Watergebruik in Nederland neemt af

Ondanks de bevolkingsgroei is het watergebruik in Nederland licht afgenomen. Met name dankzij de besparingen van bedrijven daalde het gebruik van leidingwater tussen 2003 en 2006 met één procent per jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS). Bedrijven wisten jaarlijks twee procent leidingwater te besparen. De grootste besparingen werden geboekt in de landbouw.

Huishoudens, die twee derde van al het leidingwater verbruiken, hebben in vergelijking met 1990 nauwelijks meer leidingwater gebruikt. Weliswaar groeide de bevolking, maar het verbruik per Nederlander daalde aanzienlijk. In 1990 gebruikte een Nederlander gemiddeld iets minder dan 48 kubieke meter water, zestien jaar later was dat afgenomen tot een kleine 45 kubieke meter. Dat is een afname van zeven procent.

Voor elke euro die in Nederland wordt verdiend, wordt gemiddeld een liter water gebruikt, berekende het CBS. De laatste jaren was er per euro echter steeds minder water nodig. Van 1,04 liter per euro in 2003 was in 2006 nog 0,89 liter per euro over. De basismetaalindustrie en de aardolie-industrie gebruikten het meeste leidingwater per euro, gevolgd door de veehouderij, de chemische en de houtindustrie.


Foto bij: Watergebruik in Nederland neemt af  (foto: DAG)