Madden 09

Voetbal is voor ons niets meer dan 22 mannekes die zich 90 minuten lang in het zweet werken om de bal in het doel aan de overkant te krijgen. Voor Amerikanen is dit soccer, want bij hun is voetbal heel anders. American football is dan ook in Amerika de nummer één sport en voetbal moet een beetje het onderspit delven. Helaas is bij ons in het altijd leuke Europa de verhouding precies omgekeerd. Wij gillen onze longen uit ons lijf voor Ronaldo, maar vragen ons af wie de fuck Brett Favre is. Toch weet het ingewikkelde spelletje steeds meer harten te stelen in ons continent en kunnen we jaarlijks meegenieten van de nieuwste Madden van EA Sports.


Het eerste dat opvalt is de introductie van legende John Madden. De beste man heeft de sport gespeeld, is coach geweest, maar is nog het meest bekend van zijn analyses en commentaar. Football zonder zijn commentaar is gewoon niet compleet. John komt als hologram tevoorschijn poppen om je te vertellen dat je een virtual reality test kunt afleggen om zo je niveau te bepalen. Deze test is een handige toevoeging om te zorgen dat de moeilijkheidsgraad van het spel perfect op jou persoonlijk afgestemd wordt. Hierna kom je in het menu en staan de keuzes voor je neus te popelen. In franchise speel je gewoon de seizoenen met je team, terwijl de inmiddels bekende Superstar mode je de kans geeft zelf furore te maken in je grote pak. Heb je helemaal geen zin in een loopbaan dan kun je altijd nog een snel potje starten of een van Maddens Moments naspelen. Deze highlights komen uit de rijke geschiedenis van de sport en laten je enkele van de mooiere momenten naspelen. Wie kan zich immers de touchdown in de eerste minuut van de Superbowl van twee jaar terug niet voor ogen halen?



Test jezelf: Snap je wat hier vet aan is? Dan is deze sport voor jou!

Na twintig jaar is het misschien moeilijk de gameplay nog verder te verfijnen. De serie staat al jaren als een huis en is misschien wel een van de beste titels die EA Sports ieder jaar richting onze winkels stuurt. Toch weten ze kleine verbeteringen toe te voegen waardoor dit jaar toch weer als verplichte koop gezien moet worden. Zo is er EA BackTrack waarmee een replay ‘live’ geanaliseerd wordt zodat je precies te zien krijgt wat jij hebt gedaan en wat je beter had kunnen doen, en EA Rewind, waarmee je een play die verkeerd is gelopen terug kunt spoelen en nog een keer kunt proberen. De eerste feature is in mijn ogen een gouden toevoeging aangezien je direct kunt leren van wat je fout hebt gedaan. De tweede voelt enigszins aan als cheaten, maar werkt als tool voor diegenen die de fijne kneepjes moeten leren wel ideaal. Sowieso is de Rewind uit te zetten of in het spel te negeren en natuurlijk zul je het in multiplayer compleet zonder moeten doen. Door deze features en natuurlijk de klassieke ‘Ask Madden’ optie, waar spelers advies krijgen welke play te gebruiken, is dit misschien wel de meest n00b-vriendelijke Madden-game ooit. De persoonlijke moeilijkheidsgraad draagt hier ook een steentje aan bij, omdat je na elke wedstrijd je prestaties te zien krijgt en of de moeilijkheidsgraad is aangepast. Alle punten waarop je achteruit bent gegaan kun je dan direct trainen of gewoon de volgende match spelen met een lagere moeilijkheidsgraad. Voor nieuwkomers is er dus genoeg reden om te juichen dit jaar.