'Waterschapsverkiezingen onbekend bij kiezer'

Ruim zes op de tien Nederlanders zijn niet op de hoogte van de waterschapsverkiezingen die in november worden gehouden. Twaalf procent weet wel dat er in november een gang naar de stembus op de agenda staat. De rest, ruim een kwart, verwacht de verkiezingen pas ergens in de komende jaren. Dat blijkt uit onderzoek van TNS-Nipo in opdracht van consumentenorganisatie de Waterbond.

Het maakt voor kiezers niet veel uit dat er in november voor het eerst op politieke partijen en andere groepen gestemd kan worden in plaats van alleen op personen, zo blijkt uit het onderzoek. Nauwelijks een op de vijf ondervraagden geeft aan om die reden meer geneigd te zijn te gaan stemmen. Voor 78 procent verandert er niets.

Minder dan de helft van de ondervraagden, 49 procent, denkt 'zeker' of 'waarschijnlijk' te gaan stemmen. De animo in Noord-Holland is groter dan in de andere provincies. De belangrijkste reden (58 procent) voor mensen om te gaan stemmen blijkt de portemonnee: belastingen, rekeningen en waterschapskosten. Daarna volgen de veiligheid van Nederland (51 procent) en het zuiveren van afvalwater (49 procent).

Ruim driekwart van de ondervraagden geeft aan niet te weten wat de 27 waterschappen eigenlijk doen. Waterschappen houden zich onder meer bezig met waterkeringen, waterkwaliteitsbeheer en vaarwegenbeheer. Iets meer dan de helft denkt dat de opbrengst van de waterschapsbelasting goed wordt besteed. Wel vindt 58 procent dat per huishouden te veel wordt betaald.

De Nederlandse Waterbond betreurt het dat de waterschappen nog altijd zo onbekend zijn en hoopt dat daar voor de verkiezingen nog verandering in komt. De almaar stijgende waterschapsbelastingen zijn volgens de Waterbond begrijpelijk als wordt bedacht dat de waterschappen meer dan enig andere bestuurslaag worden getroffen door de gevolgen van de klimaatverandering.

Wel zijn de grote verschillen in de tarieven onderling de bond een doorn in het oog. De consumentenorganisatie zegt daarover veel klachten binnen te krijgen van burgers en bedrijven. De verkiezingen dienen naar de mening van de Waterbond dan ook in het teken te staan van kosten en efficiëntie. "Als de komende verkiezingen louter bedoeld zijn als 'modern vertoon' van deze vierde bestuurslaag in ons land, dan zijn zij naar het oordeel van de Waterbond bij voorbaat mislukt."