Borst verdedigt euthanasie

Chris (MrBig)
Kamerlid Kant van de Socialistische Partij (SP) schiet vol als zij de toestand van patiënten in de verpleeghuizen ter sprake brengt. Volgens haar is de slechte zorg in de instellingen een van de redenen waarom mensen om euthanasie vragen

De SP-woordvoerder herhaalde gisteren in de Kamer nog eens dat minister Borst de zorg eerst moet verbeteren, voordat zij de euthanasiewetgeving versoepelt. Borst verweerde zich met koele cijfers: 80 procent van de euthanasieverzoeken komt van patiënten met kanker, en helemaal niet van bewoners van verpleeghuizen.

De bewindsvrouw richtte haar pijlen tijdens het debat ook op het CDA en de kleinere christelijke fracties. Die schetsen volgens haar ten onrechte het beeld dat artsen zich door de nieuwe euthanasiewet minder zullen inspannen om mensenlevens te redden. "Dat doet de ethiek van de beroepsgroep tekort", meent Borst. Zij vertelt dat slechts eenderde van alle euthanasie-verzoeken door de artsen wordt ingewilligd.

Ook minister Korthals (Justitie) vindt dat de christelijke fracties onrecht doen aan de 'gewetensvolle wijze' waarop artsen met euthanasieverzoeken omgaan. Hij verwerpt ook het idee dat iedereen die een arts om hulp bij zelfdoding vraagt, daar nu automatisch recht op heeft. "Er ontstaat geen recht op euthanasie", aldus Korthals. Mensen die enkel "levensmoe" zijn, zoals PvdA-senator Brongersma, mogen volgens hem niet aan een zachte dood geholpen worden. In dat geval is er namelijk geen sprake van "uitzichtloos en ondraaglijk lijden".