Nieuwbouw woningen duurt steeds langer

Het opleveren van woningen duurt in Nederland steeds langer. Van de tachtigduizend woningen die vorig jaar in gebruik zijn genomen is 67 procent binnen twee jaar gebouwd. In 1995 gold dat nog voor 94 procent van de nieuwbouw. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Tussen het aanvragen van een bouwvergunning en het opleveren van een woning zat vorig jaar gemiddeld 22 maanden. In 1995 was dat 14 maanden. Het CBS schrijft de vertraging toe aan de grootte van nieuwbouwprojecten. Wanneer een woning wordt gebouwd zit er gemiddeld achttien maanden tussen het aanvragen van een vergunning en de oplevering. Bij projecten met meer dan tweehonderd woningen is de bouwtijd gemiddeld 27 maanden, becijfert het CBS.

In de provincie Groningen wordt het snelst gebouwd. Van alle huizen die daar vorig jaar zijn opgeleverd is 91 procent binnen twee jaar gebouwd. In Zuid-Holland laat de oplevering van nieuwbouw het langst op zich wachten: 58 procent van de huizen werd hier binnen twee jaar gebouwd.


Foto bij: Nieuwbouw woningen duurt steeds langer  (foto: DAG)