Hoe meer fietsers, hoe minder ongelukken

Het klinkt wellicht wat tegenstrijdig, maar hoe meer voetgangers en fietsers deelnemen aan het verkeer, hoe minder vaak zij worden aangereden. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van verkeersgegevens uit 68 Amerikaanse steden en veertien Europese landen, waaronder Nederland.

Het effect is zelfs zo groot, dat als in een willekeurige stad het aantal fietsers of voetgangers verdubbelt, de kans dat zij worden aangereden met maar liefst een derde afneemt. De oorzaak? Automobilisten gaan voorzichtiger rijden naarmate zij meer fietsers en voetgangers in het verkeer zien.

Verkeersdeskundigen spreken van een positieve spiraal: hoe meer mensen gaan fietsen, hoe veiliger het wordt, en hoe veiliger het wordt, hoe meer mensen gaan fietsen. De resultaten staan los van veiligheidsmaatregelen als lagere snelheidslimieten en bredere fiets- en voetpaden.

Eerder werd zelfs ontdekt dat de kans op een ongeluk toeneemt als fietsers een helm dragen. Automobilisten hebben namelijk de neiging minder voorzichtig te worden als zij zien dat een fietser bescherming draagt.


Foto bij: Hoe meer fietsers, hoe minder ongelukken  (foto: DAG)