Doodgeschoten leraar had wel strafblad

De 29-jarige Hassan Ait Khouda die dinsdagavond pal voor een snackbar aan de Amsteldijk in de hoofdstad werd doodgeschoten, had wel degelijk een strafblad. Eerder werd gemeld dat de voormalig stagiar van het Technisch College in Amsterdam wel bekend was bij de politie, maar niet bij de rechtbank inzake veroordelingen.

De politie had al gezegd dat de leraar in spé bij hen bekend stond vanwege ‘gewelds- en vermogensdelicten’. Veroordeeld zou hij echter nooit geweest zijn, zo werd eerst gedacht. ''We hebben het nogmaals uitgezocht. Hij komt voor in de systemen van justitie vanwege veroordelingen’’, aldus een woordvoerder van het politiekorps Amsterdam-Amstelland.

Ait Khouda stond volgens de politie echter niet in verband met zware criminaliteit.  Een link met de zware misdaad, waarin soortgelijke liquidaties voorkomen, is er dan ook niet.  Van de daders, die er vandoor gingen op een scooter, ontbreekt nog steeds ieder spoor.

Hassan was woonachtig in de Uithoornstraat en was vijfdejaarsstudent aan de lerarenopleiding Hogeschool Ipabo aan de Jan Tooropstraat in Slotervaart. Het hele vorige schooljaar heeft hij wiskunde gegeven op het TEC-college.

Klasgenoten, vrienden en leerlingen zeggen dat Hassan bij hen bekend stond als een voorbeeldige en vriendelijke jongen. ''Vooral voor veel Marokkaanse leerlingen was Hassan een rolmodel. Hij was klein van stuk, maar had een grote uitstraling. Ook de moeilijke jongens liepen weg met hem'', aldus docent Nederlands Wim Schooneveld eerder deze week, die Hassan drie jaar les heeft gegeven.

Zijn stoffelijk overschot wordt overgebracht naar Marokko. Daar zal hij worden begraven in zijn geboortedorp.

Hassan Ait Khouda