'Onterechte veroordeling babymoord Appelscha'

De vrouw die in 2001 is veroordeeld voor de dood van een 1-jarig meisje uit Appelscha heeft jarenlang onterecht in de gevangenis gezeten. Dat zegt hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen vanavond in de actualiteitenrubriek Netwerk. Hij pleit in de uitzending voor heropening van de zaak.

De 1-jarige baby Risanne Tingen werd op 20 december 1999 dood gevonden in een greppel achter haar ouderlijk huis. Ze was verdronken. In 2001 werd een vriendin van de familie in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar cel voor de dood van het meisje. Ze heeft altijd ontkend het meisje te hebben gedood. In 2005 kwam ze vrij.

Na bestudering van het dossier komt Van Koppen tot de conclusie dat politie en justitie het onderzoek met oogkleppen op hebben uitgevoerd. Hij zou daarom graag zien dat de commissie-Posthumus zich met de zaak gaat bezighouden. Deze commissie is in het leven geroepen na de Schiedammer Parkmoord en adviseert over heropening van afgesloten strafzaken. Voor de Schiedammer Parkmoord werd door fouten van politie en justitie een man onterecht veroordeeld. Ook in deze zaak was sprake van 'tunnelvisie'.

De commissie-Posthumus bespreekt de rechtszaak volgens Netwerk morgen.