Duitse moslimjongens wilden jihad voeren

Drie Duitse tieners van Turkse komaf uit Keulen zijn deze week opgepakt toen ze twee politieagenten poogden te beroven. Met een valse noodoproep probeerden ze dinsdagavond de agenten in een hinderlaag te lokken. De gemaskerde jongens bedreigden de agenten met oefengranaten en schoten met een alarmpistool.

Doel van het jeugdige trio, 15 tot 17 jaar, was om de wapens van de agenten te beroven. Daarmee wilden ze een 'heilige oorlog' beginnen tegen in Duitsland gelegerde Amerikaanse militairen. Het hoofd van het openbaar ministerie in Keulen heeft dat gisteravond gezegd. Volgens de Duitse media hoopten de jonge Turken in de politieauto machinepistolen te vinden. Daarmee wilde ze een aanval uitvoeren op de Amerikaanse kazerne in Heidelberg

De anti-terreurpolitie had de jongens nog nooit in het vizier gehad. Dat betekent volgens het Duitse OM dat ze door islamitische haatpropaganda op internet tot hun daad zijn aangezet. Van huis uit hebben ze hun extremisme niet meegekregen. Hun ouders zijn juist westers georiënteerde Turken. ''Dit laat het gevaar van islamitische propaganda zien en baart ons grote zorgen'', aldus een veiligheidsadviseur van de bondsregering.

De jongens zouden de agenten tijdens de beroving hebben willen vermoorden. Zover kwam het gelukkig niet omdat de vrouwelijke agent en haar mannelijke collega meteen waarschuwingsschoten afvuurden en de drie wisten te overmeesteren.

Eerder dit jaar werd al bericht dat steeds meer jonge Turken voor Al-Qaida zwichten.