Concurrent schaduwt Napster-gebruikers

Chris (MrBig)
Napster heeft er een nieuwe bedreiging bij: eMusic is begonnen met het gebruik van software die op het Napster-netwerk kan detecteren of er MP3's worden verstuurd die oorspronkelijk bij de legale MP3-site Emusic wegkomen.

Diegenen die deze files verhandelt krijgt eerst een waarschuwing op zijn scherm met een instant message boodschap. Komt Emusic er achter dat de persoon gewoon doorgaat met de handel dan probeert het zijn of haar internetverbinding af te sluiten middels gerechtelijke stappen. Emusic is een site die legitiem (140.000) MP3 muziekbestanden van artiesten tegen betaling beschikbaar

Volgens eMusic wordt nu de helft van haar MP3's ook verhandeld via Napster. Daar probeert ze nu een eind aan te maken met de software, die de verkochte muziekbestanden voorziet van een 'akoustische vingerafdruk'. Emusic zegt dat het ook bestanden kan controleren bij Gnutella en Freenet maar dat het vooralsnog eerst haar pijlen richt op Napster. Die ging, net zo als eerder al met Metallica en Dr. Dre, akkoord en verleent medewerking. Het wachten is is op een programmaatje dat die 'vingerafdruk' uit het bestand sloopt. Duidelijk is inmiddels dat Napster daar niet van gediend is.