Obama verslaat McCain in eerste tv-debat nipt

De democratische presidentskandidaat Barack Obama zou het eerste tv-debat met zijn republikeinse opponent John McCain nipt hebben gewonnen. Dat meldt het Nederlands Debat Instituut zaterdag.

Het debat tussen de twee presidentskandidaten zaterdagochtend ging over de Amerikaanse economie en de buitenlandse politiek die het land voert. Obama was volgens het instituut beter toen de Amerikaanse economie ter sprake kwam. McCain was sterker toen er over het buitenlands beleid gedebatteerd werd.

De democraat onderscheidde zich door vaak concrete en herkenbare voorbeelden te geven bij zijn beleid terwijl McCain bleef hameren op de hoofdlijnen. Volgens het instituut deed McCain er alles aan om zijn concurrent weg te zetten als 'naïef en onervaren'. Obama slaagde er in om telkens terug te komen op zijn eigen plannen. Bovendien werd de republikein door Obama vaak in verband gebracht met het beleid van huidig president Bush.

Het volgende debat tussen de twee kandidaten staat gepland op 7 oktober. Dan gaan de presidentskandidaten in op vragen die door het publiek gesteld worden. Dinsdag gaan de kandidaten voor het vicepresidentschap, Sarah Palin en Joe Biden, met elkaar in discussie over verschillende binnen- en buitenlandse onderwerpen.