Giften vuurwerkbedrijven aan Enschede

Twee ambtenaren van de gemeente Enschede en vijf medewerkers van de politie Twente worden ervan verdacht dat ze giften hebben aangenomen van vuurwerkbedrijven.

De vijf agenten zijn donderdag opgepakt. De twee ambtenaren van de bouw- en milieudienst zijn al eerder aangehouden en inmiddels na verhoor al vrijgelaten. Onder hen is N. ten B., die maandag nog in Den Haag werd ondervraagd in het voorlopig getuigenverhoor over de vuurwerkramp.


Alle verdachten waren betrokken bij de controle op vuurwerkbedrijven. Vorige week heeft de politie huiszoeking gedaan bij de bouw- en milieudienst. Deze afdeling stelde de milieuvergunningen op voor de vuurwerkbedrijven.


De politie kwam er tijdens het onderzoek naar de explosie achter dat verschillende ambtenaren en agenten in het verleden vuurwerkpakketten hadden aangenomen. Daarop begon de rijksrecherche met een onderzoek.

Volgens persofficier Van Kesteren van het Openbaar Ministerie in Almelo zijn er geen aanwijzingen dat de huidige eigenaren van het vuurwerkbedrijf SE Fireworks tot de gulle gevers behoorden. Hij wil niet ingaan op de vraag of de vorige eigenaar van het bedrijf wel vuurwerkpakketten schonk.