Bedreiger ambulancemedewerker langer vast

De 20-jarige Marokkaanse Amsterdammer Abdullah die woensdag een ambulancemedewerker met de dood bedreigde in Amsterdam-West blijft twee weken langer vast zitten. Dat laat de rechtbank in Amsterdam vandaag weten.

Naar eigen zeggen is de man door het lint gegaan toen een ambulancebroeder tegen hem zei dat zijn neergestoken broertje Salah het mogelijk niet zou halen. Daarop reageerde hij met: 'dan maak ik jou dood'. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van bedreiging.

De 15-jarige Salah werd woensdagavond rond 18.00 uur neergestoken in de Vredeman van de Vriesstraat in Geuzenveld. Uitgerukte ambulancebroeders werden belaagd en bedreigd door familieleden van het slachtoffer en omstanders. Een 18-jarig familielid van het slachtoffer werd aangehouden voor vernieling.

Vrijdag bood de Abdullah zijn excuses aan voor de camera's van de lokale omroep AT5. Hij zei de bedreiging niet bewust geuit te hebben, maar uit emotie te hebben gehandeld. Maandagochtend meldde een 16-jarige jongen zich bij de politie, hij zou het broertje van de man hebben neergestoken.

Na de belaging en bedreiging legde ambulancepersoneel woensdagavond het werk neer en dreigden ze met een staking. Daar zagen de broeders vanaf na een gesprek met burgemeester Cohen.