Stalkingsslachtoffer minder bang met alarmsysteem

Redactie

Het alarmeringssysteem Aware voor stalkingsslachtoffers blijkt goed te werken. Het systeem geeft slachtoffers een veel groter veiligheidsgevoel dan wanneer ze enkel kunnen terugvallen op het alarmnummer 112. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Tilburg naar het systeem. Volgens de onderzoeker werkt het preventief: vrouwen alarmeren minder vaak en zijn minder bang.

Het systeem is momenteel in gebruik in de regio Rotterdam. Aware is om mishandelde vrouwen die ernstig worden bedreigd beter te kunnen bijstaan. Met een klein, draagbaar apparaat kunnen ze snel de politie alarmeren. Met een druk op de knop kan de politie zien waar het slachtoffer zich bevindt en uitrukken.

De onderzoeker stelt dat inzet van het alarmsysteem leidt tot een afname van hulpvragen aan de politie en op langere termijn tot afname van belaging. Dat zou dodelijke slachtoffers kunnen voorkomen.

De resultaten van het onderzoek worden maandag gepresenteerd. Voor het onderzoek is de toepassing van het systeem in Rotterdam vergeleken met het zogeheten 112 protocol in de regio Den Haag.