Nederland aangeklaagd voor executies Java

Overlevenden van de executies die het Nederlandse leger tijdens de Politionele Acties uitvoerde in het Javaanse dorpje Rawagede stellen de Nederlandse Staat aansprakelijk. Dat meldt het actualiteitenprogramma Netwerk, dat vanavond een uitzending aan de kwestie wijdt.

Tien overlevenden van de slachting door Nederlandse militairen op 9 december 1947, waarvoor nooit iemand is vervolgd, hebben advocaat Gerrit Jan Pulles in de arm genomen om de zaak alsnog voor de rechter te krijgen. Ze eisen schadevergoeding en excuses voor het bloedbad, waarbij meer dan vierhonderd doden vielen.

De aansprakelijkheidsstelling is volgens Netwerk naar de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, Justitie en Algemene Zaken gestuurd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde aan Netwerk de brief te bestuderen.

In januari liet minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) in antwoord op Kamervragen nog weten geen verder onderzoek naar de executies in Rawagede te laten doen. Hij sloot zich aan bij de conclusies van een rapport uit 1995 in opdracht van het ministerie van Justitie. Hierin werd vastgesteld dat vervolging voor deze misdrijven niet meer mogelijk was en dat nader onderzoek niet zinvol was.

Nederlandse staat aangeklaagd voor oorlogsmisdaad (preview Netwerk)