[WK] Cooke wint, Vos tweede

Olga (Nuongirl)
Nicole Cooke is wereldkampioene bij de wegwedstrijd voor vrouwen geworden. In het Italiaanse Varese was de Britse olympisch kampioene Marianne Vos na 138,8 kilometer koersen net iets te snel af.

Al in de eerste ronde ontstond een kopgroep van twaalf vrouwen met geen Nederlandse vrouwen. De Amerikaanse Kirstin Armstrong bepaalde het tempo van de voorste groep. Halverwege de wedstrijd was het verschil met het peloton 45 seconden. Het verschil liep daarna wel weer op, maar meer dan anderhalf minuut werd het niet.

Het peloton, met de Nederlandse vrouwen voorin, was inmiddels uitgedund tot 40 vrouwen. Twee ronden voor de finish had de kopgroep nog een voorsprong van een kleine halve minuut en werd het onrustig in het peloton. In de kopgroep werd er niet meer samengewerkt maar ze wisten desalniettemin toch weer uit te lopen naar een minuut voorsprong.

Mirjam Melchers wist vervolgens met een aantal anderen weg te sprinten uit het peloton en vlak voor het ingaan van de laatste ronde de kopgroep bij te halen. Een groep met favorieten, met daarin Vos en Beltman, sloot ook weer aan. Een Australische, die ook in de kopgroep zat, spartelde nog even tegen, maar moest uiteindelijk ook haar meerdere erkennen.

Vervolgens ging Marianne Vos er vandoor en kreeg een vier anderen mee, waaronder de Duitse Judith Arndt en Nicole Cook. Een Italiaanse probeerde nog van achteren bij dit groepje te komen, maar faalde. Vervolgens sprong de Duitse Worrack weg, maar Vos liet zich niet verrassen en sloot aan. Ook de andere drie vrouwen wisten weer aan te sluiten. Arndt was de volgende die wegsprong, maar ook nu was Vos bij de les. Vos sprintte vervolgens bergop vrij eenvoudig weg bij haar medevluchters maar werd weer bijgehaald door de andere vier.

Het bleef onrustig in de kopgroep met een uitval van weer Worrack, maar Vos wist wederom het gat dicht te rijden. In de finale was het de Zweedse Emma Johansson die wegreed. Ze werd echter teruggepakt en toen leek Marianne Vos naar de titel te sprinten. Net voor de finish werd ze echter voorbijgereden door Nicole Cooke. Judith Arndt pakte het brons.