D66 wil opheldering over extra kosten schoolboeken

Staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) moet opheldering geven over extra kosten voor de invoering van de gratis schoolboeken. Dat wil D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. De GPD-dagbladen schreven zaterdagochtend dat scholen honderd miljoen kwijt zullen zijn aan boetes omdat langlopende contracten met een uitgeverij moeten worden afgekocht.

Veel scholen hebben langlopende contracten met leveranciers als Van Dijk Educatie. Directeur Hans van der Wind zegt tegen de GPD dat scholen diep in de buidel moeten tasten als ze onder hun contract uit willen. "Voor een school met 1600 leerlingen kan dit oplopen tot een miljoen euro of meer."

Pechtold wijst erop dat de invoeringskosten voor de gratis schoolboeken al hoog zijn, maar dat er nu telkens weer iets bij komt. "Wij willen van de staatssecretaris weten wat zij daar aan wil doen en wie dit moet betalen", zegt zijn woordvoerder. D66 wil de staatssecretaris komende dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer hierover bevragen.


D66 wil opheldering over extra kosten schoolboeken  (foto: DAG)