Machtigste vrouw in Nederland is Belgische

Chris (MrBig)
De machtigste vrouw van Nederland is een Belgische. Prof. Dr. Lutgart van den Berghe voert als hoogleraar aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit in combinatie met onder andere haar commissariaten bij de ING, Capco, CSM en SHV, de top honderd aan van invloedrijke vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven.

Op de tweede plaats van de lijst, die in opdracht van het tijdschrift Avanta is samengesteld, staat zakenvrouw Betty van Arenthals-Kramer Freher. Zij is onder meer lid van de raad van advies van de ING groep. De derde plaats wordt bekleed door Louise Groenman, commissaris bij ABN Amro. In de top tien hebben drie vrouwen een politieke achtergrond, eenzelfde aantal is van buitenlandse origine.

Andere toonaangevende namen in de top honderd zijn Tineke Lodders (nummer 5), Yvonne van Rooy (nummer 11), Neelie Kroes (nummer 17), Annie Brouwer (nummer 19), Sylvia Tóth (nummer 26), Guusje ter Horst (nummer 27), Lien Vos-van Gortel (nummer 30) en Marjanne Sint (nummer 47).

De Avantalijst telt 35 nieuwkomers, zeven vrouwen wisten in het afgelopen jaar hun macht uit te breiden. Machtige zakenvrouwen zijn gemiddeld 53 jaar oud en voornamelijk te vinden binnen de nutsbedrijven en de financiële sector. Hun macht werd enkel gemeten aan de hand van de eigen vermogens van de bedrijven waarbij ze een functie bekleden. Hoe meer geld, des te groter is haar macht, aldus Avanta. Vorig jaar voerde Lutgart van den Berghe eveneens de lijst der machtige zakenvrouwen aan. Zij is goed voor de controle van bijna 71 miljard aan bedrijfsvermogens.