FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 november 2000

Greenpeace schrikt buurtbewoners op

Greenpeace heeft met een actie bij het Nederlands Congres Centrum in Den Haag buurtbewoners de stuipen op het lijf gejaagd. De buurtbewoners dachten dat het luchtalarm afging, toen actievoerders met een loeiende sirene groot alarm sloegen voor het klimaat.

Politie en brandweer kregen in korte tijd ongeveer 150 meldingen binnen van verontruste buurtbewoners. Volgens de politie waren daar ook mensen bij waarbij door de sirenes herinneringen uit de oorlog boven kwamen. Volgens een woordvoerder van Greenpeace is er bewust voor gekozen met de sirene het officiŽle signaal 'veilig' te geven. "Als er toch mensen aanstoot aan hebben genomen, dan spijt ons dat zeer", aldus de woordvoerder. Tijdens deze actie heeft de politie vier actievoerders aangehouden. De vrachtwagen met de sirene is weggesleept naar het hoofdbureau, waar de politie de sirene onklaar maakt.

PSV verslaat Paok Saloniki met 3-0

In een drijfnat Philips Stadion startte PSV goed aan de derde ronde van de UEFA Cup. PSV won vanavond met 3-0 van het Griekse PAOK Saloniki. PSV begon overdonderend: binnen 15 munuten stond er 2-0 op de teller, gescoord door Arnold Bruggink en Mateja Kezman. Waterreus zorgde tussendoor met een mooie reflex dat de voorsprong gehandhaafd bleef. Nog voor de rust scoorde Mateja Kezman wederom: 3-0.

Zo spannend als de eerste helft was, zo saai was haast de tweede helft. Het eerste mooie PSV-moment viel pas in de 70ste minuut. Van Bommel rondde een mooie een-twee met Kezman af met een hard schot, dat maar net overgetikt werd door de keeper van Paok Saloniki. De Grieken konden vrijwel geen aanval opgezet krijgen, zodat het niet verwonderlijk was ook na ruim 90 minuten de 3-0 nog op de borden stond.

Gore gaat door met procederen

Het advocatenteam van de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Gore blijft procederen om het district Miami-Dade te dwingen stemmen te tellen. De Democraten maakten donderdag bekend naar het hooggerechtshof van Florida te stappen.

Miami-Dade maakte woensdag bekend niet verder te willen gaan met een handmatige hertelling omdat deze niet voor de gestelde limiet van zondag rond kan zijn. De Democraten verloren woensdagavond een rechtszaak in Miami om de tellers weer aan het werk te krijgen. Tegen die uitspraak gaan ze nu in beroep. Het hooggerechtshof heeft echter al laten weten zich niet verder te willen mengen in de verkiezingen.

Giften vuurwerkbedrijven aan Enschede

Twee ambtenaren van de gemeente Enschede en vijf medewerkers van de politie Twente worden ervan verdacht dat ze giften hebben aangenomen van vuurwerkbedrijven.

De vijf agenten zijn donderdag opgepakt. De twee ambtenaren van de bouw- en milieudienst zijn al eerder aangehouden en inmiddels na verhoor al vrijgelaten. Onder hen is N. ten B., die maandag nog in Den Haag werd ondervraagd in het voorlopig getuigenverhoor over de vuurwerkramp.


Alle verdachten waren betrokken bij de controle op vuurwerkbedrijven. Vorige week heeft de politie huiszoeking gedaan bij de bouw- en milieudienst. Deze afdeling stelde de milieuvergunningen op voor de vuurwerkbedrijven.


De politie kwam er tijdens het onderzoek naar de explosie achter dat verschillende ambtenaren en agenten in het verleden vuurwerkpakketten hadden aangenomen. Daarop begon de rijksrecherche met een onderzoek.

Volgens persofficier Van Kesteren van het Openbaar Ministerie in Almelo zijn er geen aanwijzingen dat de huidige eigenaren van het vuurwerkbedrijf SE Fireworks tot de gulle gevers behoorden. Hij wil niet ingaan op de vraag of de vorige eigenaar van het bedrijf wel vuurwerkpakketten schonk.

Oogoperatie in etalage

In Driebergen is het vanaf vrijdag mogelijk een oogoperatie te volgen op een beeldscherm in de etalage van een oogspecialist. De initiatiefnemer wil mogelijke patiŽnten vertrouwd maken met laseroperaties aan het oog.

Oogcentrum Retina Eye Care in Driebergen gaat voortaan twee dagen per week de in eigen huis uitgevoerde operaties live tonen. Als een patiŽnt dat niet ziet zitten, wordt een video vertoond met een eerder opgenomen ingreep. In de Verenigde Staten is een beelscherm met live-operaties in de etalage al een tijd gebruikelijk.

De laserapparatuur die het bedrijf voor de oogoperaties gebruikt, is uniek in Europa, beweert directeur J. van der Linden. Een ingreep aan beide ogen duurt niet langer dan 20 minuten, terwijl de patiŽnt er vrijwel niets van voelt. De bril kan na de ingreep voorgoed in de koker, aldus Van der Linden.

Ongeveer 75 procent van de brildragers komt voor de behandeling in aanmerking. De operatie kost 9000 gulden en wordt niet door ziektekostenverzekeraars vergoed.

Borst verdedigt euthanasie

Kamerlid Kant van de Socialistische Partij (SP) schiet vol als zij de toestand van patiŽnten in de verpleeghuizen ter sprake brengt. Volgens haar is de slechte zorg in de instellingen een van de redenen waarom mensen om euthanasie vragen

De SP-woordvoerder herhaalde gisteren in de Kamer nog eens dat minister Borst de zorg eerst moet verbeteren, voordat zij de euthanasiewetgeving versoepelt. Borst verweerde zich met koele cijfers: 80 procent van de euthanasieverzoeken komt van patiŽnten met kanker, en helemaal niet van bewoners van verpleeghuizen.

De bewindsvrouw richtte haar pijlen tijdens het debat ook op het CDA en de kleinere christelijke fracties. Die schetsen volgens haar ten onrechte het beeld dat artsen zich door de nieuwe euthanasiewet minder zullen inspannen om mensenlevens te redden. "Dat doet de ethiek van de beroepsgroep tekort", meent Borst. Zij vertelt dat slechts eenderde van alle euthanasie-verzoeken door de artsen wordt ingewilligd.

Ook minister Korthals (Justitie) vindt dat de christelijke fracties onrecht doen aan de 'gewetensvolle wijze' waarop artsen met euthanasieverzoeken omgaan. Hij verwerpt ook het idee dat iedereen die een arts om hulp bij zelfdoding vraagt, daar nu automatisch recht op heeft. "Er ontstaat geen recht op euthanasie", aldus Korthals. Mensen die enkel "levensmoe" zijn, zoals PvdA-senator Brongersma, mogen volgens hem niet aan een zachte dood geholpen worden. In dat geval is er namelijk geen sprake van "uitzichtloos en ondraaglijk lijden".

Race om de Oscars moeizaam van start

Stemgerechtigden voor de Academy Awards beginnen zich een beetje zorgen te maken over de films waarvoor ze moeten kiezen voor de Oscar-ceremonie begin volgend jaar.

Elk jaar is het namelijk in november wel duidelijk wat de belangrijkste en beste films van het jaar waren (vorig jaar rond deze tijd staken 'American Beauty' en 'The Insider' elkaar naar de kroon), maar dit jaar zijn er geen echte uitschieters. De rol van Julia Robert in 'Erin Brockovich' wordt wel beschouwd als Oscar-waardig en Russell Crowe kan ook een potje breken bij de Academy met zijn rol in 'Gladiator', maar daarmee houdt het ongeveer wel op.

Desondanks staan er nog een aantal films op stapel die een kans maken, zoals 'Chocolat' (met Johnny Depp), 'Traffic' (met Michael Douglas en Catherine Zeta Jones) en 'Cast Away' (met Tom Hanks), maar duidelijk is dat het dit jaar moeilijk zal worden voor de Academy-stemmers.

Concurrent schaduwt Napster-gebruikers

Napster heeft er een nieuwe bedreiging bij: eMusic is begonnen met het gebruik van software die op het Napster-netwerk kan detecteren of er MP3's worden verstuurd die oorspronkelijk bij de legale MP3-site Emusic wegkomen.

Diegenen die deze files verhandelt krijgt eerst een waarschuwing op zijn scherm met een instant message boodschap. Komt Emusic er achter dat de persoon gewoon doorgaat met de handel dan probeert het zijn of haar internetverbinding af te sluiten middels gerechtelijke stappen. Emusic is een site die legitiem (140.000) MP3 muziekbestanden van artiesten tegen betaling beschikbaar

Volgens eMusic wordt nu de helft van haar MP3's ook verhandeld via Napster. Daar probeert ze nu een eind aan te maken met de software, die de verkochte muziekbestanden voorziet van een 'akoustische vingerafdruk'. Emusic zegt dat het ook bestanden kan controleren bij Gnutella en Freenet maar dat het vooralsnog eerst haar pijlen richt op Napster. Die ging, net zo als eerder al met Metallica en Dr. Dre, akkoord en verleent medewerking. Het wachten is is op een programmaatje dat die 'vingerafdruk' uit het bestand sloopt. Duidelijk is inmiddels dat Napster daar niet van gediend is.

Dood na ontvangst ambulance

De Srilankaanse onderminister van volksgezondheid Lionel Gunawardene is woensdag overleden, kort na in een ambulance waarvan hij zojuist de sleutels in ontvangst had genomen naar het ziekenhuis te zijn vervoerd.

De ambulance was een gift van een liefdadigheidsfonds. Slechts enkele minuten na de feestelijke overhandiging van de sleutels werd de 58-jarige Gunawardene getroffen door een hartaanval.

Gestolen fles kost 7 jaar extra

FOX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een gestolen fles frisdrank heeft de Chileen Hťctor Palma Bravo zeven jaar van zijn leven gekost. De 29-jarige landarbeider ontvreemdde de fles prik in 1993 uit een supermarkt in de stad Talca. Hij werd betrapt en gearresteerd.

Een rechtbank in Talca veroordeelde de kruimeldief tot tien jaar plus een dag gevangenisstraf. In hoger beroep zag hij zijn vonnis gereduceerd tot twee jaar plus een dag cel.

Door een fout van de gevangenisadministratie heeft Hťctor Bravo evenwel zeven jaar vastgezeten. De administrateurs dachten dat Hťctor twee veroordelingen ten deel waren gevallen en twaalf (tien plus twee) jaar onder hun hoede moest blijven. De blunder kwam aan het licht toen de landarbeider wegens goed gedrag na zeven jaar werd vrijgelaten.

Hťctor, die van de staat een schadevergoeding van bijna vier miljoen gulden heeft geŽist, zit inmiddels alweer in Talca achter de tralies wegens de diefstal van een halskettinkje.

Spijbelen voortaan dure grap?

FOX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Spijbelende leerlingen van 12 jaar en ouder riskeren binnenkort een boete van maximaal f.5000. Het plan van staatssecretaris Adelmund wordt morgen in het kabinet besproken.

Tot nu toe was er alleen een maximum gesteld aan de boete voor ouders van kinderen onder de 12 jaar. Om rechters houvast te geven bij het bepalen van de boete, komen er in de wet nu ook voor oudere leerlingen bedragen te staan.

Het kabinet komt met het voorstel, omdat een rechter in Rotterdam onlangs niet in staat bleek een spijbelaar een forse boete op te leggen.

Ruim 50% van alle scholieren spijbelt wel eens, dus dat wordt weer lekker spekken die staatskas

Survivaltocht in AustraliŽ overleefd

Een Australische duiker van wie de boot was gezonken, heeft ruim 24 uur gezwommen om de kust te bereiken. Hij had zich vastgeklampt aan het plastic deksel van een koelbox om te blijven drijven, aldus de Australische politie donderdag.

De 7 meter lange boot van Howard Rodd kapseisde maandag. Rodd en zijn vriend Danny Thorpe hielden zich eerst enkele uren vast aan de romp van de boot. De 44-jarige Rodd besloot uiteindelijk naar de kust te zwemmen. Hij had een wetsuit, zwemvliezen en het deksel van de koelbox om hem drijvende te houden. Vervolgens zwom hij ongeveer 28 kilometer naar de vaste wal.

Vanaf de kust moest Rodd dinsdagochtend eerst nog 14 kilometer door een mangrovebos lopen voor hij in de bewoonde wereld terechtkwam. De reddingsdiensten zijn nog op zoek naar zijn vriend die achterbleef bij het gezonken schip.

Britten gewond na bomaanslag in Riyad

Drie Britten zijn in de hoofdstad van Saoedi-ArabiŽ, Riyad, gewond geraakt door de ontploffing van een bom. Het is de tweede bomaanslag waardoor buitenlanders gewond raakten in minder dan een week tijd. Vrijdag werd een Brit gedood toen de auto waarin hij reed in Riyad explodeerde.

Het is niet duidelijk of de twee bomaanslagen verband met elkaar houden. Evenmin is er uitsluitsel of de aanslagen iets te maken heben met de situatie in het Midden-Oosten. Na de aanslag van vrijdag vermoedde de politie dat ze te doen had met criminaliteit en niet met terrorisme.

'Men in Black 2' impossible

Het is al enige tijd bekend dat heel Hollywood zoveel mogelijk films probeert te maken voordat de acteursstaking van start gaat. Deze protestactie staat namelijk gepland voor volgend jaar zomer. Maar voor de 'Men In Black' wordt het een ware 'mission impossible'.

De eerste opnamedag van het vervolg van de succesvolle film 'Men In Black' staat gepland voor 4 juni 2001. Dat geeft de acteurs Will Smith, Tommy Lee Jones en regisseur Barry Sonnenfeld precies 26 dagen de tijd om 'Men In Black 2' te draaien. De filmmaatschappij Colombia Pictures hoopt hiermee zo veel mogelijk beeldmateriaal te hebben, zodat het team van de special-effects tijdens de staking zijn werk kan doen. Zo komt 'Men In Black 2' toch op tijd af en kunnen de fans weer genieten van hun helden. Will Smith en Tommy Lee Jones hebben tot de acteursstaking geen rust.

Will is helemaal getraind voor zijn nieuwste film 'Ali', die over het leven van de legendarische boksheld Mohammed Ali gaat. Zijn tegenspeler Tommy werkt op dit moment aan 'The Hunted'. Maar de mannen kunnen na 'Men In Black 2' hun zwarte zonnebrillen weer opzetten en flink uitrusten!

Mel C stapt niet uit Spice Girls

De populaire meidengroep Spice Girls ontkent de geruchten dat ze uit elkaar gaan. Afgelopen week liet 'Sporty Spice' Mel C. tijdens een interview weten dat hun optreden tijdens de MTV Awards in Stockholm wel eens het laatste concert van de meiden zou kunnen zijn.

Tijdens het interview met de Engelse komiek Frank Skinner vertelde Mel C. dat ze een stuk gelukkiger is, nu ze de Spice Girls heeft verlaten. Maar de pittige meid corrigeerde haar verspreking onmiddellijk: "Ik ben blij dat je die opmerking niet gehoord hebt". De presentator ging verder niet in op de opmerking. Maar een woordvoerder van de Spice Girls heeft laten weten dat Mel C. de meidengroep niet gaat verlaten.

Toch hebben de meiden met heel wat problemen te maken. Er komt geen tournee om hun nieuwste album 'Forever' te promoten. Ook vallen de verkoopcijfers van hun cd tegen. Maar de Spice Girls blijven 'voor altijd' bestaan, al gaan de vier meiden solo verder.

Toename van aantal 'hatesites' op internet

Haat op internet komt steeds vaker voor. Het Simon Wiesenthal Center (SWC) uit Los Angeles constateert dat in het afgelopen jaar het aantal discriminerende sites is verdubbeld van 1.400 tot 3.000. Het web geeft racisten, antisemieten en homohaters wereldwijd de mogelijkheid zich te verenigen en te discussieren via internet. De omstreden groepen brengen hun sites bij Amerikaanse providers onder.

"Als neo-nazi's hun materiaal via Europese providers zouden aanbieden, zouden ze in de meeste gevallen vervolgd kunnen worden", zegt rabbijn A. Cooper. Hij leidt een onderzoek dat het aantal discriminerende websites inventariseert. In 1991 begon de onderzoeksgroep met het in kaart brengen van webpagina's. Inmiddels hebben ze er 2.000 in een database opgenomen. De onderzoeksleider vreest niet alleen sites van neonazi's die spelletjes aanbieden waarin de speler een concentratiekampleider is; hij geeft ook aan dat via grote internetbedrijven, zoals veilinsite eBay, nazimemorabilia worden aangeboden.

Maandag bepaalde een Franse rechter dat internetportal Yahoo Franse internetters moet beletten naar online-veilingen te surfen waar nazispullen beschikbaar zijn.

Machtigste vrouw in Nederland is Belgische

De machtigste vrouw van Nederland is een Belgische. Prof. Dr. Lutgart van den Berghe voert als hoogleraar aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit in combinatie met onder andere haar commissariaten bij de ING, Capco, CSM en SHV, de top honderd aan van invloedrijke vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven.

Op de tweede plaats van de lijst, die in opdracht van het tijdschrift Avanta is samengesteld, staat zakenvrouw Betty van Arenthals-Kramer Freher. Zij is onder meer lid van de raad van advies van de ING groep. De derde plaats wordt bekleed door Louise Groenman, commissaris bij ABN Amro. In de top tien hebben drie vrouwen een politieke achtergrond, eenzelfde aantal is van buitenlandse origine.

Andere toonaangevende namen in de top honderd zijn Tineke Lodders (nummer 5), Yvonne van Rooy (nummer 11), Neelie Kroes (nummer 17), Annie Brouwer (nummer 19), Sylvia Tůth (nummer 26), Guusje ter Horst (nummer 27), Lien Vos-van Gortel (nummer 30) en Marjanne Sint (nummer 47).

De Avantalijst telt 35 nieuwkomers, zeven vrouwen wisten in het afgelopen jaar hun macht uit te breiden. Machtige zakenvrouwen zijn gemiddeld 53 jaar oud en voornamelijk te vinden binnen de nutsbedrijven en de financiŽle sector. Hun macht werd enkel gemeten aan de hand van de eigen vermogens van de bedrijven waarbij ze een functie bekleden. Hoe meer geld, des te groter is haar macht, aldus Avanta. Vorig jaar voerde Lutgart van den Berghe eveneens de lijst der machtige zakenvrouwen aan. Zij is goed voor de controle van bijna 71 miljard aan bedrijfsvermogens.

Bijlmerramp-wees krijgt 25 mille

Boeing hoeft 'slechts' 25.000 gulden schadevergoeding te betalen aan het negenjarige knaapje Gerson, dat zijn beide ouders verloor bij de Bijlmerramp in 1992.

De oma van Gerson, die als voogdes optreedt, had 1,9 miljoen gulden geŽist, waarvan de helft voor de immateriŽle schade die het jongetje opgelopen zou hebben nadat tijdens de rampnacht van 4 oktober zijn moeder Morena en vader Corson om het leven kwamen.

De Amsterdamse rechtbank achtte echter niet bewezen dat Gerson, die door zijn tante opgevangen werd, psychische schade geleden heeft door het verlies van zijn ouders en kende dan ook geen smartengeld toe.

Ook hoeft Boeing de ruim negen ton die geŽist werd om Gersons opvoeding te bekostigen, niet te betalen. De rechter verwierp de berekeningen van de eisers, die gebaseerd waren op de perspectieven die het jongetje zou hebben gehad als zijn ouders nog waren blijven leven. In plaats daarvan werd het rapport van het Nederlands Rekencentrum Letselschade overgenomen, waarin berekend werd dat Gerson slechts een kleine 25.000 gulden toekomt.

Pronk ten val met step

Het was bedoeld als milieuvriendelijk gebaar. Alle ministers die deelnemen aan de klimaatconferentie kregen uit handen van de Haagse burgemeester Deetman een step. Ook conferentievoorzitter Pronk mocht er een in ontvangst nemen. Maar veel lol heeft hij er nog niet aan beleefd. Dinsdagavond kwam hij ermee ten val.
Pronk staat erom bekend dat hij op het strand van Scheveningen graag even uitblaast, in afwachting van een nieuwe diplomatieke krachtmeting. Bij vorige klimaatconferenties probeerde hij altijd om tussendoor een stukje te gaan joggen. Geheel in lijn met deze sportieve gewoontes liet hij zich dinsdagavond niet door zijn chauffeur naar huis rijden, maar nam hij zijn splinternieuwe step. Het was toch maar een ritje van twintig minuten.

Alles ging goed totdat een minuscuul putje het pad van de minister kruiste. Met step en al sloeg Pronk over de kop. De schade viel gelukkig mee. De conferentievoorzitter hield er alleen een verstuikte hand aan over.

Bush naar hoogste rechter

In de strijd om het Amerikaanse presidentschap willen de Republikeinen nu naar het hoogste federale gerechtshof, het hooggerechtshof in Washington.

Volgens diverse media heeft George W. Bush het groene licht gegeven voor een beroepsprocedure tegen de beslissing van het hooggerechtshof van de staat Florida over de hertelling van de stemmen in drie districten.

Volgens Bush en zijn campagneteam heeft het hoogste hof van Florida zijn bevoegdheid overschreden door op te leggen dat de met de hand hertelde stemmen moeten meetellen bij de uitslag van de stemming in Florida.

Van het toilet naar Moskou

Aaargh! had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee dronken Duitsers, die blijkbaar op zoeken waren naar een toilet op het vliegveld van Frankfurt, zijn per ongeluk op een vliegtuig opgestapt. Dit vliegtuig had als bestemming Moskou.

De 20-jarige mannen waren aan het ronddwalen over het vliegveldterrein toen ze een busje zagen staan, opstapten en rechtstreeks naar het vliegtuig gebracht werd. Ze gingen achterin het vliegtuig zitten en lieten zich toen naar Moskou vliegen.

Ze waren niet eens op het vliegveld om te gaan vliegen, maar gewoon voor een conferentie die op dat moment op het vliegveld werd gegeven. Het eerste wat ze opviel na de landing was dat het wel heel erg koud was. Ze hadden vanzelfsprekend geen paspoorten bij zich, laat staan de benodigde visa. Ze werden dan ook op het eerste de beste vliegtuig naar Frankfurt gezet om vervolgens door de Duitse politie ingerekend te worden voor 'joyriding'.
Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.