Voorbeschouwing: FC Groningen - Feyenoord

Olga (Nuongirl)
Dit weekend wordt in de Eredivisie de vierde speelronde afgewerkt. Per duel volgt, in samenwerking met Goal.com, een vooruitblik. Hieronder kijken we vooruit naar het treffen tussen FC Groningen en Feyenoord.

Morgen ontvangt koploper FC Groningen nummer tien Feyenoord in de Groningse Euroborg. Beide clubs speelden doordeweeks een moeizame bekerwedstrijd tegen respectievelijk HVV Hollandia en TOP Oss, maar wisten zich uiteindelijk toch te plaatsen voor de volgende ronde.

De vorige competitiewedstrijd speelden de noorderlingen gelijk tegen Heracles Almelo. Knap, want bijna de gehele wedstrijd werd er met tien man gespeeld. Al in de tweede minuut ontving Oluwafemi Ajilore een rode kaart na een overtreding op Ricky van den Bergh. Vijf minuten voor tijd maakte invaller Petter Andersson gelijk op aangeven van Berry Powel.

Door het gelijkspel staat de Trots van het Noorden met zeven punten bovenaan in de competitie. Groningen won op de openingsdag verdiend met 0-4 van Vitesse in Arnhem. Mede dankzij een goal uit een prachtige solo van verdediger Andreas Granqvist werd er vervolgens met 2-0 gewonnen van FC Utrecht.

Feyenoord mag na de winst op TOP Oss en vooral het gelijkspel tegen Ajax terugzien op een behoorlijke week. In de Klassieker lieten de Rotterdammers zien over vechtlust te beschikken. Mede door de tomeloze inzet kwam de eeuwige rivaal niet aan het eigen spel toe en dicteerde de thuisclub een groot gedeelte van de wedstrijd. Dat de Kuipbewoners geluk hadden met enkele beslissingen van scheidsrechter Braamhaar viel echter niet te ontkennen.

Bij Feyenoord keren steeds meer spelers terug op het veld na geblesseerd geweest te zijn. Giovanni van Bronckhorst miste de wedstrijd tegen Ajax door een hoofdblessure, maar de aanvoerder is inmiddels weer terug op het trainingsveld. Ook middenvelder Karim El Ahmadi heeft zijn eerste training achter de rug na zijn liesproblemen. Het duel tegen Groningen lijkt echter nog te vroeg te komen voor de middenvelder.

Voor coach Gertjan Verbeek ontstaat er een situatie waarbij hij steeds meer spelers moet gaan teleurstellen. Met de terugkeer van zijn aanvoerder zal Luigi Bruins mogelijk op de reservebank plaats moeten nemen. Georginio Wijnaldum en Diego Biseswar worden steeds belangrijker in de laatste wedstrijden en daarom is het lastig om hen te vervangen. Een lastige situatie voor de coach dus.

Voor FC Groningen-coach Ron Jans is het een iets makkelijker verhaal. Ajilore is speelgerechtigd voor het treffen van aankomende zondag na zijn schorsing in de bekerwedstrijd. Fredrik Stenman is waarschijnlijk ook weer van de partij na zijn enkelblessure, waardoor Jans zijn beste elf het veld in kan sturen.

Wanneer de twee volksclubs elkaar treffen, belooft het altijd een mooie en spannende wedstrijd te worden. De koploper lijkt favoriet voor de overwinning. De FC speelt goed en behaalt prima resultaten. Het verleden laat bovendien zien dat er in Groningen al enkele jaren niet meer werd gewonnen door de Rotterdammers.



Afwezigen:
FC Groningen: Veldmate (blessure), Meerdink (voet), Svejdik (schouder)

Feyenoord: Slory (hamstring), Buijs (blessure), Landzaat (hamstring), Tomasson (hamstring, twijfelgeval), De Guzman (schorsing), El Ahmadi (niet wedstrijdfit), Vlaar (knie), Vincken (blessure)