FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 november 2000

FBI luistert internet wel af

Het cyberspionageprogramma Carnivore van de FBI heeft wel degelijk toegang tot al het e-mail- en dataverkeer van burgers. Dit beweert een woordvoerder van EPIC (Electronic Privacy Information Center, dit is een Ameriaanse organisatie die toeziet op privacy via het internet).

De FBI gaf onlangs een nieuwe serie geheime documenten vrij over het computerprogramma, dat duizenden e-mails per seconde kan controleren. De FBI blijft volhouden dat het alleen berichten leest met toestemming van de rechter. Uit de nieuwe documenten blijkt volgens EPIC echter dat het federale onderzoeksbureau op eenvoudige wijze al het overige dataverkeer kan bekijken. Het systeem zou volgens EPIC veel krachtiger en meer grensoverschrijdend zijn dan de regering tot nu toe heeft toegegeven.

Voor meer informatie over Carnivore moet je de site van de FBI eens checken.

Geheimzinnigheid over Euro-leger

Herr_Qn had ons via de newssubmit het volgende te melden: Geheimzinnigheid over Euro-leger

De belastingbetalers in Europa moeten vanaf 2003 meebetalen aan een Europese krijgsmacht, maar naar hoeveel manschappen en welke middelen hun landen daarvoor beschikbaar stellen, mogen ze (voorlopig) alleen maar raden.

De Europese ministers van Defensie besloten gisteren in Brussel, tegen de zin van de Nederlandse bewindsman De Grave in, deze gegevens niet openbaar te maken.
De Grave noemde de geheimzinnigheid 'misplaatst'. Ook de werkgroep die een analyse maakte over de problemen rond het Europese leger, kreeg te horen dat haar bevindingen als confidentieel moeten worden behandeld.

De Grave noemde als belangrijke problemen de ontoereikende transportcapaciteit in de lucht en op zee, de commandovoering en de rol van inlichtingendiensten en genie-eenheden. Om de situatie het hoofd te bieden is nu besloten een werkagenda voor het jaar 2001 op te stellen en een begin te maken met de aanpak van de tekortkomingen.

Nederland zal bovenop de reeds aangegane verplichtingen 200 miljoen gulden beschikbaar stellen om de problemen te verhelpen. Met Duitsland werkt Den Haag aan de aanpassing van een Duitse Airbus, waarvoor De Grave nog eens 100 miljoen op tafel legt.

Het Nederlandse aanbod voor het Euro-leger (o.a. twee brigades, vliegtuigen, schepen plus ondersteuning en logistiek) was al eerder bekend. De Grave: "In principe bieden we alles wat we hebben, behalve eenheden die elders in VN-verband worden ingezet."

UPC-aandeel krijgt flinke klappen

UPC toonde zich weer eens een schoolvoorbeeld van een onstabiel fonds. Handige daghandelaren hadden een uitstekende dag met dit fonds. De koers opende op 11,69 euro maar zakte daarna sterk terug. Kort na het middaguur werd een dieptepunt aangetikt van 8,65 euro. De omzet kwam ruim boven de 21 miljoen stukken.

Het bedrijf, dat gisteren een kwart van zijn beurswaarde verloor tot een absoluut dieptepunt dit jaar, berichtte door de Opta op de vingers te zijn getikt: het kabelbedrijf mag een aantal programma´s niet van de Amsterdamse kabel weren. Maandagavond verklaarde het bedrijf ook nog dat een kredietfaciliteit van 4 miljard voor dochter UPC Distribution niet tot problemen zal leiden.

De directie van de kabelaar moet geschrokken zijn van de dramatische koersval: vanmiddag hadden Charles Bracken en consorten een conference call belegd om uitleg te geven over de torenhoge kredieten. Het moet aandeelhouders een beetje gerustgesteld hebben. De koers van het aandeel sloot uiteindelijk 1,4% in het rood.

Minister Borst kweekt cannabis

Lurky had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Borst van volksgezondheid gaat binnenkort een bureau openen voor medische cannabis. Het bureau gaat zich bezig houden met de teelt van de weedplanten voor mensen met ziekten als aids, kanker of multiple sclerose. Naast Nederland lopen er ook onderzoeken in Duitsland en Oostenrijk naar de medicinale werking. Tot nu toe was het voor ziekenhuizen niet mogelijk marihuana aan te schaffen. Het bureau brengt hier verandering in.

Inzameling voor Papegaaiencentrum

Op het FOK!Forum is een topic geopened door MiRRoRMaN die berichtte over een item dat gisterenavond werd uitgezonden op SBS6 in Hart van Nederland. In dat item werd er gesproken over een Papegaaien-opvangtehuis in Nieuw Weerdinge dat vrijwillig gerund wordt door één enkele persoon. Hier worden papegaaien die bijvoorbeeld achtergebleven zijn bij gestorven baasjes liefdevol opgevangen en verzorgd.

In het programma werd verteld dat die persoon nog 500 gulden had liggen om die papegaaien voor het hele jaar te eten te geven. Die 500 gulden is hem nu door inbrekers/oplichters afhandig gemaakt en is er geen geld meer om voor die papegaaien te eten te kopen.

MiRRoRMaN heeft het iniatief gestart om via FOK!Zine een inzamelactie te houden voor dit Papegaaien-Opvangtehuis, zodat voor de papegaaien gewoon eten gehaald kan worden en de beestjes dus niet hoeven te sterven.

Hieronder de informatie voor het overmaken (al is het maar een een paar gulden, alle beetjes helpen).

Rabobank 345954300

T.a.v. Stichting Papegaaienhulp
Nieuw Weerdinge

Namens FOK!Zine en MiRRoRMaN natuurlijk alvast bedankt.

All Saint-zangeres zwanger van Gallagher

Nicole Appleton van All Saints is al 2 maanden in verwachting van een baby. De dolgelukkige vader is Liam Gallagher van Oasis, die nog geen twee maanden geleden scheidde van Patsy Kensit, omdat hij er nogal wat andere vrouwen op nahield. Nicole en Liam hebben nu bijna een half jaar een relatie. De zwangerschap wilden ze oorspronkelijk nog even geheimhouden, maar dat is dus helaas niet gelukt. Volgens de Oasis-voorman wordt de All Saints-zangeres de beste moeder ter wereld en maakt het niets uit of het een jongen of een meisje wordt.

Hoewel Nicole direct naar Liams flatje is verhuist, is er van een huwelijk voorlopig geen sprake. Wel wil de aanstaande moeder dat haar kind opgroeit in een normale gezinssituatie. Het nieuwe showbizzpaar is nu dringend op zoek naar een groter huis.

Israël verwerpt waarnemingsmacht

Israel heeft maandag de stationering van een VN-waarnemingsmacht in de Palestijnse gebieden verworpen. De Israelische ambassadeur Yehuda Lancry maakte in een onderhoud met VN-secretaris-generaal Kofi Annan duidelijk dat het Israelische standpunt tegenover een waarnemingsmacht onveranderd blijft.

Lancry zei dat de Palestijnse leider Yasser Arafat eerst een einde moet maken aan het twee maanden durende geweld in de Palestijnse gebieden en vervolgens weer moet aanschuiven aan de onderhandelingstafel.

Arafat had om de stationering van 2.000 ongewapende waarnemers gevraagd om Palestijnse burgers te beschermen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vroeg Annan vrijdag de mogelijkheden voor het sturen van een waarnemingsmacht te onderzoeken. Annan zou later maandag een ontmoeting hebben met Palestijnse waarnemer bij de VN, Nasser Al-Kidwa.

Eerste particuliere domeinnaam uitgegeven

Er is nog geen stormloop op de particuliere domeinnamen. Afgelopen woensdag is de eerste naam geregistreerd door de Stichting Particuliere Domeinen. Er was eerst sprake van dat de uitgifte uitgesteld zou worden om een eventuele chaos te voorkomen.

De eerste domeinnaam die aan een particulier is uitgegeven is www.domein.123.nl. Tot nu toe zijn in een maand tijd pas 350 domeinen door mensen vastgelegd. Sinds 15 november is het mogelijk voor particulieren in Nederland om een eigen domein vast te leggen. Er bestaat erg veel kritiek op de wijze waarop de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) de domeinnamen uitgeeft. Zo kunnen particulieren alleen domeinnamen laten registreren met een driecijferige code erachter, zoals bijvoorbeeld jansen.123.nl. Ook mag er maar één domeinnaam per persoon worden geregistreerd en daarvoor moet men zich legitimeren.

Volgens onder andere internetprovider XS4All bedreigt de legitimatie de privacy van de particulieren en zijn de domeinnamen van inferieure kwaliteit. XS4All heeft dan ook besloten niet mee te werken aan de uitgifte van de particuliere domeinnamen. In totaal geven slechts 20 van de 900 deelnemers van de SIDN de domeinnamen uit. Volgens een woordvoerster van de SIDN komt daar snel verandering in: "Veel van onze deelnemers moeten door de late bekendmaking van de officiële datum waarop dit mogelijk is, hun systemen nog in orde maken. Vanaf volgende week verwacht ik meer aanvragen."

Elke dag tien laptops gestolen

Amsterdamse autokrakers hebben het steeds vaker voorzien op draagbare computers en mobiele telefoons. Elke dag worden ongeveer tien laptops gestolen ter waarde van duizenden guldens.

Hoofdcommissaris Van Riessen zegt in De Telegraaf: "ze zijn kostbaar en een gewild object in het circuit. Overigens is het nog niet zo erg als met GSM's waarvan tientallen per dag verdwijnen." De gewilde spullen verdwijnen niet alleen uit auto's maar ook op zakelijke locaties als vakbeurzen en hotels.

Dronken tandarts uitgeboord

Een 47-jarige tandarts uit Leeuwarden mag nooit meer zijn beroep uitoefenen. Hij heeft te vaak patiënten behandeld terwijl hij dronken was. Hij is voor het leven geschorst door het regionaal tuchtcollege.

Een grote regionale ziektekostenverzekeraar had het contract met de tandarts al opgezegd wegens ernstig disfunctioneren. Verder was de man al berispt, gewaarschuwd en zes maanden geschorst.

De tandarts zei dat hij teveel dronk omdat de werkdruk te groot was en omdat hij privé-problemen had.

Minardi op vluchtstrook

De kans is groot dat er komend seizoen slechts tien teams meedoen om het wereldkampioenschap Formule 1. De Italiaanse renstal Minardi heeft, nu het testrijden gaat beginnen, nog altijd geen motorenpartner.

Ford, dat tot dusver de motoren leverde, wil zich volledig gaan richten op het werkteam van Jaguar. Ook zoekt het team een nieuwe hoofdsponsor, omdat Telefónica er na twee jaar mee stopt. Voor Minardi reden het afgelopen jaar de Spanjaard Marc Gene en de Argentijn Gastón Mazzacane, die steeds vaker in verband wordt gebracht met Arrows.

Cher: "bijna dodelijk verwond"

Cher houdt vol dat haar allernieuwste album net zo gaat swingen als haar laatste dance-cd 'Believe' uit 1998. Volgens de 54-jarige zangeres wordt het zelfs 'gevaarlijk' goed.

"Laatst stond ik onder de douche en had ik mezelf bijna dodelijk verwond", aldus een zeer enthousiaste Cher. "Ik heb namelijk een cd-speler in mijn badkamer geïnstalleerd. Ik was aan het dansen op mijn nieuwe nummer, gleed uit en brak bijna mijn been". Cher is nog maar net een Engelse studio ingedoken om haar nieuwe album op te nemen. Ze wilde al in september beginnen, maar de succesvolle zangeres had het te druk met promotiewerk voor de presidentskandidaat Al Gore.

Ze weet al wel wat haar favoriete nummer wordt. "'When The Money's Gone' is helemaal op mijn lijf geschreven". Verleden week bracht Cher de cd 'Not.Com.mercial' uit exclusief op haar website. Een album dat ze in 1994 had opgenomen.

Politie houdt tientjesoplichters aan

De spoorwegpolitie in Den Haag heeft vier mannen aangehouden die ervan verdacht worden 150.000 gulden te hebben gestolen met de zogenoemde tientjestruc. De oplichters, vier Hagenaars van 19, 22, 27 en 33 jaar, maakten afgelopen zomer tientallen slachtoffers met de truc.

De meeste slachtoffers waren treinreizigers. Bij het pinnen bij een van de stations in Den Haag en omgeving werden zij afgeleid door de oplichters, die met opzet een tientje lieten vallen. Terwijl de treinreizigers het tientje wilden oppakken, verwisselden de oplichters hun pinpas met een neppas.

Omdat de criminelen bij het pinnen door hun slachtoffers over de schouder hadden meegekeken, kenden ze pincode van het ontvreemde pasje. De meeste slachtoffers kregen pas later door dat zij een verkeerde pas hadden. Bij velen was dan hun rekening al leeggeplunderd.

De politie hoopt met de aanhoudingen 65 aangiftes te kunnen oplossen.

Belasting gaat ook in 2002 omlaag

De belasting voor burgers en bedrijven gaat ook in 2002 fors omlaag.

Minister Zalm gaf gisteren in de Tweede Kamer aan dat de lastenverlichting lager zal zijn dan de zeer forse 7 miljard gulden die Nederlanders er in 2001 op vooruit zullen gaan. De minister wil in het laatste begrotingsjaar van het paarse kabinet vooral iets doen aan het te lage verschil tussen uitkeringen en lage lonen in het bedrijfsleven.

Zalm denkt daarbij onder meer aan een extra verhoging van de arbeidskorting; de vaste belastingaftrek voor mensen met een baan. Ook een verhoging van algemene heffingskorting een aftrek die voor iedereen geldt is mogelijk. In dat geval zouden inkomensafhankelijke regelingen zoals de huursubsidie en de kinderopvang versoberd kunnen worden.

Verder wil het kabinet de Successiewet in 2002 fors versoepelen door de belasting die nu nog over schenkingen en erfenissen wordt geheven, duidelijk te verlagen. Staatssecretaris Bos (Financiën) zal in de loop van 2001 met concrete plannen komen waarbij vooral moderne relatievormen veel gunstiger behandeld zullen worden.

Zalm kondigde ook een verdere verlaging van de motorrijtuigenbelasting in 2002 aan. De verlaging komt boven op de 300 miljoen gulden die het kabinet hier in 2001 al voor inzet.

Vrachtwagen richt ravage aan

Een vrachtauto heeft maandagmiddag in Borculo schade veroorzaakt aan 22 geparkeerde auto's. De wagens stonden op het parkeerterrein van een garagebedrijf. De ravage ontstond na een botsing tussen de vrachtauto en een personenauto.

De 43-jarige bestuurder van de vrachtauto uit Neede merkte te laat op dat een personenauto voor hem linksaf sloeg. Door een uitwijkmanoeuvre schoot de vrachtauto door naar een parkeerterrein van het garagebedrijf. De hoogte van de materiële schade is nog onbekend, maar ten minste acht auto's zijn total loss verklaard. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

All Stars wint Emmy Award

De Nederlandse televisieserie All Stars van de VARA heeft maandag in New York een internationale Emmy Award gewonnen. De serie over het voetbalteam Swift Boys kreeg de prestigieuze tv-prijs in de categorie drama.

De Emmy's werden uitgereikt tijdens een diner in het chique Sheraton hotel op Manhattan. De internationale raad van de Amerikaanse National Academy of Television Arts and Sciences koos de winnaars.

All Stars heeft al meer internationale onderscheidingen gewonnen. In mei werd de serie onderscheiden tijdens het Gouden Roos Festival in Montreux met de Zilveren Roos en de Persprijs.

All Stars wordt voor de 75-jarige VARA geregisseerd en geschreven door Jean van der Velde. Rolf Koot is de producent en Robert Kievit eindredacteur. De hoofdrollen worden onder anderen gespeeld door Roeland Fernhout, Kasper van Kooten, Thomas Acda, Cas Jansen, Daniel Boissevain en Antonie Kamerling. Op dit moment zendt de VARA herhalingen uit, vanaf 6 december start een nieuwe serie.

De VPRO-jeugdserie De Daltons was genomineerd voor beste jeugdserie maar die categorie werd gewonnen door de Canadese serie The Magician's House.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.