Auto goede schuilplaats bij onweer

Wat doe je als je wordt overvallen door een onweersbui? Wat gebeurt er als de bliksem inslaat? De do's en don'ts op een rij. Het menselijk lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit water. Daarom is de mens een goede bliksemgeleider en lopen we gevaar als het onweert. Welke veiligheidsmaatregelen kun je treffen en waarom is de auto zo'n goede schuilplaats?

Binnenshuis loop je het minst gevaar, als je ramen en deuren gesloten houdt, stekkers uit het stopcontact haalt en telefoonkabels lostrekt. Bel niet via je vaste lijn, maar kies voor je mobiele telefoon. Ondanks deze maatregelen blijft een bliksemafleider op je huis een verstandige investering. 

Buitenshuis is de auto de meeste veilige plaats om het onweer uit te zitten. Veel mensen denken dat de rubberen banden bescherming bieden, maar dat is onjuist. In sterke elektrische velden, zoals bij een blikseminslag, is rubber juist een prima geleider. De Kooi van Faraday, het metalen frame van de auto, zorgt ervoor dat de bliksem over het oppervlak van de kooiconstructie naar de grond stroomt. Zorg er wel voor dat ramen, portieren en een eventueel schuifdak goed gesloten zijn. Een cabrio of een auto met een canvas dak is geen goede schuilplaats.

Is je auto getroffen door de bliksem? Zet je voertuig onmiddellijk stil op een veilige plek, om ongevallen te voorkomen. Vaak is er na een inslag namelijk weinig van de banden over. Ook zaken als ABS of de brandstofinjectie kunnen defect zijn. De auto tegen een metalen paaltje aanzetten heeft weinig nut. Na een aantal tellen zal de auto vanzelf weer ontladen.

Schuilen onder een boom
Als je buiten bent, zonder je auto in de buurt, en je wordt overvallen door een onweersbui, vermijd dan het schuilen onder een boom: hier slaat de bliksem vaak op in. Ga op je hurken zitten, liefst op je tenen, en zet je benen en voeten zo dicht mogelijk tegen elkaar. Zo vermijd je dat er tussen je voeten een spanningsveld ontstaat. Houd je hoofd omlaag en bescherm je ogen, oren, neus en mond zoveel mogelijk met een kledingstuk of je handen. Via deze openingen komt de bliksem bij inslag vaak naar binnen, om het lichaam via de voeten weer te verlaten. Vaak raakt een slachtoffer dan ook getroffen door doof- of blindheid.

Tijdelijk verlamd
Bij een blikseminslag raakt een getroffen persoon buiten westen. Het hart is tijdelijk verlamd en de ademhaling stokt. Je kunt een slachtoffer het best helpen door mond-op-mondbeademing toe te passen, het hart te masseren en het alarmnummer te bellen.

Is de kust weer veilig? Begin bij het zien van de bliksem het aantal seconden te tellen, tot je het geluid van de donder hoort. Deel dit getal door drie en je weet het aantal kilometers dat het onweer van je verwijderd is.