FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 september 2008

Liverpool zonder Gerrard tegen Man. Utd

Liverpool moet het aanstaande zaterdag in de topper tegen Manchester United stellen zonder aanvoerder Steven Gerrard. De middenvelder is nog niet voldoende hersteld van een liesoperatie die hij eind augustus moest ondergaan.

Gerrard vertelt tegenover Sky Sports: "Ik wil geen zware wedstrijd spelen met slechts één training in de benen." De Engelsman richt zich nu op het Champions League-duel tegen Olympique Marseille, die 16 september plaatsvindt. "De kans dat ik die wedstrijd haal, is vrij groot. Ik heb de manager (Rafael Benítez, red.) verteld dat ik eerst wat trainingen in de benen wil hebben voor ik terugkeer", aldus Gerrard.

Gabri mist ook wedstrijd tegen Roda JC

Ajax zal het komend weekend weer zonder Gabri moeten stellen. De Spaanse middenvelder heeft nog teveel last van een enkelblessure. Daardoor zal hij de tweede competitie wedstrijd tegen Roda JC aan zich voorbij moeten laten gaan.

Gabri raakte anderhalve week geleden geblesseerd in de aanloop naar de wedstrijd tegen Willem II. De verwachting was dat de Spanjaard snel weer bij de groep zou kunnen aansluiten, maar Ajax zal de middenvelder toch een tijd langer moeten missen.

Het is nog niet duidelijk of Gabri fit genoeg is om volgende week donderdag mee te doen tijdens de eerste UEFA Cup-wedstrijd van de Amsterdammers tegen FC Borac. Volgende week zondag staat het uitduel tegen Feyenoord op het programma.

300N Router-reviews sitecom actie


FOK! bood FOK!kers in samenwerking met Sitecom de kans om de nieuwe Sitecom wireless 300N router te testen.

We zochten vier users die voor ons de routers wilden gaan reviewen. Ze moesten vooral kijken of ze eenvoudig te gebruiken zijn. Daarom kozen we uit de inzendingen drie users die totaal digibeet zijn en één expert om de routers te testen.

Nu we alle reviews binnen hebben willen we jullie graag laten zien wat de resultaten zijn. Elke review heeft zijn eigen pagina, bekijk ze dus even allemaal!

[NFL] Seizoen Brady voorbij

Tom Brady, de quarterback van de New England Patriots, moet worden geopereerd aan zijn kruisband. Dit betekent dat de absolute vedette van het team uit Foxborough dit seizoen niet meer in actie zal komen.

Brady liep de blessure afgelopen zondag op in de wedstrijd tegen de Kansas City Chiefs. Hij zette zich schrap om een diepe bal richting Randy Moss te gooien en kwam ongelukkig in aanraking met Bernard Pollard. Een MRI-scan wees uit dat zijn kruisband gescheurd is en dat hij onder het mes moet.

Het verlies van Brady betekent een enorme aderlating voor de Patriots. Brady, de NFL MVP van het vorige seizoen, wordt beschouwd als één van de beste quarterbacks aller tijden en was het gezicht van de Patriots-organisatie. Naar alle waarschijnlijkheid zal zijn back-up, Matt Cassel, het seizoen afmaken op de quarterbackpositie. De Patriots zijn haastig op zoek gegaan naar eventuele versterkingen op diezelfde positie en hebben Chris Simms en Tim Rattay uitgenodigd voor een try-out.

'Armstrong overweegt terugkeer'

Lance Armstrong overweegt een terugkeer in de wielersport. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Hij wil in 2009 weer de Tour de France gaan rijden. De Amerikaan wil uit gaan komen voor het team van Astana, waar zijn voormalige ploegleider bij US Postal, Johan Bruyneel, tegenwoordig werkt.

Armstrong stopte in 2005 met professioneel wielrennen. Hij had toen al zeven keer op rij de Tour op zijn naam geschreven. Armstrong wil nu dus opgaan voor de achtste titel in de wielerkoers. In de aanloop naar de Tour van 2009 gaat de Texaan onder andere Parijs-Nice en de Dauphiné Libéré rijden. Overigens wil zijn zaakwaarnemer nog geen reactie geven.

Project Origin wordt F.E.A.R. 2: Project Origin

Monolith heeft de afgelopen twee jaar gewerkt aan de opvolger op hun horror-shooter F.E.A.R. onder de naam Project Origin omdat WB Games het copyright op de naam F.E.A.R. had.

Monolith maakt vandaag echter bekend dat ze de naam van WB Games terug hebben gekocht en dat Project Origin voortaan bekend zal staan als F.E.A.R. 2: Project Origin. Wat dit betekent voor de toekomst van de originele F.E.A.R. 2 is nog onbekend, maar de redactie gokt dat de game de vriezer in is gegaan en waarschijnlijk nooit meer het daglicht zal zien.



CD: Martini Bros - The MB Factor

Het legendarische label Poker Flat Recordings werd in 1998 opgericht door Steve Bug. De tweede release op dat label was van de hand van Märtini Brös. Nu, bijna 10 jaar later komen de broertjes Martini op datzelfde label met een release die een overzicht geeft van enkele van hun beste werken. The MB Factor is, zoals dat het meest passend is in het genre, een gemixed overzicht van hun hoogtepunten.

Märtini Brös – The MB Factor

Video's tonen dode kinderen na Amerikaanse aanval

Op twee videofilms die zijn gemaakt na de omstreden grond- en luchtaanval van 22 augustus op het dorp Azizabad in de West-Afghaanse provincie Herat zijn duidelijk tientallen doden, waaronder zeker acht kinderlichamen, te zien. De video's, die vandaag in handen kwamen van het persbureau Associated Press, steunen verklaringen van een Afghaanse regeringscommissie en een voorlopig rapport van de VN-missie in Afghanistan over de aanval.

De regeringscommissie en de VN-missie zeggen dat bij de aanval ongeveer negentig burgers zijn omgekomen, onder wie zestig kinderen en vijftien vrouwen. Het Amerikaanse leger zegt dat er niet meer dan zeven burgers en ongeveer 35 vijandelijke strijders zijn omgekomen. De aanval werd uitgevoerd door Amerikaanse commando's en Afghaanse militairen, die na verloop van tijd luchtsteun kregen.

Een van de video's, kennelijk gemaakt met een mobiele telefoon, is korrelig en van slechte kwaliteit. een precieze telling van de lichamen is niet mogelijk, maar het zijn er in elk geval tientallen. De lichamen liggen in twee lange rijen in afwachting van teraardebestelling op de vloer van een moskee.

De tweede video bevat gruwelijke beelden van een zwaar verminkt kind. Op de films zijn ten minste acht kinderlijken te zien.

Het Amerikaanse leger kondigde zondag een nieuw onderzoek aan met het argument dat er nieuwe informatie is opgedoken, een kennelijke verwijzing naar de video's. De films waren in handen van Afghaanse inlichtingenfunctionarissen en de VN-missie, maar zijn naar media gelekt.

President Hamid Karzai waarschuwt de Verenigde Staten en de NAVO al lang voor de gevaren van luchtaanvallen op burgerdoelen en zegt dat die zijn regering en de internationale missie ondermijnen. Het incident in Azizabad kan hem dwingen maatregelen te nemen. Kort na de aanval gaf hij opdracht te bekijken of de Amerikaanse en Isaf-troepen nog wel luchtsteun mogen gebruiken bij hun operaties en of ze nog operaties mogen uitvoeren in dorpen.

Volgens Afghaanse regeringsbronnen vond de aanval plaats terwijl in het dorp honderden mensen waren verzameld voor een herdenkingsdienst ter ere van een stamleider. In het Amerikaanse legerrapport wordt gesteld dat vanuit het dorp op de naderende troepen werd gevuurd. Die aanval leidde tot een tegenaanval. Het gebruik van 'nabije luchtsteun' was gerechtvaardigd, aldus het rapport.

Bij huiszoekingen in het dorp werden later wapens, explosieven, inlichtingenmateriaal en een pasje voor een nabijgelegen coalitiebasis, alsmede foto's van de basis, is gevonden. Daaruit werd geconcludeerd dat er plannen bestonden voor een aanval op de basis.

Palestijn wil met sprong 'marteling ontvluchten'

Een Palestijnse gedetineerde beweert uit het raam op de tweede verdieping van een gevangenis op de Westoever te zijn gesprongen om te ontkomen aan marteling door bewakers. Volgens gevangenismedewerkers was de man 'gevallen'.

De 34-jarige Mohammed Abdel Karin viel uit het raam ongeveer twee weken nadat hij door Palestijnse beveiligingsmensen was gearresteerd en overgebracht naar een gevangenis in de stad Nablus op de Westoever. Daar werd hij volgens zijn zeggen iedere dag op pijnlijke manieren vastgebonden.

In een interview met het persbureau Associated Press vanuit een ziekenhuis in Oost-Jeruzalem waar hij wordt behandeld voor rugletsel dat hij door zijn val opliep, zei Abdel Karin dat hij op het laatst 'de dood verkoos'.

De Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq zegt dat mishandeling van gevangenen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook een wijdverbreid verschijnsel is.

Import gekloonde huisdieren nog niet verboden

Er komt voorlopig geen verbod op het importeren van gekloonde huisdieren. Dat heeft minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) vandaag laten weten. Het is sinds 2005 al wel verboden om in Nederland huisdieren te klonen.

De Partij voor de Dieren had vragen gesteld aan de minister vanwege de handel in gekloonde huisdieren die in Zuid-Korea is opgestart. Hoewel de minister zegt bezorgd te zijn over het klonen van deze beesten zegt ze 'op voorhand geen voorstander' te zijn van een verbod op de import ervan.

Volgens Verburg is het klonen van dieren die dienen voor sport en vermaak 'een uiterst dure techniek' die 'nog in de kinderschoenen staat'. "Het is niet voorspelbaar hoe de toepassing van de techniek zich ontwikkelt", schrijft ze. Daarom is ze niet direct voorstander van een verbod. Aan een dergelijk verbod kleven namelijk 'Europees rechtelijke aspecten van handelsbelemmering'. "Daarbij zal een verbod moeilijk handhaafbaar en daardoor weinig effectief zijn", meent Verburg. Een gekloond dier is namelijk niet te onderscheiden van een niet-gekloond exemplaar.

Verburg zegde toe de ontwikkelingen 'nauwgezet' te zullen volgen en de discussie op internationaal niveau te zullen stimuleren.

[A1GP] Brands Hatch erbij, Mugello vervalt

Brands Hatch zal voor het vierde seizoen op rij op de kalender staan, voor de derde maal op rij als seizoensafsluiter. De race op Mugello zal compleet komen te vervallen.

Pete da Silva, A1GP CEO, zegt: "We zijn blij om aan te kondigen dat de A1GP terugkeert naar Brands Hatch voor het vierde opeenvolgende jaar. We hebben hard gewerkt om een interessante kalender met uitdagende circuits samen te stellen voor de nieuwe A1GP Powered by Ferrari bolides. Brands Hatch zal een zinderende laatste race zijn."

Hoewel eerst werd aangegeven dat de openingsrace op Mugello uitgesteld zou worden, is vandaag bekend geworden dat de race volledig zal komen te vervallen. Er kon voor het evenement geen alternatieve datum gevonden worden. De race is daarom geschrapt uit de kalender voor het vierde seizoen.

Deze week zullen de teams beginnen met testen op Donington Park, op 9 en 11 september. Op het circuit van Snetterton zal de tweede sessie plaats vinden, op 23 en 24 september. Dit circuit zal tevens nog gastheer zijn van een eendaagse test op 1 oktober.

De huidige kalender ziet er als volgt uit:

datumcircuitland
5 oktZandvoortNederland
9 novChengduChina
23 novSepangMaleisië
25 janTaupoNieuw Zeeland
8 febJakartaIndonesië
22 febGautengZuid Afrika
15 mrtMexico CityMexico
29 mrtnnbnnb
12 aprPortimaoPortugal
3 meiBrands HatchGroot Britannië

Julich stopt met wielrennen

Bobby Julich stopt na dit seizoen met wielrennen. De renner van CSC kan de vele opofferingen om tot de wereldtop te behoren niet meer opbrengen.

De 36-jarige Amerikaan reed ruim 15 jaar in het profpeloton. Julich boekte zijn grootste succes in 1998, toen hij derde werd in de Tour de France. Die Tour werd destijds overschaduwd door het Festinaschandaal. Verder won Julich in 2005 Parijs-Nice en in 2004 brons op de Olympische Spelen in de tijdrit.

FOK!radio: Meldpunt Discriminatie Internet geeft zich bloot

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Het lijkt alsof ze de hele dag op internet zitten te f5'en en alle reacties die op een dag via het Nederlandse deel wereldwijde web worden achtergelaten lezen. Het Meldpunt Disriminatie Internet (MDI). Ze mailen regelmatig naar FOK! omdat er ergens een reactie staat die niet door de beugel zou kunnen. Maar ook bij bijvoorbeeld GeenStijl zijn ze geen onbekenden. Niet iedereen is blij met ze en ze worden op sommige weblogs zelfs 'internetgestapo' genoemd. Maar hoe werkt het MDI nou? Waarom doen ze het? En klagen ze ook echt mensen aan die 'foute' reacties op internet zetten? Dat gaan we vragen aan MDI-directeur Niels van Tamelen. Luisteren dus, vanavond live vanaf 20:00 uur! Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum .

Wat vind jij van het MDI? Stem hier op de poll (rechts onder in beeld).

FOK!tv komt deze week met een bijzondere documentaire. We praten erover met de maker: SunChaser. Daarnaast heeft ForumAdmin Shmoopy alle nieuwtjes van het forum weer verzameld. Blinky heeft weer een recensie van een pornofilm in petto.

Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe studio van FOK!radio. Beeldmateriaal staat op onze Hyve. Meld je dus aan voor http://fokradio.hyves.nl !

Je kunt ook meepraten via Skype. Je kunt ons bellen op actionradiolive. Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?

FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.

Winamp

Winamp / Itunes

Windows Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC


Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier!

Loverboys zoeken meisjes op netwerksites

Loverboys hebben hun jachtterrein grotendeels verlegd naar het internet. Daar speuren zij naar potentiële slachtoffers op internetsites als Hyves en Sugababes, en benaderen steeds vaker meiden via msn. Dit signaleren de politie regio Utrecht en de hulpverlenersorganisatie Pretty Woman.

'Een pooier in spé hoeft niet meer ergens rond te gaan hangen, hij kan ook profielen op netwerksites bekijken. Als je er neus voor hebt, herken je daar de meiden die op zoek zijn naar aandacht', zegt Cher Cruden, rechercheur van het team commerciële zedenzaken van de politie regio Utrecht.

'Meiden zien van zichzelf niet of een foto sexy is of niet', aldus Bregje Spaans, maatschappelijk werkster bij Pretty Woman. Deze Utrechtse organisatie biedt sinds 1996 hulp aan slachtoffers en potentiële slachtoffers van gedwongen prostitutie.

Cruden: 'Door nieuwe technieken, internet en mobiele telefoons is het gemakkelijker geworden om contact te maken. Soms worden meiden ook digitaal doorgegeven. Als ze weg wil bij haar pooier, ontmoet ze via msn een andere jongen, die later een vriend blijkt te zijn van haar huidige pooier.'

Spaans: 'Soms krijgt een meisje op winkelcentrum Hoog Catharijne een papiertje in haar handen gedrukt met een msn-adres. Via msn kunnen de jongens bovendien al een gevoel opwekken bij de meiden voordat ze elkaar lijfelijk ontmoet hebben.'

Daarnaast signaleert Cruden dat de pooiers zich steeds vaker richten op meiden met een licht verstandelijke handicap. 'Dan staan die jongens deze weinig weerbare meiden op te wachten bij opvanghuizen.'


'Meiden zien van zichzelf niet of een foto sexy is of niet'  (foto: DAG)

Carlo en Irene verblijd door streaker

Een aangename verrassing voor Carlo en Irene gisteren. Hun zondagse programma 'Life & Cooking' kreeg gisteren onverwachts bezoek van een heuse streaker. Hiermee is het bekende duo na Paul de Leeuw het volgende slachtoffer van streakerterreur.

Terwijl Carlo en Irene bezig waren met een gezellig gesprek met Julio Iglesias, kwam plotseling de naakte man te voorschijn. Toen er enkele mannen slechts gekleed in onderbroek op het toneel kwamen, stond de streaker er ineens tussen. Toen Carlo begon over de Veganstreaker, trok de beste man ineens zijn onderbroek van zijn kont.

Op zijn borst had de man de tekst 'Bart is still alive' gekalkt, met een karikatuur van Bart de Graaff erbij. De link met BNN, mede vanwege het tienjarig bestaan van de omroep, was snel gelegd. BNN heeft echter in alle toonaarden ontkend iets met de actie te maken te hebben. Uiteindelijk bleek het een bewonderaar van de in 2002 overleden kleine man te zijn. Hij wilde met de controversiële actie aandacht vragen voor de onlangs verschenen film 'Bikkel', die gaat over het leven van Bart de Graaff.

Zatlap ontwaakt met slot om de nek

Een Chinees heeft er een ruig nachtje stappen opzitten. De man werd namelijk de volgende ochtend wakker met een flink slot om z'n nek. Het bleek een vriendendienst te zijn van zijn maten.

Zijn vrienden hadden het slot 's nachts om zijn nek gelegd. Uit alle macht probeerde de man de last af te werpen, maar helaas zonder resultaat.

Hij probeerde nog zijn kameraden te bellen, maar deze namen niet op. Omdat de man weer naar zijn werk moest, zat er dus niets anders op dan elders om hulp te vragen. Hij stapte op zijn fiets en ging op weg naar een brandweerkazerne. Met behulp van een hydraulische schaar wisten de spuitgasten de man te bevrijden.

Met drie man sterk was het zo gepiept. "Eén man hield het slot stil, de andere beschermde zijn nek en de derde man knipte het door", aldus een woordvoerder.

Na vijf minuten was de Chinees weer op vrije voeten. Hij heeft laten weten nog wel een hartig woordje te willen spreken met zijn vrienden.

[NBA] Abdul-Rahim wil carrière beëindigen

Het lijkt een mogelijkheid te worden voor de small forward van de Sacremento Kings, Shareef Abdur-Rahim, om nog voor de start van het nieuwe seizoen te stoppen. De 31-jarige speler zegt veel last te hebben van zijn rechterknie en wil de risico niet nemen.

De rechterknie van de speler zorgt al jaren voor veel last en ziet er naar uit dat de speler niet mee zal doen aan de trainingskamp vanaf volgende maand. Op dit moment is de forward in Afrika voor een liefdadigheidsinstelling van de NBA. De revalidatie verloopt niet vlekkeloos en hoogstwaarschijnlijk zal de oud-speler van onder andere Atlanta Hawks binnenkort een besluit nemen.

Nederland aangeklaagd voor executies Java

Overlevenden van de executies die het Nederlandse leger tijdens de Politionele Acties uitvoerde in het Javaanse dorpje Rawagede stellen de Nederlandse Staat aansprakelijk. Dat meldt het actualiteitenprogramma Netwerk, dat vanavond een uitzending aan de kwestie wijdt.

Tien overlevenden van de slachting door Nederlandse militairen op 9 december 1947, waarvoor nooit iemand is vervolgd, hebben advocaat Gerrit Jan Pulles in de arm genomen om de zaak alsnog voor de rechter te krijgen. Ze eisen schadevergoeding en excuses voor het bloedbad, waarbij meer dan vierhonderd doden vielen.

De aansprakelijkheidsstelling is volgens Netwerk naar de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, Justitie en Algemene Zaken gestuurd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde aan Netwerk de brief te bestuderen.

In januari liet minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) in antwoord op Kamervragen nog weten geen verder onderzoek naar de executies in Rawagede te laten doen. Hij sloot zich aan bij de conclusies van een rapport uit 1995 in opdracht van het ministerie van Justitie. Hierin werd vastgesteld dat vervolging voor deze misdrijven niet meer mogelijk was en dat nader onderzoek niet zinvol was.

Nederlandse staat aangeklaagd voor oorlogsmisdaad (preview Netwerk)

'Onterechte veroordeling babymoord Appelscha'

De vrouw die in 2001 is veroordeeld voor de dood van een 1-jarig meisje uit Appelscha heeft jarenlang onterecht in de gevangenis gezeten. Dat zegt hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen vanavond in de actualiteitenrubriek Netwerk. Hij pleit in de uitzending voor heropening van de zaak.

De 1-jarige baby Risanne Tingen werd op 20 december 1999 dood gevonden in een greppel achter haar ouderlijk huis. Ze was verdronken. In 2001 werd een vriendin van de familie in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar cel voor de dood van het meisje. Ze heeft altijd ontkend het meisje te hebben gedood. In 2005 kwam ze vrij.

Na bestudering van het dossier komt Van Koppen tot de conclusie dat politie en justitie het onderzoek met oogkleppen op hebben uitgevoerd. Hij zou daarom graag zien dat de commissie-Posthumus zich met de zaak gaat bezighouden. Deze commissie is in het leven geroepen na de Schiedammer Parkmoord en adviseert over heropening van afgesloten strafzaken. Voor de Schiedammer Parkmoord werd door fouten van politie en justitie een man onterecht veroordeeld. Ook in deze zaak was sprake van 'tunnelvisie'.

De commissie-Posthumus bespreekt de rechtszaak volgens Netwerk morgen.

Bedreiger ambulancemedewerker langer vast

De 20-jarige Marokkaanse Amsterdammer Abdullah die woensdag een ambulancemedewerker met de dood bedreigde in Amsterdam-West blijft twee weken langer vast zitten. Dat laat de rechtbank in Amsterdam vandaag weten.

Naar eigen zeggen is de man door het lint gegaan toen een ambulancebroeder tegen hem zei dat zijn neergestoken broertje Salah het mogelijk niet zou halen. Daarop reageerde hij met: 'dan maak ik jou dood'. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van bedreiging.

De 15-jarige Salah werd woensdagavond rond 18.00 uur neergestoken in de Vredeman van de Vriesstraat in Geuzenveld. Uitgerukte ambulancebroeders werden belaagd en bedreigd door familieleden van het slachtoffer en omstanders. Een 18-jarig familielid van het slachtoffer werd aangehouden voor vernieling.

Vrijdag bood de Abdullah zijn excuses aan voor de camera's van de lokale omroep AT5. Hij zei de bedreiging niet bewust geuit te hebben, maar uit emotie te hebben gehandeld. Maandagochtend meldde een 16-jarige jongen zich bij de politie, hij zou het broertje van de man hebben neergestoken.

Na de belaging en bedreiging legde ambulancepersoneel woensdagavond het werk neer en dreigden ze met een staking. Daar zagen de broeders vanaf na een gesprek met burgemeester Cohen.

Eigenaar wil autowrak Diana terug

Getouwtrek om het wrak waarin prinses Diana verongelukte. De eigenaar van de zwarte Mercedes S280, het Franse verhuurbedrijf Etoile Limousines, wil de auto terug. Dat schrijft The Daily Mail.

Volgens de Britse krant hebben zich al diverse belangstellenden gemeld om de auto te kopen. Directeur Jean-François Musa denkt er ten minste anderhalf miljoen euro aan te kunnen verdienen. Prinses Diana kwam op 31 augustus 1997 samen met haar vriend Dodi Al Fayed en een chauffeur om het leven, toen zij in Parijs met hoge snelheid tegen de muur van een tunnel reden. Het wrak ligt sinds 2005 in een opslagloods in Londen, waar het werd gebruikt in het onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Sinds vijf maanden is dat onderzoek echter officieel gesloten.

Volgens directeur Musa is het een schande dat de autoriteiten de Mercedes sindsdien niet hebben teruggegeven. ‘De auto is ontzettend veel geld waard, maar we hebben er nooit enige vergoeding voor gekregen. Wij zijn de enigen die het recht hebben om te beslissen wat ermee gebeurt.’ Bronnen rond het Britse koningshuis melden echter dat Diana’s zonen Harry en William erop aandringen het wrak te laten vernietigen. Zij willen juist voorkomen dat het als souvenir wordt verkocht.


Eigenaar wil autowrak Diana terug  (foto: DAG)

Compleet verbod op boerka's in en rond scholen

Het verbod op het dragen van een boerka gaat voor iedereen op en rond scholen gelden. Zelfs leveranciers die scholen bezoeken, worden niet uitgezonderd. Dat blijkt uit een brief die minister Ronald Plasterk van Onderwijs vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het complete boerkaverbod gaat niet direct voor hogescholen en universiteiten gelden. Plasterk laat dit aan de instellingen zelf over, omdat het om onderwijs aan volwassenen gaat. Het kabinet maakte eerder al bekend dat boerka's van scholen zullen worden geweerd. Plasterk geeft met zijn brief invulling aan dit voornemen. 


Verbod op boerka's in en rond scholen (foto: ANP)

Rock Band wordt goedkoper en komt naar PS3, PS2 en Wii

Goed nieuws voor de mensen die Rock Band willen gaan halen, maar de game nog een paar tientjes te duur vinden; MTC en Electronic Arts hebben aangekondigd dat de instrumenten van de game goedkoper zullen gaan worden. Tegelijk met de lancering van de game op de PlayStation 3, PlayStation 2 en Wii zal de prijs van de instrumentenbundel zakken naar €139,99. Dat is €40,- minder dan de huidige prijs. Dezelfde prijs zal gehanteerd worden voor alle platformen.

Benieuwd of Rock Band zijn geld waard is? Lees dan onze review van de Amerikaanse versie van de game.

Williams maakt toch iets progressie

Het Williams-team heeeft een bescheiden vooruitgang gemaakt tijdens het raceweekend in België. Op het circuit van Spa-Francorchamps hield het team voor beide rijders een eenstopstrategie aan. Toch konden Nico Rosberg en Kazuki Nakajima niet strijden voor de punten.

Een buitje in de laatste paar ronden maakte de baan nogal glad en bood nog een kans op een puntenplaats, maar de ongeplande stop voor de natweerbanden was niet vroeg genoeg om toch nog competatief te zijn in dit weer. Rosberg vond het dan ook niet zo'n bijzonder opwindende race. "Uiteindelijk deed ik mijn uiterste best vanaf de plek waar ik startte (vijftiende, red.) en met de performance van de auto. Ik denk dat alles bij elkaar optellend de twaalfde plaats was het beste dat we hadden kunnen halen."

"Aan het einde van de race moesten we de moeilijke beslissing nemen om binnen te komen voor de natweerbanden. En ook al boekten we geen vooruitgang, ik denk dat het toch een goed besluit is geweest. Overall gezien was het niet zo'n goed weekend voor ons en we moeten nu vooruit kijken naar Monza en proberen ons te verbeteren. Na de laatste tests daar zijn we zelfverzekerd dat dat een baan is die beter bij ons past", aldus een gelaten Rosberg.

Nakajima had het duidelijk moeilijk en reed naar een veertiende plaats. "Vandaag was een lastige race voor me. Ik kwam wat in contact met iemand in de eerste bocht wat me wat tijd kostte, dus daarna probeerde ik een constante snelheid te houden want ik stond op een eenstopstrategie. Dit in gedachten denk ik dat mijn race pace niet slecht was in vergelijking met de mensen om me heen."

"Ik maakte een beetje progressie in de race toen precies aan het eind het begon te regenen en het een heel erg moeilijk besluit was om op de slicks te blijven of om te kijken wat de natweerbanden zouden doen. Uiteindelijk moesten we de pitstop wel maken en de banden wisselen, maar we hadden de tijd niet meer om nog terrein te winnen."

[Vuelta] Van Avermaet zorgt voor Belgisch succes

De negende etappe in de Ronde van Spanje heeft Belgisch succes opgeleverd. Greg van Avermaet won de etappe, over 200,8 kilometer van Viella naar Sabiñago, in de eindsprint van een kopgroep van twaalf renners

De grote winnaar van vandaag was echter de Spanjaard Egoi Martinez. De 30-jarige renner maakte deel uit van de kopgroep, waarin ook Rabo-renner Flecha zat, en het verschil van de kopgroep op het peloton (bijna zeven minuten) was genoeg om de leiderstrui over te nemen van de Amerikaan Levi Leipheimer. Voor vandaag stond de Spanjaard zestiende.

Martinez heeft in het klassement nu elf seconden voorsprong op Leipheimer en 32 seconden op diens ploeggenoot Albert Contador. Robert Gesink is de beste Nederlander. Hij staat tiende met een achterstand van 3,22 op Martinez.

Metallica's komende album direct speelbaar in Guitar Hero

Metallica komt weer eens met een nieuw album, 12 september zullen we Death Magnetic in de cd-winkels en online-stores kunnen vinden. Maar niet alleen daar kunnen we genieten van de nieuwe tunes, Activision brengt het album op de dag van de release ook als downloadable content voor Guitar Hero III.

Het volledige album zal 1440 Microsoft Punten kosten, in de PlayStation Store vertaalt zich dit naar een prijs van $ 17,99. Voor deze smak geld (de Europese prijzen zijn nog niet bekend) zul je naast het volledige album met daarop de tien nummers die op de CD staan ook nog eens twee Guitar Hero-exclusieve uitvoeringen van Suicide & Redemption vinden, met daarin extra lange solo's van zowel zanger/gitarist James Hetfield als leadgitarist (en af en toe op de achtergrond meebrullende zanger) Kirk Hammett.

Mensen die geen zin hebben om een smak geld neer te leggen voor een digitaal album om vervolgens Guitar Hero III nooit meer te spelen omdat Guitar Hero: World Tour in de console zit, hoeven zich geen zorgen te maken. De DLC zal namelijk forward-compatible zijn met de komende Guitar Hero. Of dit betekent dat er tegen die tijd ook drums en zang ondersteund worden is helaas nog onbekend.



Autochtonen crimineler na schooluitval

Autochtone Nederlandse scholieren die voortijdig hun opleiding verlaten, vertonen in verhouding veel vaker crimineel gedrag dan niet-westerse allochtone voortijdige schoolverlaters. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Roel Jennissen, dat vandaag gepubliceerd is in het demografische tijdschrift Demos.

Een autochtoon die zonder diploma school verlaat, vertoont 5,5 keer zo vaak delinquent gedrag als de succesvolle leerlingen uit hun groep.  Marokkanen, Turken en Surinamers vertonen 3,5 keer zo vaak crimineel gedrag als hun groepsgenoten die hun diploma halen. Bij Antillianen ligt dat met 3 keer zo vaak, iets lager.

Als reden vermoedt Jennissen dat Nederlandse leerlingen de school  waarschijnlijk vaker voortijdig verlaten omdat ze zich niet kunnen voegen in het schoolsysteem. Een Amerikaans onderzoek toont ook aan dat jongeren die om deze reden niet slagen op school, vaak crimineel gedrag gaan vertonen. Allochtonen verlaten de school vaker om een andere reden. Opvallend is dat zij die school verlaten om economische motieven,  relatief zelfs minder delicten plegen dan niet-schoolverlaters.

Overigens vertonen allochtone jongeren in absolute aantallen meer crimineel gedrag dan autochtone jongeren. En ook komt voortijdig schoolverlaten onder hen twee keer zo vaak voor dan onder autochtone jongeren. Van de autochtone Nederlandse jongeren redt 13% het niet op school, van de Turkse jongeren 19%, van de Surinamers 25%, van de Antillianen 29% en van de Marokkanen loopt maar liefst 37% vast in het schoolsysteem.

Link: Volledige artikel uit Demos staat hier (.pdf-bestand).

[Special] Zondaghoofdklasse 2008/09

Vandaag begint de zondaghoofdklasse aan het seizoen 2008/09. Welke ploegen doen mee? FOK!sport zet ze op een rijtje.

In de hoofdklasse A treffen de clubs die in en rond de Randstad spelen elkaar wederom. Een echte titelfavoriet is op voorhand niet direct aan te wijzen. Zondagkampioen Hollandia is als titelverdediger automatisch een kanshebber, maar was vorig seizoen eigenlijk ook een verrassende kampioen. Trainer Ron van der Gracht zag zijn smaakmaker Willie Overtoom echter vertrekken naar Heracles Almelo. Zonder de pijlsnelle Overtoom, maar met een verder grotendeels bijeen gebleven groep, gaat Hollandia op jacht naar een nieuw kampioenschap. De opvallendste nieuwelingen zijn Carlos de Vries (Haarlem) en Ricardo Pengel (DWV).

De laatste jaren speelt ook Argon steevast bovenin mee. De club uit Mijdrecht, in 2007 nog landskampioen, zag middenvelder Kelvin de Lang terugkeren van JOS Watergraafsmeer en versterkte zich verder met Michael van Laere (VVSB) en Rawley Rozendaal (SC Heerenveen). Wel verloor men middenvelder Jeroen Westera aan zaterdaghoofdklasser Spakenburg. De nieuwelingen zullen met de kern, bestaande uit de makkelijk scorende spits Patrick Lokken, de bijna veertigjarige excentrieke goalie Eelco Zeinstra en aanvoerder Frank Verlaan, die centraal achterin speelt, weer hoge ogen willen gooien.

Tot de outsiders mogen clubs als AFC, Haaglandia / Sir Winston en VVSB gerekend worden. De Amsterdamse eliteclub AFC herbergt diverse voormalig profvoetballers, zoals Mendel Witzenhausen en Robert Gehring. Men versterkte zich ook met de van Vitesse teruggekeerde keeper Stephan Veenboer, spits Tristan Buchinhoren (Haarlem), de rappe aanvaller Steve Promes (ARC) en Erik Piket (Voorland). Haaglandia viel de laatste jaren regelmatig op vanwege misstanden op het veld. De club werkte vorig jaar aan een beter imago en wil graag op sportieve wijze meestrijden in de top. Met de aanwezigheid van ex-profs als Peter Maseland, Brutil Hosé en Mourad Mghizrat heeft de fusieclub in elk geval de nodige kwaliteit in huis. Van de nieuwelingen Nick Keijzer (DHC) en Raimund Riedewald (ADO Den Haag) wordt ook het nodige verwacht. Wel verloor men Marciano Kastoredjo aan Quick Boys, Jeroen Nagel aan FC Utrecht, Winston Faerber aan TOGR en Jeffrey Rutten aan VUC. VVSB legde enkele spelers uit het zaterdagvoetbal vast en hoopt daarmee te kunnen verrassen. Met name aanvaller Frank Zinhagel van Rijnsburgse Boys moet de ploeg een impuls geven.

Dan is er nog ADO ‘20, dat trainer Cees Bruinink zag vertrekken naar Katwijk. In zijn kielzog vertrokken ook Rydell Tuinfort (eveneens Katwijk), Kenny Heemskerk (FC Lisse) en Boy Visser (Young Boys) bij de club uit Heemskerk. Het door Ton Pronk getrainde DWV overleefde vorig seizoen nipt en hoopt dit seizoen beter te presteren. Met doelman Jurgen Belfor en middenvelder Samir Hammouti kwamen twee spelers van Voorland, terwijl Hani Barakat van Fenerbahçe werd gehaald. Er vertrok echter ook erg veel kwaliteit bij de club uit Amsterdam. Richard Lynch en Sergio Keizerweerd kozen voor de amateurs van Ajax, Ricardo Pengel ging naar Hollandia, Jurgen Roozendal naar Zwaluwen ’30 / Henver en Enrique Zschüsschen naar FC Breukelen. Elinkwijk is immer ambitieus, zo bleek uit het uitgesproken voornemen graag in een topklasse te spelen en te hopen op promotie. Of de Utrechters zich bovenin kunnen melden is de vraag. De van GVVV gekomen trainer Peter Visee kan beschikken over ex-profs als Derk Schut, Ralf de Haan en Bastin Verweij, terwijl Mustafa Aksit van Spakenburg kwam.

Promovendus HBS gokt op handhaving, met voormalig prof Marcel Koning als belangrijke kracht. Wel zag men Remco Klaasse naar ADO Den Haag vertrekken. Het eveneens gepromoveerde FC Hilversum zal met dezelfde doelstelling aan het seizoen beginnen, terwijl de amateurs van FC Omniworld ongetwijfeld wel op meer hopen. Jeroen Hessing, Stefan Vlietstra en Remco Heerkens kwamen van de proftak, terwijl Jordy van Wijk bij Telstar werd weggeplukt. Een tegenvaller was het stoppen van Benito Kemble. Bij FC Türkiyemspor is de neergang ingezet na de moord op ex-voorzitter Nedim Imaç. De meeste spelers van het zo succesvolle team van enige jaren geleden zijn inmiddels weg. Er is nog wel kwaliteit met Tahir Akhamrane (Katwijk), Brahim Aoulad-Lfadil (Telstar), Ferdi Yilmaz (RBC), Tarkan Sahin (DOTO) en blijvers als Yucel Gundogdu, Tuncay Yener en Sukru Mihci, maar een titel wordt niet verwacht. Dit geldt ook voor het door Edwin Vurens getrainde VUC uit Den Haag. Met Jeffrey Rutten (Haaglandia) en Kees Thies (Scheveningen) kwamen er wel enkele versterkingen. Tot slot nog Westlandia, dat met spelers als Kevin Braber, Benjamin Gomes, Danny Bijl en nieuweling Sjors Verhagen (FC Dordrecht) probeert in de subtop te komen.

De hoofdklasse B wordt vrijwel volledig gevormd door clubs uit Noord-Brabant en Limburg. Traditioneel wil Baronie meedoen om de titel. De altijd verzorgd voetballende ploeg uit Breda haalde enkele spelers uit het profvoetbal om de ambities kracht bij te zetten. Guillermo Zschüsschen, Brahim Bouhadan, Revy Rosalia (TOP Oss), Thom van Santbergen (NAC Breda) en John van Loenhout moeten de ploeg met name aanvallend versterken. Met Yassine Asrih (Haaglandia) kwam er ook een sterke verdediger naar sportpark de Blauwe Kei. DESK uit Kaatsheuvel wordt gedragen door de ex-profs Dennis van der Pennen, Frank Jongbloets, Rudy Aerts en Robert Fuchs, terwijl de lange spits Roel Willemse van Baronie kwam. Men hoopt zelf outsider te zijn. De zware taak om de titel verdedigen rust op de schouders van sv Deurne. De kampioensploeg bleef grotendeels bijeen, inclusief de door profclubs gevolgde middenvelder Bart van Schijndel. Dijkse Boys uit Helmond, de vereniging met slechts vier elftallen, gokt ook dit jaar weer op de nodige ex-profs van met name Helmond Sport en Eindhoven, terwijl het aantal Marokkaanse spelers in de selectie na de komst van Taoufik Ameziane (Spakenburg) op zeven komt. Ameziane begint overigens aan zijn vijfde club in vijf jaar.

EVV uit Echt wil zich jaarlijks bovenin mengen. Met name de terugkeer van Luc Joordens (IJsselmeervogels) en de komst van Ralph van Dooren van een club op de Faeröer Eilanden sterkt de club in die ambitie, ook al doordat spits Jeroen Evelein en spelmaker Tom Timmermans bleven. Gemert wil met de nieuwe trainer Bert Ruijsch weer terug naar de top. Met spelers als doelman Sven van Ommeren, de van Helmond Sport gekomen verdediger Mark van Dijk, diens broer Erik, die evenals Twan van Schijndel en Roy Manders op het middenveld speelt en spitsen als Bas Peijs en Bas van der Reijken staat er een goede groep. Dit geldt al evenzeer voor JVC Cuijk, in 2007 nog kampioen. JVC investeerde flink in Ethmond Henriquez (OJC Rosmalen), Joris van der Cammen (Nivo Sparta) en Frits van Putten (IJsselmeervogels). Bovendien heeft men nog spelers als Dennis van Es, Dave en Mike Eveleens, Jan Burg en Mike Evans in de gelederen. JVC Cuijk geldt dan ook als topfavoriet. Het Limburgse sv Meerssen lijkt niet meer dan een outsider. Men zag onlangs wel de Belg Rudy Vanvinckenroye na negen maanden blessureleed een rentree maken.

OJC Rosmalen wist spits Wesley Meeuwsen en doelman Bart Tinus ondanks interesse van elders te behouden en versterkte zich met Sjaron van Zon (Baronie) en Randy Thenu (FC Den Bosch). Mogelijk kan men verrassen. Schijndel / Bol Accountants degradeerde vorig seizoen bijna, ondanks een op papier sterke selectie. Nu staat er een jonger team, dat echter meer als eenheid opereert. In Schijndel hoopt men dus op een beter seizoen dan het vorige. Met Eric Atuahene (Hoek) en Ronnie Hoevenaars, weer terug bij de club, haalde men enkele nieuwelingen die moeten helpen in deze strijd. UNA deed vorig seizoen lang mee om de titel en wil graag opnieuw een dergelijk seizoen beleven. Voor de promovendi LONGA en sv Venray zal vooral handhaving het devies zijn. Bij Venray valt vooral de aanwezigheid van Gino Taihuttu op.

Als Zuid-Hollandse club is Papendrecht in deze afdeling een vreemde eend in de bijt. Vorig seizoen wist de club van trainer Richard Middelkoop verrassend tot de laatste dag mee te strijden om de titel. In een rechtstreeks gevecht bleek Deurne toen te sterk. Dit seizoen wil Papendrecht opnieuw gaan voor de titel. De belangrijkste spelers, zoals John den Dunnen, linksback Julian van Housselt en de broers Giovanni en Kenneth Klaverweide bleven. Er kwam een nieuwe keeper in de persoon van Viktor Kros, ooit jeugdinternational, maar na een blunder namens Sparta tegen Roda JC afgeserveerd in het betaald voetbal. Van SHO, de ex-club van Middelkoop, kwamen middenvelder Brian Vink en de grillige aanvaller Geert Bakker. Deze pijlsnelle spits kan best eens een sensatie worden in de zondaghoofdklasse!

Dan is er nog de hoofdklasse C. Daarin zijn de buren uit Groesbeek, De Treffers en Achilles ‘29 wederom voorname titelkandidaten. Achilles ’29 wist vorig jaar in de derby de titel te bemachtigen. Het ingespeelde team bleef grotendeels bijeen, terwijl met Dirk Jan In den Eng (OJC Rosmalen), Luuk D’Hooghe (De Treffers) en Bob Verweij (NEC) drie nieuwelingen kwamen. De Treffers haalde spelers als Ahmet Kilic (Turkije), Kevin Sissing (De Graafschap) en Jaap Davids (Vitesse) enkele spelers die gepokt en gemazeld zijn in het betaald voetbal, terwijl belangrijke krachten als Aleh Putsila, Rob Zegers, Saïd Echargui en Martijn Kuiper bij de club bleven. Erik Makaay, broer van Feyenoorder Roy, verdedigt weer de goal. Deze titelkandidaten spelen dit seizoen nog een derby, want ook Germania promoveerde. Die ploeg haalde Gijs Diebels (Achilles ’29) en Boy Seijkens (De Treffers) van de dorpsgenoten, terwijl Patrick Ax van Go Ahead Eagles kwam. Germania gaat voor handhaving.

Ook WKE is een titelkandidaat. De club van het woonwagenkamp in Emmen haalde met Paul Weerman een goede spits, maar zag Joseph Oosting definitief stoppen. Bovendien is topscorer Robert Fik, juist terug van een kruisbandblessure, opnieuw geblesseerd geraakt. Het ambitieuze FC Lienden van Hans Kraaij junior gaat ook voor de titel. Lienden investeerde behoorlijk. Zo kwamen Jeroen van de Kerkhof (Racing Mol Wezel), Rik van de Langenberg (TOP Oss), Willem Hupkes (Babberich) en Jesse Pastoors (JVC Cuijk) naar de Betuwe. Achter deze vier titelfavorieten is HSC ‘21, getraind door Paul Krabbe, een outsider. Met Jeffrey Brammer van Go Ahead Eagles en Maurice Bartelds van AGOVV winkelde men in de Jupiler League.

Be Quick 1887 gokt opnieuw op het spitsenkoppel Rudmer Wiersma en Willem Lanjouw. Voor Lanjouw bestond vorig seizoen nog warme belangstelling van profclubs, maar hij bleef in Groningen. Bovendien kwam Arafath Heuvel van DOVO. De Bataven uit Gendt zagen de ervaren kracht Thijs Waterink vertrekken, terwijl ook Quick ‘20 uit Oldenzaal moest inleveren. Hein Hulshof koos net als Stef Lamberink voor Excelsior ’31. Beide ploegen lijken vooral middenmoter te worden.

Babberich hoopt op international Abdulai Rogers uit Sierra Leone om handhaving weer snel een feit te maken, terwijl het tegenwoordig als Sneek Wit Zwart acterende Sneek de ervaren verdediger Geert Jelle de Vries weer mocht verwelkomen en bovendien spits Age Hains Boersma na een avontuur bij Heerenveen en Veendam weer in de armen sloot. Daarnaast kwam ook Harvey Bisschop van het Belgische Dessel Sport. Het Apeldoornse WSV kan beschikken over enkele spelers die vooral in de zaal hun sporen hebben verdiend, zoals Anouk Roest, Joey Ngarigota en Samir Makhouki. De promovendi SC Joure, met Shutlan Axwijk van Veendam, en Alcides uit Meppel gaan voor handhaving. Alcides zag Claus Boekweg stoppen met voetballen, maar heeft wel Marc van Eijk en Joey van den Berg. Beide spelers kwamen in het profvoetbal uit.

Domenicali: "Eén kopman nog te vroeg"

Ondanks alle commotie rondom de Grand Prix van België wordt er toch nog een beetje over racen gepraat. Ferrari-teambaas Stefano Domenicali zegt dat het nog te vroeg is om Felipe Massa als kopman aan te wijzen. Door het uitvallen van Kimi Räikkönen lijkt de Braziliaan de kanshebber om Lewis Hamilton te verschalken in het kampioenschap.

Doordat de zege op Spa Massa in de schoot geworpen werd vanwege de tijdstraf van Hamilton is het gat tussen beide rijders teruggelopen tot slechts twee punten. Het gat met Räikkönen en de Britse koploper echter is nu inmiddels zeventien punten. De Fin staat zelfs nog een puntje achter op Robert Kubica die derde staat met 58 punten. En met nog vijf races dit seizoen lijkt de kans dat de huidige wereldkampioen opnieuw de titel pakt steeds kleiner.

Al mag niet vergeten worden wat er vorig jaar gebeurde. En daarom krijgt Räikkönen nog even de tijd van Domenicali om eraan te werken. "Zoals we al hebben gezegd, nemen we als het nodig is een beslissing waarbij het teambelang voorop staat. Wat mij betreft gaan we er even goed over nadenken. Overhaaste beslissingen nemen is nooit goed, dus nu ook niet. Als ik voel dat het moment daar is, dan zullen we ons erover buigen."

Dat hij crashte was voor de Fin extra zuur omdat hij op de zaterdag een stuk beter was dan hij in de afgelopen tijd geweest is. Dit tot grote opluchting van de teambaas zelf. Maar de positie van Räikkönen in het team is er echt beter op geworden. "Het is onwijs zonde dat het zo moest lopen voor Kimi. Hij reed een heel goede race, kijk maar naar de snelle rondetijden die hij liet noteren. Op zijn laatste set banden lukte dat niet meer, kon hij niet zo hard rijden als hij wilde. Helaas crashte hij in de slotfase, maar het deed me goed om te zien hoe gemotiveerd hij was."

Veertien screens Dead Space vrijgegeven

EA Games heeft veertien nieuwe screenshots vrijgegeven van de deep-space horrorshooter Dead Space. Zoals je kunt zien zullen er aardig wat lichaamsdelen en liters bloed gaan vloeien. Hopelijk wel van de aliens, en niet van jou...










In de verre toekomst is de zoektocht naar natuurlijke hulpbronnen dusdanig gegroeid dat het een aardige motivatie is geworden voor deep-space exploratie. Gigantische mijnschepen, Planetcrackers genaamd, vliegen in een baan om planeten en hakken met hun uitrusting stukken planeet ter grootte van een gemiddelde stad uit, om die stukken vervolgens te reduceren tot hapklare brokken met ruwe erts en andere bruikbare elementen.

Eén van die mijnschepen reageert echter niet meer op communicatie van buitenaf. Jij gaat als engineer Isaac Clarke aan boord om te kijken wat er mis is en zonodig de boel te repareren. Zoals je kunt verwachten is de bemanning van het mijnschip op brute wijze afgemaakt door buitenaardse wezens en zal je moeten proberen te overleven.

Hoe meer fietsers, hoe minder ongelukken

Het klinkt wellicht wat tegenstrijdig, maar hoe meer voetgangers en fietsers deelnemen aan het verkeer, hoe minder vaak zij worden aangereden. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van verkeersgegevens uit 68 Amerikaanse steden en veertien Europese landen, waaronder Nederland.

Het effect is zelfs zo groot, dat als in een willekeurige stad het aantal fietsers of voetgangers verdubbelt, de kans dat zij worden aangereden met maar liefst een derde afneemt. De oorzaak? Automobilisten gaan voorzichtiger rijden naarmate zij meer fietsers en voetgangers in het verkeer zien.

Verkeersdeskundigen spreken van een positieve spiraal: hoe meer mensen gaan fietsen, hoe veiliger het wordt, en hoe veiliger het wordt, hoe meer mensen gaan fietsen. De resultaten staan los van veiligheidsmaatregelen als lagere snelheidslimieten en bredere fiets- en voetpaden.

Eerder werd zelfs ontdekt dat de kans op een ongeluk toeneemt als fietsers een helm dragen. Automobilisten hebben namelijk de neiging minder voorzichtig te worden als zij zien dat een fietser bescherming draagt.


Foto bij: Hoe meer fietsers, hoe minder ongelukken  (foto: DAG)

VVD: Korting op Arabische les belachelijk

De VVD is woedend over een gemeentelijke korting die Utrecht aanbiedt aan allochtone vrouwen die een cursus Arabisch willen volgen. Het voordeel kan verkregen worden via de zogenoemde U-pas die bedoeld is om minima korting te geven op allerhande (cultuur)cursussen.

In een krantje dat verspreid is door welzijnsorganisatie Cumulus, wijkbureau Oost en wijkraad Oost, wordt het volgen van Arabisch specifiek aangeprezen. Een cursus Nederlands wordt overigens ook gegeven zo blijkt uit navraag, maar daar wordt in het krantje met geen woord over gerept. Bovendien krijg je daar ook geen korting voor.

Volgens coördinator Ayse Nazli van Cumulus krijg je voor de cursus Nederlands geen korting, omdat die maar tien euro per tien lessen kost. De cursus Arabisch is duurder: 15 euri per 10 lessen. Waarom in de advertentie zo de nadruk op Arabisch wordt gelegd, en niet op Nederlands, weet ze niet.  Wel zegt ze dat veel uit Marokko afkomstige vrouwen analfabeet zijn en dat Arabisch leren ook belangrijk is om aan een baan te komen.

VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra noemt het echter ''verkwisting'' van overheidsgeld en gaat minister Ella Vogelaar van Integratie in de Tweede Kamer ter verantwoording roepen. ''Het is sowieso ongelooflijk dat welzijnsorganisaties dit soort cursussen organiseren en dan wordt er nog korting gegeven ook. Het enige wat de overheid moet doen, is mensen Nederlands bijbrengen. Dáár moeten we geld in steken'', zo citeert De Telegraaf vandaag Zijlstra op de voorpagina.

'Laffe' taxichauffeur laat zich opjutten

Een taxichauffeur in Houten liet zich zaterdagnacht door zijn passagiers geen twee keer zeggen dat hij laf reed. De opgejutte man besloot een serie rotondes met hoge snelheid rechtdoor te nemen. Hij merkte echter niet dat hij langs een politieauto stoof.

Agenten hoorden rond 04.35 uur een auto op de Staart slippend vanaf een rotonde komen aanrijden. Toen het voertuig kwam langsrijden, bleek het een taxi te zijn met daarin vier passagiers. De chauffeur nam alle rotondes over de Rede rechtdoor zonder de rijbanen in acht te nemen, licht de politie maandag toe.

Even verderop konden de agenten de taxi staande houden. De chauffeur, wiens chauffeurspas werd ingenomen, verklaarde dat hij zich had laten opjutten door zijn vier passagiers. Die hadden tegen hem gezegd dat hij reed 'als een duif'.

Politie Utrecht stort zich op Amsterdamse moord

Utrechtse rechercheurs gaan een onopgeloste moord op een Amsterdamse sportschoolhouder van begin jaren negentig onderzoeken. Dat maakte de politie Utrecht vandaag bekend. Een of meerdere getuigen van het misdrijf wonen in de regio Utrecht.

De zaak werd eerder door de Amsterdamse politie heropend op basis van 'nieuwe informatie'. Momenteel staan twee verdachten terecht voor de moord, maar de verdenking tegen hen is volgens de rechtbank zwak.

Sportschoolhouder Tonny van Maurik werd op 19 april 1993 doodgeschoten in zijn auto voor de deur van het toenmalige Altea Hotel op de Joan Muyskenweg in Amsterdam, bij de A2 richting Utrecht. Rond 21.30 uur werd de 37-jarige Van Maurik onder vuur genomen. Hij overleed een uur later in een ziekenhuis.

In de loop der jaren zijn diverse aanhoudingen verricht, maar tot het oplossen van de liquidatie heeft dat niet geleid. De verdachten zijn steeds weer vrijgelaten. Het tonen van twee compositietekeningen van de mogelijke daders in Opsporing Verzocht bracht destijds geen soelaas. Het televisieprogramma besteedt dinsdag opnieuw aandacht aan de zaak.

Het Utrechtse rechercheteam onderzoekt de moord onder aansturing van het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Ook met de politie van Amsterdam zal nauw worden samengewerkt. De zaak-Van Maurik vormt onderdeel van het op stapel staande 'megaproces', waarin meerdere liquidaties in de Amsterdamse onderwereld worden behandeld.

Twee 39-jarige mannen staan momenteel terecht voor de moord. Eind vorige maand werden zij door de rechtbank in Amsterdam na ruim drie maanden cel op vrije voeten gesteld, onder meer vanwege de 'zwakke verdenking'. Freek S. en Nanpaul de B. zijn nog wel verdachten en worden eveneens vervolgd voor het bezit van ruim twee kilo semtex. In november staan de volgende voorbereidende zittingen op de agenda.

Keniaanse tiener steekt vader dood om tv-programma

Een Keniaanse tiener heeft haar stiefvader doodgestoken na een ruzie over de keuze van een televisieprogramma. Dat meldde de Keniaanse krant Daily Nation vandaag.

De 17-jarige wilde haar favoriete wekelijkse televisieprogramma zien, terwijl haar 44-jarige stiefvader naar een voetbalwedstrijd wilde kijken. Het meisje haalde daarop een mes uit de keuken en stak haar stiefvader in de borst.

De man zag nog kans zijn broer te bellen, die hem naar het ziekenhuis bracht. Daar bezweek het slachtoffer aan zijn verwondingen. Zijn stiefdochter was op de vlucht geslagen, maar werd later gearresteerd.

Politie pakt verdachte steekpartij Amsterdam-West

De politie heeft vanochtend een 16-jarige jongen gearresteerd die woensdag in Amsterdam-West een andere tiener zou hebben neergestoken. De vermeende dader meldde zichzelf op het politiebureau, aldus een woordvoerder van de politie.

Toen hulpverleners het zwaargewonde slachtoffer van de steekpartij wilden helpen, zouden omstanders hen hebben bedreigd. Daarop legden medewerkers van het ambulancebedrijf Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA) het werk vier uur lang neer. Zij dreigden ook de dag erna te staken, maar zagen daar vanaf toen burgemeester Job Cohen toezegde iets tegen geweld tegen ambulancemedewerkers te doen.

PC softwareverkopen USA, de pre-Spore editie

En toen waren de wekelijkse softwareverkopen van de USA weer bekend gemaakt! Ditmaal weinig schokkends, World of Warcraft blijft het bizar goed doen, net als The Sims. Maar dit zou ondertussen wel eens anders kunnen zijn, Spore zal veel exemplaren verkopen en vast een plekje bovenaan de chart weten te veroveren. Maar dit zien we pas over enkele tijd, als de softwareverkopen van deze periode bekend gemaakt worden.

Voorlopig moeten we het nog even doen met die van 17 tot en met 23 augustus. De prijs achter de uitgevers is de gemiddelde verkoopsprijs in Amerikaanse dollars.

1. World Of Warcraft: Battle Chest - Vivendi (Activision Blizzard) - $35
2. The Sims 2 Double Deluxe - Electronic Arts - $30
3. World Of Warcraft - Vivendi (Activision Blizzard) - $20
4. Spore Creature Creator - Electronic Arts - $10
5. World Of Warcraft: Burning Crusade - Vivendi (Activision Blizzard) - $30
6. Diablo Battle Chest - Vivendi (Activision Blizzard) - $36
7. Nancy Drew: The Phantom Of Venice - Her Interactive - $18
8. Call Of Duty 4: Modern Warfare - Activision (Activision Blizzard) - $50
9. The Orange Box - Electronic Arts - $33
10. Warcraft III Battle Chest - Vivendi (Activision Blizzard) - $39

Zwollenaar rijdt zonder rijbewijs in op agenten

Een 65-jarige Zwollenaar is gisterenavond opgepakt op verdenking van poging tot doodslag. De man vluchtte tijdens een alcoholcontrole en reed daarbij drie keer in op agenten die hem tot stoppen wilden dwingen. Dat meldt de politie.

De dienders op de Mastenbroekallee konden op tijd aan de kant springen en raakten niet gewond. Na een korte achtervolging door de wijk Stadshagen werd de man op de Koperslagerweg aangehouden. Daar bleek dat hij ruim drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken. Zijn auto is in beslag genomen.

De man, chauffeur van beroep, was zaterdagavond zijn rijbewijs al kwijtgeraakt omdat hij was doorgereden na een aanrijding met een andere auto. Toen had de Zwollenaar ook al ongeveer drie keer zo veel op als mag.

Loodgieter gezocht voor de Zuidpool

Gezocht: een loodgieter en een elektriciën die goed tegen de kou kunnen, gek zijn op zeehonden en albatrossen en er geen probleem mee hebben om anderhalf jaar op de Zuidpool te bivakkeren.

Een Brits onderzoekscentrum hoopt met een advertentie in de krant personeel te vinden voor het onderzoeksstation, waar de buitentemperatuur rond de minus 20 graden schommelt.

Het onderzoekscentrum geeft in de advertentie in de Britse krant The Independent vandaag toe dat het lastig werken is op de Zuidpool. Het is lang donker, het onderzoek vergt veel van de apparaten waar gebruik van wordt gemaakt, en alles heeft te lijden onder de temperatuur. Maar het is ook een uitdaging: "Waar anders krijg je de kans om tussen de ijsbergen te werken?", staat in de advertentie.

Op de locatie van het centrum, aan de rand van de pool, wonen ongeveer 65.000 zeehonden, 26.000 albatrossen en 50.000 pinguïns. Het gebied is het gehele jaar dichtgevroren en voorzien van een dik pak sneeuw.


IJsberen vind je niet op de Zuidpool  (foto: ANP)

Beroep McLaren mogelijk "niet ontvankelijk"

Hoewel McLaren in beroep is gegaan tegen de straf die Lewis Hamilton heeft gekregen na de Grand Prix van België, heeft directeur Martin Whitmarsh er een hard hoofd in. In theorie is een beroep tegen een dergelijke straf niet mogelijk.

In Artikel 152 van het Sportief Reglement staat dat de tijdstraf het equivalent is van een drivethroughpenalty die hier opgelegd is na de race. Daar is geen beroep tegen mogelijk. Dat zegt FORMULE 1 RaceReport-medewerker Adam Cooper.

Doordat McLaren zich er niet bij neerlegt, zal de discussie erover nog wel even doorgaan. Bovendien is de zaak doorgeschoven naar het Court of Appeal, een instituut onafhankelijk van de FIA. "We zullen het spoedig merken", zegt Whitmarsh.

Lewis Hamilton werd bestraft na afloop van de race in Spa met 25 seconden straftijd, omdat hij een chicane had afgesneden in een gevecht met Ferrari-coureur Kimi Räikkönen en die positie blijkbaar niet voldoende teruggegeven had.

Gevraagd naar de stand van zaken omtrent het ingediende beroep zegt Whitmarsh : "We zien het wel. Er is altijd wel wat twijfel in dit soort gevallen, om eerlijk te zijn. We zullen vast snel duidelijkheid krijgen. We hebben onze intentie om te protesteren duidelijk gemaakt omdat we geen andere keuze hebben. Als dit soort dingen gebeuren, dan ga je daartegen in beroep. Wat er ook gebeurt. Zaken uit het verleden spelen daarbij geen rol, het gaat er puur om wat er in Spa-Francorchamps is gebeurd."

De directeur is ervan overtuigd dat Hamilton niets fout gedaan heeft: "Zeker weten, hij liet Kimi passeren." Ook de Britse coureur zelf denkt dat de straf onterecht is.

Kinderen met dyslexie slapen slecht

Een derde van de dyslectische kinderen heeft moeite 's avonds in slaap te vallen. Een op de vier slaapt onrustig en een op de vijf wordt 's ochtends te vroeg wakker. Veel kinderen die moeite met lezen hebben, vertonen nogal eens lusteloos gedrag.

Dat blijkt uit onderzoek van IWAL Instituten voor Dyslexie naar de sociaal-emotionele gevolgen van dyslexie bij kinderen tussen zeven en dertien jaar. De resultaten worden morgen overhandigd aan SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten.

Een kwart van de kinderen met dyslexie is gespannen als er een vraag in de les moet worden gesteld. Eveneens een kwart heeft regelmatig last van buikpijn. Door dyslexie hebben kinderen een laag zelfvertrouwen.

Het IWAL vindt het zorgelijk dat een op de drie kinderen met dyslexie problemen met de slaap heeft. Het is een probleem dat tot nu toe weinig aandacht heeft gekregen en dat bij kinderen in de lageschooolleeftijd kan leiden tot meer stress, problemen met de concentratie en het geheugen en tot verslechtering van de prestaties op school.

Duitse in paniek na enge film

De thriller Das Parfum is een 13-jarig meisje in Duitsland te veel geworden. Samen met een vriendinnetje keek ze de film waarin een odeur wordt gemaakt van vermoorde vrouwen. De tieners raakten daar zo angstig van dat ze werkelijkheid en fantasie door elkaar haalden.

Nadat de meisjes zich uit angst in de ouderlijke slaapkamer hadden opgesloten, hoorden ze geluiden in huis. Ze raakten in paniek en probeerden uit het huis te ontsnappen door uit het raam te klimmen aan een laken. Een spin op de vensterbank liet een van de meisjes zo schrikken dat ze losliet, naar beneden viel en met een smak op de grond terecht kwam.

Het voorval liep uiteindelijk relatief goed af. Het meisje liep alleen een bekkenfractuur op.

Studenten stelen vliegtuigje uit Madurodam

Leden van het Amsterdams Studenten Corps hebben vanochtend een vliegtuigje gestolen uit Madurodam. Dit deden zij in het kader van een ontgroeningsopdracht. Madurodam heeft aangifte gedaan van de diefstal, bevestigt de politie.

De studenten hebben het vliegtuig dezelfde ochtend aangeboden aan Ruud de Wild, presentator van Q-Music. De studenten hadden opdracht gekregen 'een mooi cadeau' te schenken aan de presentator. De Wild liet in de uitzending weten niet gecharmeerd te zijn van de actie.

Volgens een woordvoerder van de politie is er tijdens de actie schade ontstaan aan de omheining van Madurodam. Ook het tweeënhalve meter lange vliegtuig liep schade op. De mensen die bij de actie betrokken waren, worden volgens de politie vervolgd voor diefstal. Er is nog niemand aangehouden.

Het attractiepark kan nog niet precies zeggen voor welk bedrag er schade is aangericht. Als een vliegtuig opnieuw gebouwd moet worden, kost dat rond de veertienduizend euro, aldus een woordvoerder. Medewerkers van Madurodam halen het toestel vanmiddag zelf op bij de radiostudio in Hilversum.

Politie stuit op 1,6 miljoen bij drugsinval

Bij een drugsinval in Amsterdam is voor ongeveer 1,6 miljoen euro aan contanten gevonden. Ook cocaïne, versnijdingsmiddelen, een vuurwapen, munitie en geldtelmachines werden in beslag genomen. Drie mannen en een vrouw zijn opgepakt op verdenking van de handel in verdovende middelen, meldt de politie vandaag.

De recherche had informatie gekregen over een man die vanuit het buitenland naar Nederland zou komen en hier een fikse partij drugs zou gaan verhandelen. Bij deze verkoop werden vrijdag drie verdachten in Amsterdam aangehouden.

Toen vervolgens een Amsterdamse woning en hotelkamer werden doorzocht, stuitten agenten op het geld, de drugs en de toebehoren. In totaal werd 32 kilo coke gevonden. Ook de bewoner van de woning is opgepakt. Alle verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalt of ze langer moeten blijven vastzitten.

Vlootoefeningen Rusland-Venezuela

Rusland en Venezuela gaan mogelijk gezamenlijke vlootoefeningen houden. Dat heeft de woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken, Andrej Nesterenko, vandaag gezegd.

Russische marineschepen zullen nog voor het eind van dit jaar een bezoek brengen aan Venezolaanse havens, zei Nesterenko, en kunnen dan deelnemen aan gezamenlijke oefeningen. Gisteren werd de komst van de Russische schepen en de mogelijkheid van gezamenlijke manoeuvres al door de Venezolaanse president Hugo Chavez aangekondigd.

Nesterenko zei dat de gezamenlijke oefeningen niet gericht zullen zijn tegen een derde land.

Robben beschikbaar voor Oranje

Bondscoach Bert van Marwijk kan woensdagavond weer beschikken over Arjen Robben. De aanvaller had last van een kuitblessure wat hem tijdens de oefenwedstrijd tegen Australië nog op de bank hield.

Tijdens de training op maandagmiddag bleek dat de blessuregevoelige Robben voldoende was hersteld om mee te kunnen doen in het WK-kwalificatieduel tegen Macedonië aanstaande woensdag.

"Het gaat goed, ik heb nergens last meer van," aldus Robben. "Ik had zaterdag denk ik ook wel kunnen spelen. Maar het was verstandig om dat niet te doen. Zeker ik moet naar mijn lichaam luisteren. Het was geen makkelijke beslissing."

Duitse kitesurfer heeft dwarslaesie na ongeluk

De Duitse kitesurfer die gisteren zwaargewond in een weiland werd gevonden na een botsing met een dijk, heeft een dwarslaesie opgelopen. Hij ligt aan de beademing, zegt een woordvoerder van de politie vandaag. Of de familie van de Duitser al is geïnformeerd weet de zegsvrouw niet, omdat die taak is overgedragen aan de Duitse politie.

De 37-jarige man werd gisteren rond 11.30 uur gevonden in een weiland in het Noord-Hollandse Schellinkhout, bij Hoorn. Het slachtoffer droeg een professioneel pak en een helm. Hij werd door een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht.

Bij kitesurfen wordt een surfer aan een vlieger door de wind voortgetrokken. De Duitser is vanaf het water tegen een dijk aangewaaid, over de dijk geschoven en ongeveer tweehonderd meter verderop tot stilstand gekomen. De andere kitesurfers in de omgeving hadden dat niet in de gaten.

Rapper Bow Wow verliest dure weddenschap

Rapper Bow Wow heeft een weddenschap om honderdduizend dollar verloren van rapper The Game. Op een filmpje op de Amerikaanse website TMZ is te zien hoe de rapper zijn verlies toegeeft, maar hij blijft er rustig onder.

"Het is niet erg. Game heeft gewonnen", laat de 21-jarige rapper weten. Bow Wow, voorheen bekend als Lil' Bow Wow, gaat niet proberen om onder de weddenschap uit te komen. "Natuurlijk ga ik hem betalen", zegt hij over het bedrag, omgerekend ruim zeventigduizend euro. Op de entertainmentwebsite wordt gesuggereerd dat rapper The Game hem heeft verslagen bij een computerspel.

Shad Gregory Moss, de echte naam van Bow Wow, heeft dankzij zijn muziekcarrière de middelen om zulke weddenschappen af te sluiten. In de Verenigde Staten bracht hij dit jaar zijn zesde album 'Pedigree' uit. In Nederland heeft de rapper het grootste succes behaald met zijn debuutsingle 'Bow Wow (That's My Name)' in samenwerking met Snoop Dogg. Hij was toen 13 jaar.


Rapper Bow Wow verliest dure weddenschap  (foto: DAG)

Vergeer wint van 'angstgegner'

Rolstoeltennisster Esther Vergeer heeft in Peking de tweede ronde bereikt. De nummer één van de wereld was met 6-2 en 6-0 te sterk voor de Australische Daniela di Toro, die ooit ook de beste van de wereld was.

Vergeer, al vijf jaar ongeslagen, boekte na 50 minuten spelen haar 345e opeenvolgende overwinning. Toch startte ze niet vlekkeloos. "Ze was een paar jaar geleden mijn grootste rivaal en ik was best zenuwachtig," aldus Vergeer.

In 2003 was Di Toro de laatste die van Vergeer kon winnen. Sindsdien verloor de Nederlandse geen wedstrijd.

Kovalainen niet blij na straf

Zijn drivethroughstraf heeft de McLaren Mercedes-coureur Heikki Kovalainen niet gelukkiger gemaakt. Een aanvaring - volgens de Fin typisch race-incident - met Mark Webber leverde hem de straf op. Hij had bovendien een slechte start en viel ook nog een stil in de laatste ronde.

Over zijn ongelukkige race in Spa-Francorchamps zei hij het volgende: "In de eerste bocht kwam ik in de verdrukking terecht, waardoor ik een paar posities verloor. Ik wist echter dat ik een auto had waarmee ik me weer terug naar voren zou kunnen vechten. Ik was daar lekker mee bezig, totdat ik Mark Webber tegenkwam in de laatste chicane. Ik wist dat ik veel sneller was dan hij, maar hij zag waarschijnlijk niet dat ik aan de binnenkant zat. We raakten elkaar en hij spinde. Zo gaat dat soms tijdens het racen. Hoewel het een typisch race-incident was, kreeg ik wel een straf, waardoor ik weer terugviel."

Kovalainen vocht zich weer naar voren tot in de punten, maar tegen het einde was er opnieuw pech, hij viel stil in de allerlaatste ronde. De reden? De versnellingsbak. En opnieuw was hij niet blij: "In de laatste ronden kon ik niet profiteren van het natte weer, omdat ik een paar versnellingen miste. In de laatste ronde hield mijn versnellingsbak er vervolgens helemaal mee op." Toch werd hij als tiende geklasseerd.

Komende update maakt installatie van alle games mogelijk

Om de zoveel tijd komt Microsoft met een grote update voor hun hedendaagse console, de Xbox 360. De komende grote update zal vele opties bevatten die op de E3 bekend zijn gemaakt. Maar naast de al aangekondige veranderingen aan de interface, zal er ook een zogenoemde "play from hard drive feature" verschijnen. Deze optie zal ondersteund worden door alle games die hedendaags verkrijgbaar zijn en komende titels.



...De komende "Fall Update"...

"The hard drive install feature will allow you to install any game that you want. It's optional, of course," said Xbox Live general manager Marc Whitten. "You can install any game that ever shipped, any game that will ship... every game."

De installatie zal laadtijden verminderen, maar de console zal nog steeds de disk vereisen om het bezit van de game te bevestigen.

Kopers Spore uiten DRM-frustraties op Amazon.com

Op Amazon.com zijn inmiddels diverse negatieve recensies te lezen over Spore. Niet omdat het spel inhoudelijk slecht is, maar omdat de kopieerbeveiliging nogal 'pittig' is, om het netjes uit te drukken.

EA heeft namelijk een activatie ingebouwd die maar drie keer werkt. Een telefoontje met EA kan je aan een vierde activatie helpen, maar daarna is het echt over. Dit houdt in de praktijk in dat je het spel maar vier keer kan installeren, daarna zal je het spel opnieuw moeten aanschaffen.

Dezelfde beveiliging stopte EA al eerder in Mass Effect. Een gebruiker van GoT is erachter gekomen dat ze bij EA niet de vriendelijkste zijn als het gaat om het verstrekken van een vierde activatie:
EA bellen verloopt ook niet probleemloos. Ik had hun gebeld, mijn probleem uitgelegd en kreeg gewoon de achterlijke reactie: "Ja, dat zeggen ze allemaal. U dient gewoon een nieuwe game te kopen."


EA is spore bijster met DRM

Koop echte/nep Pikachu's online

Af en toe zie je gekke dingen op het World Wide Web. Vooral in Japan kom je weleens dingen tegen waarbij je jezelf afvraagt: Hoe komen ze erop? Nou, het is weer zover.
Een Japanse Yahoo verkoper heeft namelijk twintig "limited edition" Pikachu's online gezet met een verbazingwekkende prijs van ¥99,000,002,805,760 (over US$900 million).



...Een van de Pikachu's...

De verkoper heeft op de site aangegeven:
Captured one-by-one only after you order to ensure its good health!

Dus naast het vangen van Pikachu's uit het "Pikachu bos", gaf de verkoper ook aan dat de koper een zestig minuten lange video krijgt over het opvoeden en verzorgen van je Pikachu.

Mocht je het niet kunnen weerstaan om er toch een aan te schaffen of mocht je gewoon nieuwsgierig zijn, dan kun je hier terecht.

Pesticiden gevonden in urine Rotterdamse zwangeren

De urine van Rotterdamse zwangere vrouwen bevat meer afbraakproducten van pesticiden dan verwacht. Onderzoekers van TNO en het Erasmus MC vergeleken de urine van zwangeren uit de havenstad met die van Amerikaanse vrouwen. Vandaag publiceren zij de resultaten van hun onderzoek.

De onderzoekers wilden nagaan of ook in Nederland resten van bestrijdingsmiddelen aangetroffen werden in de urine van zwangere vrouwen. In de Verenigde Staten werd dat in New York, in een agrarisch gebied in Californië en op landelijke schaal onderzocht. "De aangetroffen waarden in Rotterdam zijn hoger dan die van de drie Amerikaanse studies", zegt TNO-onderzoeker Frank Pierik. Hoewel er volgens hem vervolgonderzoek nodig is naar de oorzaak van dit verschil, denkt Pierik dat verschillen in wetgeving van invloed zijn. "In Amerika gelden andere regels voor het gebruik van pesticiden dan in Europa."

Voor de vergelijking is urine van honderd zwangere vrouwen geanalyseerd op de aanwezigheid van een aantal chemische stoffen. De concentratie van afbraakproducten van zogenaamde organofosforpesticiden blijkt in de urine van Rotterdamse vrouwen duidelijk hoger dan bij zwangeren in de Verenigde Staten. Eerder Amerikaans onderzoek suggereert dat een verhoogde concentratie van deze bestrijdingsmiddelen tijdens de zwangerschap zou kunnen leiden tot een verminderde kennisontwikkeling bij kinderen.

Volgens onderzoeker Pierik is er nog te weinig onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten. "In Amerika zijn kinderen tot hun derde levensjaar gevolgd. Daar is te zien dat sommigen iets langzamer leren, maar het is nog niet duidelijk wat dat betekent." Er zijn plannen voor vervolgonderzoek, zo zou de urine van een grotere groep zwangere vrouwen in en buiten Rotterdam geanalyseerd moeten worden. Ook is meer onderzoek nodig om de mogelijke bronnen voor de hogere concentratie afbraakproducten te achterhalen.

Het Erasmus MC en TNO voeren het onderzoek uit in het kader van de grootschalige Generation R-studie, waarin tienduizend Rotterdamse kinderen vanaf de zwangerschap tot hun jongvolwassenheid worden gevolgd.

Plannen voor vijf procent minder spits

Ruim 150 werkgevers in de zes grootste stedelijke regio's willen het aantal autokilometers dat wordt gemaakt in de spits met vijf procent verminderen. Hiertoe hebben zij verschillende afspraken gemaakt onder regie van de Taskforce Mobiliteitsmanagement. Dit maakte deze taskforce vandaag bekend. De werkgevers hebben samen meer dan een half miljoen medewerkers.

De taskforce, onder leiding van oud-voorzitter van de vakcentrale FNV Lodewijk de Waal, was ingesteld door minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA). De Waal had de opdracht om te zoeken naar mogelijkheden om op korte termijn iets tegen de files te doen. De taskforce presenteerde vandaag zijn voorstellen aan Eurlings en zijn collega-minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA).

Door de afspraken krijgen honderdduizenden werknemers in Randstad en de regio's Eindhoven en Arnhem-Nijmegen meer mogelijkheden om de files te ontwijken. Zo kunnen hun werktijden flexibeler worden en komen er meer alternatieven voor de auto. Werknemers worden gestimuleerd om samen naar hun werk te rijden en werkgevers geven hun werknemers ov-jaarkaarten.

Ook worden er zogenoemde smartworkcenters opgezet, satellietkantoren dichter in de buurt van de werknemers waar op flexibele tijden kan worden gewerkt. Verder krijgen zij persoonlijke reisadviezen.

Worden alle plannen gerealiseerd, neemt het aantal autokilometers in de spits met vijf procent af, zegt de taskforce.


Foto bij: Plannen voor vijf procent minder spits  (foto: DAG)

Loopje verraadt seksleven vrouwen

Of en hoe intens vrouwen een orgasme hebben, valt af te zien aan de manier waarop zij lopen. Uit een analyse, geleid door Stuart Brody van de University of the West of Scotland in samenwerking met Belgische onderzoekers, blijkt dat een aantal kenmerken van het loopje van vrouwen tevens van grote invloed is op hun seksuele climax.

Zestien Belgische vrouwen die aan het onderzoek meededen, beantwoordden van te voren allerlei vragen over hun seksleven en bijbehorende orgasmes. Vervolgens werden zij van een afstandje gefilmd. Op basis van de filmopnamen konden de onderzoekers in tachtig procent van de gevallen vertellen wat voor soort orgasmes de vrouwen hadden.

Vrouwen die meer met hun heupen wiegen en grotere stappen nemen, bleken vaker vaginale orgasmes te hebben. 'Dat komt waarschijnlijk door de anatomie van de vrouwen. Doordat zij door een betere doorstroming hebben van hun benen en bekken naar hun ruggengraat', meldden de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Sexual Medicine.

Volgens onderzoeker Brody zijn er meerdere redenen te bedenken voor de relatie tussen de manier van lopen en de seksuele climaxen van vrouwen. Wie moeite met seks heeft, zou ook geblokkeerde bekkenspieren hebben. Bovendien zouden vrouwen met een sterk seksueel zelfvertrouwen mogelijk ook een sensuele en dus heupwiegende tred hebben.

Zes Nederlandse tafeltennissers naar EK

De bondscoach van de Nederlandse tafeltennissers, Pieke Franssen, heeft zes spelers geselecteerd voor de EK dat begin oktober in het Russische St. Petersburg zal worden gehouden.

Linda Creemers, Jiao Li, Jie Li, Carla Nouwen en Elena Timina komen bij de vrouwen in actie in het landentoernooi, het enkelspel en het dubbelspel. Bij de heren neemt Trinko Keen deel aan het enkel- en dubbelspel. In het dubbelspel speelt Keen samen met de Oostenrijkse ex-wereldkampioen Werner Schlager.

Li Jiao verdedigt in Rusland haar Europese titel in het enkelspel.

Tokyo Game Show in het teken van Square Enix

We zijn de E3 al voorbij en we hebben GC net achter de rug. Over een ruime maand kunnen we weer van een grootse beurs genieten, namelijk de Tokyo Game Show (TGS). Dit jaarlijkse evenement zal dit keer in het teken staan van Square Enix. Dit keer zal het bedrijf namelijk erg groots uitpakken met games op diverse platformen.

Naast de bekende onderstaande titel zullen er ook enkele verrassingen bekend worden gemaakt. Een van deze verrassingen zou Kingdom Hearts 3 kunnen zijn.

DS
Chrono Trigger
Dragon Quest IX
Final Fantasy Fables: Chocobo Tales 2
Final Fantasy Fables: Chocobo´s Dungeon DS+
Kingdom Hearts: 358/2 Days
Pingu´s Wonderful Carnival
Snoopy DS: Let´s Go Meet Snoopy and His Friends
Valkyrie Profile: The Accused One

PSP
Dissidia: Final Fantasy
Final Fantasy Agito XIII
Kingdom Hearts BIrth by Sleep
The 3rd Birthday

PS3
Final Fantasy XIII
Final Fantasy Versus XIII

Xbox 360
Final Fantasy XI
Infinite Undiscovery
Star Ocean: The Last Hope
The Last Renmant

De Tokyo Game Show zal plaatsvinden van 9 tot 12 oktober.

Storm van kritiek na straf Hamilton

Veel criticasters zijn van mening dat de Formule 1 zich gisteren in de voet geschoten heeft door Lewis Hamilton de overwinning bij de Grand Prix van België te ontnemen. Oud-coureur Niki Lauda sprak zelfs van "het slechtste besluit in de geschiedenis van de Formule 1".

"Het is absoluut onacceptabel wanneer drie stewards het kampioenschap zò beïnvloeden", aldus Lauda die veel bijval kreeg.

De kranten in Engeland waren, niet verwonderlijk, woedend over de straf van Hamilton die naar de derde plaats werd gezet. "Juist op het moment dat je denkt dat Formule 1 niet nog belachelijker kan worden, gebeurt dit", schreef de Daily Mail.

Het is niet voor het eerst in korte tijd dat de Formule 1 zich in de nesten werkt. Het kampioenschap van 2007 werd overschaduwd door de grote spionage-affaire waarbij gevoelige Ferrari-informatie in handen kwam van rivaal McLaren. De Britse renstal kreeg een boete van 100 miljoen dollar en raakte al haar punten voor de WK-strijd bij de constructeurs kwijt.

Ook de strijd bij de coureurs werd vorig jaar achter de groene tafel beslist, omdat McLaren na de laatste race in Brazilië BMW en Williams beschuldigde van onrechtmatig benzinegebruik. Mocht die klacht toen wel gegrond zijn verklaard, dan was Hamilton drie plekken zijn opgeschoven en had hij alsnog de wereldtitel gegrepen.

Al jaren roepen kenners om de sport spannender te maken en inhaalmanoeuvres te bevorderen. Gisteren gaven Räikkönen en Hamilton een zinderende show weg op het circuit van Spa-Francorchamps, maar de jury gooide roet in het eten door te beslissen dat de Brit de regels heeft overtreden.

Twee ronden voor het einde moest Hamilton uitwijken, omdat koploper Räikkönen zijn lijn niet kon houden. De coureur van McLaren sneed de chicane vervolgens af, maar liet, zoals het in het reglement staat, de Fin weer passeren. Pas daarna zette Hamilton een inhaalactie in.

De stewards waren echter van mening dat de Brit toch voordeel had uit het afsnijden van de chicane. McLaren bestrijdt dat en het team heeft inmiddels beroep aangetekend.

Promotie voor Mercenaries 2 brengt chaos in Londen

Bij de bekende games wordt hedendaags altijd wel promotie gemaakt door middel van verscheidene vormen van reclame. Bij de langverwachte Mercenaries 2 is het niet anders. Een speciale promotie-actie van Electronic Arts zorgde namelijk voor een enorme verkeerschaos in het noorden van Londen. EA gaf namelijk gratis benzine weg ter promotie van de nieuwe game: Mercenaries 2.

Het plan van EA was om in totaal voor zo'n 20.000 pond aan brandstof weg te geven, iets wat natuurlijk een hele hoop automobilisten blij maakte. Jammer genoeg maakte de actie een groot aantal bewoners die daar in de buurt woonden niet blij. Zij zagen hun rustige buurt veranderen in een enorme file. Zelfs voordat alle benzine op was, kwam de politie opdagen om de actie stop te zetten vanwege de overlast. EA heeft aangegeven dat er meer dan 500 auto's zijn voorzien van gratis brandstof.

Een furieuze stadsdeel-vertegenwoordiger: "Hoewel een paar mensen wellicht gratis benzine kregen, werden honderden mensen gedupeerd dankzij deze actie," aldus Lynne Featherstone.



"Microsoft wist van RROD-probleem voor launch Xbox 360"

Na een diepgaand onderzoek heeft Dean Takahashi (auteur van de behind-the-scenes boeken Opening the Xbox en The Xbox 360 Uncloaked) geconcludeerd dat Microsoft voordat ze de Xbox 360 op de markt brachten, al van de beruchte Red Ring of Death afwisten. Desondanks heeft MS toch besloten het apparaat in de verkoop te gooien.

De warmteproblemen waren in de designfase al bekend, maar toch ging MS door met extra features toevoegen.
"It turned out in the end that this was all going too far, too fast. They were adding too many features after things were locked down. That incremental feature adding just made it fragile", aldus een anonieme bron die betrokken was bij de ontwerpfase.

MS gokte erop dat de problemen zichzelf snel na de launch zouden oplossen. Doordat dit niet gebeurd is, zou MS de prijs niet zo snel hebben kunnen verlagen als ze oorspronkelijk gepland hadden. Hierdoor was het hele "rush"-effect, waarmee MS in een snelle klap de console-markt in handen wilde krijgen, volledig mislukt.
"The quality problem negated much of the advantage of going first, and it has delayed the company's plan to aggressively market the console and slash its prices", aldus Takahashi.

Robbie Bach, directeur van Microsofts Entertainment and Devices divisie, blijft echter volhouden dat ze destijds de juiste keuze hadden gemaakt door hun console als eerste op de markt te zetten. Hij geeft echter wel toe dat als hij destijds had geweten wat hij nu wist, hij het anders had gespeeld. De geschatte schade van MS door de RROD ligt nu namelijk op 1,15 miljard dollar.


De bankrekening van MS bevat nog geen rode cijfers

Peggle naar de mobiele telefoon

PopCap heeft verklaard dat het spelletje Peggle binnenkort op mobiele telefoons beschikbaar zal zijn. Het is nog niet bekend om welke mobieltjes het precies gaat, maar 'Peggle Mobile' zal voor veel verschillende mobieltjes in Noord-Amerika, Groot -Brittannië en delen van Europa te verkrijgen zijn".

Voor wie het spelletje nog niet kent: Peggle is een combinatie van flipperen, Breakout en Plinko. Je moet met een bal stages vrijspelen door tegen 'pegs' aan te botsen.



Peggle

36-jarige bedreigd voor belletjetrekken

De politie heeft een 54-jarige inwoner uit Panningen opgepakt omdat hij een belletjestrekker met een mes had bedreigd. De man was het zat dat hij een paar keer voor niets naar de deur was gegaan.

Een 36-jarige man uit Venlo had al een aantal maal belletjegetrokken bij de man uit Panningen. De bewoner raakte hierdoor zo geïrriteerd dat hij de Venlonaar bedreigde met een mes. De inmiddels gearriveerde politie hield de 54-jarige man aan en zette hem in afwachting van een onderzoek vast.

Nintendo gevleid door Microsofts Avatars

Kopiëren is niets nieuws meer in de game-industrie. Het komt steeds meer voor dat Nintendo, Sony en Microsoft ideeën van elkaar overnemen en deze toepassen op hun eigen platform. Zo ook Microsoft die afgelopen E3 met het Avatar-systeem kwam. Deze persoonlijke mannetjes kan je gebruiken om elkaar te herkennen, te chatten en zijn zelfs in games te gebruiken. Toch ligt dit concept erg dichtbij het Mii-systeem van Nintendo.

Dit is ook Reggie Fils-Aime opgevallen en heeft in een interview gezegd dat hij gevleid is dat Microsoft de ideeën van Nintendo overneemt. Volgens hem is kopiëren namelijk een vorm van vleien.

Copying is a way flattering, so we're very flattered


De vleiende avatars

Eerste medailles voor Nederland binnen

De eerste medailles voor de Nederlandse paralympische ploeg zijn binnen. Er werden zilver en brons bij het zwemmen behaald.

Bij de vrouwen won Mirjam de Koning-Peper zilver op de 100 meter vrije slag klasse S6. Met een tijd van 1.19,29 moest ze alleen de Britse Eleanor Simmonds voor zich dulden. Op de 100 meter vrije slag klasse S7 haalde Chantal Boonacker net het podium niet. Ze eindigde in 1.14,59 als vierde.

Bij de mannen was er brons voor Mike van der Zanden op de 100 meter vlinderslag klasse S10. Met een tijd van 59.39 was hij wel beduidend langzamer dan de Braziliaan Andre Brasil die met 56,47 een nieuw wereldrecord zwom.

Games zorgen voor groei entertainmentindustrie

Ondanks dat de muziekindustrie in de eerste helft van dit jaar een lagere omzet had dan voorheen, is de entertainmentindustrie als geheel toch gegroeid. Dit komt met name door games en gamesgerelateerde producten. Dat heeft de NVPI, de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie op het gebied van audio, video en interactieve producten, vandaag bekendgemaakt.

De gehele entertainmentindustrie heeft in de eerste helft van 2008 een totale omzet behaald van 514,1 miljoen euro. Dit is een stijging van ruim 13%. De grootste stijgers binnen de sector zijn consolegames (+39% tot 115 miljoen euro) en de bijbehorende hardware (+62% tot 118 miljoen euro).


Het rolt tegenwoordig wel slechter dan vroeger

Nieuwbouw woningen duurt steeds langer

Het opleveren van woningen duurt in Nederland steeds langer. Van de tachtigduizend woningen die vorig jaar in gebruik zijn genomen is 67 procent binnen twee jaar gebouwd. In 1995 gold dat nog voor 94 procent van de nieuwbouw. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Tussen het aanvragen van een bouwvergunning en het opleveren van een woning zat vorig jaar gemiddeld 22 maanden. In 1995 was dat 14 maanden. Het CBS schrijft de vertraging toe aan de grootte van nieuwbouwprojecten. Wanneer een woning wordt gebouwd zit er gemiddeld achttien maanden tussen het aanvragen van een vergunning en de oplevering. Bij projecten met meer dan tweehonderd woningen is de bouwtijd gemiddeld 27 maanden, becijfert het CBS.

In de provincie Groningen wordt het snelst gebouwd. Van alle huizen die daar vorig jaar zijn opgeleverd is 91 procent binnen twee jaar gebouwd. In Zuid-Holland laat de oplevering van nieuwbouw het langst op zich wachten: 58 procent van de huizen werd hier binnen twee jaar gebouwd.


Foto bij: Nieuwbouw woningen duurt steeds langer  (foto: DAG)

Ex-militair krijgt werkstraf voor bezit kinderporno

Een 31-jarige oud-militair is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een werkstraf van 240 uur voor het bezit van kinderporno. Tijdens de missie in Afghanistan had de man uit Geleen kinderpornografische afbeeldingen op zijn computer, zo achtte de militaire kamer van de Arnhemse rechtbank bewezen. Het Openbaar Ministerie had een halfjaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

De Limburger Roy L. werd na de vondst van de laptop met 35 afbeeldingen ontslagen door Defensie. Hij werd in 2005 betrapt. Ook op zijn thuiscomputer werd kinderporno aangetroffen. Dat gebeurde door zijn vrouw, die hem vervolgens aanspoorde zichzelf aan te geven.

Hoewel de rechtbank spreekt van 'verwerpelijke praktijken', kreeg de oud-luchtmachtmilitair een lagere straf opgelegd dan geëist. Bij de uitspraak hield de rechtbank onder meer rekening met het feit dat L. nog geen strafblad had. Ook vonden de rechters 35 afbeeldingen een 'beperkte hoeveelheid.'

Haase kopman Davis Cup

Bondscoach Jan Siemerink heeft Robin Haase toegevoegd aan de Nederlandse Daviscupselectie. Nederland neemt het van 19 tot 21 september op tegen Zuid-Korea.

Haase lijkt voldoende hersteld te zijn van een knie-operatie om te kunnen spelen. Als alternatief heeft Siemerink Matwé Middelkoop nog achter de hand, voor het geval dat Haase toch niet fit genoeg is. Nederland moet eind september winnen van Zuid-Korea om terug te keren in de hoogste afdeling van de landencompetitie.

Selectie Daviscup:

Robin Haase, Jesse Huta Galung, Peter Wessels, Thiemo de Bakker, Matwé Middelkoop.

Kohl en Lang naar Lotto

De Belgische wielrenploeg Silence-Lotto maakte vandaag bekend dat er twee renners worden toegevoegd aan de bestaande formatie. De Oostenrijker Bernhard Kohl en de Duitser Sebastian Lang tekenen vandaag een contract bij het team van Marc Sergeant.

Kohl, die nu nog rijdt voor Gerolsteiner, tekent een contract voor drie jaar. Sebastian Lang, eveneens rijdend voor Gerolsteiner tekent een contract voor twee jaar.

Stelleman strandt op tijdrit

Alfred Stelleman is er bij de Paralympics niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de tijdrit (klasse B&VI 1-3).

Voor de kilometer had de Nederlander een tijd nodig van 1.09,077, bijna zes tellen meer dan de Brit Anthony Kappes die met 1.02,864 een nieuw wereldrecord reed.

Stelleman was eerder al uitgeschakeld op de achtervolging nadat zijn voet bij de start uit het pedaal was geschoten en hij niet verder kwam dan de negende tijd.

Uitslagen zondaghoofdklasse

Gisteren stond de eerste speelronde in de zondaghoofdklasse op het programma. Vanaf dit seizoen wekelijks op maandag een uitgebreide uitslagenpost, zodat iedereen op de hoogte kan blijven van deze competitie.

Hoofdklasse A

Hollandia - VVSB 0-1
38' Frans van der Niel 0-1



FC Hilversum - HBS 2-1
53' Tom Clobus 1-0
65' Marcel Koning 1-1
90' Thijs van der Meulen 2-1


FC Omniworld - Elinkwijk 2-1
2' Rafa Begeer 1-0
31' Taner Ozbek 1-1
83' Said Amor 2-1


Argon - VUC 2-1
63' Anton den Haan 1-0
70' Michael van Laere 2-0
90' Bas Lensink 2-1


Haaglandia / Sir Winston- DWV 1-1
55' Nick Keijzer 1-0
80' Nick Keijzer 1-1 (eigen doelpunt)


ADO '20 - Westlandia 0-4
19' Sjors Verhagen 0-1
42' Benjamin Gomes 0-2
43' Raily Ignacio 0-3
58' Raily Ignacio 0-4


AFC - FC Türkiyemspor 2-1
17' Ervin Lee 0-1
22' Malcolm Esajas 1-1
90' Malcolm Esajas 2-1

Rode kaart: Saïd Bentohami (FC Türkiyemspor)


Hoofdklasse B

DESK - Schijndel / Bol Accountants 3-2
15' Robert Fuchs 1-0
53' Jeffrey Ramstijn 2-0
66' Jeffrey Ramstijn 3-0
81' Ronnie Hoevenaars 3-1
82'Ronnie Hoevenaars 3-2



sv Deurne - JVC Cuijk 0-1
31' Ferdi Akankan 0-1


EVV - Dijkse Boys 2-2
14' Abdessalem Assaouiki 0-1
73' Tom Timmermans 1-1
86' Tom Timmermans 2-1
90' Enis Genç 2-2

Rode kaart: Hamza Benmira (Dijkse Boys)



Gemert - sv Meerssen 3-0
30' Tom Bovens 1-0 (eigen doelpunt)
50' Bas van der Reijken 2-0
56' Bas van der Reijken 3-0


LONGA - Papendrecht 1-1
75' Giovanni Klaverweide 0-1
89' Serdar Gül 1-1


OJC Rosmalen - Venray 0-3
3' Freek Thoone 0-1
10' Bob Crooij 0-2
45' Freek Thoone 0-3


UNA - Baronie 1-2
35' Rinse Wiekema 1-0
74' Guillermo Zschüsschen 1-1
75' Vincent Vervoort 1-2

Hoofdklasse C

Babberich - Achilles'29 2-0
78' Abdel Haouli 1-0
90'Marvin Houman 2-0



Germania - De Treffers 0-0

Rode kaart: Robbert den Boer (Germania) Bart Vermeulen (Germania)



Sneek Wit Zwart - HSC'21 0-2
18' Daan Akkerman 0-1
37' Marc Veurink 0-2


WSV - SC Joure 3-1
22' Dimitri van Gerrevink 1-0
35' Petu Toisuta 2-0
68' René Geertsma 2-1
73' Martijn Mulder 3-1


Quick'20 - De Bataven 2-0
23' Jordi Kamphuis 1-0
24' Marco Aydin 2-0

Rode kaart:35. Roel Kamphorst (De Bataven)



Be Quick 1887 - WKE 2-2
5' EriK Eleveld 0-1
22' Paul Weerman 0-2
55' Willem Lanjouw 1-2 (strafschop)
80' Willem Lanjouw 2-2

Rode kaart: 85. Bas Hooiveld (WKE)



FC Lienden - Alcides 2-1
20' Joey van de Berg 0-1
62' Jeroen van de Kerkhof 1-1
80' Jesse Pastoors 2-1

Rode kaart: Joey van de Berg (Alcides)


Guitar Hero Aerosmith Demo vanaf vandaag op Marketplace

Op de site van Major Nelson valt te lezen dat je vandaag je plastic gitaarskills kunt testen op enkele bekende schallplatten van de rocklegende Aerosmith.

In de demo zul je onder andere de nummers “Sweet Emotion”, “Dream On”, “Walk this Way” en “I Hate Myself For Loving You” kunnen spelen. Onze eigen Morthill was in zijn review niet echt zeer lovend over de game, dus deze demo is zeker een aanrader voor de echte Aerosmith of gewone Guitar Hero fan die er van overtuigd is dat hij het helemaal verkeerd ziet.

Rondkomen moeilijker met slechte gezondheid

Mensen die vinden dat ze een slechte gezondheid hebben, hebben vaak ook moeite om rond te komen. Zij komen soms geld tekort om hun woning goed te verwarmen of kunnen zich niet om de dag een warme maaltijd permitteren. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2006 had ongeveer vijf procent van de mensen van 16 jaar en ouder een slechte gezondheid. Veertig procent van deze groep had moeite om rond te komen. Van de mensen die een redelijke tot goede gezondheid hebben, kwam slechts iets meer dan tien procent moeilijk rond.

Een laag inkomen vergroot de problemen: onder de lage-inkomensgrens had ruim zestig procent van de mensen met een slechte gezondheid moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Boven de lage-inkomensgrens had een derde van deze groep problemen met rondkomen. Voor een alleenstaande ligt die grens op 870 euro per maand, voor een gezin met twee kinderen is een laag inkomen minder dan 1640 euro per maand.

Watergebruik in Nederland neemt af

Ondanks de bevolkingsgroei is het watergebruik in Nederland licht afgenomen. Met name dankzij de besparingen van bedrijven daalde het gebruik van leidingwater tussen 2003 en 2006 met één procent per jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS). Bedrijven wisten jaarlijks twee procent leidingwater te besparen. De grootste besparingen werden geboekt in de landbouw.

Huishoudens, die twee derde van al het leidingwater verbruiken, hebben in vergelijking met 1990 nauwelijks meer leidingwater gebruikt. Weliswaar groeide de bevolking, maar het verbruik per Nederlander daalde aanzienlijk. In 1990 gebruikte een Nederlander gemiddeld iets minder dan 48 kubieke meter water, zestien jaar later was dat afgenomen tot een kleine 45 kubieke meter. Dat is een afname van zeven procent.

Voor elke euro die in Nederland wordt verdiend, wordt gemiddeld een liter water gebruikt, berekende het CBS. De laatste jaren was er per euro echter steeds minder water nodig. Van 1,04 liter per euro in 2003 was in 2006 nog 0,89 liter per euro over. De basismetaalindustrie en de aardolie-industrie gebruikten het meeste leidingwater per euro, gevolgd door de veehouderij, de chemische en de houtindustrie.


Foto bij: Watergebruik in Nederland neemt af  (foto: DAG)

Aantal brandweerkazernes neemt af

Het aantal brandweerkazernes neemt de komende jaren verder af. Met name in dorpen en middelgrote steden zullen in totaal veertig kazernes verdwijnen. Vanaf 1995 neemt het aantal brandweerposten al af; sinds die tijd sloten er vijftig de deuren.

De voorzitter van de Vakvereniging voor Brandweervrijwilligers (VBV), Cees van der Beek, wijdt de sluitingen aan bezuinigingen en te weinig vrijwilligers. De sluiting van een kazerne heeft volgens de VBV onmiddellijke gevolgen voor de omgeving waar deze verdwijnt. "De aanrijtijd voor branden wordt langer en dat is gevaarlijk. Als er meer posten sluiten kan dat wel eens verdubbelen en gevaar opleveren voor honderdduizenden mensen." Het duurt nu maximaal acht minuten voordat de brandweer bij een brand is.

'Waterschapsverkiezingen onbekend bij kiezer'

Ruim zes op de tien Nederlanders zijn niet op de hoogte van de waterschapsverkiezingen die in november worden gehouden. Twaalf procent weet wel dat er in november een gang naar de stembus op de agenda staat. De rest, ruim een kwart, verwacht de verkiezingen pas ergens in de komende jaren. Dat blijkt uit onderzoek van TNS-Nipo in opdracht van consumentenorganisatie de Waterbond.

Het maakt voor kiezers niet veel uit dat er in november voor het eerst op politieke partijen en andere groepen gestemd kan worden in plaats van alleen op personen, zo blijkt uit het onderzoek. Nauwelijks een op de vijf ondervraagden geeft aan om die reden meer geneigd te zijn te gaan stemmen. Voor 78 procent verandert er niets.

Minder dan de helft van de ondervraagden, 49 procent, denkt 'zeker' of 'waarschijnlijk' te gaan stemmen. De animo in Noord-Holland is groter dan in de andere provincies. De belangrijkste reden (58 procent) voor mensen om te gaan stemmen blijkt de portemonnee: belastingen, rekeningen en waterschapskosten. Daarna volgen de veiligheid van Nederland (51 procent) en het zuiveren van afvalwater (49 procent).

Ruim driekwart van de ondervraagden geeft aan niet te weten wat de 27 waterschappen eigenlijk doen. Waterschappen houden zich onder meer bezig met waterkeringen, waterkwaliteitsbeheer en vaarwegenbeheer. Iets meer dan de helft denkt dat de opbrengst van de waterschapsbelasting goed wordt besteed. Wel vindt 58 procent dat per huishouden te veel wordt betaald.

De Nederlandse Waterbond betreurt het dat de waterschappen nog altijd zo onbekend zijn en hoopt dat daar voor de verkiezingen nog verandering in komt. De almaar stijgende waterschapsbelastingen zijn volgens de Waterbond begrijpelijk als wordt bedacht dat de waterschappen meer dan enig andere bestuurslaag worden getroffen door de gevolgen van de klimaatverandering.

Wel zijn de grote verschillen in de tarieven onderling de bond een doorn in het oog. De consumentenorganisatie zegt daarover veel klachten binnen te krijgen van burgers en bedrijven. De verkiezingen dienen naar de mening van de Waterbond dan ook in het teken te staan van kosten en efficiëntie. "Als de komende verkiezingen louter bedoeld zijn als 'modern vertoon' van deze vierde bestuurslaag in ons land, dan zijn zij naar het oordeel van de Waterbond bij voorbaat mislukt."

Proefritten HSL van start

De NS begint vandaag met proefritten op het spoor van de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam. De komende tijd vinden vijfhonderd testritten plaats op het noordelijke deel van de HSL-Zuid. Tijdens de laatste fase van de testperiode, medio oktober, zullen ook reizigers in de treinen plaatsnemen.

De testritten vinden plaats tussen 07.00 en 23.00 uur volgens een realistische dienstregeling, meldt NS Hispeed, dat de testen uitvoert in samenwerking met spoorbeheerder ProRail. Elk eerste rit van de dag vertrekt vanaf Amsterdam Centraal Station. De bedoeling is om de dagelijkse praktijk zo veel mogelijk te benaderen. Zowel de dienstregeling als het nieuwe beveiligingssysteem wordt getest.

Hoe lang de testfase precies duurt, is nog niet bekend. De HSL-opstartdatum van 1 oktober die minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) onlangs in de Tweede Kamer noemde, wordt in ieder geval niet gehaald.

De HSL-Zuid verkort de reistijd van Amsterdam naar Rotterdam van 65 naar 42 minuten. De reistijd tussen Schiphol en Rotterdam wordt teruggebracht tot 27 minuten. Op het traject wordt met 160 kilometer per uur gereden in plaats van de 140 kilometer per uur op het overige spoor. Het zuidelijk deel van de HSL-Zuid voegt Breda, Antwerpen en Brussel toe als bestemming. Dit deel van het traject is nog niet getest.


Foto bij: Proefritten HSL van start  (foto: DAG)

King of Fighters '98 komt naar Xbox Live Arcade

Op de aankomende Tokyo Game Show zal een nieuwe Xbox Live Arcade titel gepresenteerd worden door SNK Playmore. Het zal gaan om een remake van King of Fighters '98, een spel dat in 1998 bekend werd op de Neo-Geo.

De 'nieuwe' game King of Fighters '98 Ultimate Match zal opgepoetste 2-D graphics bevatten, 10 extra personages (64 in totaal) en wat andere kleine aanpassingen. Het is nog niet bekend of het ook online te spelen zal zijn.




Een uiteindelijke releasedatum staat nog niet gepland, maar het zal waarschijnlijk samen met de PS2 release van het spel in Amerika uitkomen, ergens in 2009.

Medicijn helpt diabeten afslanken

De Diabetesvereniging wil dat verzekeraars het medicijn Liraglutide gaan vergoeden. Het middel helpt patiënten niet alleen de glucosewaarde in hun bloed beter in balans te brengen, maar laat hen ook afvallen.

De woordvoerster van de vereniging heeft een bericht daarover in De Telegraaf van vandaag bevestigd. Het middel is bestemd voor mensen met diabetes type 2, in de volksmond ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd, hoewel de ziekte door het toenemende overgewicht steeds meer bij jongere mensen voorkomt.

Liraglutide, dat slechts één keer per dag hoeft te worden geïnjecteerd, maakt toediening van insuline overbodig.

Tennis: S. Williams wint US Open

Serena Williams heeft de finale van de US Open gewonnen van Jelena Jankovic. Williams won in twee sets, maar het was geen gemakkelijke overwinning.

De beide dames lieten in een spannende finale goed tennis zien. De eerste set ging met 6-4 naar Williams. In de tweede set kwam Jankovic voor met 5-3, maar met 0-40 op het bord en drie breakpoints om er een derde set uit te slepen, ging het mis. Williams werkte alle drie de breakpoints weg, en kwam terug tot 5-4. In de volgende game serveerde Jankovic voor de set, maar ook haar setpoint werd door de jongste Williams weggewerkt.

Daarna was het verzet van Jankovic gebroken. Serena stoomde door naar 7-5 en haar negende grandslamtitel en vierde deze alsof het haar eerste was. Door haar overwinning zal ze nu de eerste plaats op de ranglijst overnemen. Het is de eerste keer sinds augustus 2003 dat de Amerikaanse de lijst aanvoert.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

 

[US] S. Williams wint enkelspel

Serena Williams heeft de finale van de US Open gewonnen van Jelena Jankovic. Williams won in twee sets, maar het was geen gemakkelijke overwinning.

De beide dames lieten in een spannende finale goed tennis zien. De eerste set ging met 6-4 naar Williams. In de tweede set kwam Jankovic voor met 5-3, maar met 0-40 op het bord en drie breakpoints om er een derde set uit te slepen, ging het mis. Williams werkte alle drie de breakpoints weg, en kwam terug tot 5-4. In de volgende game serveerde Jankovic voor de set, maar ook haar setpoint werd door de jongste Williams weggewerkt.

Daarna was het verzet van Jankovic gebroken. Serena stoomde door naar 7-5 en haar negende grandslamtitel en vierde deze alsof het haar eerste was. Door haar overwinning zal ze nu de eerste plaats op de ranglijst overnemen. Het is de eerste keer sinds augustus 2003 dat de Amerikaanse de lijst aanvoert.

Klagen over Gamestop, Yahtzee-style

Met het internet zijn er veel mensen die denken dat ze erg creatief zijn en dat ze dat moeten delen met de hele wereld. Neem bijvoorbeeld de mensen die denken dat ze goed zijn in het reviewen van games en hiervan filmpjes op het internet zetten. Een aantal van deze gamers bleken daar erg succesvol in te zijn, zoals bijvoorbeeld Ben "Yahtzee" Croshaw van Zero Punctuation of de Angry Video Game Nerd. Met mensen die succes hebben zijn er natuurlijk altijd anderen die dit willen evenaren. Sommige met, maar velen zonder succes.

Yahtzee van Zero Punctiation staat erom bekend dat hij elke game die hij speelt tot de grond toe afkraakt (met uitzondering van Portal), zonder enige punctuatie en met een dosis zwarte humor. Deze stijl is nu gekopieerd door WhistleBlowerZero. Hij is een oud-werknemer van de Amerikaanse winkelketen Gamestop en is niet erg gelukkig met zijn oude baas. Hij heeft negen filmpjes online gezet waarin hij alle misstanden van de winkel aan de kaart stelt. Hieronder een voorbeeld van één van zijn filmpjes.

Wil je graag al zijn werk bekijken, neem dan hier een kijkje.

F1: Hamilton verliest overwinning

Lewis Hamilton is teruggezet naar de derde plaats in de uitslag van de Grand Prix van België. Felipe Massa wordt daarmee tot winnaar uitgeroepen.

Hamilton kreeg voor het afsnijden van de chicane 25 strafseconden opgelegd, waardoor hij nu derde in de uitslag staat. Heidfeld schuift daarmee door naar de tweede plaats. McLaren is inmiddels in beroep gegaan tegen de straf. De uitslag van de Belgische Grand Prix wordt nu dus bepaald tijdens een zitting van de International Court of Appeal van de FIA. Wanneer het protest behandeld zal worden, is nog niet bekend.

McLaren baseert haar protest op gegevens die tonen dat Hamilton na de chicane 6 km/h langzamer over de finishlijn reed dan Räikkönen. Hieruit zou blijken dat Hamilton daadwerkelijk heeft ingehouden om het afsnijden van de chicane te compenseren.

Hamilton zegt dat hij opdracht van het team kreeg om Räikkönen te laten passeren nadat hij de chicane had afgesneden. "Ik wilde niet wachten tot hij langs me zou razen, omdat we nog steeds om positie streden," legde Hamilton uit. "Ik zag hem gasgeven en dacht: okee, dit is goed. Ik begon gas te geven, maar langzaam. Ik denk niet dat ik volgas gaf, omdat ik wilde wachten tot hij me voorbij was. Het was een mooi gevecht en ik vind niet dat er iets fout was."

Over de aanleiding van het incident, het afsnijden van de chicane, was de Brit duidelijk. "Ik liet hem genoeg ruimte, maar hij versnelde toen hij de bocht in ging en duwde me zo ver mogelijk naar buiten." Hamilton zei dat hij maar twee keuzes had: de chicane afsnijden of Räikkönen raken.

De McLarencoureur was compleet verrast door de aankondiging dat de stewards het incident gingen onderzoeken. Het protest van McLaren vond hij dan ook een logische stap. "Dit is autoracen en als er een straf wordt uitgedeeld, zal er iets mis zijn. Maar je weet hoe ze zijn, we zien het wel."

Voor meer F1-nieuws kijk je op FOK!sport!

Verbeteringen PS3-versie Alone in the Dark op een rijtje

Het veelbelovende Alone in the Dark kwam een aantal maanden geleden uit voor de PC en Xbox 360. Helaas voor Atari werd de game niet heel erg goed ontvangen. Op Metacritic heeft de game een gemiddeld cijfer van 58% behaald. Grootste struikelblok van de game zijn de slechte controls. De game is nog niet op de Playstation 3 verschenen, en heeft Atari belooft dat ze de game flink hebben verbeterd voor deze console.

Atari heeft nu bekend gemaakt welke aspecten van de game ze hebben verbeterd. Om te beginnen is de camera verbeterd waardoor je beter je omgeving kan zien en het besturen makkelijker gaat. Ook zijn de control sneller en reageren deze beter op de speler. Het inventory-systeem is ook verbeterd en vergemakkelijkt. Zo is het nu mogelijk om met de D-pad spullen makkelijk en snel te selecteren. Ook het besturen van de auto's is makkelijker gemaakt.

Voor mensen die de game te moeilijk vonden of die op sommige plaatsen geen idee meer hadden wat ze moesten doen zitten er meer tips in de game en zal er een tutorial zijn om je helemaal op de hoogte te brengen van de Spectral Vision.

Naast deze verbeteringen zijn er ook dingen toegevoegd die in de vorige versies niet zaten. Zo zijn er spannende elementen aan het 59th Street-level toegevoegd en krijgt de PS3 versie een extra stuk in Episode 6 om de game meer variatie en spanning te geven.

Of deze veranderingen de 58% omhoog kan schoppen moeten we afwachten. De game zal in november in de winkels liggen.

FNV: neem meditatie op in CAO

"Neem meditatie op in cao's." Dit stellen vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak. Het blijkt namelijk dat wie regelmatig mediteert, minder hinder ondervindt van stress. Hier zijn uiteraard zowel werknemers als werkgevers bij gebaat. Meditatie wordt al toegepast bij een aantal grote bedrijven.

Het 'programma' omvat twintig minuten meditatie per dag tijdens werkuren. Lizelotte Smits van CNV heeft berekend dat dit zo'n zesduizend euro per drie maanden kost voor maximaal vijftien werknemers. Dit zou de werkgever moeten ophoesten. Het is een feit dat dagelijks veel werknemers leiden onder de werkdruk. Brancheorganisatie MKB heeft aangetoond dat psychische arbeidsongeschiktheid in ons land het hoogste verzuimpercentage veroorzaakt.

In oktober eindigt een halfjaar durend onderzoek van de bonden. Hierbij nemen honderd werknemers deel aan een wekelijkse meditatietraining. Ze krijgen een lezing, een zenmeditatie en drinken achteraf gezamenlijk een kopje thee. Volgens Smits herkennen de deelnemers de stress eerder. Doordat ze minder oordelen, reageren ze er ook makkelijker op.

Werkgevers zelf staan ook positief tegenover het mediteren onder werktijd, aldus cao-onderhandelaar Herman Waagmeester van werkgeversorganisatie MOgroep. Hij stelt dat meditatie de arbeidsproductiviteit verhoogt en het ziekteverzuim verlaagt. Momenteel zijn er al meditatietrainingen bij werkgeversorganisatie VNO-NCW, IBM en Nuon.

 

'Tarzan' wil recordpoging musicals kijken

Ron Link wil een record musicals kijken vestigen. De zanger is van plan om op 24 september drie musicals op één avond te bekijken. De hoofdrolspeler uit de musical 'Tarzan' zal die dag 'Les Misérables' in Rotterdam, 'Tarzan' in Scheveningen en 'Dirty dancing' in Utrecht bezoeken.

Een woordvoerder van Joop van den Ende Theaterproducties legt uit dat er 'natuurlijk' geen tijd is om alle voorstellingen volledig te zien. Bij 'Les Misérables' woont Link daarom de start van de show bij, bij 'Tarzan', waar de hoofdrol die avond wordt overgenomen door een van zijn vaste vervangers, heeft de acteur een ontmoeting met de cast, waarna zij doorreizen naar Utrecht voor het slotapplaus van 'Dirty dancing'.

Link zal de trip langs de musicals maken per limousine en helikopter. Jongeren die lid zijn van de cultuurorganisatie CJP maken kans om bij deze recordpoging aanwezig te zijn. Het CJP-lid dat de meest overtuigende motivatie instuurt, reist met de musicalster mee langs de drie musicals.

 

Doden bij aardverschuivingen Filipijnen

Twee grote aardverschuivingen hebben in een afgelegen goudmijndorp in de Filipijnen waarschijnlijk aan zeker dertig mensen het leven gekost. Tientallen huizen werden dit weekeinde bedolven onder stromen van modder en stenen, die het gevolg waren van zware regenval. Dat hebben de autoriteiten gemeld.

Tot nog toe zijn elf lichamen geborgen. Negentien mensen worden nog vermist. Vijfduizend inwoners van het dorp en omliggende nederzettingen renden voor hun leven terwijl de aardverschuivingen met dramatisch gedonder de berg af kwamen zetten. Een overlevende vertelde dat hij mensen langzaam in de modder zag wegzakken, terwijl ze om hulp schreeuwden en wanhopig om zich heen graaiden om iets te vinden om zich aan vast te houden.

Inmiddels is de noodtoestand afgekondigd. Soldaten, politieagenten en werknemers van een goudmijnbedrijf probeerden met hulp van twee helikopters de vermisten uit de moddermassa op te graven. Vorig jaar werd hetzelfde dorp door een aardverschuiving getroffen. Er vielen toen tien doden, waarna de dienst voor mijnbouw en geologie opdracht gaf om
te laten ontruimen. Veel dorpelingen, die voor hun bestaan afhankelijk zijn van de goudmijnen, weigerden echter te vertrekken.


Doden bij aardverschuivingen Filipijnen  (foto: DAG)

Minder werken bij bezuiniging opvang

De helft van de jonge gezinnen zegt minder te gaan werken als de geplande bezuinigingen op gastouderopvang doorgaan. In bijna een op de vijf gezinnen die gebruik maken van gastouderopvang zal een van de ouders genoodzaakt zijn te stoppen, blijkt uit een onderzoek van het Platform Kwaliteit Gastouderopvang onder ruim 2400 jonge gezinnen die gebruik maken van gastouderopvang en onder 986 gastouders.

Ruim 45 procent van de gastouders laat weten te stoppen met de opvang van kinderen als de kabinetsplannen doorgang vinden. De belangrijkste reden om te stoppen is de inperking van het fiscaal maximum uurtarief naar 2,50 euro per kind. Slechts 6,4 procent van de gastouders hanteert nu een tarief onder de 2,50 euro. Naast de beperking van het tarief wil het kabinet ook de vergoeding aan ouders beperken tot maximaal twaalf uur per week. Op dit moment maakt 84 procent van de ouders voor meer dan twaalf uur gebruik van gastouderopvang.

Combineren
Volgens het Platform Kwaliteit Gastouderopvang is de huidige opzet van de gastouderopvang cruciaal geweest voor het besluit van veel ouders om werk met gezin te combineren. Bijna veertig procent van de ouders met jonge kinderen is de afgelopen twee jaar door gastouderopvang meer gaan werken. Ruim twee derde van de ouders zegt geen andere vorm van kinderopvang te willen als de gastouder stopt. De alternatieven spreken niet aan, passen niet bij hun werktijden of de wachtlijsten zijn te lang.

In Nederland worden elke week ruim 140 duizend kinderen opgevangen door gastouders. Vooral ouders met onregelmatige werktijden, zoals verpleegkundigen en beroepen met nachtdiensten, en eenoudergezinnen maken er gebruik van. Staatssecretaris voor kinderopvang Sharon Dijksma (PvdA) kondigde voor de zomer een reeks bezuinigingen aan wegens de uit de hand gelopen kosten van de kinderopvang. Met name de sterk in populariteit gestegen gastouderopvang kan versobering tegemoet zien.

File op A15 door gesloten tunnel

Op de A15 in Zuid-Holland staat vanochtend een lange file. De werkzaamheden aan de Noordtunnel van afgelopen weekeinde liepen uit, zodat de tunnel pas een uur later dan de geplande openingstijd van 06.00 uur open kon. Rond 07.30 uur stond er tussen Gorinchem en Papendrecht zo'n veertien kilometer file, meldt de VerkeersInformatieDienst.

De tunnel kon niet worden geopend vanwege problemen met de aansturing van het hoogtedetectiesysteem, dat voorkomt dat te hoge voertuigen door de tunnel rijden. De maximum filelengte was maandagochtend twintig kilometer. Bij knooppunt Gorinchem is een omleiding ingesteld. Het omleidingsadvies blijft van kracht totdat de file flink is afgenomen. Verkeer wordt geadviseerd via de A27, A59 en A16 te rijden.


File op A15 door gesloten tunnel  (foto: DAG)

Auto goede schuilplaats bij onweer

Wat doe je als je wordt overvallen door een onweersbui? Wat gebeurt er als de bliksem inslaat? De do's en don'ts op een rij. Het menselijk lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit water. Daarom is de mens een goede bliksemgeleider en lopen we gevaar als het onweert. Welke veiligheidsmaatregelen kun je treffen en waarom is de auto zo'n goede schuilplaats?

Binnenshuis loop je het minst gevaar, als je ramen en deuren gesloten houdt, stekkers uit het stopcontact haalt en telefoonkabels lostrekt. Bel niet via je vaste lijn, maar kies voor je mobiele telefoon. Ondanks deze maatregelen blijft een bliksemafleider op je huis een verstandige investering. 

Buitenshuis is de auto de meeste veilige plaats om het onweer uit te zitten. Veel mensen denken dat de rubberen banden bescherming bieden, maar dat is onjuist. In sterke elektrische velden, zoals bij een blikseminslag, is rubber juist een prima geleider. De Kooi van Faraday, het metalen frame van de auto, zorgt ervoor dat de bliksem over het oppervlak van de kooiconstructie naar de grond stroomt. Zorg er wel voor dat ramen, portieren en een eventueel schuifdak goed gesloten zijn. Een cabrio of een auto met een canvas dak is geen goede schuilplaats.

Is je auto getroffen door de bliksem? Zet je voertuig onmiddellijk stil op een veilige plek, om ongevallen te voorkomen. Vaak is er na een inslag namelijk weinig van de banden over. Ook zaken als ABS of de brandstofinjectie kunnen defect zijn. De auto tegen een metalen paaltje aanzetten heeft weinig nut. Na een aantal tellen zal de auto vanzelf weer ontladen.

Schuilen onder een boom
Als je buiten bent, zonder je auto in de buurt, en je wordt overvallen door een onweersbui, vermijd dan het schuilen onder een boom: hier slaat de bliksem vaak op in. Ga op je hurken zitten, liefst op je tenen, en zet je benen en voeten zo dicht mogelijk tegen elkaar. Zo vermijd je dat er tussen je voeten een spanningsveld ontstaat. Houd je hoofd omlaag en bescherm je ogen, oren, neus en mond zoveel mogelijk met een kledingstuk of je handen. Via deze openingen komt de bliksem bij inslag vaak naar binnen, om het lichaam via de voeten weer te verlaten. Vaak raakt een slachtoffer dan ook getroffen door doof- of blindheid.

Tijdelijk verlamd
Bij een blikseminslag raakt een getroffen persoon buiten westen. Het hart is tijdelijk verlamd en de ademhaling stokt. Je kunt een slachtoffer het best helpen door mond-op-mondbeademing toe te passen, het hart te masseren en het alarmnummer te bellen.

Is de kust weer veilig? Begin bij het zien van de bliksem het aantal seconden te tellen, tot je het geluid van de donder hoort. Deel dit getal door drie en je weet het aantal kilometers dat het onweer van je verwijderd is.

 

Ike bereikt Cuba als categorie 3 orkaan

De orkaan Ike is vannacht in Cuba aangekomen, waar de storm van de derde categorie huizen verwoestte en bomen ontwortelde op zijn pad in de richting van de hoofdstad Havana, waar twee miljoen mensen wonen. Bijna achthonderdduizend Cubanen zijn inmiddels geëvacueerd.

"We maken ons op voor een harde klap", zei de Cubaanse vicepresident Carlos Lage zondag op televisie. Buitenlandse toeristen zijn uit de kwetsbare kustgebieden weggehaald en er zijn maatregelen getroffen om koffie- en andere gewassen te beschermen. Zondag trok Ike langs Haïti, waardoor het toch al doordrenkte land nog meer wind en regen te verstouwen kreeg. Zeker 58 mensen kwamen om het leven, waardoor het dodental na drie eerdere orkanen of tropische stormen hier is gestegen tot 319.

Het zwaarst getroffen is Gonaïves, de vierde stad van Haïti. De helft van de huizen staat onder water en doordat de Mirabelais-brug is ingestort, is de laatste landverbinding met de buitenwereld verbroken. Veel inwoners zitten al dagen zonder eten en veilig drinkwater. Zelfs leden van de vredesmacht van de Verenigde Naties die al in de stad zijn kunnen sommige delen niet bereiken. Vanwege de toenemende wanhoop onder de bevolking hebben de VN-militairen de beveiliging aangescherpt.

Gebied verlaten
Elders in Haïti zeggen de autoriteiten een overlopende dam te moeten openen, waardoor meer huizen onder water zullen komen te staan en het belangrijke landbouwgebied de Artibonite Vallei voor langere tijd beschadigd kan raken. De minister van landbouw spoorde de bewoners aan het gebied te verlaten. Ook de Dominicaanse Republiek, waarmee Haïti het eiland Hispaniola deelt, kampt met overstromingen. Uit de noordelijke kustgebieden zijn vierduizend mensen geëvacueerd.

Op South Caicos en Grand Turk in de Turks- en Caicoseilanden werd volgens premier Michael Misick tachtig procent van de huizen beschadigd. Mensen die geen schuilplaatsen konden opzoeken wachtten het einde van de storm angstig af in kasten of onder trappenhuizen. "Ze zijn echt zwaar getroffen. Veel mensen zijn hun huis kwijt. We zullen moeten zien hoe wij hen kunnen opvangen", zei hij.

Welk Pad Ike zal volgen na Cuba te hebben gepasseerd, laat zich moeilijk voorspellen. Miljoenen bewoners van kustgebieden aan de Golf van Mexico verkeren daardoor in onzekerheid of zij naar veiliger oorden moeten vertrekken. In en rond New Orleans werden vorige week ruim twee miljoen mensen geëvacueerd in verband met de orkaan Gustav, die mee bleek te vallen. Burgemeester Ray Nagin sprak zijn bezorgdheid uit dat veel inwoners moe zijn en dat hun geld na de eerste evacuatie op is. "Het zal erg lastig worden om weer zoveel mensen de stad uit te krijgen als bij Gustav", zei hij.

Condoleances voor gesneuvelde soldaat

Op de site van het ministerie van Defensie zijn vanochtend al ruim elfhonderd reacties binnengekomen op het overlijden van soldaat eerste klasse Jos ten Brinke in Uruzgan. De 21-jarige militair kwam om toen hij met vijf anderen met een pantservoertuig op een bermbom reed.

De reacties steken bijna unaniem een hart onder de riem voor de familie en nabestaanden van het slachtoffer. Ook Minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie), staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) en Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm betuigen hun medeleven. "Wij leven intens met hen mee en delen in hun verdriet." Van Uhm verloor zelf eerder een zoon in Uruzgan.

Eén van de andere militairen in het YPR-pantserrupsvoertuig raakte zwaargewond en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis in Kamp Holland. De overige vier raakten lichtgewond. Ook zij zijn naar Kamp Holland gebracht.

Britney bedankt vader voor redding

De dag zal niet zo geweldig beginnen voor de moeder van Britney Spears, Lynne Spears, want Britney heeft haar vader bedankt voor het redden van haar leven. Haar vader, Jamie, heeft al geruime tijd de zeggenschap over zijn dochter, vooral op financieel gebied. Na een uitspraak van de rechter werd hij namelijk aangewezen als de persoon die tot in ieder geval 31 december het fortuin van Spears beheert. En nu begint langzaam duidelijk te worden waarom juist hij.

Volgens Spears is het namelijk hij geweest die haar uit het diepe dal heeft gevist. "Mijn vader heeft me gered. Ik zou hier waarschijnlijk niet meer zijn als hij niet had geholpen. Ik ben niet altijd een geweldige dochter geweest, maar hij heeft zijn leven en zijn baan opgezegd om op me te letten op het moment dat ik niet zeker wist of ik nog wel verder wilde leven. Ik dank mijn leven echt aan hem."

Het gaat gelukkig stukje bij beetje weer beter met Spears, die begin dit jaar nog in het ziekenhuis lag. Inmiddels heeft ze weer redelijk wat hits op haar naam staan en wordt ze gevraagd voor veel evenementen, zoals de MTV VMA Awards. Ook komt er een nieuw album aan waarvoor ze de hulp heeft ingeschakeld van niemand minder dan haar ex Justin Timberlake. Wanneer Spears haar eigen bankpas weer bij zich mag dragen is nog niet bekend.

Arrestatie na branden in Veendam

Een café in Veendam is dit weekend uitgebrand. De politie heeft een man gearresteerd die kort voor de melding hard door het centrum rende. Er wordt rekening mee gehouden dat de arrestant ook te maken heeft met meerdere branden die in de afgelopen tijd in de Groningse gemeente woedden, zei een politiewoordvoerder maandag tegen de NOS-radio.

Surveillerende agenten hielden de man aan omdat ze hem verdacht hard een sprintje zagen trekken, zei de woordvoerder. Kort nadat de man op het bureau was gebracht, kwam een melding binnen van een cafébrand.

In Veendam zijn de laatste tijd meerdere branden geweest in leegstaande panden. Vorige week brandde een leeg winkelpand nog volledig uit.  De aangehouden man zit voorlopig vast. De politie ondervraagt hem ook over de recente branden.

''Geef thuiswerkers fiscale stimulans'

Mensen die thuiswerken of dichter bij hun werk gaan wonen, en zo minder in de auto zitten, kunnen een fiscale stimulans tegemoet zien. Het ministerie van Financiën is op ambtelijk niveau bereid daaraan mee te werken. Dat stelt een woordvoerder van een adviesgroep onder leiding van oud-vakbondsleider Lodewijk de Waal. Het kabinet moet er volgens hem nog wel formeel mee instemmen.

Zo zou een hogere verhuiskostenvergoeding mogelijk worden voor mensen die nu op 25 tot 30 kilometer van hun werk wonen, om ze over te halen te verkassen; nu geldt een plafond van 5000 euro voor zo'n belastingvrije vergoeding. De Waal boog zich de afgelopen maanden over zulke oplossingen voor het fileleed. 'Zijn' werkgroep presenteert maandag aanbevelingen, die de eerstkomende jaren moeten leiden tot 5 procent minder autokilometers - en de bijbehorende uitstoot - in de spits in zes regio's. De ministers Camiel Eurlings (Verkeer) en Jacqueline Cramer (Milieu) nemen het advies in ontvangst.


  (foto: ANP)

Overname Martinair door KLM lastig

Luchtvaartmaatschappij KLM stuit op bezwaren uit de luchtvaartsector bij de inlijving van dochteronderneming Martinair. Dat schrijft de Telegraaf vandaag. KLM is voor de helft eigenaar van Martinair, rederij Maersk heeft de andere helft.

Overname van deze helft stuit op problemen. Branchegenoten vrezen dat Air France-KLM een te grote dominantie heeft op routes naar onder meer Curacao en Aruba. Volgens bronnen in de krant kan de goedkeuring van de Europese Commissie nog zeker tot 2009 duren. De Europese Commissie maakt vandaag het oordeel over de overname bekend.

  (foto: ANP)

CD: Nas - Untitled

Het zag er lang naar uit dat Nas' negende album de controversiële titel Nigger mee zou krijgen. De platenbazen durfden het echter niet aan en in plaats daarvan is het album nu titelloos. Veel deerde dit Nas niet, de aandacht voor zijn nieuwe politiek geladen plaat was immers gegenereerd. Bovendien windt de prikkelende albumhoes er geen doekjes om: een met zweepslagen gecreëerde hoofdletter N op Nas' rug maakt duidelijk wat de échte titel van het album is. Untitled is na Hip Hop is Dead Nas’ tweede conceptalbum op rij. Waar hij toen de hiphopwereld op zijn grondvesten deed schudden, is het nu tijd voor het serieuzere werk: het zwarte ras en alles wat daarmee van doen heeft.

Boek: Dean Lorey - De Nachtmerrie Academie

Ferrie Benjamin heeft een klein probleemp. Telkens als hij een nachtmerrie heeft, gebeuren er rare dingen. Verschrikkelijke monsters dringen zijn kamer binnen en richten daar een ravage aan. Zijn ouders begrijpen er niets van en denken dat Ferrie zelf die rotzooi maakt. Als Ferrie dan op een avond bij een vriendje gaat logeren gaat het uiteraard mis. Maar er zijn ogen die de jongen in de gaten houden, andere ogen dan die van de monsters. Ferrie heeft namelijk 'de gave'. Hij kan poorten openen naar het 'Nedergindse', een wereld vol met monsters die niets liever willen dan de wereld vernietigen. Gelukkig is er het 'Bureau Nachtmerries', hier zetelen mensen die wel het beste met de wereld voor hebben. Ze zorgen ervoor dat kinderen met de gave deze leren te beheersen op de 'Nachtmerrie Academie'. Zo kijken ze of iemand goed is in het openen van poorten (Nedermagiër), of juist de monsters kan bevechten (Uitdrijver). Maar Ferrie blijkt zowel een Nedermagiër als een Uitdrijver, een zogenaamde Dubbele-Dreiging, te zijn. Sterker nog, hij kan poorten openen tot aan de vijfde en laatste ring, en dat trekt de aandacht van de Genaamden, nachtmerriewezens van het zwaarste kaliber. Ergens in de normale wereld zwerft al een Genaamde rond en deze bouwt langzaam maar zeker zijn leger op.

'Antisemitisch geweld' in Frankrijk

In Frankrijk is gisteren opschudding ontstaan over wat het ministerie van binnenlandse zaken een nieuw geval van antisemitisch geweld noemt. Drie joodse tieners liepen zaterdag in een wijk in Noord-Parijs een pak slaag op waarbij een van hen een gebroken neus en een ander een gebroken jukbeen opliep. Alle drie zaten onder de blauwe plekken en de kneuzingen.

Volgens de Joodse Studentenbond was het incident door een groepje andere jongens uitgelokt door een walnoot te gooien naar de tieners, die alle drie een keppeltje droegen. Toen het drietal, 17 en 18 jaar oud, om een verklaring vroeg werd het afgeranseld.

Alle drie hadden medische verzorging nodig. De politie zei de zaak te onderzoeken en wilde niet bevestigen dat het ging om een geval van antisemitisme. Minister van binnenlandse zaken Michèle Alliot-Marie sprak echter haar krachtige veroordeling uit van 'het antisemitisch geweld'.

In de straat waar het voorval plaatsvond werd in juni een andere joodse jongen afgetuigd. Frankrijk heeft van alle lidstaten van de Europese Unie het grootste aantal moslims en joden. Na het uitbreken van de tweede intifadah in 2000 in Israël en de Palestijnse gebieden werd Frankrijk getroffen door een golf van antisemitische incidenten.

Nieuw onderzoek VS naar burgerdoden Afghanistan

Het Amerikaanse leger heeft gisteren een nieuw onderzoek aangekondigd naar de berichten dat bij luchtaanvallen in augustus tientallen Afghaanse vrouwen en kinderen zijn omgekomen.

Het leger zegt het onderzoek te heropenen vanwege 'nieuwe informatie die naar voren is gekomen sinds het aanvankelijke onderzoek werd voltooid'.

Het leger hield tot nog toe vol dat bij de aanvallen van 22 augustus in het westelijke dorp Azizabad maar zeven burgers en ongeveer 35 strijders omkwamen.

De Afghaanse regering en de Verenigde Naties stellen dat bij de aanvallen tegen de negentig burgers zijn gedood. Afghaanse en westerse functionarissen melden dat de Afghaanse inlichtingendienst en de VN allebei over videomateriaal uit Azizabad beschikken waar tientallen dode burgers op te zien zijn.

Balkenende feliciteert Bleekemolen

Een onverwachte persoonlijke felicitatie voor Jeroen Bleekemolen na afloop van de Porsche Supercup-race zondag in Spa. Het was niemand minder dan Minister-President Jan Peter Balkenende die speciaal naar de paddock kwam om de Nederlander geluk te wensen met zijn kampioenschap.

Bleekemolen was blij verrast: "Ik vond het super van hem. De premier is een echte autosportfan, hij houdt alles bij. Hij had van tevoren nog gebeld of hij kon langskomen." De coureur reed vlak na de race op Spa-Francorchamps nog terug naar Nederland om op zondag op Circuit Zandvoort te rijden in de Renault Clio Cup.

De premier was door de Waalse premier Rudy Demotte uitgenodigd voor de Grand Prix van België. De bewindslieden spraken ruim anderhalf uur met elkaar. Balkenende bezocht onder andere de renstal ING Renault, waarbij de hoogste chef van de bankverzekeraar, de Belgische Michel Tilmant, hem hoogstpersoonlijk rondleidde.

Uitslag Porsche Supercup Spa

Had Jeroen Bleekemolen al het kampioenschap binnen in de Porsche Supercup, vandaag zette hij weer een podiumplaats op zijn erelijstje. De Nederlander werd derde in Spa-Francorchamps, achter de Brit Sean Edwards en Nederlander Jaap van Lagen.

En met het tweede succes van de winnaar Edwards op een natte baan heeft hij de titel 'Rainman' van de Porsche Supercup wel verdiend. "Het was een ongelooflijke race, echt gewéldig! De eerste ronde was waanzinnig: iedereen probeerde zo laat mogelijk te remmen in Les Combes. Ik moest echt moeite doen om mijn wagen heel te houden. Toen ik Jeroen Bleekemolen aan de buitenkant inhaalde, had ik een goede grip en kon ik hem makkelijk voorbij."

"Ik verwachtte niet dat het ook zo zou gaan bij Jaap van Lagen, maar hij maakte een foutje en ik kon het 't zelfde doen als bij Jeroen. Een mooie race, ik hoop dat we het kunnen herhalen in Monza", zo zei de 21-jarige, die nog altijd uitzicht heeft op de Rookie-titel van 2008.

Patrick Huisman finishte als vijfde, waar hij erg blij mee was. "Een geweldig resultaat", zei de man die zijn laatste overwinning in de Supercup precies een jaar geleden had in dezelfde plaats. "We zullen nog een spannende seizoensfinale hebben in Monza volgende week, want we hebben een handvol coureurs die strijden om de tweede plek, waaronder ik."

Al komend weekend is de laatste race, in Monza. En daar zal niet alleen de tweede plaats beslist worden, maar ook de stand in het teamklassement.

Groep 8: geweld en vakantie

Elke maandag schrijft superworm over zijn leven van groep 1 tot het eerste jaar van de Uni. School-, familie-, vriendjes- en vriendinnetjesgerelateerde voorvallen van 15 jaar geleden tot nu passeren de revue, overgoten met een superworm-sausje van droge humor, retrospectief plezier en hartelijke zelfspot.

Deze week: groep 8, over een gefrustreerde, agressieve meester en een logeerpartijtje. Met alle gevolgen van dien.

[US] Murray klopt Nadal in halve finale

Andy Murray heeft zich geplaatst voor de finale van de US Open.Hij won vandaag in de halve finale van de als eerste geplaatste Rafael Nadal.

Gisteren won Murray al de eerste twee sets met 6-2 en 7-6(5). Tijdens de derde set werd de partij vanwege de regen gestaakt. Vandaag werd de partij hervat en won Nadal de derde set met 4-6. In de vierde set brak Murray Nadal bij een 5-4 voorsprong en won zo de set met 6-4.

In de finale neemt Murray het op tegen de Zwitser Roger Federer.

[US] Black en Huber winnen damesdubbelspel

De finale van het damesdubbelspel op de US Open is gewonnen door het duo Cara Black en Liezel Huber. De Zimbabwaanse en de Amerikaanse wisten in de finale het Amerikaans/Australische duo Lisa Raymond/Samantha Stosur met 6-3, 7-6(6) te verslaan.

Het is de vierde Grand Slam-titel die het duo wist te pakken. Eerder wisten Black en Huber in 2005 en 2007 het toernooi van Wimbledon te winnen. Ook de Australian Open wist het koppel eenmaal te winnen. Dit gebeurde in 2007.

Voor Cara Black is het tevens de tweede titel die ze pakt tijdens deze US Open. Eerder wist ze samen met haar tennispartner Leander Paes de finale van het gemengd dubbel te winnen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.