FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar is de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding


Martijn van Veen

Heerlijk, het beste programma van de Nederlandse televisie is weer begonnen. Ieder jaar kijk ik weer reikhalzend uit naar de eerste donderdag van januari, wanneer Wie is de Mol? eindelijk weer begint. Dit jaar met opnieuw een leuke kandidatengroep met bekendere en ook iets minder bekendere mensen. Reminder voor mezelf: het is Carolien en niet Caroline, het is Paulien en niet Pauline. Dat moet goed komen.

De laatste jaren werd al snel duidelijk dat mijn eerste intuïtie meestal niet de juiste is. Meestal werd ik pas halverwege het seizoen met de neus op de feiten gedrukt, terwijl ik al weken lang in een tunnelvisie die ene verdachte in de gaten hield. Die fout, die ik ieder jaar weer maak, moest een keer afgeleerd worden. Dat lijkt dit jaar te gebeuren.

Een aantal weken geleden zag ik de eerste aflevering bij de perspresentatie en ik was meteen overtuigd: Ewout is de Mol. Eigenlijk geen twijfel over mogelijk. Hij deed zo raar, zenuwachtig en gestresst. Maar we hebben allemaal kunnen zien dat die keuze meteen de prullenbak in kon. Achteraf gezien voor mij misschien goed, onnodige tunnelvisie ontweken.

Na een fantastische introductie met natuurdocu-achtige beelden uit Zuid-Afrika kon het spel, traditiegetrouw, meteen beginnen. De eerste opdracht was een dropping, een beetje vergeleken met vorig jaar. Alle kandidaten stonden op een plek in de plaats Soweto met vijf enveloppen. Daarin zaten aanwijzingen voor de verzamelplaats van de deelnemers, waar ze binnen drie kwartier moesten zijn. De eerste enveloppe mocht gratis opengemaakt worden en voor elke dichte envelop aan het einde werd er 100 euro verdiend.

Verdacht is het sowieso om teveel enveloppen open te maken, aangezien er dan minder geld in de pot komt. Carolien viel daarin het meeste op, want zij opende meteen een tweede envelop zonder ook maar een beetje na te denken over de eerste hint of het aan iemand te vragen. Maar de twee meest opvallende dingen gebeurden iets later in de opdracht. Daniël en Ewout komen elkaar tegen en Daniël stelt voor om de enveloppen te ruilen (huh?). Het punt daarvan ontging mij volledig, het schoot namelijk niets op. Dat terwijl Daniël in de camera zei: "Ik hoop dat ik hier goed aangedaan heb."

Ook Tim en Janine kwamen elkaar tegen, terwijl Janine een rit naar de eindplaats had geregeld. Vreemd genoeg probeerde Tim niet met haar mee te gaan en zei hij de volgende twee zinnen: "Natuurlijk weet ik waar zij naar toe moest ook" en "Ik speel mijn eigen spel". De Mol speelt zijn eigen spel, maar een kandidaat natuurlijk ook, dus deze zin is iets minder verdacht. Maar hoe kan Tim weten waar Janine naar toe moest? En waarom ging Tim dan niet meteen mee?

Uiteindelijk kwamen slechts vijf mensen op tijd aan in de kerk en werd er 800 euro verdiend voor de pot. Deze pot zal, op het eerste gezicht, bij de tweede opdracht niet veranderen, aangezien er alleen vrijstellingen verdiend konden worden. Simpel concept: twee hoge torens, bungeejumpen en een splitsing in de groep. Elke deelnemer werd gekoppeld aan een andere en ze moesten van elkaar gokken of de ander sprong of niet. Als de deelnemer beneden op de grond het goed had, kreeg de (niet-)springer een vrijstelling.

Meteen werd duidelijk dat het spel begonnen was en de verhoudingen werden op scherp gesteld. De eerste groep hadden geen van allen een vrijstelling, waarvan Janine de enige de ballen had om te zeggen: ik speel het spel. Het vreemde tussen Tim en Joep was dat Tim beweerde dat Joep ooit had gebungeejumpt, maar Joep dit zelf verwierp. Tim bleek achteraf gelijk te hebben. Waarom zou Joep hier over liegen?

Nog nooit stonden in de eerste aflevering sommige deelnemers al zo recht tegen over elkaar. Het spel is begonnen en dat moge duidelijk zijn. Helaas viel mijn grote verdachte Ewout meteen al af en dus moet ik op zoek naar een nieuwe Mol. De zinnen die Tim gezegd heeft tegen Janine vielen mij deze aflevering het meest op. dus mijn keuze gaat voorlopig naar hem. Met een eervolle vermelding voor, de overigens fantastische kandidaat, Daniël. Iets in hem wantrouwt mij, maar aan de andere kant geloof ik hem ook echt dat hij bloedfanatiek is.

Lees op de volgende pagina de meningen en ideeën van de FOK!crew over de identiteit van de Mol.
Lees op pagina drie de column van René over de verborgen hints.