 2-0 van NEC en rukte daardoor op naar de vijfde plaats.

Zo langzamerhand nam de kritiek op de scherpte van Huntelaar toe. Tegen NEC pikte hij eindelijk een doelpuntje mee. "Of ik opgelucht was?", herhaalt de spits de vraag. "Nou, niet echt. Het was vooral lekker dat we vlak voor rust een doelpunt maakten."

"We wisten dat NEC een lastige ploeg was, dus dan mag je gewoon blij zijn dat je na een zware wedstrijd de drie punten pakt", aldus Huntelaar, die kritisch bleef. "Er zijn wel dingen voor verbetering vatbaar, maar over het algemeen ben ik tevreden."

Op de ranglijst sprong Ajax van plek tien naar vijf. Huntelaar: "We wisten dat we goede zaken konden doen omdat PSV had verloren. Dat hebben we gedaan. Dat het niet helemaal fris oogde had ook wel met de wedstrijd van donderdag te maken."

Huntelaar reageerde scherp op de vraag of de uitslag de problemen van het spel niet maskeren. "Ik heb ook niet gezegd dat het spel goed was. Het belangrijkste is alleen dat je resultaat boekt en een reeks neerzet. Dat moeten we nu ook bij Heracles zien door te trekken", aldus 'The Hunter', die eindelijk weer eens wat ving.

Schöne: "Ik dacht al dat-ie er binnen was"

Terwijl de regen op het dak van de Amsterdam ArenA kletterde verloor NEC van Ajax (2-0). De Amsterdammers speelden niet groots, maar een zeer zwak NEC kon nooit aanspraak maken op de winst. Toch had NEC'er Lasse Schöne reden tot klagen. Goal.com sprak met de middenvelder.

Na 33 minuten leek Schöne een strafschop te hebben verdiend toen hij net binnen het zestienmetergebied werd tegengehouden door Ajacied Thomas Vermaelen. Scheidsrechter Bossen liep al naar de stip, maar veranderde op advies van zijn grensrechter de koers naar de rand van het strafschopgebied.

Onterecht, bleek uit de herhaling. "Zie je wel, dat dacht ik al", zegt Schöne gefrustreerd bij het horen van dat bericht. "Het stond toen 0-0. Dan krijg je een hele andere wedstrijd", aldus Schöne tegen Goal.com.

Het was tekenend dat iedereen bij NEC het na afloop over dat moment had, want de Nijmegenaren kwamen er voetballend niet aan te pas in Amsterdam, vond ook de Deense middenvelder. "Het was slordig. Of de wedstrijd in Zagreb meespeelde? Natuurlijk, maar Ajax had ook een zware pot in de benen. Dus dat mag geen excuus zijn."

"Eigenlijk gaat het 44 minuten gelijk op en dan maak je zo’n stomme fout en loop je achter de feiten aan", vervolgt hij. "Het was geen fantastische wedstrijd. We hadden net wat scherper moeten zijn, want nu was het steeds net niet."

Wat vond Schöne van het spel van tegenstander Ajax? "Nou, je weet natuurlijk altijd dat Ajax-uit een lastige pot is. Als je een fout maakt kunnen ze dat snel uitspelen. Goed vond ik ze niet spelen, maar wij moeten naar onszelf kijken. Het was niet best."

Toch gaat het met Schöne zelf niet zo slecht. "Ik zit lekker in m'n vel. Ik heb in het begin van dit seizoen vaak vanaf links gespeeld, maar vandaag speelde ik centraal. Dat vind ik toch wel lekker", besluit hij zijn verhaal met een glimlach.

Van Dijk prijst FC Utrecht na roerige week

Na een veelbewogen week bij FC Utrecht wachtte vandaag het treffen met koploper NAC Breda. Met de 0-0 eindstand kregen de Domstedelingen eigenlijk iets te weinig. Desondanks was aanvoerder Gregoor van Dijk naderhand wel te spreken over de prestatie van FC Utrecht.

"Qua wedstrijd kunnen we niet tevreden zijn met dit resultaat, maar uiteindelijk heb ik hier wel vrede mee," beschouwde Van Dijk de wedstrijd na met Goal.com. "We hebben er alles aan gedaan, we hebben ons leeggeknokt maar het ontbrak ons een beetje aan geluk."

De plotse wisselingen van de wacht in de trainersstaf en de daarbijkomende media-aandacht hadden hun sporen nagelaten bij de spelers van FC Utrecht, vond de captain van de Domstedelingen. "Opeens sta je met nieuwe mensen in de kleedkamer. Zoiets is wel vreemd. Het laatste kwartier waren we dan ook op, toen gingen we alles wel voelen."

Door het gelijkspel dreigt FC Utrecht de aansluiting met de middenmoot te verliezen. Van Dijk blijft desondanks positief. "Ik vind het knap hoe we ons vandaag hebben gehouden. Er is veel druk geweest en de ploeg verdient dan ook een compliment voor deze prestatie."

"Donderdag wacht De Graafschap. Vanaf nu zullen we punten moeten gaan halen," besloot Van Dijk zijn verhaal.

'Amerikanen voeren aanval uit in Syrië'

Amerikaanse gevechtshelikopters hebben een luchtaanval uitgevoerd in een Syrisch dorp, dicht bij de Iraakse grens. Dat hebben de Syrische staatstelevisie en ooggetuigen vandaag gemeld.

Volgens ooggetuigen werd het dorp Hwijeh, zo'n zeventien kilometer van de grens met Irak, aangevallen door twee helikopters met Amerikaanse strijdkrachten aan boord. Er zouden zeven doden en vijf gewonden zijn gevallen. Het Amerikaanse leger in Irak gaf vooralsnog geen commentaar.

Alle marathonlopers Engeland terecht

Britse reddingswerkers hebben alle deelnemers die vermist waren na een bergmarathon in het noordwesten van Engeland teruggevonden. Dat meldden Britse media vandaag.

De ongeveer 2500 deelnemers van een tweedaagse tocht in het Lake District, in het noordwesten van Engeland, werden zaterdag overvallen door het hevigste noodweer in de regio in veertig jaar. De tocht werd afgeblazen, maar wegens de harde regen en overstromingen in het berggebied kon de organisatie de meeste lopers niet meer bereiken. Ze moesten de nacht doorbrengen op boerderijen, in mijnen of in tenten.

Zondagochtend waren nog 1700 deelnemers vermist, maar in de loop van de dag werden zij allemaal opgespoord. Zeker twaalf mensen hadden last van onderkoelingsverschijnselen.

Zwaar ongeval amazone Phillips

Zara Phillips, kleindochter van de Britse koningin, heeft dit weekeinde, bij een ongeval in een eventingwedstrijd in het Franse Pau, een jukbeen gebroken.

Met haar paard Tsunami II liep het slechter af. Het dier liep een gebroken ruggenwervel op en moest worden afgemaakt.

Phillips is wereldkampioene in de eventing, een titel die ze in 2006 veroverde in Aken. Haar paard Toytown kampte met een blessure waardoor Phillips niet kon meedoen aan de Olympische Spelen van deze zomer in Peking.

Prijswinnaars FOK!sport

FOK! mocht de afgelopen week weer prijzen weggeven. Hieronder vind je de winnaars.

In samenwerking met Tirionuitgevers mochten we! het boek 'Verliefd op sneeuw' weggeven. Je hoefde daar alleen maar een mailtje naar ons voor te sturen.

De winnaars zijn:
Matters
Taxman
XL

Prijswinnaars gefeliciteerd! Het boek komt zo spoedig mogelijk jullie kant op.

Hou FOK!sport overigens in de gaten. Aankomende week zijn er weer leuke prijzen te winnen.

Derde zege op rij voor Federer in thuistoernooi

Voor de derde keer op rij heeft Roger Federer zijn thuistoernooi gewonnen. In de finale van het ATP-toernooi in Basel was de Zwitser met 6-3 en 6-4 te sterk voor David Nalbandian.

Voor deelname aan het officieuze WK, dat Federer vorig jaar wist te winnen, deed Nalbandian goede zaken. De Argentijn staat achtste op de ATP-ranglijst en alleen de beste acht spelers plaatsen zich voor het toernooi, dat over een paar weken is.

Duizend huishoudens noord Groningen zonder stroom

Ongeveer duizend huishoudens in het noorden van Groningen zitten sinds vanmiddag 17.00 uur zonder stroom. Dat meldde energieleverancier Essent.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn onder andere Uithuizen, Roodeschool, Garsthuizen en Zijldijk door de storing getroffen. Ook het regionale treinverkeer heeft last van de storing.

Medewerkers van Essent zijn op zoek naar de oorzaak. Omdat het om een relatief groot gebied gaat, kan het nog wel even duren voordat die is gevonden, aldus de zegsman.


Groningen zonder stroom, dan maar kaarsjes.  (foto: ANP)

Utrecht nog in gesprek met ontslagen viertal

De voorzitter van FC Utrecht, Jan-Willem van Dop, heeft vanmiddag na de competitiewedstrijd tegen NAC Breda gezegd dat de club nog in gesprek is met de vier ontslagen assistenten van trainer Willem van Hanegem over de afwikkeling van hun contract.

"De afwikkeling is in volle gang. Vrijdag zijn de vier op kantoor geweest, toen hebben we voorstellen besproken. Iedereen heeft het recht daar even over na te denken en op te reageren. Hoe vervelend dit allemaal ook is, het blijven heel capabele mensen.”

Assistent John van Loen reageerde afgelopen vrijdag vol ongeloof op zijn ontslag. Van Loen zei dat hij nooit signalen had gekregen. Van Dop zei daarover: "Er zijn meerdere gesprekken geweest, soms was ik daar zelf ook bij. We zitten hier niet opeens kiekeboetje te spelen.”

De technisch directeur van Utrecht, Piet Buter, zei dat het al veel langer niet goed liep met het viertal. "In het laatste jaar dat Foeke Booy hier trainer was, ging het al niet goed met de onderlinge verhoudingen. We hebben vaak gespreksronden gehad, waarna het weer wat beter ging. Maar steeds vielen we weer terug.”'

Mortal Kombat vs. DC Universe minder gewelddadig

Het noodlijdende Midway heeft een bestseller nodig om het hoofd boven water te houden. Midway lijkt haar zinnen te zetten op Mortal Kombat vs. DC Universe, aangezien ze de game minder gewelddadig maken om meer te kunnen verkopen in de kerstperiode. Door het geweld in de game kreeg Mortal Kombat vs. DC Universe in plaats van een gehoopte T-rating (ongeveer zoals 12+ in Nederland) een M-rating (18+ in Nederland) toegewezen. Ontwikkelaar Midway heeft in samenspraak met software rating bedrijf ESRB de game zo gemaakt dat er zoveel mogelijk geweld in de game zit en de game toch nog de T-rating kan behouden. Midway heeft bevestigd dat onderstaande fatality deels buiten beeld zal vallen (het tweede schot dus) als gevolg van de beslissing. Wat er verder verandert om de game de T-rating te laten behouden is niet bekend.

Van Basten: "Goede stap gezet"

De trainer van Ajax, Marco van Basten, was redelijk tevreden vanmiddag na de 2-0 overwinning in de ArenA tegen NEC.

"Ik ben blij dat we hebben gewonnen. We hebben een goede stap op de ranglijst gezet. Maar ik ben niet tevreden over ons spel. Vooral in de eerste helft acteerden we in een veel te laag tempo. Het publiek is ons echter blijven steunen. Daarvoor alle dank,” aldus Van Basten. "We hadden afgesproken om snel en agressief te beginnen. Ik zag daar niets van terug. Dat vind ik best wel vreemd. Ik constateer ook dat we nog steeds heel veel kansen missen. We moeten daar keihard aan werken. Pas dan kunnen we grote stappen zetten."

Denen verdrijven Taliban uit Afghaans dorp

Onder Deense militaire leiding heeft een gezamenlijke strijdmacht van Denen, Britten en Afghanen een groep Talibanstrijders verdreven uit een dorp in de regio Mirmandab van de zuidelijke provincie Helmand. Daarbij is aan Talibanzijde een onbekend aantal slachtoffers gevallen, meldde het Deense leger zondag.

Aan de driedaagse operatie, die zondag werd afgerond, werd deelgenomen door ongeveer vierhonderd Denen, Britten en Afghanen. Aan Deense zijde vielen geen slachtoffers. De operatie werd uitgevoerd met behulp van Amerikaanse, Britse en Nederlandse luchtsteun, zei legerwoordvoerder Hans Vedholm in Kopenhagen. Nadere bijzonderheden werden niet verstrekt.

Dragtsma pakt met Turku Finse titel

De Nederlandse coach Job Dragtsma is met Inter Turku kampioen van Finland geworden.

Op de laatste speeldag was Turku Pietarsaari Jaro met 2-0 de baas. Turku's naaste belager FC Honka verloor het afsluitende duel en eindigde op vier punten achterstand van Turku.

Bij Turku staan naast Dragtsma ook de Nederlanders Jos Hooiveld (ex-Heerenveen) en Guillano Grot (ex-NEC) onder contract. Dragtsma was in ons land trainer van Volendam.

Overzicht Eredivisie speelronde 7

Dit weekend werd in de Eredivisie de zevende speelronde afgewerkt. NAC Breda verspeelde de leiding aan FC Groningen door met 0-0 gelijk te spelen tegen FC Utrecht. Groningen maakte zaterdagavond geen fouten en won met 3-0 van Sparta. PSV verloor thuis tegen Roda JC met 2-3 en Feyenoord wist na lange tijd weer een punt te pakken in de Eredivisie. Tegen Heerenveen werd het in de Kuip 2-2. Hieronder volgt een overzicht van speelronde zeven.

De uitslagen van de zevende speelronde:

ThuisUitUitslagen
AjaxNEC2-0
Heracles AlmeloADO Den Haag3-1
AZVolendam3-0
FC GroningenSparta3-0
Willem IIDe Graafschap1-1
PSVRoda JC2-3
FeyenoordHeerenveen2-2
FC UtrechtNAC Breda0-0
VitesseFC Twente0-2

De actuele stand in de Eredivsie kan je hier terugvinden.

Topscorers:

#NaamClubDoelpunten
1Matthew AmoahNAC Breda9
=Mounir El HamdaouiAZ9
3Danijel Pranjicsc Heerenveen8
=Frank DemougeWillem II8
5Marcus BergFC Groningen6
6Ibrahim AfellayPSV5

Programma achtste speelronde:

DatumThuisUit
28/10VolendamWillemII
28/10ADO Den HaagPSV
28/10Roda JCAZ
29/10SpartaFeyenoord
29/10NECFC Groningen
29/10NAC BredaFC Twente
29/10SC HeerenveenVitesse
29/10Heracles AlmeloAjax
30/10De GraafschapFC Utrecht

Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 7

De zevende speelronde in de eredivisie stond dit weekend op het programma. NAC Breda heeft maar een weekje van de koppositie kunnen genieten. Vanwege een gelijkspel bij Utrecht en winst van Groningen op Sparta, staan de Groningers nu op doelsaldo bovenaan. In Noord-Holland en Gelderland werd een streekderby gespeeld.

Gisterenmiddag stonden twee Noord-Hollandse clubs tegenover elkaar. De streekderby tussen nummer twee AZ en hekkensluiter FC Volendam, leverde weer geen punten op voor laatstgenoemde. De Volendammers gingen met 3-0 kansloos onderuit. AZ domineerde de eerste helft, maar wist slechts één maal tot scoren te komen. Martens bracht de stand na een kwartier wedstrijd op 1-0. Kort voor tijd tekende hij ook voor het derde doelpunt. El Hamdaoui schoot een paar minuten eerder de 2-0 binnen uit, wat het leek, een buitenspelpositie. De beste kans voor Volendam was er voor Hofstede, maar hij zag AZ-doelman Romero in de weg staan. Van Gaal toonde zich na afloop tevrenden. "Dit is een grote overwinning tegen een verdedigende ploeg. Het was moeilijk om een hoog tempo vast te houden, doordat Volendam de ruimtes heel klein hield. Niet iedereen was ook in vorm."

De nummer 16 na de vorige speelronde, Roda JC, had dit seizoen nog geen overwinning weten te boeken. Gisteren konden ze echter met opgeheven hoofd het veld van PSV verlaten. De landskampioen ging met 2-3 onderuit op eigen veld. PSV straalde weinig zelfvertrouwen uit en Roda maakte daar dankbaar gebruik van. Na 20 minuten schoot Hadouir in buitenspelpositie de 0-1 binnen. Na tien minuten in de tweede helft bracht Oper het verschil naar twee doelpunten. Kort daarna gaf Dzsudszák PSV weer hoop door uit een vrije trap raak te schieten. Vijf minuten later vervloog de hoop weer toen Bodor de derde goal voor Roda scoorde. Een slotoffensief van de Eindhovenaren mocht niet meer baten. PSV scoorde nog eenmaal, maar verloor de tweede wedstrijd op rij.

Het laaggeklasseerde Vitesse speelde vandaag thuis tegen FC Twente. Arnautovic scoorde namens de uitploeg al vroeg in de wedstrijd de 0-1. In de tweede helft scoorde hij nogmaals. Vitesse was de mindere ploeg, maar kreeg toch een aantal aardige kansen. Dankzij tegenstander Twente konden de Arnhemmers wat kansen creëren. Tot scoren kwamen ze echter niet. In een verder saaie wedstrijd zorgde Heubach nog voor een spannend momentje door de bal bijna achter zijn eigen doelman te werken, maar de paal voorkwam een eigen treffer. Twente bezet nu de vierde plek op de ranglijst en Vitesse wacht nog altijd op de eerste overwinning.

De laatste wedstrijd van dit weekend werd gespeeld in Rotterdam. Heerenveen was te gast bij Feyenoord, dat op 21 september jl. voor het laatst punten haalde (2-2) tegen Ajax. Na drie nederlagen op rij haalde de ploeg van trainer Gertjan Verbeek weer eens een punt door Heerenveen op 2-2 te houden. Feyenoord had geluk dat Paulo Henrique namens de bezoekers pas na 35 minuten de score opende. De Friese ploeg kreeg diverse kansen, maar benutte deze niet. Heerenveen ging direct na rust in de aanval, wat al na 3 minuten resulteerde in de 2-0. Hierdoor werden de Rotterdammers wakker geschud en kregen zij vat op de wedstrijd. Makaay verkleinde de achterstand vanuit een vrije trap in de 69e minuut naar één doelpunt. In blessuretijd voorkwam Mols een vierde nederlaag op rij. Hij bepaalde de eindstand op 2-2. Feyenoord klimt 1 plaats op de ranglijst en heeft evenveel punten als stadsgenoot Sparta. Heerenveen staat achtste.

Naast bovengenoemde wedstrijden, werden er nog vijf duels gespeeld dit weekend. Heracles was op eigen veld te sterk voor ADO Den Haag. De club uit Almelo won eenvoudig met 3-1. Sparte reisde gisteren af naar Groningen. Na de met 3-0 gewonnen wedstrijd staar Groningen na een week weer bovenaan de ranglijst. Middenmoters Willem II en De Graafschap hielden elkaar in evenwicht, hoewel de Superboeren hadden kunnen winnen. Oost miste een penalty in de eerste helft. In Tilburg werd het 1-1. Ajax versloeg NEC met 2-0 en FC Utrecht tegen NAC Breda eindigde doelpuntloos.

Alle uitslagen van deze speelronde:


Vrijdag 24 oktober
Heracles Almelo - ADO Den Haag (3-1)

Zaterdag 25 oktober
AZ - Volendam (3-0)
FC Groningen - Sparta (3-0)
Willen II - De Graafschap (1-1)
PSV - Roda JC (2-3)

Zondag 26 oktober
Ajax - NEC (2-0)
FC Utrecht - NAC Breda (0-0)
Vitesse - FC Twente (0-2)
Feyenoord - Heerenveen (2-2)

Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!Voetbalmanager!

Diddy poseert met naakte kindertjes

Bij de Amerikaanse abonnees van L'Uomo Vogue is dit weekend het novembernummer op de mat geploft. De nieuwste editie van de glossy is echter niet enthousiast ontvangen. Er wordt namelijk schande gesproken over de blootfoto's van kleine kinderen in het blad.

Op de cover van het blad staat Diddy, voorheen bekend als P. Diddy, Puff Daddy of zijn echte naam Sean Combs. In het blad staan diverse foto's van de rapper met zijn tweeling van bijna twee.

Op zich moet Diddy dat zelf weten, maar op deze foto's staan de kinderen spiernaakt afgebeeld. De enige bescherming biedt hun een zwarte strik om de hals. Verschillende media spreken schande van deze vorm van kinderporno.

diddy en kids
Diddy's kids lijken er geen probleem van te maken  (Foto:DAG)
De andere foto's van Diddy's naakte kinderen zijn hier te zien

Uitslagen hockey Rabo Hoofdklasse 26/10/2008

In de Rabobankhoofdklasse speelden de dames en mannen dit weekend een bijna volledige speelronde. Hieronder vind je de uitslagen en de stand.

Uitslagen dames:

thuisUitEindstand
HCKZHDM0-1
HGCRotterdam1-1
HurleyAmsterdam1-4
LarenPinoké4-0
SCHCKampong1-0
NijmegenDen Boshc1-5

Stand dames:

PositieClubwedstrijdenpuntenDoelsaldo
1Den Bosch61831-10
2Amsterdam61825-4
3Laren61315-5
4SCHC61315-11
5HDM61010-8
6Nijmegen6910-11
7Kampong677-9
8HCKZ6610-13
9HGC645-18
10Pinoké634-17
11Rotterdam627-13
12Hurley614-24

Topscorers dames:

PositieSpelerClubDoelpunten
1Vera VorstenboschDen Bosch8
=Maartje PaumenDen Bosch8
3Fieke HolmanAmsterdam5
=Carlien Dirkse van den HeuvelSCHC5



Uitslagen mannen:
thuisUitEindstand
Oranje ZwartRotterdam1-1
SCHCHCKZ3-2
Den BoschPinoké6-2
HGCKampong4-5
LarenTilburg9-2

Stand mannen:

PositieClubwedstrijdenpuntenDoelsaldo
1Amsterdam61620-9
2Bloemendaal61527-12
3Oranje Zwart61421-5
4Kampong61219-17
5Rotterdam61218-14
6SCHC6715-19
7Tilburg6619-28
8Laren6519-17
9HGC6521-22
10Den Bosch6520-22
11Pinoké6314-33
12HCKZ616-21

Topscorers mannen:

PositieSpelerClubDoelpunten
1Ashley JacksonHGC10
2Sohail AbbasRotterdam8
3Olmer MeijerBloemendaal7
4Lucas JudgeOranje Zwart6
=Jeroen KoopsPinoke6
=Nick MeijerBloemendaal6
74 spelers-5

Man springt op autodak na botsing

Een boze automobilist is gisteren op het dak van de auto van een vrouw uit Emmen gesprongen. De man werd boos na een botsing in Groningen.

De 28-jarige vrouw kwam er namelijk pas bij de stoplichten achter dat ze in de verkeerde rij had voorgesorteerd. Ze wilde dan ook verkassen naar een andere rijstrook, maar ze kreeg van de andere automobilist geen ruimte. Hierop ontstond een botsing.

De man werd zo kwaad dat hij uitstapte en op het dak van de Emmense sprong. Tijdens de sprong, die werd begeleid door een scheldkannonade, raakte de auto beschadigd. De Drentse heeft aangifte gedaan van vernieling.

Uitslag Feyenoord - SC Heerenveen

Om 16.30 uur ging het duel tussen Feyenoord en SC Heerenveen van start. Hieronder vind je de uitslag.

Feyenoord - SC Heerenveen 2-2
35’ Paulo Henrique 0-1
48’ Pranjic 0-2
69’ Makaay 1-2
90+1’ Mols 2-2

Toeschouwers: 44.000
Scheidsrechter: Luinge
Stadion: De Kuip
Gele kaart: v. Bronckhorst, Bahia, Fer (Feyenoord), Väyrynen, Vandenbussche, Breuer (SC Heerenveen)

Opstellingen

Feyenoord: Timmer, Greene (Tiendalli/67), Bahia, Hofland, De Cler (Janota/77), Wijnaldum, v. Bronckhorst, Fer, Bruins (Mols/59), Biseswar, Makaay

SC Heerenveen: Vandenbussche, Breuer, Bak Nielsen, Dingsdag, Jong-a-Pin, Väyrynen, Grindheim (Svec/80), Pranjic, Beerens, Sibon (Popov/73), Paulo Henrique (B.Kalou/61)

Veldrijder Albert verzilvert goede vorm

De Belg Niels Albert heeft eindelijk zijn goede vorm bij het veldrijden weten te verzilveren.

Hij werd dit seizoen twee keer geklopt door zijn landgenoot Sven Nys, maar vanmiddag in het Tsjechische Tabor kwam hij als eerste over de meet. Zdenek Stybar werd tweede voor een andere Tsjech, Martin Bina. Nys werd uiteindelijk vierde. Lars Boom was met de negende plaats de beste Nederlander.

Het was de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen. Nys schreef de eerste in Kalmthout op zijn naam, nadat hij ook al de eerste Superprestige had gewonnen. Albert heeft de leiding in de stand om de wereldbeker overgenomen van Nys.

[MotoGP] Stoner wint laatste GP van seizoen

Casey Stoner heeft zondag in Valencia de laatste Grand Prix van het seizoen op zijn naam geschreven.

De Australiër, die met een lichte polsblessure kampte, bleef de Spanjaard Dani Pedrosa (Honda) en de Italiaanse wereldkampioen Valentino Rossi (Yamaha) voor.

Marco Simoncelli (Gilera), wereldkampioen in de 250cc, won ook in Spanje. In de 125cc ging de overwinning naar de Italiaan Simone Corsi (Aprilia). Hij stelde daarmee zijn tweede plaats in het eindklassement achter wereldkampioen Mike Di Meglio veilig.

Nederland houdt mensenrechten China op de agenda

Nederland en China blijven in conclaaf over de mensenrechtensituatie in het Aziatische land. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen premier Jan Peter Balkenende en de Chinese president Hu Jintao, waarbij ook premier Wen Jiabao en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) aanwezig waren.

Verhagen verklaarde vandaag na afloop van de praatsessie dat de Nederlandse regering zich zorgen maakt over het respect in China voor burgerrechten. "De mensenrechtensituatie is de afgelopen jaren vooral op sociaaleconomisch terrein verbeterd. Daarom blijven we het werk van mensenrechtenverdedigers in China ondersteunen."

Op de Nederlandse ambassade had Verhagen overleg met een reeks mensenrechtenexperts en vertegenwoordigers van onafhankelijke maatschappelijke organisaties. "Hun rol bij de verbetering van de situatie in China is cruciaal. Vergroting van het respect voor mensenrechten is het meest effectief van binnenuit", meent Verhagen. Om onduidelijke redenen zagen enkele mensenrechtenverdedigers zich genoodzaakt het gesprek met Verhagen aan zich voorbij te laten gaan.

De premier en de minister van Buitenlandse Zaken zijn op dit moment in China voor een officieel bezoek aan de Chinese regering. Ook minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) maakt deel uit van de delegatie.


Nederland houdt mensenrechten China op de agenda  (foto: DAG)

Verdachte verstopt zich na aanrijding

Een 33-jarige Haagse automobilist heeft vrijdagavond een vergeefse poging gedaan om aan de politie te ontsnappen. Hij veroorzaakte eerst een aanrijding waarbij gewonden vielen, rende daarna weg en verstopte zich vervolgens achter een boom. Een politiehond had echter geen moeite om zijn schuilplaats te achterhalen.

Bij de aanrijding op de Lozerlaan raakten inclusief de Hagenaar drie personen gewond. De twee anderen waren vrouwen van 22 en 24 jaar uit Den Haag. Zij zaten in de auto waar de man tegenaan botste. De politie doorzoekt de toedracht van het ongeluk.


Verdachte verstopt zich achter een boom  (foto: DAG)

Iraanse president Ahmadinejad overwerkt

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is door zijn zware taak overwerkt geraakt. Dat heeft een naaste medewerker van de president, het parlementslid Mohammad Ismail Kowsari, gisteren gezegd.

Kowsari vergezelde Ahmadinejad vorige maand tijdens diens bezoek aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij zei dat de president weer beter zal worden en zijn werkzaamheden dan zal hervatten. "Iedereen kan onder zo'n agenda bezwijken", zei Kowsari.

Ahmadinejad mist zelden een officiële bijeenkomst, maar schrapte afgelopen woensdag een spreekbeurt en liet ook een kabinetszitting aan zich voorbijgaan. De president, die maandag 53 wordt, woonde gisteren wel een religieuze bijeenkomst in Teheran bij. Vandaag nam hij de geloofsbrieven van drie buitenlandse ambassadeurs in ontvangst.

In Iran worden in juni 2009 presidentsverkiezingen gehouden. Sommige aanhangers van Ahmadinejad hebben de laatste weken gesproken over mogelijke kandidaten, wat aangeeft dat de huidige president niet hun vanzelfsprekende keus is. Kowsari beschuldigde tegenstanders ervan de ziekte van Ahmadinejad aan te grijpen om het gerucht te verspreiden dat hij zich niet opnieuw kandidaat zal stellen. Sinds de Iraanse revolutie van 1979 is elke president, uitgezonderd Abolhasan Banisadr, voor een tweede termijn gekozen. Banisadr moest in 1981 het land ontvluchten.

Iran heeft een werkloosheid van ruim tien procent en een inflatie van dertig procent. Ook de compromisloze houding van Ahmadinejad ten aanzien van westerse eisen met betrekking tot het Iraanse atoomprogramma roept vragen op. De VN heeft vanwege het atoomconflict drie keer sancties tegen Iran ingesteld.


Mahmoud Ahmadinejad

Aissati nog zeker zes weken aan de kant

Ajacied Ismaïl Aissati zal nog zeker zes weken niet in actie kunnen komen voor de Amsterdammers. De 20-jarige middenvelder, die afgelopen zomer werd overgenomen van PSV, heeft meer tijd nodig om te herstellen van zijn knieblessure.

Vorige maand werd Aissati geopereerd. Trainer Marco van Basten zei vrijdag al dat het herstel van Aissati moeizaam verloopt.

Begin september raakte de middenvelder geblesseerd in een bekerwedstrijd voor beloftenteams. Aanvankelijk werd gedacht dat hij vijf tot zes weken aan de kant zou staan, maar die inschatting bleek al snel te optimistisch.

Killzone 2 toont de sniper

Killzone 2 is een van de troefkaarten die Sony in handen heeft. Deel één was sterk maar er was zeker nog het een en het ander te verbeteren. Zo vonden veel mensen het snipen in de game een ramp. Het richten ging erg vervelend doordat het beeld alleen verschoof als de crosshair aan de zijkant van het scherm gericht was. Met Killzone 2 is dit probleem aangepakt. Hieronder een leuk filmpje waarin de sniper centraal staat. Klik op de bron op het filmpje in hoge kwaliteit te kunnen bekijken.

Man slaat met bijl in op auto

Een 55-jarige inwoner van Sint-Oedenrode heeft gistermiddag met een bijl een man bedreigd en diens auto vernield. De man ergerde zich aan de rookwolken die uit de auto kwamen die een 43-jarige man uit Den Bosch met wat kennissen aan het opknappen was. Dat meldt de politie vandaag.

De agressieve Brabander sloeg met de bijl in op het motorblok van de oldtimer en vernielde het dak. Ook kwam hij dreigend op de eigenaar en zijn vrienden af die op de vlucht sloegen. Toen de politie arriveerde, werd het opgewonden standje aangehouden. Zijn bijl werd in beslag genomen.

De oldtimer van de Bosschenaar raakte zwaar beschadigd. De verdachte zit nog vast. Waarom de man zich zo ontzettend kwaad maakte om de pruttelende oldtimer is niet bekend.

Murray laat Golubev kansloos

Andy Murray heeft zijn titel in St. Petersburg weten te prolongeren. De Brit had in de finale geen enkele moeite met Andrey Golubev en won met tweemaal 6-1.

De Russische qualifier Golubev was de grote verrassing dit toernooi maar hij was tegen Murray kansloos. In zijn halve finale kende de Brit al geen genade met Fernando Verdasco en vandaag onderging Golubev hetzelfde lot. Mede door vijf verloren servicegames wist de thuisfavoriet slechts tot twee games te komen.

Voor Murray is het alweer de tweede titel in twee weken tijd na zijn overwinning in Madrid. De Brit was al verzekerd van deelname aan de Shanghai Masters over enkele weken.

Stiekem roken: postkantoor ontruimd

Een stiekeme rookster heeft de ontruiming gisteren van hoofdpostkantoor op de Neude in Utrecht op haar geweten. De vrouw had haar peuk niet goed uitgedrukt waardoor die was gaan smeulen in een prullenbak.

Toen ze dat in de gaten kreeg verdonkeremaande ze de vuilniszak, maar het brandalarm was toen al afgegaan. De politie vond de zaak verdacht omdat er wel een alarm was maar geen brandhaard. Een urenlang onderzoek volgde. Tijdens het verhoor van diverse medewerkers biechtte de stiekeme rookster haar zonde op, waarna het postkantoor werd vrijgegeven.


Stiekem roken? Wel goed uitdrukken!  (foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 26/10/2008

Om half drie begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Ajax - NEC 2-0
44' Huntelaar 1-0
72' Suárez 2-0

Scheidsrechter: Bossen.
Toeschouwers: 48.522
Vermaelen (Ajax), Wisgerhof (NEC)

Opstellingen

Ajax: Vermeer, v.d.Wiel, Oleguer, Vermaelen, Emanuelson, Gabri (De Jong/41), Lindgren, Vertonghen, Suárez (Schilder/88), Huntelaar, Cvitanich (Leonardo/13)

NEC: Babos, Fernández, Wisgerhof, Zomer, El-Akchaoui, Sibum (Bouaouzan/60), Schöne, Radomski, Ntibazonkiza, Janssen, Davids (Kivuvu/60).



FC Utrecht - NAC Breda 0-0

Scheidsrechter: Vink.
Toeschouwers: 19.000.
Silberbauer (Utrecht)Penders, Reuser, Fehér, Kwakman (allen NAC)

Opstellingen

Utrecht: Vorm, Cornelisse, Schut, Dickoh (Keller/35), Nesu, Silberbauer, v.Dijk, Caluwé, Cziommer (George/85), Boussaboun, Loval.

NAC: Ten Rouwelaar, Fehér, Penders, Zwaanswijk, Mtiliga, v.d.Leegte, Reuser (Elshot/87), Kwakman, Kolkka (Gorter/74), Amoah, Lurling (De Graaf/57)



Vitesse - FC Twente 0-2
10' Arnautovic 0-1
69' Arnautovic 0-2

Scheidsrechter: Haverkort.
Toeschouwers: 18.000.
Verhaegh (Vitesse), Elia, Stam, Heubach, Arnautovic (allen Twente)

Opstellingen

Vitesse: Velthuizen, Verhaegh, v.d.Struijk, Sansoni, Drost (Pryor/79), Kolk, Claudemir, Hofs, Molhoek (Kaya/72), Büttner (Tarvajärvi/46), v.Wolfswinkel

Twente: Boschker, Stam, Wielaert, Douglas, Heubach, Brama, Hersi (Wellenberg/61), Tioté, Arnautovic (Chery/90+1), N'Kufo, Elia (Huysegems/82).

Uitslag Chelsea - Liverpool

Voor het eerst sinds 86 thuisduels en ruim vierenhalf jaar heeft Chelsea een wedstrijd in eigen huis verloren. Directe concurrent Liverpool was op Stamford Bridge met 0-1 te sterk.

De Liverpudlians kwamen al snel op voorsprong, toen Xabi Alonso na tien minuten zijn inzet achter Petr Cech zag verdwijnen. Hij had daar wel een deflectie via José Bosingwa voor nodig. Schoten van afstand waren hierna het middel van Liverpool om te trachten de score te vergroten. De pogingen werden echter allen gestopt of naast geschoten, terwijl Chelsea beter in de wedstrijd kwam. Naar de rust toe kwamen the Blues almaar dichter bij het doel van Pepe Reina, maar de Spaanse doelman hoefde nimmer echt in te grijpen.

In het tweede bedrijf ging het wederom gelijk op. Alonso was al snel dicht bij zijn tweede treffer, maar zag zijn vrije trap terugkomen van de paal. Ondanks het aanvallende Chelsea dat steeds beter werd hield de defensie van the Reds, onder aanvoering van een uitstekende Jamier Carragher, stand. Door de winst gaat Liverpool nu alleen aan de leiding met 23 punten. Chelsea staat tweede met 20 punten, maar moet die positie delen met het verrassend sterke Hull City.

Chelsea FC - Liverpool FC 0-1
10' Xabi Alonso 0-1

Stadion: Stamford Bridge, Londen
Arbiter: Howard Webb
Gele kaart: Florent Malouda, Ashley Cole, Deco (Chelsea), Álvaro Arbeloa, Steven Gerrard, Javier Mascherano (Liverpool)

Hevige gevechten in oosten Congo

Rebellen hebben vandaag in het oosten van Congo een legerbasis en het kantoor van een nationaal park veroverd. Aan de veroveringen ging een zware strijd vooraf, die duizenden burgers op de vlucht joeg. Een onbekend aantal rebellen, soldaten en burgers is om het leven gekomen bij het geweld, dat zich afspeelde in de provincie Noord-Kivu. Het Congolese leger heeft versterkingen naar het gebied gestuurd om een tegenaanval te kunnen inzetten.

Drie tieners kwamen om het leven toen een tank bij Kibumba op een groep vluchtende burgers inreed. Indiase VN-vredessoldaten die het incident wilden onderzoeken werden door een boze menigte met stenen bekogeld en zagen zich daardoor gedwongen terug te keren naar hun kamp.

Het gebeurt vaker dat burgers zich tegen vredessoldaten keren. Ze verwijten de VN'ers niet te doen waarvoor ze gekomen zijn, namelijk de bevolking beschermen. Afgelopen woensdag kreeg een ondercommandant van de Indiase troepen nog een steen in zijn gezicht, waardoor zijn neus werd verbrijzeld. Hij is twee keer geopereerd en zal volgens VN-woordvoerster Sylvie van den Wildenberg voor altijd mismaakt blijven.

De VN riep de strijdende partijen vandaag tevergeefs op de strijd te onderbreken om burgers de kans te geven te ontkomen, zei Van den Wildenberg. De rebellen staan onder leiding van Laurent Nkunda, die eind augustus een offensief begon, naar zijn zeggen omdat het leger zich niet aan een in januari gesloten bestand hield. De vandaag veroverde legerbasis, in Rumangabo, viel de afgelopen twee maanden al eerder in handen van de rebellen. Ook het kantoor van het natuurpark staat in Rumangabo.

De rebellen, die de Tutsi-minderheid in het gebied zeggen te beschermen, houden sinds bijna een jaar delen van het nationaal park Virunga bezet, maar vielen het kantoor niet eerder aan. Meer dan vijftig boswachters zijn volgens de directeur van het park het bos in gevlucht en proberen lopend Kibumba te bereiken. In het park leven tweehonderd van de zevenhonderd berggorilla's die de wereld nog telt.

De afgelopen twee maanden zijn meer dan tweehonderdduizend inwoners van Noord-Kivu voor het geweld op de vlucht geslagen. Sinds begin 2007 waren door het steeds weer oplaaiende geweld in Oost-Congo al zeker 1,2 miljoen burgers verjaagd. Het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) meldde vrijdag dat veel vluchtelingen ondervoed zijn en dat sommigen sterven van de honger. Het WFP vroeg donoren om 35 miljoen euro voor hulp aan de vluchtelingen.


Hevige gevechten in oosten Congo  (foto: DAG)

Ivanovic pakt titel in Linz

Ana Ivanovic heeft dankzij een overwinning op Vera Zvonareva de titel in Linz binnengehaald. In een eenzijdige finale won de Servische met 6-2 en 6-1.

Na enkele moeizame wedstrijden eerder dit toernooi ging het bij de nummer één van de plaatsingslijst eindelijk eens zoals zij het wilde. Met krachtige slagen domineerde zij tegen haar Russische opponente die geen enkel moment echt in de wedstrijd kon komen.

Ivanovic begon erg geconcentreerd aan de wedstrijd. In de eerste set kreeg zij drie mogelijkheden om te breaken en benutte deze alledrie. Haar opponente wist er slechts één te forceren maar wist deze wel direct te pakken.

In de tweede set veranderde er weinig aan het spelbeeld. Ivanovic kwam geen enkele keer in de problemen op eigen service en verloor zelfs maar twee punten. Dankzij wederom drie breaks zette zij een 6-2 6-1 eindstand op het bord.

Met de titel in het Oostenrijkse Linz komt Ivanovic op drie titels dit jaar. Eerder won zij al Indian Wells en Roland Garros.

[DTM] Uitslag race Duitsland

Timo Scheider is de nieuwe kampioen in de DTM. De Duitser kwam in Hockenheim als eerste over de streep, voor Paul di Resta, tot vandaag zijn enige concurrent. Christijan Albers zag de finishvlag niet na een incident in de tweede ronde.

Scheider pakte bij de start gelijk de leiding. Teamgenoot Mattias Ekström wist wat het teambelang was en deed er alles aan om Di Resta achter zich te houden. In de hairpin liet hij zelfs zijn wagen staan om de Schot van de baan te dwingen. Dit leverde hem wel een stop-and-go-penalty van drie seconden op. De schade bleef echter beperkt voor Di Resta.

De tweede ronde kende een crash in de hairpin waarbij verschillende coureurs betrokken raakten. Markus Winkelhock tikte Christijan Albers aan, terwijl ook Mathias Lauda en Susie Stoddart schade opliepen. Allen moesten de strijd staken.

Vooraan ging het tussen Scheider en Di Resta, die zijn eerste pitstop twee ronden na die van Scheider maakte. Na de tweede serie pitstops lukte het Audi om Martin Tomczyk precies voor Di Resta te krijgen, maar de Duitser was niet in staat een buffer te vormen, Di Resta ging hem vrij snel voorbij om jacht te maken op Scheider. Maar Scheider wist zijn voorsprong van drie seconden niet meer uit handen te geven en reed onbedreigd naar de derde zege uit zijn DTM-carrière.

Toyota: "F1 of Le Mans"

Het team van Toyota wil vanaf 2011 weer meedoen aan de 24 uur van Le Mans. Echter zijn de kosten die daar aan verbonden zijn niet te combineren met de Formule 1. Er zal een keuze tussen de Formule 1 en Le Mans gemaakt moeten worden.

Teambaas Tadashi Yamashina vertelde tegen Auto, Motor und Sport: "We willen graag deelnemen aan Le Mans, maar het definitieve besluit hierover hangt af van de ruimte in de begroting. Onder de huidige omstandigheden is het onwaarschijnlijk dat we parallel in Le Mans en de F1 zullen uitkomen. Het zal een keuze moeten worden."

Aangezien de mogelijk nieuwe motorreglementen vanaf 2012 in zullen gaan, ziet Toyota zich genoodzaakt ten minste tot 2011 actief te blijven in de Formule 1. Vanaf 2010 mogen er hybride-auto’s in Le Mans gebruikt worden, het Japanse team wil die mogelijkheid dan ook benutten.

Cheruiyot wint marathon Frankfurt

De Keniaanse atleet Robert Cheruiyot heeft vandaag de marathon van Frankfurt gewonnen. Hij deed dat in een nieuw parkoersrecord van 2 uur, 7 minuten en 23 seconden. Zijn landgenoten Wilson Kigen (2.07.58) en Stephen Kiogora (2.08.20) werden respectievelijk tweede en derde.

De winst bij de vrouwen ging naar de Duitse Irina Mockenhaupt. Zij won in een tijd van 2.26.22. De Russin Olesya Noergaljeva en de Duitse Melanie Kraus werden tweede en derde.

[WTCC] Uitslag Japan

Tom Coronel heeft de Nederlandse autosport een primeur bezorgd. Als eerste Nederlander won hij vandaag een race in het WTCC. De 36-jarige Coronel was in zijn Seat Leon de sterkste op het circuit van Okayama.

Coronel bleef de Braziliaan Augusto Farfus (BMW) en de Spanjaard Sergio Hernandez (BMW) voor. "Een fantastisch succes," aldus Coronel na afloop. "Ik koos op de opdrogende baan voor regenbanden op de achterwielen en voor profielloze banden op de voorwielen.Dat bleek de juiste keuze."

Eerder vandaag won de Zweed Rickard Rydell de eerste race. Met nog twee races te gaan kan de Fransman Yvan Muller de titel nauwelijks nog ontgaan. Coronel staat dertiende in het algemeen klassement.

Judoka's Nijmegen stranden in eerste ronde

De judoka's van Top Judo Nijmegen zijn in de eerste ronde van de Europa Cup I uitgeschakeld. De Nijmegenaren, pas gisteren rond middernacht in het Estse Tallinn aangekomen, gingen met 3-4 onderuit tegen Gladiator uit Rusland.

Coach Gerrie Theunissen zei na afloop dat niet de late aankomst van de ploeg de oorzaak van de nederlaag was. "Het is eerder een gebrek aan internationale ervaring. Je ziet dat de jongens die niet op internationaal niveau acteren zich nog laten verrassen."

Vecht tegen zombies in Call of Duty: World at War

Het immens populaire Call of Duty 4 wordt volgende maand opgevolgd door Call of Duty: World at War. Deze game zal naast de bekende multiplayer modi ook een nieuw soort coop-gameplay bevatten. Deze multiplayer mode lijkt een beetje op de horde mode uit Gears of War 2, maar dan met de zombies uit Left4Dead.

Wanneer je de campaignmode helemaal uitgespeeld hebt unlock je deze 4-speler coop-mode waarbij je tegen golven van Nazi-zombies moet vechten. Elke verslagen golf levert geld op waarmee je nieuwe wapens kunt kopen maar bijvoorbeeld ook planken en andere dingen om de ramen in je huis mee te barricaderen. De mensen van Treyarch, de developer van de game, zijn tot level 23 gekomen.

Vanaf 14 november kan iedereen deze nieuwe gameplaymode zelf gaan uitproberen. CoD: World at War zal verschijnen op de DS, Wii, PC, PS2, PS3 en Xbox 360

Met dank aan Norrie13 voor het filmpje

Titelprolongatie niet meer mogelijk voor Zenit

Zenit Sint Petersburg kan zijn titel niet meer prolongeren. Koploper Rubin Kazan won, maar Zenit verspeelde punten bij Tom Tomsk door 1-1 te spelen.

Met nog vijf wedstrijden te gaan heeft de ploeg van coach Dick Advocaat achttien punten minder dan Rubin Kazan. Koploper Rubin Kazan heeft nog vier wedstrijden te gaan en heeft een voorsprong van tien punten op CSKA Moskou, dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld.

Tien mensen zonder woning door explosie Utrecht

Door de explosie gisteravond in een woning aan de Marnixlaan in Utrecht zijn tien bewoners van vier woningen gedupeerd. Hun huizen raakten zwaar beschadigd. Zij hebben inmiddels elders onderdak gevonden, meldt de politie.

De 22-jarige bewoner van het huis waarin de ontploffing plaatsvond, raakte zwaargewond. Hij is na behandeling in een Utrechts ziekenhuis overgebracht naar het brandwondencentrum in Beverwijk. Daar wordt hij slapende gehouden. De bewoners van de naastgelegen woning konden ongedeerd het pand verlaten.

De woningen zijn in de loop van de nacht met hekken afgezet. De recherche is bezig met een sporenonderzoek. De explosie is mogelijk veroorzaakt door een gaslek, maar dat staat nog niet vast.

Vier woningen beschadigd  (foto: ANP)

Inloopspreekuren over kredietcrisis in trek

Minstens vijfhonderd consumenten hebben zich tot nu toe opgegeven voor speciale inloopspreekuren over de kredietcrisis. Dat meldt De Hypotheker, die de spreekuren vanaf maandag tot en met 8 november organiseert. Op de inloopspreekuren krijgen consumenten antwoord op de vraag wat de kredietcrisis betekent voor hun financiële situatie.

De Hypotheker is van plan om voor iedere klant een kwartier uit te trekken, laat een woordvoerder vandaag weten. "In de meeste gevallen zal er niets aan de hand zijn. Maar mocht de crisis in een individueel geval wel gevolgen hebben, dan zullen we uitgebreider de tijd voor iemand nemen."

Uit onderzoek van Intomart blijkt volgens De Hypotheker dat 62 procent van de consumenten zich zorgen maakt over een flinke stijging van de hypotheekrente door de crisis. Bovendien vreest 51 procent voor hogere maandlasten.

Klein LittleBigPlanet-nieuws

De release van LittleBigPlanet komt dichterbij en de game is in bepaalde delen van de wereld al verkrijgbaar, dus zijn er enkele kleine berichtjes over deze game. De game was nog niet officieel uit, of de eerste update was al een feit. Enkele dagen geleden kwam daar update 1.02 bij die de Koran-teksten uit het spel haalt. De betreffende muziek blijft wel present in de game, maar is nu instrumentaal geworden.

Creativiteit kent geen grenzen, maar soms laat het originaliteitsniveau wel te wensen over. Het spreekwoord is echter nog steeds "beter goed gejat dan slecht bedacht" en onder het mom daarvan is er al een heel aantal klonen van bestaande games gemaakt voor LittleBigPlanet. GamesRadar doet er echter nog even een schepje bovenop en heeft Donkey Kong en The Legend of Zelda qua speelwereld vrijwel gekopieerd. De screens van het level zien er in ieder geval erg mooi uit. Zie voor alle afbeeldingen en een filmje de originele website.



Tot slot nog een goed bericht voor onze vrienden in Japan. Bij de eerste lading LittleBigPlanet-discs zal een code meegeleverd worden waardoor zij Piposaru kunnen downloaden voor de game. Nou zal Piposaru je misschien niets zeggen, maar als aapje uit Ape Escape ken je hem waarschijnlijk wel. Of Piposaru ook op de Europese markt zal gaan verschijnen is nog niet bekend.

Uitslagen zaterdaghoofdklasse

Gisteren stond de zevende speelronde in de zaterdaghoofdklasse op het programma. Vanaf dit seizoen wekelijks op zondag een uitgebreide uitslagenpost, zodat iedereen op de hoogte kan blijven van deze competitie.

Hoofdklasse A

ARC - Barendrecht 2-3 (1-1)
23. 0-1 Marco de Borst 27. 1-1 Paulus Egberts 47. 2-1 Jim Blom 84. 2-2 Alexander van Dommelen 90 (+3). 2-3 Elwin Spoel

DOTO - Ter Leede 2-0 (1-0)
4. 1-0 Onno Doeland 82. 2-0 Marlon Dandaré

FC Lisse - Quick Boys 5-4 (1-2)
4. 0-1 Maarten Bak 23. 0-2 Benjamin Martha 37. 1-2 Ronald Breinburg 54. 1-3 Erik Homan 57. 2-3 Elroy Lammers 75. 3-3 Brian Tevreden 77. 4-3 Ronald Breinburg 79. 4-4 Benjamin Martha 89. 5-4 Rik Vermeulen

Heerjansdam - Capelle 0-3 (0-1)
3. 0-1 Henk Roeland 52. 0-2 Godwin Falix 85. 0-3 Henk Roeland

Katwijk - Excelsior Maassluis 1-0 (0-0)
54. 1-0 Mats van der Poel

Noordwijk - ASWH 1-2 (1-1)
15. 0-1 Dennis Knüppe (strafschop) 34. 1-1 Celcius Grant 50. 1-2 Ferry van Lare

Scheveningen - Rijnsburgse Boys 1-4 (0-2)
1. 0-1 Peter Freke 24. 0-2 Peter Freke (strafschop) 67. 0-3 Rodney Cairo 68. 1-3 Rowan Zechiël 85. 1-4 Martijn Gootjes

STAND

1. Rijnsburgse Boys 7-19
2. Capelle 6-14
3. Katwijk 7-14
4. Barendrecht 7-13
5. Quick Boys 7-12
6. FC Lisse 6-11
7. Ter Leede 7-11
8. ASWH 6-10
9. ARC 7-7 (-3)
10. DOTO 7-7 (-4)
11. Noordwijk 7-6
12. Scheveningen 6-3
13. Heerjansdam 7-3 (-9)
14. Excelsior Maassluis 7-3 (-15)

Topscorers:

1. Sergio Ommel (Ter Leede) 8
2. Arie Jonker (Katwijk) 5
=. Joost Leonard (Noordwijk) 5
=. Henk Roeland (Capelle) 5
5. Hendrik van Beelen (Quick Boys) 4
=. Jim Blom (ARC) 4
=. Rodney Cairo (Rijnsburgse Boys) 4
=. Onno Doeland (DOTO) 4
=. Peter Freke (Rijnsburgse Boys) 4
=. Benjamin Martha (Quick Boys) 4
=. Indomar Valentijn (Heerjansdam) 4
=. Rik Vermeulen (FC Lisse) 4

Hoofdklasse B

Bennekom - AFC Ajax 2-1 (1-1)
4. 1-0 Clint van der Wal 35. 1-1 René Biesot 56. 2-1 Mees Heller
Rood: Gus Uhlenbeek (AFC Ajax, 2 x geel)

Geinoord - Jodan Boys 1-2 (0-1)
5. 0-1 Melvin Klomp (eigen doelpunt) 60. 0-2 Sander van Gool 85. 1-2 Daan van der Valk

GVVV - Sparta Nijkerk 4-0 (2-0)
7. 1-0 Matthijs Boom 18. 2-0 Antonio Aguilar Aguilera (strafschop) 59. 3-0 Rudy van Doorn 73. 4-0 Dennis van Meegdenburg (strafschop)
Rood: Dick Kooijman (Sparta Nijkerk, 2 x geel)
Bijzonderheid: Twee treffers van Sparta Nijkerk afgekeurd, tweede gele kaart Kooijman na de wedstrijd gegeven

Hoek - DOVO 1-0 (0-0)
61. 1-0 Stijn Mahieu

SDC Putten - Zwaluwen '30 / Henver 1-4 (1-2)
8. 0-1 Ferdy Kaleveld 33. 0-2 Ferdy Kaleveld 44. 1-2 Tijmen Eggink 75. 1-3 Roel de Vries 90 (+2). 1-4 Sergio Parris
Rood: Albert van Nijhuis (SDC Putten)

Spakenburg - Kozakken Boys 3-4 (1-1)
22. 0-1 Richie Basoski 35. 1-1 Thijs Houwing (strafschop) 51. 1-2 Rick Kolff 64. 2-2 Ruben Wilson 69. 2-3 Dennis Verhoef 83. 2-4 Richie Basoski 90 (+4). 3-4 Karim Elkaddouri
Rood: Jos Bouw (Spakenburg, 2 x geel)

Volendam - IJsselmeervogels 3-1 (3-0)
4. 1-0 Jaap Molenaar 19. 2-0 Jaap Molenaar 28. 3-0 Jaap Molenaar 53. 3-1 Henri de Graaf

STAND

1. IJsselmeervogels 7-16
2. GVVV 7-13
3. Bennekom 7-12
4. Spakenburg 7-11 (+3)
5. Hoek 7-11 (+1)
6. Kozakken Boys 7-10 (+1)
7. Zwaluwen '30 / Henver 7-10 (0, 15 goals voor)
8. Jodan Boys 7-10 (0, 13 goals voor)
9. DOVO 7-10 (-4)
10. Volendam 7-8 (+3)
11. SDC Putten 7-8 (-3)
12. Sparta Nijkerk 7-8 (-9)
13. AFC Ajax 7-6
14. Geinoord 7-3

Topscorers:

1. Kwong-Wah Steinraht (IJsselmeervogels) 9
2. Thijs Houwing (Spakenburg) 7
3. André Kemper (IJsselmeervogels) 5
=. Dennis van Meegdenburg (GVVV) 5
=. Daan van der Valk (Geinoord) 5
=. Marruchen Zimmerman (Kozakken Boys) 5

Hoofdklasse C

Berkum - Be Quick '28 1-2 (1-0)
45. 1-0 Leonard de Jong 63. 1-1 Tom IJzerman (strafschop) 89. 1-2 Eric-Jan Lijzen

Go-Ahead Kampen - Flevo Boys 5-1 (3-0)
11. 1-0 Roy Supèr 14. 2-0 Jurrian Zandbergen 31. 3-0 Jurrian Zandbergen 48. 4-0 Arjan van Keulen 69. 4-1 Erik Stolte 86. 5-1 Jurrian Zandbergen
Rood: Martin de Jong (Flevo Boys), Kees de Munnik (Flevo Boys, 2 x geel)

Harkemase Boys - Excelsior '31 3-1 (1-0)
27. 1-0 Roel van der Meulen 75. 2-0 Martijn Barto 81. 2-1 Nick Hoekstra (strafschop) 85. 3-1 Martijn Barto

HHC Hardenberg - ONS Sneek 2-0 (1-0)
21. 1-0 Gerard Kocks 52. 2-0 Martijn Berger

Nunspeet - PKC '83 1-1 (0-1)
45. 0-1 Jeroen Zanen 50. 1-1 Erwin Schouten

Oranje Nassau - WHC 0-1 (0-0)
90 (+2). 0-1 Biko Brazil

SC Genemuiden - Staphorst 1-1 (0-0)
83. 0-1 Niklas Hof 87. 1-1 Tijmen Brouwer

STAND

1. Harkemase Boys 7-16 (+8)
2. HHC Hardenberg 7-16 (+4)
3. Go-Ahead Kampen 7-13 (+11)
4. Be Quick '28 7-13 (+8)
5. Nunspeet 7-11 (+4)
6. WHC 7-11 (+2)
7. Excelsior '31 7-10
8. Berkum 7-8 (+2)
9. PKC '83 7-8 (-1)
10. SC Genemuiden 7-8 (-2)
11. ONS Sneek 7-8 (-3)
12. Staphorst 7-8 (-6, 11 goals voor)
13. Flevo Boys 7-7
14. Oranje Nassau 7-0

Topscorers:

1. Jurrian Zandbergen (Go-Ahead Kampen) 7
2. Martijn Barto (Harkemase Boys) 5
=. Martijn Berger (HHC Hardenberg) 5
=. Nick Kok (Be Quick '28) 5
=. Arjen Postma (Flevo Boys) 5
=. Erwin Schouten (Nunspeet) 5
=. Paul Smid (Staphorst) 5

Dolle stier doodt man

Een 48-jarige man uit Slootdorp is donderdagavond overleden nadat hij was aangevallen door een dolle stier. Dat meldt de politie vandaag.

Het ongeval vond plaats bij het verplaatsen van een kudde koeien op een bedrijf aan het Poolland in Wieringerwaard. Waarschijnlijk viel de stier de man aan na te zijn uitgebroken uit een afgerasterd deel van een weiland.

Familie van de man sloeg alarm omdat hij niet was thuisgekomen. De man werd ter plaatse dood aangetroffen met meerdere ernstige verwondingen.

'Jessica Biel doet zangpoging'

Jessica Biel wil meer dan alleen acteren. Wellicht aangemoedigd door haar vriend Justin Timberlake is de filmster de muziekstudio ingedoken om haar stembanden uit te testen. Biel heeft met de Britse producer Marius de Vries een nummer opgenomen voor de soundtrack van de film 'Easy virtue', zo meldt de Amerikaanse televisiezender E! op basis van anonieme bronnen.

De 26-jarige actrice speelt in de film een Amerikaanse weduwe die in het huwelijk treedt met een Britse jongeman. Diens ouders, gespeeld door Colin Firth en Kristin Scott Thomas, zijn weinig enthousiast over hun kersverse schoondochter. 'Easy virtue' werd onlangs al op verschillende filmfestivals vertoond en beleeft begin volgende maand zijn officiële internationale première.


'Jessica Biel doet zangpoging'  (foto: DAG)

Woedende trucker ramt vrachtwagen

Een woedende Duitse vrachtwagenchauffeur heeft afgelopen nacht minstens tien keer een ander vrachtwagen geramd. Hij deed dit op truckparking aan de Beatrix de Rijkstraat in de Rotterdamse Waalhaven. De chauffeur was woedend omdat er een andere vrachtwagen in de weg stond.

Door keer op keer de andere vrachtwagen te beuken, wist hij deze ongeveer twintig meter te verplaatsen. De brandstoftank van de geramde vrachtwagen werd ook geraakt, waardoor zo'n 250 liter diesel de straat op liep. De vrachtwagen van de Duitser, die teveel gedronken bleek te hebben, raakte ook beschadigd en is weggetakeld. Het rijbewijs van de man is ingenomen.

De veroorzaakte schade bedraagt volgens de politie zeker 100.000 euro. Om schade aan het milieu te voorkomen, is het met diesel vervuilde gedeelte afgegraven en voorzien van een nieuwe zandlaag en bestrating.

Recordaantal bezoekers Nacht van de Nacht

Ruim vijftienduizend mensen zijn er zaterdagavond op uitgetrokken tijdens de Nacht van de Nacht. Een record, meldt de organisatie vandaag. Vorig jaar deden er 12 duizend mensen mee.

Tijdens de vierde Nacht van de Nacht vonden zo'n 250 'duistere' evenementen plaats in alle provincies. Ook doofden honderdtwintig gemeenten en tientallen bedrijven samen duizenden lampen. De Utrechtse Dom, de Rotterdamse Euromast en alle vestigingen van IKEA stonden in het donker, evenals honderden kantoren, kerken, bruggen, torens en monumenten.

Initiatiefnemers van het evenement waren de Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu. Zij wilden een eerbetoon brengen aan de schoonheid van de donkere nacht. Nederland is volgens de organisatoren een van de meest verlichte landen ter wereld en wordt jaarlijks drie procent lichter.

Borssele niet in buitenlandse handen

De kerncentrale in Borssele mag niet in buitenlandse handen komen, zegt minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. "Dat is geen optie", aldus de bewindsvrouw vandaag.

De Zeeuwse kerncentrale is op dit moment voor de helft in handen van het Nederlandse energiebedrijf Delta. De lokale overheid bezit de andere helft. In het televisieprogramma Buitenhof zei Van der Hoeven dat zij in een gesprek met de eigenaren van Borssele "alles op alles" zet om te voorkomen dat de kerncentrale in buitenlandse handen valt.

'Borssele blijft Nederlands'  (foto: ANP)

Meer Amerikaanse banken willen kapitaalinjectie

De Amerikaanse lokale bank KeyCorp uit Ohio, creditcardmaatschappij Capital One en bankconcern Zions willen ook een kapitaalinjectie van de Amerikaanse overheid. Hoeveel ze zullen krijgen, is nog niet duidelijk. De instellingen zullen naar verwachting morgen bekendmaken om hoeveel geld ze hebben gevraagd.

Vier banken, waaronder PNC Financial Services Group, deden eerder al een beroep op het staatsfonds van 700 miljard dollar dat de Amerikaanse regering beschikbaar stelde voor geplaagde financiële instellingen. In ruil voor de kapitaalinjecties ontvangt de regering aandelen. Eerder deze maand werd bekend dat negen grote Amerikaanse banken, waaronder Goldman Sachs, participeren in het reddingsprogramma van de overheid.

Amsterdam walst over Olimpia Kolos Servoia heen

Met schijnbaar gemak heeft Amsterdam in de Euro Hockey League Groep C gewonnen. Gisteren werd al met 8-1 gewonnen van het Poolse Grunwald Poznan, vandaag werd met 8-0 Olimpia Kolos Servoia verslagen.

Al na een minuut spelen werd het klasse-verschil duidelijk toen Santi Freixa de 1-0 scoorde. In totaal maakte de Spanjaard er drie en hij bereidde een treffer van Don Prins voor. Ook Taeke Taekema (2x) uit een strafcorner, Geert-Jan Derikx en Jan-Willem Buissant wisten tot scoren te komen.

Ballack biedt excuses aan

De aanvoerder van het Duitse nationale team, Michael Ballack, heeft bondscoach Joachim Löw zijn excuses aangeboden. De middenvelder had de trainer verweten dat hij te weinig respect voor routiniers zou tonen.


"Ik had dat niet op deze manier moeten doen", aldus Ballack die zijn kritiek in een interview had geuit. "Binnenkort zal ik in een persoonlijk gesprek aan Löw uitleggen wat ik precies bedoel."

Löw zei eerder dat hij pas nader op de zaak zou willen aangaan als hij had gesproken met Ballack. Zijn club Chelsea verbiedt de speler, wegens een blessure, naar Duitsland te vliegen. "Als de gezondheid het toelaat ga ik", aldus Ballack die zei dat hij zeer veel waardering heeft voor de coach en de mens Löw.

Prins Philip vindt toerisme hoererij

Prins Philip, de man van de Britse koningin Elizabeth II, vergelijkt toerisme met prostitutie. De 87-jarige prins maakte deze vergelijking vorige week tijdens een staatsbezoek aan Slovenië.

De bewering staat vandaag in Mail on Sunday. Volgens de krant werd hen dit door de Sloveense toerismedeskundige Maja Uran ingefluisterd. Toen zij de prins namelijk vertelde dat zij een netwerk wilde opzetten voor toeristen, schoot prins Philip in de lach. "Toerisme is nationale prostitutie", zei de prins toen tegen Uran.

De prins vertelde toen dat "we geen toeristen meer nodig hebben. Ze ruïneren de steden." Uran is erg geschokt door de uitspraken van de Britse prins. "Ik kon niet geloven dat hij deze woorden gebruikte. We voelden ons zeer in verlegenheid gebracht."

Prins Philip staat erom bekend niet altijd even tactische opmerkingen te maken. Zo waarschuwde hij zijn in China studerende landgenoten dat ze niet te lang in China moesten blijven. Spleetogen zoudan namelijk besmettelijk zijn, aldus de prins. Ook vroeg hij ooit eens heel belangstellend aan enkele Aboriginals in Australië: "Gooien jullie nog steeds speren naar elkaar?"

Portsmouth betreurt vertrek Redknapp

Portsmouth houdt gemengde voelens over aan het vertrek van Harry Redknapp. De manager heeft besloten om in te gaan op een aanbod van Tottenham Hotspur, maar de club had de oefenmeester het liefst behouden voor de club.

"We hebben echt alles gedaan om Harry hier bij Portsmouth te houden", aldus de voorzitter van Portsmouth, Peter Storrie. "Hoewel Harry hier uitstekend presteert, gaf hij aan dat Tottenham Hotspur één van de clubs was waarvoor hij ons wilde verlaten."

"Gelukkig hebben we een uitstekende deal kunnen sluiten met Tottenham. Maar ik wil nogmaals benadrukken dat het onze diepste wens was om Harry bij Portsmouth te houden."

Redknapp is bij Tottenham Hotspur de opvolger van Juande Ramos die na een slechte start van het seizoen de laan werd uitgestuurd.

Woede om seksuele opmerkingen radio-dj's

In Groot-Brittannië heeft een pikante grap van twee radiopresentatoren een relletje veroorzaakt. In het liedje zijn seksuele grappen aan het adres van de 78-jarige Fawlty Towers-acteur Andrew Sachs te horen.

Twee van de top-dj's van de BBC, Russell Brand en Jonathan Ross, belden naar het antwoordapparaat van Sachs. Zo zongen ze in het apparaat dat ze graag met Sachs' kleindochter zouden willen vrijen. Het belletje werd gedaan tijdens het radioprogramma van Brand. Sachs, die onder het grote publiek bekend werd als de Spaanstalige ober Manuel in Fawlty Towers, is not amused en heeft zijn beklag gedaan bij de BBC.

Het tweetal kan door deze grap maar liefst een halfjaar achter de tralies belanden. Ook de Britse politici spreken schande van de actie van deze twee als grof gebekt bekend staande presentatoren. "Ik weet dat de BBC Ross betaalt om zo grof, ongepast en gemeen mogelijk te zijn, maar ik hoop dat de omroep inziet dat hij nu echt te ver is gegaan", laat een parlementariër weten.

SP en VVD willen onderzoek kredietcrisis

Niet alleen de VVD ook de SP wil dat het parlement de oorzaken van de financiële crisis bekijkt. VVD-leider Mark Rutte zei gisteren graag een parlementair onderzoek te zien, de socialisten denken aan het zwaardere instrument van een parlementaire enquête.

SP-fractievoorzitter Agnes Kant stelt vandaag dat een parlementaire enquête onvermijdelijk is. "We moeten fouten uit het verleden precies blootleggen om zo de noodzakelijke lessen voor de toekomst te kunnen trekken", stelt zij.

Volgens Rutte moet het onderzoek starten nadat de crisis bezworen is. Naast de lessen voor de toekomst wil hij bekijken of het kabinet de crisis op de juiste manier heeft aangepakt. Bij een grote brand ga je de brandweer tijdens het blussen niet voor de voeten lopen, aldus de politicus.

Volgens de VVD-leider is de evaluatie die minister Wouter Bos van Financiën heeft aangekondigd niet genoeg. De kans dat er een onderzoek van de Tweede Kamer komt is echter miniem. Coalitiepartijen CDA, PvdA en CU zijn namelijk tegen. Zij vinden dat Bos genoeg informatie geeft over de ingrepen die hij bij banken pleegt.

 


Agnes Kant (SP) (foto: ANP)

Bezoekersrecord voor Anubisfilm

'Anubis en het pad der zeven zonden' heeft binnen negentien dagen na de première vierhonderdduizend bezoekers begroet. Het is de eerste Nederlandse kinderfilm die zo snel de status van platina film krijgt. Dat heeft het Nederlands Film Festival, die de onderscheiding toekent, vandaag bekendgemaakt.

De platina film wordt vanmiddag op filmfestival Cinekid in Amsterdam uitgereikt aan regisseur Dennis Bots, scenarioschrijvers Anjali Taneja en Alexandra Penrhyn Lowe en de cast van de kinderfilm.

'Anubis en het pad der zeven zonden' is gebaseerd op de televisieserie Het Huis Anubis. De kinderen die centraal staan in de serie komen in de film in een spookdorp terecht.


Bezoekersrecord voor Anubisfilm  (foto: DAG)

Peiling: ruim helft vreest wereldwijde recessie

Van de Nederlandse bevolking verwacht 62 procent een wereldwijde recessie. Ruim een op de drie burgers, 37 procent, houdt rekening met een economische situatie zoals na 1929. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van Maurice de Hond naar de reactie van Nederlanders op de financiële crisis.

Bijna een op de drie Nederlanders, 32 procent, vermoedt dat het effect van de crisis op de eigen inkomsten vrij groot zal zijn. Twee derde stelt geplande aankopen voorlopig uit. Dat geldt vooral voor een nieuwe auto, maar in mindere mate ook voor een televisie en een computer.

Over de aanpak van de crisis door de Nederlandse regering hebben de meesten volgens het onderzoek niets te klagen. Vijftien procent is heel positief, 22 procent positief en 34 procent vrij positief. Zeven van de tien Nederlanders vinden dat minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) de crisis op de juiste manier tegemoet treedt.

'Berlusconi biedt Victoria Beckham miljoenen'

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft Victoria Beckham 12,5 miljoen euro geboden om een documentaire te maken over de transfer van haar echtgenoot David naar Milaan. Dat meldt de Britse krant Daily Mirror. In de documentaire moet te zien zijn hoe het koppel aankomt in de Italiaanse stad, op zoek gaat naar een huis en winkelt.

Volgens ingewijden heeft de politicus, die drie belangrijke Italiaanse televisiezenders bezit, zijn zinnen gezet op het project. "Berlusconi is wanhopig om Posh over te halen en zal alles doen om dat voor elkaar te krijgen", stelt een anonieme bron van de krant.

Onlangs werd bekend dat Beckham vanaf 1 januari voor AC Milan speelt. De club huurt de voetballer voor drie maanden van Los Angeles Galaxy. Of Victoria hem naar Milaan volgt, is nog verre van zeker. Volgens de Britse krant Daily Mail blijft de Spice Girl in Los Angeles, waar hun zoontjes Brooklyn (9), Romeo (6) en Cruz (3) naar school gaan.

IMF-directeur hoeft niet weg om slippertje

Een slippertje met een ondergeschikte gaat de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss-Kahn, niet de kop kosten. Het IMF-bestuur stelde gisteren dat Strauss-Kahn weliswaar verkeerd heeft gehandeld, maar dat hij niet weg hoeft, omdat er geen sprake is geweest van seksuele intimidatie of machtsmisbruik.

Ook heeft Strauss-Kahn de vrouw niet bevoordeeld, aldus het bestuur, dat in Washington de hele dag over de kwestie vergaderde. Het bestuur baseerde zijn oordeel op een onderzoek dat een onafhankelijk advocatenkantoor naar de affaire heeft uitgevoerd.

Onlangs kwam aan het licht dat de Fransman Strauss-Kahn begin dit jaar een kortstondige affaire had met een Hongaarse IMF-medewerkster. De vrouw werkt inmiddels voor Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD). De 59-jarige Strauss-Kahn heeft laten weten het voorval te betreuren en het IMF-bestuur, zijn gezin en de vrouw in kwestie zijn excuses te hebben aangeboden.

Eerste acties bij Bijenkorf

Werknemers van de Bijenkorf in Groningen gaan vanaf morgen een week lang actievoeren. Dat gebeurt nu het bestuur van de warenhuisketen 'het spel hard speelt' en niet over de brug is gekomen met een acceptabel bod voor een nieuwe cao, meldt FNV Bondgenoten zondag. Zaterdagavond liep het ultimatum af dat de bond aan Bijenkorf had gesteld.

De werknemers gaan nog niet over tot werkonderbrekingen, maar houden publieksvriendelijke acties. Maandag informeren personeelsleden in Groningen klanten over hun werkomstandigheden. "Bij de Bijenkorf ontbreekt een actiecultuur, dus we bouwen het voorzichtig op", zegt bondsbestuurder Henk van der Ploeg.

Volgens FNV Bondgenoten wordt er al sinds februari gesproken over een nieuwe cao. De bond eist niet alleen een loonsverhoging van 3,5 procent, ook zouden voorgestelde verslechteringen van de arbeidsomstandigheden van tafel moeten. Een woordvoerder van de Bijenkorf noemde het eindbod eerder 'heel goed'.

FNV Bondgenoten wil zowel publieksgerichte als personeelsgerichte acties houden. Het personeel van de vestiging in Rotterdam volgt het Groningse voorbeeld mogelijk donderdag, maar ook andere vestigingen komen volgens Van der Ploeg aan de beurt zolang de directie niet inbindt.

Zieke Van Hanegem mist FC Utrecht - NAC Breda

Willem van Hanegem zal vanmiddag niet op de bank zitten bij de wedstrijd van FC Utrecht tegen NAC Breda. De trainer is ziek.

De 64-jarige Van Hanegem heeft griep en kampt ook met stress. Op last van zijn dokter mag hij vanmiddag niet op de bank zitten. De deze week aangestelde assistent-trainer Ton du Chatinier zal zijn taken waarnemen. Na afloop van de wedstrijd zal technisch directeur Piet Buter de pers te woord staan.

Peiling: CDA en PvdA schelen nog vijf zetels

Het verschil tussen de PvdA en het CDA in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond is nog maar vijf zetels. De sociaal-democraten stegen weer twee zetels en komen uit op 25 zetels, acht minder dan zij nu in de Tweede Kamer hebben.

Dit ging ten koste van het CDA, die er twee inleverde en nu op dertig stuks uitkomt. Het CDA heeft nu 41 zetels in de Kamer. De PVV van Geert Wilders staat in de wekelijkse prognose op zeventien zetels (nu negen) en is daarmee inmiddels groter geworden dan de SP, die op 16 stuks (nu 25) uitkomt. D66 blijft het erg goed doen en staat nog steeds stabiel op zestien zetels, ruim vijf maal zoveel als de huidige drie zetels.

Trots op Nederland, de partij van Rita Verdonk, blijft steken op zes zetels. De Hond constateert dat de electorale kaart van Nederland sinds september "ingrijpend veranderd is". De opiniepeiler voorspelt dat de verschuivingen die de afgelopen weken in de polls plaatsvonden wel eens "kinderspel zouden kunnen zijn" als er als gevolg van de kredietcrisis recessie en werkeloosheid optreedt en de regering extra bezuinigingen moet gaan doorvoeren.

Dode bij steekpartij in Eindhoven

Bij een steekpartij in Eindhoven is gisteravond een man omgekomen. Rond 22.00 uur werd volgens de politie de ambulance gebeld omdat iemand op het terrein van tennisvereniging Thes aan de Theo Koomenlaan was neergestoken.

De politie ging er ook op af en arresteerde ter plaatse drie verdachten tussen de 20 en 30 jaar. Het slachtoffer, in dezelfde leeftijd, was er ernstig aan toe. Reanimatie mocht niet meer baten.

De verdachten en het slachtoffer hadden volgens een politiewoordvoerder niets met de tennisvereniging te maken. "De club was al gesloten toen dit gebeurde." Waarom het viertal op het terrein was, is niet bekend.

Van Gaal vindt keuze voor Nederland-B verstandig

De KNVB maakte afgelopen vrijdag bekend een Nederland-B in te gaan voeren. AZ-trainer Louis van Gaal staat, in tegenstelling tot enkele collega's, positief tegenover het initiatief.

"Ik vind dat de KNVB heel verstandig opereert", zei Van Gaal na afloop van AZ-Volendam. "Het lijkt wel of ik er nog steeds zit", grapte Van Gaal.

Het tweede elftal is bedoeld voor spelers die niet meer in aanmerking komen voor het beloftenelftal en tevens voor spelers die nog niet structureel behoren tot de selectie van het Nederlands elftal. "Er moeten oplossingen worden gevonden voor het feit dat we zijn uitgeschakeld", verwees Van Gaal naar de mislukte kwalificatie van Jong Oranje voor het EK.

"Je kunt natuurlijk niet een jaar stil gaan zitten. Ik heb ze natuurlijk liever bij me. Maar het is een gegeven dat als je goede spelers hebt, ze worden opgeroepen. De spelers doen bij dat elftal echter wel internationale ervaring op, waardoor ze gelouterd terugkomen."

Dode en negen gewonden bij botsing tussen taxi's

Bij een botsing tussen twee taxi's in Amsterdam zijn vanochtend een dode en negen gewonden gevallen. Het slachtoffer is een 27-jarige vrouwelijke passagier, meldt de politie. De gewonden zijn allen buiten levensgevaar.

Het ongeluk gebeurde rond 06.00 uur op de kruising van de Haarlemmerweg met de Radarweg in het stadsdeel Sloterdijk. De politie vermoedt dat een van de twee taxichauffeurs door rood licht is gereden. De aangereden chauffeur is zwaargewond geraakt.

Shorttrackploeg in finale

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Vancouver hebben de Nederlandse vrouwen zich geplaatst voor de finale. De Nederlandse mannen komen later vandaag uit in de B-finale.

Liesbeth Mau Asam, Annita van Doorn, Sanne van Kerkhof en Maaike Vos lagen tot vier ronden voor de finish in een kwalificerende tweede positie. Een hinderende actie van de Japanse vrouwen wierp hen echter terug naar de laatste plaats. De Japanse vrouwen werden daarvoor gediskwalificeerd en de Nederlandse vrouwen werden toegevoegd aan de finale. In die finale strijden ze tegen Korea, China, Canada en Italië.

De Nederlandse mannen werden vierde in hun halve eindstrijd en kwalificeerden zich voor de B-finale.

In de halve finales van de 1.500 meter bij de vrouwen werd Annita van Doorn gediskwalificeerd. Op dezelfde afstand was Mau Asam in de herkansingen dicht bij een plek in de halve eindstrijd maar de vierde plek was net niet genoeg. Bij de mannen kwam Niels Kerstholt niet door de herkansingsrondes.

EA gaat Army of Two-film produceren met Universal

EA heeft de filmrechten voor Army of Two verkocht aan Universal. Nu gebeuren dit soort zakelijke overeenkomsten wel vaker, maar het bijzondere aan deze deal is dat Electronic Arts als producent betrokken blijft bij de realisatie van de film.

Wellicht nog opvallender is dat Electronics Arts niet wil dat de film een regelrechte kopie van de game gaat worden. Scriptschrijver Scott Z. Burns, die ook het script van The Bourne Ultimatum voor z'n rekening nam, gaf direct nadat EA hem benaderd had aan dat hij de game nog nooit gespeeld had. Voor EA was dit alleen maar een pluspunt, aangezien hij op die manier beter op het achtergrondverhaal in kon gaan en niet verleid kon worden tot het namaken van de game. In plaats daarvan kon hij het verhaal meer laten draaien rond de vriendschap van Tyson Rios en Elliot Salem en de politieke spelletjes van de Private Military Corporations. Burns wil hiermee een intelligente thriller gaan schrijven.

Burns:

The ambiguity of these private military corporations lends weight to an intelligent thriller with relevance to what's going on in the world right now. You have contractors with their own agendas, and two guys whose friendship supersedes all the politics. I told EA right off the bat I wasn't a gamer, and that appealed to them because they didn't want to simply replicate the game.

Aangezien de deal pas onlangs gesloten is, zijn er nog geen acteurs gecast voor de verschillende rollen, maar we kunnen er redelijk zeker van zijn dat Tom Green niet één van de hoofdrollen zal vervullen. Universal, die eerder uit het Halo-filmproject is gestapt, wil zo snel mogelijk beginnen met de opnames die voor begin 2009 gepland staan.

Wat was jouw autosportmoment van 2008?

We willen op FOK!sport de user steeds meer laten horen, dat bleek al uit de oproep voor mensen die naar een evenement gaan en daar een sfeerverslag van willen maken. Maar nu vragen we naar jouw auto- of motorsportmoment van 2008.

Wat is je blijgebleven, en waarom? Wat voelde je op het moment dat het gebeurde? Schrijf het van je af! Het mag van zowel de Formule 1 zijn als alle andere takken van autosport. Ook van de motorsport is jullie verhaal welkom!

Heb je zo'n moment dat je wilt delen op FOK!sport, stuur dan een e-mail met jouw sportmoment naar sport@fok.nl o.v.v. Mijn moment van 2008.

Het zal zowel op FOK!sport als op het forum geplaatst worden.

Lifestyle: Dolce Gusto

Decennia lang bestond de Nederlandse koffiewereld uit weinig meer dan het conventionele koffiezetapparaat met de doodgewone filterkoffie. Heel Nederland zette een doodgewoon 'bakkie pleur' en er zat maar weinig variatie in de koffieconsumptie. Pas eind jaren tachtig, begin jaren negentig, werden de wat meer exotische koffiesmaken populair in allerlei uitgaans- en horecagelegenheden. Met de komst van de Senseo werd de 'saaie' traditie radicaal overboord gegooid. Met meer dan 10 miljoen verkochte exemplaren is het apparaat de absolute nummer één in de koffiemarkt; de padjes vliegen de winkel uit en er komen nog steeds allerlei nieuwe smaakvariaties voor de Senseo op de markt. Voor andere fabrikanten is de opmars van de Senseo een teken geweest dat de Nederlandse markt rijp is voor allerhande nieuwe koffieconcepten. Zo timmert Nestlé met espressomerk Nespresso (What Else?) al jaren aan de weg in het duurdere segment en supermarktconcern Ahold probeerde de Senseo te lijf te gaan met de PuC. Met wisselend succes overigens, want de PuC is stilletjes weer verdwenen van de markt. Alleen de Nespresso wint nog steeds aan populariteit, ondanks de hoge aanschafprijs van het apparaat en de relatief dure cupjes (rond de 30 cent per kopje). Voor het moederconcern Nestlé in ieder geval het teken dat de Nederlandse markt wel in is voor een nieuw apparaat. Ze introduceren een nieuw koffieconcept: De Dolce Gusto.

Trein rijdt koe aan bij Breda

Het treinverkeer tussen Lage Zwaluwe en Breda is stil komen te liggen door een botsing tussen een trein en een koe. De aanrijding was vanochtend. De politie en medewerkers van ProRail hebben hun handen vol aan het vangen van andere koeien die zijn ontsnapt. Ook het opruimen van de dode koe op het spoor kost tijd.

Het treinverkeer kan ieder moment weer hervat worden. Reizigers zullen wel rekening moeten blijven houden met extra reistijd. Bij de aanrijding zijn, behalve de koe, geen slachtoffers gevallen.

Munteanu nieuwe trainer Steaua Boekarest

Steaua Boekarest heeft weer een 'vaste' trainer voor de spelersgroep staan. Dorinel Munteanu volgt de donderdag opgestapte Marius Lacatus op.

Steaua verloor midweeks in de Champions League met 3-5 van Olympique Lyon. Dat was voor de trainer genoeg om op te stappen. Lacatus lag daarnaast al langer overhoop met clubeigenaar Gigi Becali.

Een halve week verder heeft de club Munteanu aangesteld als nieuwe keuzeheer. De Roemeense recordinternational beeindigde afgelopen zomer zijn spelerscarriere bij FC Vaslui en begint zodoende aan zijn eerste baan als hoofdtrainer.

In de competitie staat Steaua op een derde plaats.

Jans: "Er groeit hier iets"

FC Groningen staat weer bovenaan in de Eredivisie. Die positie behoudt het in ieder geval tot vanmiddag 16.15 uur, weet ook trainer Ron Jans.

Zijn ploeg won gisteravond eenvoudig van Sparta. Bij rust stond de eindstand al op het bord: 3-0. De treffers kwamen op naam van de Zweden Petter Andersson(2x) en Marcus Berg. "Zo geweldig was het ook weer niet", aldus de bescheiden mening van Jans op de persconferentie. "Tegen ADO bouwden we van achteruit beter op dan tegen Sparta. We waren wel heel effectief, we straften elke fout bij Sparta af. Maar er groeit wel iets bij FC Groningen".

1700 Britse marathonlopers vermist na onweer

Meer 1700 marathonlopers die deelnamen aan een tweedaagse tocht in het Lake District in het noordwesten van Engeland worden sinds gisteren vermist na onweer en zware regenval, aldus de BBC vandaag.

Hulpverleners zijn inmiddels een grote zoektocht begonnen naar de vermisten. Aan de bergmarathon namen in totaal 2500 mensen deel toen ze werden overvallen door het noodweer. Velen wisten te schuilen op boerderijen en in mijnen of kampeerden buiten, aldus de politie. Maar vandaag waren 1700 van de lopers nog steeds niet terecht.

Volgens de organisatie is er geen reden tot paniek. Volgens woordvoerders hebben de langeafstandlopers veel ervaring en zijn ze met een goede uitrusting op stap gegaan.

Rad van Fortuin komt terug

Het Rad van Fortuin komt terug op televisie. Producent Marc Nelissen heeft de rechten van het programma gekocht en is nu in overleg met verschillende zenders. Hij praat onder andere met RTL 4, waar het programma tussen 1990 en 1998 ook werd uitgezonden. Toen was Hans van der Togt de presentator.

Wie de presentatie van de nieuwe versie gaat doen is nog onduidelijk. Ook is het nog de vraag wie de bordjes gaat omdraaien. De producent vindt het wel een leuk idee om een soort Idols om te bepalen wie het meest geschikt is voor deze taak.

In Amerika is het programma al jaren populair. 'Wheel of Fortune' is daar nog steeds op de buis. In Nederland is het niet het eerste oude programma dat nieuw leven wordt ingeblazen. Zo is 'Wie ben ik?!' nu ook weer te zien.

Jordan: "Lewis moet zich goed voorbereiden"

Lewis Hamilton kan volgende week in Brazilië wereldkampioen worden in de Formule 1. Vanuit zijn thuisland Groot-Brittannië komen allemaal goed bedoelde adviezen op hem af om te voorkomen dat het net zo slecht gaat aflopen als vorig jaar. Volgens oud-teambaas Eddie Jordan moet Hamilton voorbereid zijn op een vuil gevecht.

Het is bekend dat Hamilton niet geliefd is in de paddock, eveneens de stewards die volgens Eddie Jordan te zware straffen hebben gegeven aan de Britse coureur. Jordan denkt dat er nog wel wat gaat gebeuren bij de start. "Men zal het niet leuk vinden als ik dit ga zeggen, maar als Massa probeert om Hamilton eruit te tikken dan moet Lewis er klaar voor zijn," zo vertelt Jordan in de Britse pers. "Als Massa dat probeert dan moet Lewis insturen naar Massa om ervoor te zorgen dat ze beide niet finishen. Hij moet zijn wiel er af rijden."

Jordan is van mening dat Hamilton rustig en koel moet blijven. "Wat er nu gaat gebeuren in het kampioenschap is afhankelijk van of Lewis van zijn fouten heeft geleerd. Hij reed een fantastische race in China en reed vervolgens verschrikkelijk in Japan. Als hij in Brazilië net zo rijdt als in China, dan wordt hij wereldkampioen."

Jammer vindt Jordan het dat Heikki Kovalainen te weinig bij het gevecht wordt betrokken. "Het lijkt erop dat Kovalainen altijd de zwaardere wagen heeft van de twee, dat maakt hem traag bij de start en in de kwalificatie. McLaren moet hem sneller laten kwalificeren. Het zou Lewis helpen als beide McLaren-wagens voor de Ferrari's komen."

Redknapp opvolger van Ramos

Harry Redknapp wordt de opvolger van de ontslagen Juande Ramos bij Tottenham Hotspur. Het moet wel flink in de buidel tasten om de trainer van Portsmouth over te nemen.

Tottenham betaalt aan Portsmouth een afkoopsom van 7,5 miljoen euro. "Het is voor mij een grote kans om een topclub te coachen voordat ik met pensioen ga," aldus Redknapp. Het mes snijdt volgens de trainer aan twee kanten. "Ik heb een mooie transfer gemaakt en mijn vorige club heeft veel geld voor me ontvangen."

Stam/Slippens winnen zesdaagse Amsterdam

Danny Stam en Robert Slippens hebben de zesdaagse van Amsterdam gewonnen. Het duo greep de zege in de afsluitende koppelkoers.

De Duitsers Erik Zabel en Leif Lampater, die na de vijfde dag nog aan de leiding gingen, werden uiteindelijk tweede. Na een ernstig ongeval van Robert Slippens in augustus 2006 beleefde het toonaangevende Nederlandse koppel twee verloren winters. Hun tiende zege als koppel kwam daarom zeer goed uit. De Belg Iljo Keisse en de Duitser Robert Bartko, winnaars van vorig jaar, werden derde.

Gebroken sleutelbeen voor Van Gessel

Voor Sander van Gessel is het huidige seizoen tot op heden niet echt een succes te noemen. Van Gessel arriveerde afgelopen zomer bij Sparta, maar kwam pas twee maal in actie door een rugblessure. Zaterdagavond brak de ex-FC Groningen speler tegen zijn vroegere werkgever zijn sleutelbeen waarmee hij wederom voor lange tijd is uitgeschakeld.

Bij een duel met Petter Andersson gebruikte de Zweed zijn rechterelleboog nogal ferm om zich voor Van Gessel te wurmen. Van Gessel landde verkeerd op zijn schouder en brak daarmee zijn sleutelbeen. Hoelang hij nu in de ziekenboeg moet verblijven is niet bekend.

CD: Kaiser Chiefs - Off With Their Heads

Het zou een spreuk uit Monty Python and the Holy Grail kunnen zijn. The Knights Who Say Ni al zwaaiend met hun zwaarden en roepend om "Shrubberies". En hoewel tevens gesitueerd in Engeland is "Off With Their Heads" de titel van de derde plaat van de Kaiser Chiefs. De titel komt eigenlijk van zanger Rick Wilson's vriendin die de stem van één of andere zangeres op de tv niet echt kon waarderen. "Off with her head" werd, ietwat vervormd, meteen door Wilson in de tekst van 'Like It Too Much' gestopt en later als albumtitel gekozen. Er kwam geen Seinfeld of Alice In Wonderland referentie aan te pas.

Win 'Verliefd op sneeuw'

In samenwerking met Tirionuitgevers mag FOK! het boek 'Verliefd op sneeuw' weggeven. Wil je weten hoe je in aanmerking kunt komen? Lees dan verder.

Verliefd op sneeuw

In Verliefd op sneeuw neemt bergbeklimmer Ronald Naar de lezer mee op zijn zoektochten naar sneeuw. Deze brengen hem naar de Zwitserse Alpen en het moeilijk toegankelijke Antarctica. Maar ook naar minder vanzelfsprekende sneeuwbestemmingen als Sicilië, Borneo, Zuid-Afrika, Nieuw-Guinea en Ecuador. Dit boek gaat over spannende avonturen en overlevingstochten die hij, veelal op ski's, voor Ski Magazine vastlegde. Het verhaalt echter ook over ontroerende en soms hilarische ontmoetingen die Ronald Naar tijdens zijn werk had. Zo stuit hij in het Himalayagebergte op voetafdrukken waarvan hij vermoedt dat ze afkomstig zijn van de Verschrikkelijke Sneeuwman. In Kaapstad ontmoet hij een wereldreizigster op weg naar Antarctica omdat daar een onbekend land zou liggen. In Albanië gaat hij op een zoektocht naar ski's van Italiaanse Alpini's uit de Tweede Wereldoorlog. Verliefd op sneeuw is een onderhoudend en spannend reisboek door witte werelden.


Wil jij dit boek winnen? Het enige wat je daarvoor moet doen is een mailtje, met vermelding van je username op FOK!, voor zondag 26 oktober 20:00 uur naar prijsvragensport@fok.nl sturen.

Van Gaal tevreden

Louis van Gaal, de trainer van AZ, was gisteren tevreden na de 3-0 overwinning van zijn ploeg tegen Volendam.

"Dit is een grote overwinning tegen een verdedigende ploeg. Het was moeilijk om een hoog tempo vast te houden, doordat Volendam de ruimtes heel klein hield. Niet iedereen was ook in vorm," aldus Van Gaal tegenover de NOS.

De coach van de Alkmaarders ziet nog voldoende marge voor progressie. "Eigenlijk zijn we pas net bezig. We spelen enkele weken in deze samenstelling. De automatismen ontbreken nog."

Tottenham stuurt Ramos de laan uit

Juande Ramos is door Tottenham Hotspur de laan uitgestuurd. De Spaanse trainer stond al geruime tijd onder druk vanwege de tegenvallende resultaten. De Spurs staan laatste in de Engelse Premier League.

Afgelopen zomer investeerde de club uit Londen flink in nieuwe spelers. Gomes kwam onder meer over van PSV. Verder werd de aanvaller Pavljoetsjenko gehaald uit Rusland. Spitsen Keane en Berbatov vertrokken bij de Spurs.

Ramos was vorig jaar de opvolger van Martin Jol die ook werd ontslagen vanwege slechte resultaten.

Navigatiesysteem leidt man het meer in

Dat je niet blind op je navigatiesysteem moet vertrouwen, heeft een Poolse chauffeur maar weer eens duidelijk gemaakt. Omdat zijn navigatiesysteem aangaf dat hij rechtdoor moest rijden, deed hij dat ook. Het maakte hem niet uit dat daar een wel hele grote plas water lag.

De weg waar de man door zijn navigatiesysteem naartoe gestuurd werd was sinds een jaar afgesloten, vanwege de aanleg van een klein kunstmatig meer. "Hij heeft drie verkeersborden genegeerd", verklaarde Piotr Smolen, woordvoerder van de politie van Glubczyde.

Het was nacht en de man merkte niet op dat de weg in een meer eindigde. De route die zijn navigatiesysteem aangaf, volgde hij zonder na te denken op. Het Laatste Nieuws meldt dat de man geen alcohol op had.

De Mercedes-bestelbus is tot ver in het water gekomen voor het zonk, doordat de weg bergafwaarts ging. De chauffeur en zijn twee passagiers wisten uit de auto te kruipen en zijn op het dak van de bestelbus gaan wachten tot de politie en brandweer kwamen.

Met dank aan picobyte voor de submit.

Vrouw vermoord in Oldenzaal

Vrijdagavond is in Oldenzaal een vrouw dood aangetroffen in een woning. De politie maakte gisteren bekend dat zij door een misdrijf om het leven is gekomen. Door middel van sectie is vastgesteld dat het de 47-jarige bewoonster van het huis betreft.

Vrijdagavond alarmeerde een familielid van de overleden vrouw de politie omdat ze geen contact met haar kon krijgen. Samen met haar is de politie naar de woning gegaan, waar zij een levenloos lichaam aantroffen. Het was op dat moment niet vast te stellen of het om een man of vrouw ging.

Nadat het lichaam naar het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk is overgebracht, werd gisteren in de loop van de dag door sectie duidelijk dat het om de 47-jarige bewoonster gaat. Het is nog niet bekend waardoor de vrouw is overleden, maar de politie gaat er vanwege de aangetroffen situatie vanuit dat de vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen.

De politie verricht een uitgebreid buurtonderzoek in de omgeving van de woning om meer over de doodsoorzaak te weten te komen.

Met dank aan Lutke en RHCPeter voor de submit.

Stevens: "Heb moeite om af te koelen"

PSV kreeg gisteren een flinke tik te verwerken. Roda JC was met 2-3 te sterk, waardoor de goede 2-0 zege op Marseille geen vervolg is gegeven. Trainer van de Eindhovenaren, Huub Stevens, was na afloop ontgoocheld.

"Ik heb moeite om af te koelen", zei Stevens voor de camera's van Eredivisie Live. "We vervallen in dezelfde fouten als voorheen. Er komt bij ons wisselvalligheid voor die voor mij niet te verklaren is."

Waar het aan ligt, weet Stevens niet direct. "Het is voetbalgogme dat je moet hebben. Als je dan bepaalde afspraken niet nakomt, wordt het lastig. Ik kan me voorstellen dat er een bepaalde frisheid ontbreekt na woensdag, maar we maken fouten om de tegenstander in de wedstrijd te helpen."

"Ik heb gezegd tegen de spelers dat ze agressief moesten beginnen zodat we in de wedstrijd konden komen. Het tegengestelde gebeurde echter. Ik zie gewoon teveel wisselvalligheden. Er moet een constante situatie ontstaan. Ze wisten wat er vorig jaar is gebeurd en dat Roda hier altijd een goede pot op de mat weet te leggen."

Marathonzege Stroetinga

De zevende marathon in de strijd om de KNSB-Cup is gisteren gewonnen door Arjan Stroetinga. In de sprint was de leider in het algemeen klassement iedereen de baas. Tweede werd Sjoerd Huisman, derde Alexis Contin.

Door toedoen van Jeroen de Vries ontstond er in de 90e ronde pas een serieuze kopgroep, maar die werd een ronde voor het einde ingerekend. "De moeilijkste zege van het seizoen. Ik was alleen, mijn knechten lagen in geslagen positie." aldus Stroetinga na afloop.

Ook bij de dames werd de strijd beslist in de massasprint. Elma de Vries won, nadat ze met ploeggenote Maria Sterk alle aanvallen had gecounterd.

Regiedebuut Gerard Cox in première

In Theater Zuidplein in Rotterdam is gisteravond de voorstelling Au, Au, Au, Me Rug! van Het Echt Rotterdams Theater in première gegaan. De klucht is geregisseerd door Gerard Cox, die hiermee zijn debuut maakt als theaterregisseur.

Het stuk verhaalt over een crossfietser (acteur Paul van Soest) die na een ongeluk gedwongen wordt naar een fysiotherapeut te gaan. Misverstanden, persoonsverwisselingen en penibele situaties volgen elkaar daarna in hoog tempo op.

Cox, inmiddels 68, weet nog niet of zijn regiedebuut een vervolg krijgt. "Ik ben iemand die sowieso niet ver vooruit plant", legt hij uit. "Er komt doorgaans altijd wel weer iets leuks op mijn pad. En zo niet, dan hou ik meer tijd over om te reizen, te koken en film te kijken."

De acteur-regisseur zet wel binnenkort na achttien jaar een punt achter de populaire komedieserie Toen Was Geluk Heel Gewoon, waarin hij de Rotterdamse buschauffeur Jaap speelt. "Het is mooi geweest", vindt Cox. "Het wordt tijd om nieuwe wegen te gaan verkennen. Bovendien moet je altijd stoppen als de kijkers het nog jammer vinden dat je dat doet." Au, Au, Au, Me Rug! is tot begin april door het hele land te zien.



Een klucht van Cox.
  (foto: ANP)

Ontploffing Utrecht door gaslek

De ontploffing waarbij vier Utrechtse woningen gistergavond zwaar beschadigd raakten komt 'zeer waarschijnlijk' door een gaslek. Dat laat de politie weten, die momenteel de precieze oorzaak onderzoekt. Bij de ontploffing raakte een van de bewoners zwaargewond. Verder zijn geen slachtoffers gevallen.

De bewoners van het rijtjeshuis met vier duplexwoningen aan de Marnixlaan hebben de nacht elders doorgebracht. De panden zijn volgens een politiewoordvoerder niet meer bewoonbaar. Het is niet bekend hoeveel mensen precies hun huis zijn kwijtgeraakt.

Huis Anubis wint publieksprijs Cinekid

Het Huis Anubis is bekroond met de Kinderkast Publieksprijs op het film-, tv- en mediafestival Cinekid. De tv-serie van Dennis Bots won net als vorig jaar in de categorie fictie. De winnaar in de categorie non-fictie werd de Taarten van Abel - Zomerspecial van Onno Krijnen.

De prijzen werden uitgereikt op de slotavond van het evenement in Amsterdam. De Kinderkast Juryprijs fictie ging naar De Daltons, de Jongensjaren van Rita Horst. Deze tv-productie won eveneens de Gouden Cinekid Kinderkast. Overleven in Nederland: RAUW van Anneloek Sollaart kreeg de Kinderkast Juryprijs in de categorie non-fictie.

Het publiek bepaalde dat de Finse film Niko van Michael Hegner en Kari Juusonen de Cinekid Leeuw kreeg. Ook de jury bekroonde deze productie. De winnaar van de Nieuwe Media Award Publieksprijs werd de game Mario Kart Wii van Nintendo, terwijl de jury die prijs toebedeelde aan Klokhuis Game Studio van de NPS.

De Noorse film De Tien Levens van Titanic de Kat van Grethe Be won de MovieSquad Junior Award Cinekid 2008. De jury bestond uit vijf kinderen in de leeftijd van tien tot en met twaalf jaar.

Het hoofdprogramma van Cinekid werd 18 oktober geopend in Amsterdam. Voor de aftrap van Cinekid Op Locatie werden een week eerder op de Dom in Utrecht samen met 32 kinderen - uit de 32 steden waar het jeugdfestival plaatsvond - vijfhonderd ballonnen opgelaten. Theaters in 31 steden vertoonden in de herfstvakantie een aantal Cinekidfilms en organiseerden workshops.

Twijfel over beloofde koopkrachtstijging

Het is nog maar de vraag of Nederland er volgend jaar zoals beloofd financieel op vooruitgaat. Deskundigen betwijfelen in De Telegraaf of die belofte van het kabinet haalbaar is.

Docent bij de Universiteit Nyenrode Alex Klein wijst er in de krant op dat de Miljoenennota uitgaat van een groei van de Nederlandse economie van 1,25 procent. Dat zou niet meer realistisch zijn. Klein verwacht dat pensioenpremies, zorgkosten en een bezoek aan de supermarkt duurder worden.

Ook hoogleraar Sylvester Eijffinger zegt in de krant overtuigd te zijn dat de gemiddelde Nederlander er niet op vooruit gaat. Hoogleraar Sweder van Wijnbergen denkt dat het kabinet liever het tekort laat oplopen in plaats van de broekriem bij de bevolking aan te halen. Het ministerie van Sociale Zaken zegt in de krant dat al rekening is gehouden met hogere energieprijzen.

Boek: Bies van Ede - Doodstil

Voormalig rechercheur Vincent Koning is zo goed als dood. Hij is besmet met een virus dat hem vroeg of laat dood zal laten gaan. Wanneer weet niemand, maar als het gaat gebeuren zal het snel gaan. Als hij dan op een goede dag in een café zit waar de onderwereld ook graag komt, krijgt hij van Jannes Dragt te horen dat deze een nieuw handeltje heeft. Verkeerd vlees gaat via Oost-Europa terug naar Nederland voor consumptie. De volgende dag vindt Vincent de kleine crimineel dood terug in zijn auto. Vlak daarna krijgt hij bezoek van een paar agenten van de Special Taskforce. Vincent besluit om even onder te duiken in het Friese plaatsje Doodstil. Karina, zijn vriendin, heeft hier een huisje dat van haar moeder is geweest. Maar in Doodstil en omgeving gebeuren rare dingen. Vier jongeren hebben een band genaamd Tranendal en zelfs een hitje met de titel Doodstil. Maar dat is nog niet alles, een Poolse boerin vraagt de lokale priester of hij het vee wil zegenen. Ze beweert dat er een 'wampyr' rondwaart. Als klap op de vuurpijl denkt Vincent dat hij Jannes ineens ziet rondlopen.

Kwart baby's Peking dronk besmette melk

Een kwart van de 300.000 baby's in de Chinese hoofdstad Peking hebben met melamine besmette melk gedronken. Dat blijkt uit een peiling in de stad, schrijft het Chinees staatspersbureau Xinhua.

De onderzoekers zijn van deur tot deur gegaan om de 307.799 gezinnen met kinderen onder de drie jaar te bevragen. Dat gebeurde tussen 20 september en 24 oktober. Het melamineschandaal houdt China sinds vorige maand bezig. Fabrikanten bleken op grote schaal melamine te hebben toegevoegd aan melk. Deze stof heeft een hoog eiwitgehalte, waardoor verhuld kan worden dat water is toegevoegd aan de melk. De chemische stof is echter ook erg schadelijk voor de nieren. Vier baby's stierven, tienduizenden kinderen werden ziek.

Schietpartij op druk Spui in Den Haag

Door een schietpartij op het Spui in Den Haag is vannacht een man "behoorlijk gewond" geraakt. Er waren ten tijde van het incident tientallen mensen op straat, meldde een politiewoordvoerster.

Vier personen zijn aangehouden. De schietpartij vond even voor half drie plaats "in het midden van het uitgaansgebied". Over de toedracht is nog niets bekend. De politie heeft een nader onderzoek ingesteld.

Zeeuw omgebracht op woonwagenkamp

Een man uit het Zeeuwse Hulst is vanacht omgekomen door een misdrijf. Het motief ligt volgens de politie in de relationele sfeer. De vermoedelijke dader belde rond 1.50 uur oude tijd met de mededeling dat hij iemand had omgebracht in Sint Jansteen, dat in dezelfde gemeente ligt.

De politie vond het slachtoffer in een bijgebouw op een woonwagenkamp. De verdachte werd ter plaatse aangehouden, maar woonde volgens de politie niet in de woonwagen. Hoe het slachtoffer is omgebracht, wil de politie deze ochtend nog niet zeggen.

Colombiaanse politie vindt tien ton coke

De Colombiaanse politie heeft in twee containers in de stad Barranquilla tien ton cocaïne onderschept. De lading drugs heeft een straatwaarde van 160 miljoen euro en zou verscheept worden naar Mexico. Dat maakte de politie bekend.

De politie was de drugshandelaren al zes maanden op het spoor. Agenten onderschepten de drugs toen de containers van vrachtwagens overgeladen zouden worden op een schip met bestemming Veracruz in Mexico. Daar werden drie mensen aangehouden.

Volgens de politie zijn de drugs van handelaar Daniel Barrera die ook wel 'de dolleman' wordt genoemd. In 2008 hebben de Colombiaanse autoriteiten 105 ton illegale drugs in beslag genomen.

Bijen kunnen tot vier tellen

Bijen kunnen tot vier tellen. Dat hebben wetenschappers van de Australische Universiteit van Queensland ontdekt, meldde de tv-zender ABC News. De onderzoekers lieten bijen door een tunnel vliegen waar bij de vierde markering honing lag. Ook toen de honing weg was, vlogen de bijen tot de vierde streep.

Volgens de onderzoekers lukte dit ook met het derde streepje, maar niet meer met het vijfde. "Hoe meer we deze wezens met hersenen zo klein als een sesamzaadje onderzoeken, hoe meer we onder de indruk zijn", aldus professor Mandyam Srinivasan. Volgens de wetenschapper zijn bijen intelligenter dan tot nu toe werd aangenomen. De onderzoekers hebben naar eigen zeggen ook bewezen dat bijen kleuren en geuren kunnen herkennen. Ook kunnen ze door ingewikkelde doolhoven leren navigeren.


 Wie telt er mee? (foto: ANP)

CD: Azymuth - Butterfly

Azymuth is een Braziliaanse electro-funk band die in 1975 zijn begonnen, en hebben sindsdien hun eigen Braziliaanse funkniche ontwikkeld. 'Samba doido' noemen ze het zelf, maar het is gewoon onvervalste funk in de beste Herbie Hancock-traditie. In de meer dan dertig jaar dat ze samen spelen zijn ze nu toe aan de achtste studioplaat. De laatste creatieve uitspatting van dit noest doorfunkende drietal ligt nu in de winkels, heet Butterfly en zal voor een broeierige warmte zorgen die in dit koude, gure seizoen nog wel eens goed van pas kan komen.

Pornopark Schaamharen

Ik besef overigens dat ik nu klink als een zure Scrooge. Dat ben ik echter niet. Ik geef graag geld uit. Maar pretparken daar zie ik gewoon de lol niet zo snel in. Ik ga dan ook zelden. Laatst vertelde ik je van Disneyland Parijs, maar tussen Disneyland en het laatste pretpark dat ik bezocht zit zestien jaar. Toen was ik met een vriendinnetje naar de Efteling en het enige waar ik toen mee bezig was, was het verzinnen hoe ik haar daar ergens kon neuken.

Zac Efron toch niet in Pirates?

Hoewel afgelopen week groots bekend werd gemaakt dat Zac Efron 10 miljoen dollar aangeboden had gekregen voor een rol in Pirates of the Caribbean 4, weet de acteur zelf van niets.

Een paar dagen geleden werd bekendgemaakt dat Zac Efron naast Johnny Depp zou gaan schitteren in het vierde deel van Pirates of the Caribbean. Hij zou voor die rol maar liefst 10 miljoen dollar aangeboden hebben gekregen. Allemaal geweldig natuurlijk, echter weet Efron zelf van niets! De acteur laat duidelijk weten dat hij absoluut niet gevraagd is door Disney. Maar Efron is ook niet gek, want hij zou wel dolgraag in de film spelen, dus moet hij bij het ontkennen dan vervolgens wel weer oppassen dat hij zijn kansen niet vergooit. Hij zegt dan ook heel diplomatiek: "Echt waar, op dit moment is het niet meer dan een gerucht."

Ongeveer een maand geleden maakte Walt Disney Studios bekend dat er toch nog een vierde deel van Pirates of the Caribbean zal komen, dit tegen alle berichten in. Orlando Bloom en Keira Knightley hebben alle twee al tijden terug aangegeven dat ze het niet zien zitten om weer terug te keren in hun piratenoutfits. Efron vertelde in de radioshow van Ryan Seacrest: "Het zijn maar geruchten, ik ben niet gevraagd. Maar ik wil dan wel graag even zeggen dat ik heel graag gevraagd zou worden voor deel 4: het lijkt me enorm geweldig om een piraat te spelen, dus hopelijk gaat me dat gebeuren."

De hele reden dat er überhaupt een deeltje vier komt is omdat Johnny Depp, die in de films de rol speelt van Captain Jack Sparrow, maar geen genoeg kan krijgen van zijn rol. Hij zegt: "Van alle rollen die ik ooit heb mogen spelen is dit toch wel de geweldigste. Het kost wel wat make-up en zo maar ik vind het geweldig. Ik kan niet wachten om te beginnen met Pirates of the Caribbean 4, maar eerst moet er nog een script worden geschreven, dus daar moet ik dan nog even op wachten." Aldus Depp. Of het allemaal werkelijk gaat gebeuren is de vraag, want via de officiële kanalen is er nog niets bekend over het vierde deel.


Zac Efron toch niet in deel 4 van Pirates of the Caribbean?  (foto: DAG)

Depressief makende obesitaspil 'Acomplia' uit de schappen

De obesitaspil Acomplia mag niet langer worden verkocht binnen de Europese Unie. Reden daarvoor is dat het middel depressieve gevoelens kan opwekken. Acomplia wordt momenteel verkocht in 32 landen, waaronder Nederland.

De pil werd twee jaar geleden op de markt gebracht en moest mensen met overgewicht helpen om gewicht te verliezen. In augustus raakte bekend dat het middel een risico op depressieve gevoelens met zich meebrengt. Het Europees geneesmiddelenbureau startte daarop een onderzoek en besliste nu dat Acomplia onmiddellijk uit de rekken van de apotheken moet worden gehaald. Mensen die het middel nu nog slikken worden geadviseerd daar meteen mee te stoppen. De kans bestaat dat het middel wereldwijd uit de handel wordt genomen.

In de Verenigde Staten is het middel nooit op de markt gebracht. Daar was men namelijk al van mening dat het middel kon leiden tot zelfmoordgedachten, zelfs bij patiënten die voordien nooit depressief waren geweest.


'Zelfmoord obesitaspil' uit de schappen (DAG/Flickr)

Onbetaalbare hondenmand gestolen

Een unieke hondenmand, de duurste van Europa, is afgelopen vrijdagmiddag uit de vitrine van een dierenspeciaalzaak in Rotterdam gestolen. De zwartfluwelen mand was voorzien van 30.000 heuse Swarovski-kristallen en stond te koop voor maar liefst 14.500 euro.

De speciaalzaak was enorm trots op de kostbare hondenslaapplaats en had het pronkstuk in een speciale vitrine middenin de winkel tentoongesteld. Op 27 september was de mand met speciale veiligheidsmaatregelen bij de winkel afgeleverd; nog geen maand later is het de dieven echter gelukt om ongemerkt het schuifslot van de vitrine te openen en er met de mand vandoor te gaan.

Het personeel heeft niets van de diefstal gezien en ook is nog niet bekend of het om een of meerdere dieven gaat. Er worden nog getuigen gezocht. Volgens een woordvoerster van de dierenwinkel was de kristallen mand het enige exemplaar in Europa en heeft het bedrijf aangifte gedaan.

[F3Euro] Uitslag Duitsland race 1

De eerste race van de Formule 3 Euroseries op Hockenheim dit weekend is gewonnen door Nico Hülkenberg. Achter hem finishten Christian Vietoris en Renger van der Zande op plaats twee en drie, maar omdat de auto van Vietoris in de kwalificatie niet reglementair was, werd Van der Zande tweede.

De eerste ronde verliep chaotisch en de auto van Brendon Hartley sloeg bij de hairpin over de kop, waardoor er een safety car nodig was. De Nieuw-Zeelander werd met mogelijk nek- en rugletsel naar het ziekenhuis vervoerd.

Na de herstart liep Hülkenberg gestaag weg van het veld, terwijl daarachter Van der Zande met Edoardo Mortara een verbeten strijd leverde. De Italiaan ging echter onreglementair van de baan en hiermee verzekerde Van der Zande zich van een derde plaats. De andere Nederlander in deze raceklasse, Henkie Waldschmidt, wist van een 21e startplek op te klimmen naar plaats elf.

De wagen van de in de kwalificatie als tweede geëindigde Vietoris werd na die sessie afgekeurd, waarna zowel hij als zijn team in protest gingen. De Duitser verscheen wel aan het vertrek van de race en werd afgevlagd als tweede. Echter verscheen hij niet op het podium, waarna Van der Zande de tweede prijs uitgereikt kreeg.

Pos. Rijder Team Tijd
1N. Hülkenberg ART Grand Prix 41:22.235
2C. Vietoris* ASL Mücke Motorsport + 7.888
3R. Van der Zande Prema Powerteam + 8.702
4M. Mäki ASL Mücke Motorsport + 14.499
5S. Coletti Prema Powerteam + 15.885
6J. Vernay Signature-Plus + 17.821
7K. Tsukakoshi Manor Motorsport + 22.904
8J. Bianchi ART Grand Prix + 23.614
9E. Janis ASL Mücke Motorsport + 31.436
10D. Clos Prema Powerteam + 32.434
11H. Waldschmidt SG Formula + 36.208
12J. Jakes ART Grand Prix + 43.202
13E. Mortara Signature-Plus + 44.057
14Y. Clairay SG Formula + 44.786
15D. Campos HBR Motorsport + 45.500
16C. Cong Fu RC Motorsport + 51.869
17S. Bird Manor Motorsport + 52.508
18F. Mailleux Signature-Plus + 58.365
19R. Philippe Carlin Motorsport + 58.951
20F. Vervisch RC Motorsport + 1:00.368
21B. Shaaban HBR Motorsport + 1:05.700
22S. Richelmi Barazi Epsilon + 1:13.167
23J. Klingmann RC Motorsport + 1:18.078
24R. Wickens Signature-Plus + 1:21.190

* Onder voorbehoud

Vannacht: Klok uur terug

Europeanen kunnen zondagochtend een uur langer uitslapen. In de hele Europese Unie wordt zaterdagnacht om 03.00 uur de klok een uur teruggezet omdat de wintertijd ingaat. Daardoor is het in de ochtend een uur eerder licht en 's avonds een uur eerder donker. Op 29 maart gaat de zomertijd weer in.

In 1977 werd in Nederland het verschil tussen zomer- en wintertijd in ere hersteld. Dat onderscheid was in 1916 ingevoerd maar in 1946 weer afgeschaft. Tot het begin van de twintigste eeuw hanteerde vrijwel elke plaats in Nederland zijn eigen tijd, omdat voor de tijdbepaling werd uitgegaan van de hoogste stand van de zon. Die bereikt in het oosten van het land eerder de hoogste stand dan in het westen.

Woningen zwaarbeschadigd door explosie in Utrecht

In een woning aan de Utrechtse Marnixlaan heeft de afgelopen avond een explosie plaatsgevonden. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het gaat om een rijtjeshuis. In totaal zijn vier woningen volgens de politie zwaarbeschadigd.

Een persoon die zich bevond in de woning waar de explosie plaatsvond, is met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis vervoerd. De politie onderzoekt of er meer mensen in de woningen aanwezig waren.

IJslanders betogen tegen regering

Demonstrerende IJslanders hebben zaterdag het aftreden van hun premier Geir Haarde en de president van de centrale bank geëist. De betogers verweten de twee gefaald te hebben bij het voorkomen van de financiële crisis die de economie praktisch heeft lamgelegd.

In de hoofdstad Reykjavik gingen ongeveer tweeduizend mensen de straat op, meldde de organisatie. De deelnemers pleitten ook voor snelle toetreding van het eiland tot de Europese Unie. De partij van Haarde voelt daar tot nu toe niets voor.

De overheid zag zich onlangs gedwongen de drie grootste IJslandse banken over te nemen, maar hun schulden zijn te groot voor IJsland (300.000 inwoners) om af te lossen.

De regering benaderde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor een lening van 2 miljard dollar (ongeveer 1,5 miljard euro). De IJslandse regering hoopt dat met de steun van het IMF andere landen ook bereid zullen zijn om geld te lenen aan het geplaagde land.

'Weg met Haarde!'  (foto: ANP)

Israël op weg naar vervroegde verkiezingen

Israël stevent af op vervroegde verkiezingen. De beoogde premier Tzipi Livni ziet af van verdere onderhandelingen om tot een coalitieregering te komen, meldden Israëlische media afgelopen avond. Zij houden rekening met verkiezingen in februari.

Livni, leidster van de Kadima-partij, poogde de afgelopen weken een meerderheid van het parlement achter zich te krijgen. Een van de beoogde partners, de religieuze Shas-partij, liet vrijdag echter weten niet van plan te zijn deel te nemen aan de coalitie. Shas eiste een akkoord over de status van Jeruzalem en over sociale maatregelen ten gunste van de armste Israëliërs.

Livni had haar mogelijke partners donderdag nog drie dagen de tijd gegeven om een coalitie te vormen. Ze is als leider van Kadima de opvolger van Ehud Olmert, die moest wijken in verband met beschuldigingen van corruptie. Livni, die ook minister van Buitenlandse Zaken is, kreeg in september van president Shimon Peres opdracht een nieuwe regering te formeren.

'Ik kom er niet uit,'  (foto: ANP)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.