Honderden demonstranten tegen kraakverbod Utrecht

Vier- tot vijfhonderd actievoerders uit het hele land hebben vandaag in de binnenstad van Utrecht gedemonstreerd tegen het kraakverbod dat de politiek wil invoeren. Het protest richtte zich behalve tegen het kraakverbod ook tegen het verdwijnen van betaalbare woningen door stadsvernieuwing en de speculatie op de woningmarkt. De demonstratie eindigde rond 16.30 uur.

CDA, ChristenUnie en VVD willen een verbod op kraken invoeren. Krakers hangt een gevangenisstraf boven het hoofd die kan oplopen tot bijna drie jaar.

Inmiddels hebben de drie partijen hiervoor een initiatiefwetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd. Naast het kraakverbod moet de wet regelen dat gemeenten voortaan langdurig leegstaande panden kunnen gebruiken. Zij kunnen dan makkelijker over leegstaande panden beschikken door er bijvoorbeeld huurders in te zetten.

Samen met de PvdA zien de gemeenten Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag niets in een kraakverbod. De steden pleiten in plaats van een verbod voor extra mogelijkheden om zelf leegstand aan te pakken, zoals financiële sancties tegen eigenaren.