VVD: Korting op Arabische les belachelijk

De VVD is woedend over een gemeentelijke korting die Utrecht aanbiedt aan allochtone vrouwen die een cursus Arabisch willen volgen. Het voordeel kan verkregen worden via de zogenoemde U-pas die bedoeld is om minima korting te geven op allerhande (cultuur)cursussen.

In een krantje dat verspreid is door welzijnsorganisatie Cumulus, wijkbureau Oost en wijkraad Oost, wordt het volgen van Arabisch specifiek aangeprezen. Een cursus Nederlands wordt overigens ook gegeven zo blijkt uit navraag, maar daar wordt in het krantje met geen woord over gerept. Bovendien krijg je daar ook geen korting voor.

Volgens coördinator Ayse Nazli van Cumulus krijg je voor de cursus Nederlands geen korting, omdat die maar tien euro per tien lessen kost. De cursus Arabisch is duurder: 15 euri per 10 lessen. Waarom in de advertentie zo de nadruk op Arabisch wordt gelegd, en niet op Nederlands, weet ze niet.  Wel zegt ze dat veel uit Marokko afkomstige vrouwen analfabeet zijn en dat Arabisch leren ook belangrijk is om aan een baan te komen.

VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra noemt het echter ''verkwisting'' van overheidsgeld en gaat minister Ella Vogelaar van Integratie in de Tweede Kamer ter verantwoording roepen. ''Het is sowieso ongelooflijk dat welzijnsorganisaties dit soort cursussen organiseren en dan wordt er nog korting gegeven ook. Het enige wat de overheid moet doen, is mensen Nederlands bijbrengen. Dáár moeten we geld in steken'', zo citeert De Telegraaf vandaag Zijlstra op de voorpagina.