Vrouwentaxi mag mannen blijven weigeren

Een taxibedrijf uit Tilburg dat alleen vrouwen vervoert, mag mannen blijven weigeren. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) gaat een klacht over discriminatie niet behandelen.

Het bedrijf, Pink Lady Cab, heeft uitsluitend vrouwelijke chauffeurs in dienst en vervoert alleen vrouwelijke klanten. Mannen mogen wel meerijden als zij samen met een vrouw reizen. De Rotterdamse Anti Discriminatie Actie Raad had bij de CGB een klacht ingediend. De raad vindt dat mannen gediscrimineerd worden door het taxibedrijf.

Pink Lady Cab is onderdeel van Stationstaxi Tilburg, dat ook 'mannelijke' ritten rijdt. Daardoor is er voor mannen altijd alternatief vervoer. Volgens de commissie hoeft de klacht daarom niet inhoudelijk behandeld te worden.

Klachten die bij de commissie binnenkomen hebben zelden betrekking op discriminatie van mannen. Eerder dit jaar oordeelde zij dat het vrouwenmaandblad Opzij mannen niet mocht weigeren voor het hoofdredacteurschap. Volgens de commissie was in dit geval sprake van een complete uitsluiting van mannen voor de functie.

Jaren geleden werd een man in het gelijk gesteld die had geklaagd over het deurbeleid van een casino. Vrouwen mochten gratis naar binnen en kregen een gratis drankje, mannen niet. Omdat mannen door deze vrouwenactie 'een duidelijk voordeel' misliepen gaf de CGB de man gelijk.


Vrouwentaxi mag mannen blijven weigeren  (foto: DAG)