Voorbeschouwing: Sparta - Roda JC

Olga (Nuongirl)
Dit weekend wordt in de Eredivisie de vierde speelronde afgewerkt. Per duel volgt, in samenwerking met Goal.com, een vooruitblik. Hieronder kijken we vooruit naar het treffen tussen Sparta en Roda JC.

Sparta en Roda JC zijn slecht aan de competitie begonnen. Beide clubs bungelen onderaan de ranglijst met slechts een puntje uit drie wedstrijden. Ook in de beker wisten de ploegen niet te overtuigen. Met veel pijn en moeite versloegen de Eredivisionisten hun tegenstander uit het amateurvoetbal. Met name Roda JC-trainer Raymond Atteveld heeft een overwinning nodig. Zijn hoofd zou nu al op het hakblok liggen.

Tegen Vitesse leek Sparta vorige week de goede weg te zijn ingeslagen. Met sterk spel in de tweede helft pakte de ploeg in Arnhem een verdiend punt en maakte het zelfs nog aanspraak op de overwinning.

Maar op het kunstgras van HSC ’21 kende Sparta woensdag een heet bekeravondje. Bij rust keek de ploeg tegen een verdiende 1-0 achterstand aan. Dankzij een uiterste krachtsinspanning en doelpunten van jongelingen Joey Godee en Cees Toet werd die stand omgebogen in een zege.

Het enige excuus dat trainer Foeke Booy kon aandragen was de overvolle ziekenboeg. Voor de bekerwedstrijd kon hij niet beschikken over Karim Touzani (enkel), Harald Wapenaar (kuit), Sander van Gessel (rug), Ruud Knol (knie), Erik Falkenburg (enkel), Maciej Wilusz (knie), Iderlindo Moreno Freire (knie) en Jerold Promes (enkel). Het overgrote deel van deze spelers zal morgen tegen Roda JC ook niet van de partij zijn.

De Limburgers kenden vorige week thuis tegen NAC Breda een dramatische middag. Niet alleen werd kansloos met 3-0 verloren, de spelers maakten geen moment de indruk te willen winnen. Met een luid fluitconcert werden de spelers van het veld begeleid.

Direct na de wedstrijd lag trainer Atteveld onder vuur en begonnen er speculaties over zijn relatie met de spelersgroep. Volgens Voetbal International is die het laatste half jaar ernstig bekoeld. De spelers zouden zich ergeren aan de 'kadaverdiscipline' die Atteveld eist en zijn woede-uitbarstingen.

Aanvoerder Marcel Meeuwis kwam vorig seizoen al in conflict met de trainer. Nu hebben ook andere spelers het met hem gehad. De clubleiding heeft Atteveld zelfs een ultimatum gesteld, meldt VI. Als hij uit de volgende wedstrijden tegen Sparta en Heracles Almelo niet minstens drie punten haalt, ligt hij eruit.

Maar Atteveld zou Atteveld niet zijn als hij niet strijdbaar bleef. In het AD slaat hij terug. De onvrede bij de supporters wijt de trainer aan een te hoog verwachtingspatroon. "In deze regio leeft dat wij elk seizoen Europees voetbal moeten halen. Maar dan heb je geld nodig om een daarvoor kwalitatief sterke selectie neer te zetten."

Volgens Atteveld zal de clubleiding niet zo snel zijn oren naar de supporters laten hangen. Van een verslechterde relatie met de spelersgroep wil hij niets weten. "De sfeer in de groep is uitstekend. Wat de media doen, is gevaarlijk. Mensen denken vaak: De krant schrijft het, dus het is waar. Maar de media zitten er zo vaak naast."



Afwezigen:
Sparta Rotterdam: Wapenaar (kuit), Wilusz (blessure), Knol (niet wedstrijdfit), Van Gessel (rug)
Roda JC: Mardulier (schouder), De Man (hamstring), Tyton (enkel)