'Antisemitisch geweld' in Frankrijk

In Frankrijk is gisteren opschudding ontstaan over wat het ministerie van binnenlandse zaken een nieuw geval van antisemitisch geweld noemt. Drie joodse tieners liepen zaterdag in een wijk in Noord-Parijs een pak slaag op waarbij een van hen een gebroken neus en een ander een gebroken jukbeen opliep. Alle drie zaten onder de blauwe plekken en de kneuzingen.

Volgens de Joodse Studentenbond was het incident door een groepje andere jongens uitgelokt door een walnoot te gooien naar de tieners, die alle drie een keppeltje droegen. Toen het drietal, 17 en 18 jaar oud, om een verklaring vroeg werd het afgeranseld.

Alle drie hadden medische verzorging nodig. De politie zei de zaak te onderzoeken en wilde niet bevestigen dat het ging om een geval van antisemitisme. Minister van binnenlandse zaken Michèle Alliot-Marie sprak echter haar krachtige veroordeling uit van 'het antisemitisch geweld'.

In de straat waar het voorval plaatsvond werd in juni een andere joodse jongen afgetuigd. Frankrijk heeft van alle lidstaten van de Europese Unie het grootste aantal moslims en joden. Na het uitbreken van de tweede intifadah in 2000 in Israël en de Palestijnse gebieden werd Frankrijk getroffen door een golf van antisemitische incidenten.