Wilders mogelijk toch vervolgd

Het gerechtshof in Amsterdam buigt zich nog dit jaar over een eventuele vervolging van Geert Wilders voor discriminatie. Dat heeft het hof laten weten in een brief aan advocaat Els Lucas. Het voormalig kandidaat-raadslid (PvdA) uit Lelystad deed een paar keer aangifte tegen Wilders. Ook Wilders is uitgenodigd om zijn verhaal te doen voor het hof, staat in de brief.

In juli besloot een speciale discriminatieafdeling van het Openbaar Ministerie de PVV-voorman niet te vervolgen voor een aantal uitspraken in de media en in zijn film Fitna, waartegen meerdere aangiftes waren binnengekomen. Lucas en twee andere partijen die aangifte hadden gedaan gingen tegen dat besluit in bezwaar. Het bezwaarschrift wordt nog dit jaar behandeld.

Justitie kreeg de afgelopen jaren tientallen aangiften binnen tegen Wilders. Het ging om uitspraken in de Volkskrant, De Pers en in een internetcolumn. Hierin had hij volgens de aangevers gediscrimineerd en aangezet tot haat. De aangiften werden verzameld in Amsterdam en bekeken door het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie (LECD) van het OM.

Het LECD adviseerde niet tot vervolging over te gaan. Enkele geraadpleegde wetenschappers vonden ook dat Wilders op basis van de uitlatingen niet kon worden vervolgd. Het OM nam dit advies eind juni over. Lucas kondigde toen al aan dit besluit voor te leggen aan het gerechtshof.

In Jordanië wordt Wilders al vervolgd. Alhoewel daarover de laatste tijd niets meer is vernomen.