FNV: neem meditatie op in CAO

"Neem meditatie op in cao's." Dit stellen vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak. Het blijkt namelijk dat wie regelmatig mediteert, minder hinder ondervindt van stress. Hier zijn uiteraard zowel werknemers als werkgevers bij gebaat. Meditatie wordt al toegepast bij een aantal grote bedrijven.

Het 'programma' omvat twintig minuten meditatie per dag tijdens werkuren. Lizelotte Smits van CNV heeft berekend dat dit zo'n zesduizend euro per drie maanden kost voor maximaal vijftien werknemers. Dit zou de werkgever moeten ophoesten. Het is een feit dat dagelijks veel werknemers leiden onder de werkdruk. Brancheorganisatie MKB heeft aangetoond dat psychische arbeidsongeschiktheid in ons land het hoogste verzuimpercentage veroorzaakt.

In oktober eindigt een halfjaar durend onderzoek van de bonden. Hierbij nemen honderd werknemers deel aan een wekelijkse meditatietraining. Ze krijgen een lezing, een zenmeditatie en drinken achteraf gezamenlijk een kopje thee. Volgens Smits herkennen de deelnemers de stress eerder. Doordat ze minder oordelen, reageren ze er ook makkelijker op.

Werkgevers zelf staan ook positief tegenover het mediteren onder werktijd, aldus cao-onderhandelaar Herman Waagmeester van werkgeversorganisatie MOgroep. Hij stelt dat meditatie de arbeidsproductiviteit verhoogt en het ziekteverzuim verlaagt. Momenteel zijn er al meditatietrainingen bij werkgeversorganisatie VNO-NCW, IBM en Nuon.