FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1

Heb jij ook tips, hints of verdachte zaken gevonden? Schroom niet en  PM jouw tips!


René van der Kroon

Wat ben ik blij en bang tegelijkertijd. Natuurlijk heb ik weken lang vol zenuwen zitten wachten op het nieuwe seizoen dat zich in Zuid-Afrika gaat. De weken kropen voorbij en in de tussentijd probeerde ik mijn tijd maar op te vullen met Amerikaanse televisieseries waar enig mysterie in zit zoals Homeland. In mijn achterhoofd blijft Wie is De Mol? toch sterk aanwezig. In november werden de eerste nieuwtjes bekend (ik tel het ongeluk van Janine Abbering in de zomer van 2012 even niet mee als nieuwtje), de kandidaten gepresenteerd en de eerste beelden getoond. MOL! JA! Zo blij als een kind was ik bij het zien van de eerste aflevering. Wat een prachtige beelden, het kon zo uit een natuurdocumentaire worden gehaald. Toen kwam Art in beeld. Art met het bekende introductiepraatje. Vanaf dat moment steeg mijn bloeddruk en werden mijn handen natter. Wie is De Mol? gaat nu echt weer van start. En daar wringt de schoen: ik ben bang. Ik ben bang dat ik me niet aan mijn eigen belofte kan houden dat ik na aflevering 3 pas doordraai in de hints, de verborgen en 'verborgen' aanwijzingen en complotten. Dat ik zo paranoïde word dat ik patronen ga zien in boomblaadjes, kentekens, klokken en reclameborden. Weet je... Laat maar komen. Ik ben er klaar voor. Wie is de Mol? is begonnen.

Uitspraak van de aflevering:

Paulien: "Ik heb een hekel aan hoogtes. Dat voel ik in m'n hele lijf. Ik voel dat vooral in m'n kut."

Leader

Is er iets opgevallen in de leader? De beelden lijken niet veelzeggend, de volgende van de namen (op alfabetische volgorde) ook niet. Wat wel opvallend is, is dat er een letter mist bij de entry van Daniël. Zijn achternaam is 'Boissevain', in de leader staat echter 'Bossevain'. De letter i mist dus. i --> Engelse woord voor 'ik'?

Aflevering 1, opdracht 1: Rennen naar de kerk

Het seizoen start goed met een typische Mollen-opdracht: de wilde dropping. De kandidaten staat verspreid in Soweto, een stadsdeel van Johannesburg in Zuid-Afrika. De opgave is simpel, probeer met behulp van zo min mogelijk enveloppen de finish binnen de tijd te halen. Voor iedere enveloppe komt er €100 in de pot. Klaar voor de start? AF!

  • Tijdens de eerste opdracht liepen er meerdere klokjes mee om te laten zien hoe lang de kandidaten nog hebben. Afgezien van het eerste klokje (vijf seconden) en de laatste, die negen seconden duurde, stonden de andere klokjes vier seconden in beeld: 29:34 - 29:30 --- 22:43 - 22:39 --- 18:28 - 18:24 --- 10:02 - 09:58 --- 05:23 - 05:19. De vierde letter in het alfabet is de D...Daniël?
  • Tim speelt zijn eigen spel en weigert om met Janine mee te gaan of om ook maar informatie te verstrekken. Hij besluit daarom maar een eigen busje te pakken en komt hierdoor te laat bij de kerk, waardoor hij zijn enveloppen niet kan inleveren.
  • Uit de submit (die je HIER kan doen) komt van Ruben het volgende: Als Zarayda de opdracht voorleest zegt ze 'Dit is'. Terwijl ze dat zegt zien we het volgende beeld:

  • Tijdens de complete opdracht lijkt Tania de minste moeite te doen om naar de kerk te gaan. Ze ziet er niet moe uit, ze lijkt niet te hebben gerend, helemaal niets.
  • Tim heeft na het gesprek met Janine in zijn eigen busje nog maar 13 Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) over. Waar heeft hij de overige 7 gelaten? Of is het een hint (13e Mol)?
  • Voor zover wij het hebben gezien heeft alleen Paulien een enkele enveloppe geopend.
  • De enveloppen die Daniël aan Ewout gaf had afgezien van een goedkope manier om beiden bij de eindplaats te komen verder geen enkel nut. Ewout wist immers na vier enveloppen wel zeker waar hij heen moest, toch? Het enige doel van Daniël lijkt echter het door Ewout laten openen van meer enveloppen en hem verdacht te maken.
  • Kees krijgt in de kerk geschiedenisles over Nelson Mandela. De priester legt uit dat Nelson Mandela zijn voornaam 'Rolihlahla' is, wat 'onruststoker' zou betekenen. Tijdens deze zin in de toespraak voor Kees komt Carolien in beeld.
  • Na de opdracht valt Daniël Ewout aan omdat hij enveloppen had geopend terwijl Ewout zei te weten waar de plaats was.
  • DikkeControleur van WieIsDeMol.com ontdekte dat de afstand tussen het politiebureau en de Regino Mundo-kerk slechts een kilometer was:

Tussen de opdrachten door...
  • Zarayda start een alliantie met Ewout en Daniël. De Mol start uit eigen initiatief nóóit een alliantie om informatie te delen, hier zou de Mol niets mee opschieten.
  • Carolien, die samen met Joep en Janine in een verbond zit, weerhoudt Joep er van om informatie zo open en makkelijk te delen. Zij speelt erg verdedigend en gesloten tegen de rest, maar kennelijk niet voor haar verbondgenoten.
  • De penningmeester is Joep. Hij was net zoals Zaradya de enige die tijdens de stemming naar zichzelf wees. Hoe makkelijk zou het zijn als de Mol ook de pot heeft?

Aflevering 1, opdracht 2: Torensprong

  • In de bus worden de kandidaten door Art gebeld. Joep: "Toen werden we gebeld. Ik dacht eerst dat het mijn telefoon was...", waarna we dit zien:

Joep haalt een telefoon uit zijn zak? Zoals Zarayda scherp opmerkt: "Heb jij jouw telefoon nog? Die moesten we inleveren.Tania wist dit kennelijk niet en vroeg "Wanneer?".

  • Wie heeft er hoogtevrees? In de bus blijkt dat Joep, Ewout, Tania, Pauline en Janine (alhoewel zij zich banger voordeed dan ze was) bang waren voor hoogtes.
  • Op een van de torens stond het getal 82. Zowel Kees als Zarayda zijn geboren in 1982.
  • Joep was een van de eerste personen die zei dat het slim was om de andere groep vrijstellingen te geven. Als Mol weet je ook wel dondersgoed dat niemand zijn of haar vrijstelling gaat verpatsen voor geld, dus 

 Na de uitzending...

  • Het tweede scherm voorspelde gisteravond een iets andere afvaller. Klik op de afbeelding voor een groter formaat:

  • Pino112 ontdekte dat Zarayda in het Swahili 'Mol' betekend. Het is echter gisteren (donderdag 3 december) tijdens een telefonisch interview met Zarayda door radio-dj Jelmer geopperd. Het is dus onbekend of het een grap is of niet. Rick heeft via Brabbels.com echter het volgende gevonden.
  • Tijdens de eerste aflevering werd er gehint naar de Big Five: olifant, neushoorn. leeuw, luipaard en buffel. Zarayda en Tania hebben beiden als sterrenbeeld Leeuw. 
  • Mangoworks2002 keek op Facebook en ontdekte dat niet alleen Tania grijs was gemaakt, maar ook het shirt van Carolien is verkleurd:

 

Twitter

Tijden

FOK!user Jor_Dii maakte onderstaand Twitteroverzicht:

Janine: twittert tussen 1 juni en 21 juni niet (krijgt ongeluk en is niet de Mol)

Paulien: onbekend (geen twitter)

Kees: twittert niet tussen 21 maart en 5 september.

Zarayda: twittert niet tussen 2 juni en 1 juli waarna ze zegt: "Je suis back."

Joep: twittert niet tussen 1 juni en 9 juni, daarna opnieuw radiostilte t/m 30 juni.

Tim: twittert niet tussen 29 mei en 19 juni, is daarna duidelijk weer terug in NL.

Daniel: twittert niet tussen 31 mei en 20 juni, daarna opnieuw stilte tot 29 juni waar hij duidelijk weer terug in NL is.

Carolien: twittert niet tussen 27 mei en 26 juni.

Ewout: twittert de gehele periode eigenlijk veelvuldig, is 23 juni voor het eerst weer duidelijk terug in NL.

Tania: haar twitter via de site van de Mol linkt naar het account van @IkBenDeMol. Haar eigen account twittert ze niet tussen 17 mei en 2 juli.

Wie is de Mol op Twitter

In de aanloop naar de uitzending waren alle tweets gestart met de letter O. Na de uitzending werd dit doorbroken door alleen 'En?' te twitteren.

Roodshow

Volgt zo spoedig mogelijk.

MolTalk

Op de momenten dat de stream wél werkte niets bijzonders opgemerkt.

Titel van de aflevering

  • Aflevering 1: het verlossende woord

Wie is de Mol volgens René?

Ik vertrouw Daniel voor geen steek. Die vreemde actie met de enveloppen, het iets te geacteerd biechten en spelen in het spel... Het bevalt me niet. Hij probeert alle aandacht te richten op andere mensen en juist niet zichzelf in de spotlights te zetten. Natuurlijk is het moeilijk om in de eerste aflevering te zeggen wie de Mol is, maar gezien bovenstaande aanwijzingen en het opvallende gedrag ga ik voor 80% op Daniel, de overige 20% blijft bij Joep.

Heb jij ook tips, hints of verdachte zaken gevonden? Schroom niet en  PM jouw tips!