Minder werken bij bezuiniging opvang

De helft van de jonge gezinnen zegt minder te gaan werken als de geplande bezuinigingen op gastouderopvang doorgaan. In bijna een op de vijf gezinnen die gebruik maken van gastouderopvang zal een van de ouders genoodzaakt zijn te stoppen, blijkt uit een onderzoek van het Platform Kwaliteit Gastouderopvang onder ruim 2400 jonge gezinnen die gebruik maken van gastouderopvang en onder 986 gastouders.

Ruim 45 procent van de gastouders laat weten te stoppen met de opvang van kinderen als de kabinetsplannen doorgang vinden. De belangrijkste reden om te stoppen is de inperking van het fiscaal maximum uurtarief naar 2,50 euro per kind. Slechts 6,4 procent van de gastouders hanteert nu een tarief onder de 2,50 euro. Naast de beperking van het tarief wil het kabinet ook de vergoeding aan ouders beperken tot maximaal twaalf uur per week. Op dit moment maakt 84 procent van de ouders voor meer dan twaalf uur gebruik van gastouderopvang.

Combineren
Volgens het Platform Kwaliteit Gastouderopvang is de huidige opzet van de gastouderopvang cruciaal geweest voor het besluit van veel ouders om werk met gezin te combineren. Bijna veertig procent van de ouders met jonge kinderen is de afgelopen twee jaar door gastouderopvang meer gaan werken. Ruim twee derde van de ouders zegt geen andere vorm van kinderopvang te willen als de gastouder stopt. De alternatieven spreken niet aan, passen niet bij hun werktijden of de wachtlijsten zijn te lang.

In Nederland worden elke week ruim 140 duizend kinderen opgevangen door gastouders. Vooral ouders met onregelmatige werktijden, zoals verpleegkundigen en beroepen met nachtdiensten, en eenoudergezinnen maken er gebruik van. Staatssecretaris voor kinderopvang Sharon Dijksma (PvdA) kondigde voor de zomer een reeks bezuinigingen aan wegens de uit de hand gelopen kosten van de kinderopvang. Met name de sterk in populariteit gestegen gastouderopvang kan versobering tegemoet zien.