Drinkwatersector wil 1,8 miljard compensatie

Redactie

De Nederlandse drinkwatersector wil gecompenseerd worden voor kosten die zij maken als gevolg van nationale en Europese wetgeving. Dat schrijft belangenbehartiger Vewin in de laatste editie van het opinieblad Waterspiegel. Het gaat om minstens 1,8 miljard euro die volgens Vewin door de overheid en de vervuiler betaald moet worden.

Zoveel kost volgens de sector het netwerk Europese Natura 2000-gebieden de branche. Dit netwerk behelst gebieden waaraan eisen worden gesteld omtrent bijvoorbeeld de maximale verdroging van de bodem. In Nederland zijn in dit kader 162 gebieden aangewezen. In enkele tientallen gebieden heeft het oppompen van drinkwater gevolgen voor de verdroging aldaar. Het zou de sector 1,8 miljard euro kosten om deze verdroging tegen te gaan.

Ook de Wet Informatie-uitwisseling ondergrondse netten die vorig jaar in de Tweede Kamer is aangenomen, jaagt de sector volgens voorzitter van Vewin Jan Hendrikx op kosten. Deze wet is bedoeld om graafschade aan ondergrondse leidingen te beperken. De kosten hiervan, 30 miljoen euro, staan volgens Hendrikx echter in geen verhouding tot de voordelen van de registratie.

Verder haalt Hendrikx de Europese Kaderrichtlijn Water aan als kostenpost. De richtlijn die het kabinet hierin heeft opgenomen zou alleen eisen stellen aan de ecologische kwaliteit van oppervlaktewater en niet aan de chemische kwaliteit. De kwaliteit van drinkwater zou hierdoor zodanig verslechteren dat het de sector nu al 44 miljoen per jaar kost om de gewenste drinkwaterkwaliteit te behouden.

Vewin vindt dat de vervuiler moet betalen voor het zuiveren van water. "En als de vervuiler niet traceerbaar is, moet de overheid de kosten dragen", meent Hendrikx.


Drinkwatersector wil 1,8 miljard compensatie  (foto: DAG)