FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 april 2012

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 32

FC Zwolle is vrijdagavond kampioen geworden van de Jupiler League. Voor de ploeg van Art Langeler volstond een doelpuntloze remise tegen nummer drie FC Eindhoven, omdat achtervolger Sparta bij Almere City FC niet verder kwam dan 1-1 door een late tegentreffer van Mitchell Burgzorg. Met het derde kampioenschap uit de historie keert Zwolle na acht jaar afwezigheid weer terug in de Eredivisie.

Met het kampioenschap spoelt Zwolle het trauma van vorig seizoen weg. Vorig jaar januari stonden de Zwollenaren dertien punten los, maar moesten ze toch het kampioenschap aan RKC laten. Ook deze voetbaljaargang leek Zwolle een grote voorsprong weg te geven, maar de ploeg was tijdig weer bij de les. Zwolle was tweemaal eerder kampioen van de Eerste Divisie, in het seizoen 1977-1978 en 2001-2002

Terwijl alle ingrediënten voor een mooi kampioensfeest aanwezig waren, kwam de wedstrijd moeilijk los. De thuisploeg opende sterk, maar liet na in het eerste kwartier de score te openen. Daarna werd Eindhoven sterker. Spelmaker Rob van Boekel liet echter twee goede kansen liggen. In het vervolg van de eerste helft leidde nog een moment tot ophef. Zwolle-aanvaller Nassir Maachi leek gehinderd door Frank van Kouwen naar de grond te gaan, maar scheidsrechter Higler zag er een schwalbe in.

Na een minuut of tien in de tweede helft pakte Zwolle de draad weer op. Het was tweemaal dichtbij de 1-0, maar doelman Ruud Swinkels redde uitstekend. Een kwartier voor tijd sijpelden de berichten binnen dat Sparta bij Almere City op voorsprong was gekomen. Het leidde tot beteuterde gezichten bij de Zwolle-fans, want op het veld kwamen hun favorieten niet meer tot uitgespeelde kansen en doelgevaar.

Vlak voor tijd kwam er echter hulp uit onverwachte hoek. Mitchell Burgzorg scoorde voor Almere City de gelijkmaker tegen Sparta. Nadat in Zwolle was afgefloten, werd in spanning de eindstand in Almere afgewacht. Toen de 1-1 in Flevoland definitief was, barstte het kampioensfeest los.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Zwolle FC Eindhoven 0-0
Almere City FC Sparta Rotterdam 1-1
FC Dordrecht FC Den Bosch 4-3
Helmond Sport SC Cambuur 1-3
MVV Maastricht Go Ahead Eagles 1-2
FC Oss Fortuna Sittard 1-3
SC Veendam Telstar 1-1
Willem II AGOVV Apeldoorn 5-0
FC Volendam FC Emmen 3-1


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Zwolle 32 21 6 5 69 65 - 31
2 Sparta Rotterdam 32 18 7 7 61 54 - 30
3 FC Eindhoven 32 17 9 6 60 47 - 27
4 Helmond Sport 32 17 7 8 58 59 - 48
5 SC Cambuur 32 15 8 9 53 65 - 41
6 Willem II 32 15 7 10 52 60 - 39
7 FC Den Bosch 32 14 9 9 51 52 - 30
8 Fortuna Sittard 32 13 8 11 47 58 - 46
9 FC Dordrecht 32 12 11 9 47 52 - 58
10 Go Ahead Eagles 32 13 7 12 46 63 - 55
11 MVV Maastricht 32 12 9 11 45 55 - 55
12 FC Volendam 32 13 5 14 44 52 - 52
13 Almere City FC 32 11 7 14 40 51 - 56
14 FC Oss 32 10 5 17 35 54 - 71
15 Telstar 32 9 4 19 31 42 - 65
16 SC Veendam 32 4 9 19 21 41 - 64
17 AGOVV Apeldoorn 32 5 4 23 19 33 - 87
18 FC Emmen 32 6 4 22 16 23 - 71


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Jack Tuyp FC Volendam 19
2 Nassir Maachi FC Zwolle 18
= Erik Quekel Helmond Sport 18
4 Johan Plat Telstar 15
= Cecilio Lopes FC Dordrecht 15


Programma

Datum Thuis Uit
20/4 FC Dordrecht FC Oss
20/4 FC Eindhoven Fortuna Sittard
20/4 SC Veendam Helmond Sport
20/4 Willem II FC Zwolle
20/4 Sparta Rotterdam AGOVV Apeldoorn
20/4 Go Ahead Eagles FC Emmen
20/4 MVV Maastricht SC Cambuur
20/4 FC Den Bosch Almere City FC
20/4 Telstar FC Volendam

Haase en Rojer niet in finale Casablanca

Tennissers Robin Haase en Jean-Julien Rojer hebben zich niet geplaatst voor de finale van het dubbelspel in Casablanca. Beide Nederlanders moesten in de halve eindstrijd nipt hun meerdere erkennen in de Italianen Daniele Bracciali en Fabio Fognini: 7-5, 4-6 en 9-11.

"Dit doet pijn, want we hebben veel kansen gehad," reageerde Haase op Twitter. Hij leed eerder deze week in Marokko al een pijnlijke nederlaag in het enkelspel.

[Bundesliga] Stuttgart ruim langs Werder

VFB Stuttgart blijft in de Bundesliga op koers liggen voor Europees voetbal. Zonder de geblesseerde Khalid Boulahrouz werd in eigen stadion met 4-1 gewonnen van Werder Bremen. Oud-Ajacied Markus Rosenberg bracht de bezoekers nog wel op voorsprong, maar daarna stelde Stuttgart ruimschoots orde op zaken. De ploeg van Bruno Labbadia nestelt zich door de zege steviger op plaats vijf. Werder volgt drie plaatsen lager.

Werder wist al vijf wedstrijden niet te winnen, maar kwam in Stuttgart wel goed uit de startblokken. Rosenberg maakte zijn negende seizoenstreffer. Door een schitterend afstandsschot van Christian Gentner kwam de thuisploeg acht minuten voor rust langszij. Op slag van rust zorgde Martin Harnik zelfs voor de 2-1.

Diezelfde Harnik was vroeg in de tweede helft weer trefzeker, zij het op discutabele wijze. De Oostenrijker nam de bal met zijn hand mee en schoot vervolgens onberispelijk raak. Scheidsrechter Tobias Welz keurde de treffer echter goed, waarmee het duel feitelijk gespeeld was. De vierde treffer van Stuttgart-spits Cacau was slechts nog voor de statistieken.


Stuttgart ruim langs Werder in Bundesliga (Foto: Novum)

Neukhond

Ineens kwam er een jongen naast ons staan. Hij had een beetje vettig haar en ik vond dat hij stonk.
"Hallo, ik heet Neukhond," zei hij tegen Alyssa.
Alyssa lachte en keek hem aan. Ik tikte hem op zijn schouder en hij keek om.
"Flikker toch op joh!" beet ik hem toe.
De jongen knipoogde naar me en ging weg.
"Wat een eikel, zeg," vond gelukkig ook Alyssa.
We namen nog een biertje en kletsten verder.

Man gepakt voor woningoverval Capelle

Het arrestatieteam van de politie Rotterdam heeft vrijdag een 20-jarige man opgepakt in verband met een dodelijke woningoverval in Capelle aan den IJssel, afgelopen maandag. De politie Rotterdam-Rijnmond maakte vrijdag bekend dat zij de Rotterdammer aan het begin van de middag op het spoor kwam en hem in een woning in Capelle aan den IJssel heeft gearresteerd. Bij de woningoverval raakte de 81-jarige bewoner zo ernstig gewond dat hij aan zijn verwondingen is overleden.

De dag na de overval, op dinsdag, liet de politie een compositietekening zien in het tv-programma Opsporing Verzocht. Dat leverde 25 tips op. Drie dagen hebben forensische speurders onderzoek gedaan in de woning van de bejaarde man, om alle mogelijke sporen te verzamelen.

Man gepakt voor woningoverval Capelle
Man gepakt voor woningoverval Capelle (Foto: ANP)

[WRC] Sleutelbeenbreuk voor Latvala

Jari-Matti Latvala zal de volgende ronde van het World Rally Championship in Argentinië aan zich voorbij moeten laten gaan. De Ford-coureur heeft namelijk tijdens het skiën in Lapland zijn linker sleutelbeen gebroken. Hij was op de lange latten om te trainen.

Latvala is meteen onder het mes gegaan, maar zal onvoldoende hersteld zijn om over twee weken een wedstrijd te kunnen rijden. Ford hoopt dat de Fin eind mei fit genoeg is om aan de Rally van Griekenland deel te kunnen nemen.

'Brad en Angelina verloofd'

Brad Pitt is eindelijk op zijn knieën gegaan voor Angelina Jolie. De ring die deze week om de vinger van de actrice werd gespot is inderdaad een verlovingsring, zegt juwelier Robert Procop.

"Ik kan bevestigen dat Robert Procop inderdaad een verlovingsring voor Angelina Jolie heeft ontworpen in samenwerking met Brad Pitt", zegt een woordvoerder van de juwelier uit Beverly Hills tegen het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

"Brad had een specifiek beeld van de ring, die is ontworpen gedurende een samenwerking van een jaar. Hij wilde dat elk aspect perfect was", zegt Procop, die al eerder sieraden ontwierp voor de actrice. De ring bevat onder meer 'een diamant van de beste kwaliteit'.

Pitt en Jolie zijn zeven jaar samen en hebben zes kinderen: twee geadopteerde zoons en een dochter en drie biologische kinderen.

Romney breekt lans voor wapenbezit

De belangrijkste Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Mitt Romney, heeft vrijdag beloofd het huidige regeringsbeleid dat wapenbezit wil terugdringen, niet voort te zetten indien hij wordt gekozen. Ik ga het beleid veranderen, zei Romney.

Romney, die volgens waarnemers in ieder geval weinig verstand lijkt te hebben van wapens, wierf in een toespraak de conservatieve wapenbezitters die zijn aangesloten bij de roemruchte National Rifle Association. Romney sprak in Saint-Louis,1150 kilometer ten westen van Washington, de jaarvergadering van deze vereniging toe. Hij zei dat "we een president nodig hebben, die opkomt voor de rechten van jagers, sporters en mensen die hun huis en familie willen verdedigen".

Romney breekt lans voor wapenbezit
Romney breekt lans voor wapenbezit (Foto: ANP)

'Miljoenen griepvaccins onbruikbaar door blunder'

Door een blunder van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) in Bilthoven is twee jaar geleden een hele voorraad van miljoenen vaccins tegen de Mexicaanse griep onbruikbaar geworden. In totaal 17,8 miljoen vaccins moesten worden vernietigd.

Een medewerker zette in 2010 de hele voorraad vaccins buiten de koelkast, terwijl hij alleen de vaccins die over de houdbaarheidsdatum heen waren uit de koeling had moeten halen. Door de fout bedierven de vaccins, schrijft het Nederlands Dagblad vrijdagavond. De voorraad had miljoenen euro's gekost en had nog kunnen worden doorverkocht aan het buitenland.

De blunder kwam deze week aan het licht door een uitspraak van de rechtbank in Utrecht in een bezwaar dat de medewerker had gemaakt tegen de disciplinaire maatregelen die hem waren opgelegd. De bestuursrechter oordeelde echter dat de straf van de man - vijf dagen schorsing zonder loondoorbetaling en twee jaar lang geen salarisverhoging - relatief mild was.

Rosberg gaat voor poleposition

Nico Rosberg denkt dat het voor Mercedes Grand Prix goed mogelijk is om voor de Grand Prix van China poleposition te behalen. In de eerste vrije trainingen in Shanghai zaten de bolides er zo goed bij dat de kwalificatie een mooi resultaat kan brengen. Een zege zit er vanwege de te hogen bandenslijtage evenwel nog niet in.

"Het grote probleem is dat op dit circuit de voorbanden heel snel slijten en dat maakt het niet makkelijk, want in de race hebben we nog altijd wat moeilijkheden. In de kwalificatie zijn we wel erg sterk en zullen we proberen flink wat tijd te winnen. We kunnen echter niet verwachten dat we opeens een race gaan winnen. Dat gaat nog wat weken kosten," zei Rosberg die weet dat het circuit in China de W03 ligt en Michael Schumacher in de vorige race al een derde startplaats behaalde.

Rourke neemt het op voor Gibson

Mickey Rourke heeft het opgenomen voor zijn vriend Mel Gibson, die door scenarist Joe Eszerthas wordt beschuldigd van jodenhaat. "Iedereen zoekt dingen om Mel in een kwaad daglicht te stellen. Hij is een makkelijk doelwit", zegt Rourke tegen entertainmentsite TMZ.

Acteur en regisseur Gibson werkt aan een film over de joodse held Judas Maccabeüs, getiteld The Maccabees. Toen hij het scenario dat Eszerthas ervoor schreef afwees werd de schrijver woedend en noemde Gibson een antisemiet. Enkele jaren geleden werd Gibson ook al beschuldigd van jodenhaat.

Het is niet de eerste keer dat Rourke in de bres springt voor de Lethal Weapon-ster. In 2010 maakte Gibsons ex-vriendin Oksana Grigorieva telefoongesprekken waarin de acteur haar de huid vol schold openbaar. "Geloof niet alles wat je hoort, hij is een goede vent", zei Rourke toen. "Die heks kan de pot op."

Titelverdediger Andujar door in Casablanca

Pablo Andujar heeft zich vrijdag geplaatst voor de halve finale van het tennistoernooi van Casablanca. De Spaanse nummer drie van de plaatsingslijst won met 6-4, 1-6, 6-3 van zijn landgenoot Sergio Gutierrez-Ferrol, nadat hij eerder op de dag Potito Starace met 6-3, 6-0 verslagen had. Bij de laatste vier treft titelverdediger Andujar de Italiaan Flavio Cipolla.

De andere halve finale gaat tussen Albert Ramos en Igor Andreev. Ramos (7) won met 6-3, 6-4 van de Fransman Jérémy Chardy, terwijl Andreev opponent Guillermo Garcia-Lopez uit Spanje dwarsboomde met 6-4, 6-2.

KNVB promoveert Feyenoord naar categorie II

Feyenoord staat niet langer onder curatele van de KNVB. De voetbalbond heeft de nummer vier van de Eredivisie vanuit categorie I gepromoveerd naar de veiligere groep II, meldt de Rotterdamse club vrijdag.

Feyenoord hoeft nu niet meer voor elke investering van boven de vijftig duizend euro toestemming te vragen aan de KNVB. De club loopt een halfjaar voor op het oorspronkelijke plan waarin eind van dit jaar op promotie was ingezet.

Het verlaten van categorie I, waarin noodlijdende clubs bivakkeren, betekent niet dat Feyenoord zijn beleid zal wijzigen. "De begrotingsdiscipline zullen we onverminderd handhaven", zegt algemeen directeur Eric Gudde. "Dit is nodig omdat we nooit meer terug willen vallen naar categorie I en nu ook de laatste stappen naar volledige gezondmaking moeten zetten."

De miljoenenwinst, die de club verwacht te maken, wordt gebruikt om de financiële positie verder te verbeteren. Feyenoord zal zich de komende tijd blijven richten op transfervrije spelers om de selectie te versterken. Voor volgend seizoen zijn Ruud Vormer, John Goossens, Daryl Janmaat en Mitchell te Vrede gratis vastgelegd.

Kromowidjojo: "Ik ben weer de favoriet"

Zwemster Ranomi Kromowidjojo snelde vandaag op de Swim Cup in Eindhoven op de 100 meter vrije slag naar een Nederlands record van 52,75 seconden. De 21-jarige Groningse is blij met deze tijd, maar vooral omdat ze in een rechtstreeks duel de Zweedse Sarah Sjöström klopte.

"Ik dacht het gaat niet nog een keer gebeuren dat ik van haar ga verliezen. Het is heel mooi dat deze tijd er dan uitkomt. Met de oog op de Spelen weet ik nu dat dit erin zit en dat ik dit neer kan zetten. Dat geeft heel veel vertrouwen. De favorietenrol ligt nu weer bij mij, maar dat maakt niet uit," zei Kromowidjojo die met haar tijd ook een wereldrecord in een textielen badpak zwom.

Coach Jacco Verhaeren wat zeer blij met de tijd van zijn pupil. "Er waren twee races waar we voor Londen het goed wilden doen. Dat was hier en in Amsterdam. Als je dat doet ben je al een heel eind op weg. Gezien de opbouw, wist ik dat ze dit kon. Het is vooral heel fijn dat we weten dat het proces waarin we zitten heel goed is. We zijn op de goede weg naar de perfecte race."

Verhaeren weet dat er met het oog op de Olympische Spelen in Londen nog veel werk aan de winkel is. "Morgen gaan we weer denken hoe het nog beter kan. Dit is nog zeker niet het einde. Bij de Spelen beginnen ook altijd gekke dingen. We moeten daarom de komende maanden geconcentreerd ons werk blijven doen. Die favorietenrol maakt ook niet uit. Ze roept al vier jaar dat ze goud gaat winnen. Ze moet nu vooral haar koppie erbij houden."

Vettel gebruikt oude uitlaatconfiguratie

Sebastian Vettel zal tijdens de rest van het grandprixweekend in China gebruik gaan maken van een andere uitlaatconfiguratie dan zijn Red Bull-teamgenoot Mark Webber. De Australiër kiest voor het nieuwe systeem, terwijl de wereldkampioen van 2010 en 2011 teruggrijpt naar het eerste concept dat voor de RB8 geïntroduceerd werd.

"Sebastian is meer gelukkig met het oude uitlaatsysteem, en dat is iets wat grotendeels met zijn rijstijl te maken heeft. Of hij het in de verdere toekomst blijft gebruiken, staat nog niet vast, maar dit weekend in ieder geval wel," zei technisch directeur van Red Bull, Adrian Newey.

Red Bull introduceerde het nieuwe uitlaatsysteem dat gebaseerd is op dat van Sauber en McLaren tijdens de laatste wintertest en reed hier de eerste twee races van 2012 mee. In theorie zou het beter moeten werken dan het oude systeem, omdat het de gevolgen van het beperken van de geblazen diffuser vermindert. De Oostenrijkse renstal heeft het systeem nog niet helemaal aan de praat gekregen, waardoor Vettel dit weekend voor de oude configuratie kiest en Webber voor de nieuwe.

'RTL verdient over rug scheidende gezinnen'

Het nieuwe RTL 4-programma Echt Scheiden is bij tv-recensent Marcel Peereboom Voller in het verkeerde keelgat geschoten. Hij noemt in De Telegraaf de scheidingsshow van Natasja Froger misplaatste televisie en RTL zou alleen maar uit zijn op geldwolverij.

Peereboom Voller: "RTL 4 is geen hulpinstantie, RTL 4 is een commerciële zender. De toegevoegde waarde van de camera's is er alleen voor RTL. Het belang dat centraal staat, is dat van RTL. En niet dat van de kleintjes. Zij zijn juist het kind van de rekening."

RTL stelt juist dat het belang van de kinderen centraal staat: "Maar die uitspraak staat in schril contrast met het moment dat papa aan zijn kleine kinderen vertelt dat hij weggaat. 'Papa houdt van jullie, ook al zal ik er bijna niet meer zijn.' Hij slaat de deur achter zich dicht. De kinderen kijken niet-begrijpend naar hun huilende mama, naar de deur en in de camera." Dat laatste noemt Peereboom Voller totaal onnodig om aan de Nederlandse kijker te laten zien.

"Een scène die verschrikkelijk was om te zien en waarbij ik er niet achter kon komen wat hierbij het belang van de kinderen was. Dat ze het later kunnen terugkijken? Als ze oud genoeg zijn om te beseffen dat er meer dan een miljoen mensen over hun schoudertjes mee gluurden? Wat is dan de toegevoegde waarde van de televisiecamera?", vraagt de tv-recensent zich af. Echt Scheiden trok afgelopen woensdag meer dan een miljoen kijkers.

The Company Men

Stel je voor: je woont in een aanzienlijk huis met je gezin, er staan drie dure auto’s voor de deur en je uitgavenpatroon rijst de pan uit. Toch kun je alles betalen omdat je over een forst inkomen beschikt. Dan plots verlies je dankzij de crisis op ongelukkigerwijze je baan. Hierdoor zijn al je inkomsten verdwenen, maar het hoge uitgavenpatroon blijft intact en je bent genoodzaakt om beneden je stand te gaan leven. Dit zijn perikelen die de film The Company Men behandelt. Hoe gaat een mens om met de hieraan gekoppelde angsten zoals het falen, de teleurstelling en verantwoording aan je gezin?

Explosieve gameplay Anarchy Reigns

De ontwikkelaar van Anarchy Reigns heeft drie gameplayvideo's online gezet. We zien een stukje van de online gameplay gespeeld door de ontwikkelaars zelf en twee combo-aanvallen van personages Jack (derde filmpje) en Leo (tweede filmpje).

Anarchy Reigns is een online vechtspel dat 6 juli uitkomt voor PS3 en Xbox 360. De heks Bayonetta zal ook een speelbaar personage zijn in de game. Bekijk de drie video's hieronder.

The Flood verschijnt niet in Halo 4

De Flood, een van de vijanden in de voorgaande Halo-games gaan niet verschijnen in Halo 4. Dat schrijft ontwikkelaar Frank O'Connor van 343 Industries op het forum van Halo. "You won't be fighting Flood in Halo 4", aldus Frank.

De Flood was een parasitaire levensform dat een grote deel van de bemanning van de Pillar Of Autumn infecteerde. De Covenant gaan wel hun opwachting maken in Halo 4, en zal Master Chief daarnaast een aantal nieuwe vijanden tegenkomen. Halo 4 is het eerste deel uit een nieuwe trilogie van de Halo-games, bekend als de Reclaimer-trilogie. De game verschijnt eind dit jaar voor Xbox 360 en is in ontwikkeling bij 343 Industries.


Halo 4 

Inbreker bouwt feestje in villa Diddy

Een man is Diddy's villa in East Hampton binnengedrongen om er een feestje te bouwen. De 30-jarige Quamine Taylor betrad de woning via een open kelderdeur en leefde 24 uur lang als de rapper, schrijft de Amerikaanse krant New York Post.

De gestoorde fan hulde zich in de peperdure kleding van Diddy, die op dat moment niet thuis was, en at en dronk zijn koelkast leeg. Het voorval vond begin deze maand plaats. Uitgerekend op 1 april werd hij aangetroffen door een schoonmaakster en kwam zijn avontuur ten einde.

Taylor werd gearresteerd voor huisvredebreuk. Zijn moeder heeft laten weten dat hij geestelijke problemen heeft. Tien jaar geleden bracht hij ook al een bezoekje aan de villa van de rapper. Toen werd hij gesnapt terwijl hij een duik nam in het zwembad.

Buschauffeur Vietnam vlucht met agent op voorruit

Een verkeersagent in de Vietnamese hoofdstad Hanoi is wel erg ver gegaan om een buschauffeur een bon te kunnen bezorgen. De agent klemde zich aan de ruitenwissers van de bus vast toen de chauffeur er in volle vaart vandoor ging, en bleef bijna een kilometer lang aan die ruitenwissers hangen.

De agent, Nguyen Manh Phan, gebood de buschauffeur maandag zijn voertuig aan de kant van de weg te zetten. De chauffeur weigerde zijn papieren te laten zien en trapte op zijn gaspedaal. Phan was echter alert en sprong op de voorruit van de bus.

In een video op YouTube is te zien hoe Phan, aan de voorruit hangend en terwijl het overige verkeer voorbij suist, luidkeels mensen toeschreeuwt dat ze de politie moeten bellen. Na een achtervolging door burgers en de politie zette de chauffeur de bus uiteindelijk aan de kant.

De chauffeur is gearresteerd en riskeert drie jaar celstraf. Hij bracht eerder al vier jaar achter de tralies door wegens het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeluk. Hij kwam in 2010 vrij.

Cruijff treedt vrijdagnacht af als commissaris Ajax

Johan Cruijff, Marjan Olfers en Edgar Davids zijn per zaterdag 14 april officieel geen commissarissen van Ajax meer. Het drietal maakte dinsdag al zijn vertrek wereldkundig, maar het tijdstip van aftreden moest nog bepaald worden door de bestuursraad. Het bestuursorgaan heeft vrijdag het vertrek op middernacht gesteld. Twee weken geleden vertrokken de andere twee commissarissen Steven ten Have en Paul Römer al.

Met het officiële vertrek van het drietal komt een voorlopig einde aan een periode vol gesteggel. Cruijff lag al vrij snel na zijn aantreden in het voorjaar van vorig jaar in de clinch met zijn vier medecommissarissen. Toen die in september achter Cruijffs rug om Louis van Gaal aanstelden als directeur ging het helemaal mis. Cruijff vocht die aanstelling met succes aan, wat de positie van de rvc onhoudbaar maakte.

Vijfhonderd musea bieden toegang voor een euro

Bijna vijfhonderd musea zijn zaterdag en zondag tijdens Museumweekend voor een euro toegankelijk voor publiek. Musea bieden een kijkje in het depot, organiseren lezingen of laten de bezoekers rustig een kijkje nemen bij de tentoonstellingen.

Het Museumweekend geldt als een van de grootste cultuurevenementen in het land. Gemiddeld komen tussen de achthonderdduizend en een miljoen mensen op alle musea af.

Toch doen juist de grootste musea niet mee, zegt een woordvoerder van de Museumvereniging vrijdag. Het Rijksmuseum en Van Gogh Museum in Amsterdam worden te drukbezocht om mee te kunnen doen. Ook het Mauritshuis in Den Haag is niet van de partij.

Het Letterkundig Museum in de hofstad doet wel mee. Bezoekers kunnen er dit weekend zien hoe schrijvers als Simon Vestdijk en Gerard Reve hun materiaal hergebruikten voor hun meesterwerken.

Het Legermuseum in Delft richt het terrein in als legerkamp met oude voertuigen uit het depot. In het Frans Hals Museum in Haarlem vertelt een bierkenner over de rol van Haarlems bier in de Gouden Eeuw. Een overzicht met alle activiteiten dit weekend is online te vinden op museumweekend.nl.

Lot data Megaupload nog steeds onzeker

Een rechter in de Verenigde Staten heeft vrijdag opdracht gegeven verder te onderhandelen over wat er gedaan moet worden met de miljoenen 'bevroren' bestanden van Megaupload-gebruikers. De gegevens werden offline gehaald door federale onderzoekers, maar worden nog wel bewaard door Carpathia Hosting. De bestanden zijn mogelijk bewijsmateriaal in de rechtszaak tegen de oprichter van Megaupload, Kim Dotcom.

Megaupload is op verzoek van Amerikaanse openbaar aanklagers door de Nieuw-Zeelandse autoriteiten uit de lucht gehaald. Gebruikers zouden op grote schaal illegaal gekopieerd materiaal hebben gedeeld. Volgens Megaupload hebben gebruikers de dienst echter ook gebruikt om persoonlijke bestanden op te slaan. Carpathia besloot daarop in januari, in samenwerking met digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation, de data te bewaren om te voorkomen dat deze gegevens verloren gaan.

Niet alleen gebruikers willen dat de gegevens worden bewaard, ook andere belanghebbenden willen dat. Een van hen is de Motion Picture Associaton of America, die in het materiaal belangrijke bewijslast ziet in een mogelijke rechtszaak tegen Megaupload.

Carpathia heeft meer dan 1100 servers in gebruik om de 25 miljoen gigabyte aan gegevens op te slaan. Dat kost het bedrijf negenduizend dollar (6800 euro) per dag. De hoster wilde van de rechter weten wat er nu gedaan moet worden met de bestanden, omdat het de kosten niet langer kan dragen.

Politie VS arresteert naakte inbreker in douche

Een naakte inbreker is donderdag in de Verenigde Staten door de politie ingerekend in de douche van het huis waar hij zich onrechtmatig toegang tot had verschaft. Voordat de inbreker een douche nam had hij zich te goed gedaan aan de champagne en het eten dat in het huis aanwezig was.

De bewoners van het huis in Joshua Tree, in Californië, kwamen 's avonds thuis en belden de politie toen ze de douche hoorden lopen. De 25-jarige Michael Calvert werd door meerdere gewapende agenten gearresteerd toen hij zich stond in te zepen.

'Aparte releasedata GTA V en Hitman bekendgemaakt'

In het recentste nummer van PlayStation Magazine staat dat GTA V op 9 maart 2013 uit zal komen. Hitman Absolution zal in december van dit jaar komen als we het mogen geloven.

De data staan niet in het geruchten deel van het blad maar in het stuk over welke release de lezers het liefst zien. Er is nog niks bekendgemaakt door de ontwikkelaars of de uitgevers van de games dus tot die tijd kunnen deze data aan de geruchtenmachine toegevoegd worden. Daarnaast valt 9 maart 2013 op een zaterdag en dat is wel een hele aparte launchdag voor een game.

Data

'Blokkade The Pirate Bay heeft geen effect'

Het blokkeren van The Pirate Bay door internetproviders Ziggo en XS4ALL leidt niet tot minder downloads door hun abonnees. Dat stellen onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

De providers blokkeerden de toegang tot de torrentsite eerder dit jaar na een uitspraak van de rechter in een zaak die auteursrechtenorganisatie Brein had aangespannen. Volgens Brein heeft ongeveer dertig procent van de abonnees van Ziggo en 4,5 procent van die van XS4ALL recent muziek, films of games uitgewisseld via The Pirate Bay. Daarmee hebben ze volgens de stichting inbreuk gemaakt op auteursrechten.

Brein voerde de cijfers tijdens de rechtszaak op als belangrijk bewijsstuk. De rechtbank in Den Haag baseerde haar oordeel hier vervolgens op.

De onderzoekers van de UvA herhaalden het onderzoek van Brein om te kijken of de blokkade effect heeft. Dat bleek niet zo te zijn. "De aanname van Brein dat het opleggen van een blokkade leidt tot een daling van auteursrechteninbreuk moet daarom worden verworpen", concluderen de onderzoekers.


'Blokkade The Pirate Bay heeft geen effect' (Foto: Novum)

Johnny Cash-muziek in controversiële Prototype 2-trailer

In een nieuwe Live Action-trailer voor Prototype 2 kunnen we genieten van Johnny Cash en het nummer Hurt terwijl hoofdpersonage Heller zichzelf van een gebouw afwerpt.

De trailer is ook een reclamespot en is al door enkele televisienetwerken van de buis gehaald. Prototype 2 komt over twee weken uit voor Xbox 360 en PS3. Een windows-versie komt 30 juli uit. Bekijk het filmpje hieronder.

Obama verdient bijna 800.000 dollar in 2011

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in 2011 789.674 dollar (zeshonderdduizend euro) verdiend. Dat heeft het Witte Huis vrijdag bekendgemaakt.

De helft van dat bedrag bestaat uit het salaris dat Obama als president ontvangt. De rest komt voort uit boekverkopen. In totaal betaalde de president ruim 160 duizend dollar belasting, een tarief van iets meer dan twintig procent. Veel Amerikanen in de middenklasse betalen meer. Obama pleit al langer voor een eerlijker belastingstelsel, waarin de rijken minimaal evenveel belasting betalen als de middenklasse.

Het Witte Huis maakte tevens bekend dat Obama meer dan 172.000 dollar aan goede doelen schonk.

P!nk komt naar Rock Band 3

Zangeres P!nk zal aanstaande dinsdag met vier nummers naar Rock Band 3 komen in P!nk Pack 01. Het pakket bestaat uit vier bekende P!nk-nummers waaronder een nummer van haar tweede studioalbum elf jaar geleden.

Het gaat om onderstaande vier nummers:

• P!nk – “Get the Party Started” O X
• P!nk – “Sober” O
• P!nk – “Please Don’t Leave Me” O
• P!nk – “Funhouse” O

Nummers met een O ondersteunen keyboards en nummers met een X ondersteunen Pro Gitaar en Pro Bas. De nummers zijn vanaf dinsdag te downloaden voor XBLA (560 MSP voor alles of 160 MSP per liedje), PSN ($6,99 voor alles of $1,99 per liedje) en voor de Wii (700 Wii Points voor alles of 200 Wii Points per liedje).

Onfortuinlijke Italiaan Rossi moet EK missen

Giuseppe Rossi kan deelname met Italië aan het EK in Oekraïne en Polen vergeten. De 25-jarige Italiaan van Villarreal is vrijdag tijdens de training opnieuw aan zijn rechterknie geblesseerd geraakt. Rossi moet geopereerd worden en staat zeker zes maanden buitenspel.

De blessure is voor Rossi pijnlijk, omdat hij op de weg terug was van zijn vorige knieblessure. Hij scheurde eind oktober zijn achterste kruisband af. De kleine aanvaller had de training bij Villarreal al weer hervat, maar kreeg vrijdag een terugslag.

Onduidelijk is wat de nieuwe blessure betekent voor de toekomst van Rossi. Volgens de laatste berichten hadden diverse Europese topclubs de spits in het vizier. De 27-voudig international staat sinds 2007 onder contract bij Villarreal en scoorde sindsdien 54 goals in 136 competitiewedstrijden.

Kromowidjojo snelt naar Nederlands record

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft zich nadrukkelijk kandidaat gesteld voor de gouden medaille op de 100 meter vrije slag op de Olympische Spelen in Londen. De Nederlandse snelde vandaag namelijk bij de Swim Cup in Eindhoven naar een tijd van 52,75 seconden, een ruime verbetering van het Nederlands record.

Het vorige record was in handen van Marleen Veldhuis (53,17) die vandaag derde werd in 53,95 seconden. Het zilver was voor de Zweedse Sarah Sjöström die 53,30 seconden klokte. Bij de mannen won de Zweed Stefan Nystrand in 48,99 voor Sebastian Verschuren die 49,11 seconden zwom.

Vaughn en Wilson in The Internship

Na Wedding Crashers gaan Owen Wilson en Vince Vaughn nu opnieuw samenwerken in The Internship, waarvan het script is geschreven door Vince Vaughn zelf.

De film draait om twee ouderwetse verkopers die hun baan verliezen dankzij de moderne technologie. Om nieuwe ervaringen en kennis op te doen gaan de twee vrienden stage lopen bij een groot technologie bedrijf. Shawn Levy, bekend van The Pink Panther, Due Date en Night At The Museum, neemt samen met Vince Vaughn de regie op zich. 20th Century Fox zegt dat de opnames op 25 juni van start gaan.

Wanneer de film zal uitkomen, is nog niet bekend.

Owen Wilson in Wedding Crashers
Owen Wilson en Vince Vaughn in The Wedding Crashers

Van Grunsven wil met Salinero naar Spelen

Dressuurruiter Anky van Grunsven wil toch deel gaan nemen aan de Olympische Spelen van Londen. De drievoudig olympisch kampioene haalt hiervoor de 18-jarige Salinero van stal die eerder nog als te oud werd bevonden.

Van Grunsven won bij de Spelen van Sydney in 2000 goud met Bonfire, terwijl ze met Salinero in 2004 en 2008 de beste was. Voor de Spelen van 2012 had de Limburgse op IPS Upido willen rijden, maar dat paard kan het niveau van haar voorgangers niet benaderen. Daarom wordt Salinero weer van stal gehaald. "Salinero is topfit en nog kerngezond. Er is daarom geen enkele reden om niet mee te doen," zei Van Grunsvens man en bondscoach Sjef Janssen.

Begin juni is er een observatiewedstrijd in Hoofddorp waaraan onder meer Van Grunsven deel zal gaan nemen. Voor de Olympische Spelen liggen op dressuurgebied vier tickets klaar: drie voor het landenteam en één individueel ticket. Naast Van Grunsven zijn ook Adelinde Cornelissen, Imke Schellekens-Bartels, Hans-Peter Minderhoud en Edward Gal in beeld voor Londen.

'Tony Stark veel rustiger in Iron Man 3'

De arrogante playboy en multimiljardair Tony Stark wordt een stuk rustiger in Iron Man 3. Dat zei Robert Downey jr. tegen entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter tijdens de Amerikaanse première van superheldenfilm The Avengers. In The Avengers speelt Stark, evenals zijn alter ego Iron Man, een prominente rol.

"In The Avengers is Tony weer een beetje zijn losgeslagen zelf en dat is prima voor deze film, als entertainment", zegt Downey. In de film is Stark bijvoorbeeld niet bang om Bruce Banner te tergen met zijn alter ego The Hulk. "Ik vind het geweldig hoe jij steeds in een gigantisch groen monster verandert als je kwaad wordt", zegt hij gekscherend.

In Iron Man 2 werd al duidelijk dat Stark, die als de bepantserde Iron Man de wereld probeert veilig te houden, zich niet meer als een puberale dertiger kan blijven gedragen. Als topman van het miljardenconcern Stark Industries, een vooraanstaand wapenfabrikant, kan hij zich geen fouten veroorloven.

"In Iron Man 3 proberen we het personage nog verder te ontwikkelen", vertelt Downey. "Dat is precies datgene waarom de filmreeks succesvol werd."

De opnames van Iron Man 3 gaan over zes weken van start. De film verschijnt volgend jaar op 2 mei in de Nederlandse bioscopen.


'Tony Stark veel rustiger in Iron Man 3' (Foto: Novum)

FOK!filmtips van de dag: Star Trek (2009)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Star Trek 2009 01

Op deze vrijdag de dertiende zou je verwachten dat men wel wat horror op de treurbuis zou programeren. Helaas heeft Jason Voorhees een snipperdag en moeten we het doen met romcom, sciencefiction en komedie. Op RTL8 is de komedie Stranger Than Fiction te zien. In de film draait het om een belastinginspecteur die stemmen hoort. Het verhaal is een leuk gegeven maar het wordt allemaal net iets te traag gebracht om te kunnen blijven boeien.

Star Trek 2009 02

De FOK!filmtip van vandaag is eveneens om 20.30 uur te zien en wel op RTL5. Star Trek is een indrukwekkende sciencefictionfilm van J.J. Abrams. Abrams maakte naam met de serie Lost en is ook met deze prequel, van de originele Star Trek-serie uit de jaren zestig, weer goed op dreef. In de film zien we hoe Kirk en Spock elkaar voor het eerst ontmoeten en elkaar niet uit kunnen staan. Kirk is een losbol terwijl de Vulcan Spock kalm en berekenend is. Toch krijgen de twee steeds meer sympathie voor elkaar en dat komt goed uit als het gloednieuwe ruimteschip de USS Enterprise er op uit wordt gestuurd voor een levensgevaarlijke missie.

Star Trek 2009 03

Om 20.35 uur op Comedy Channel, tussen de vele reclameblokken door, de komedie Austin Powers Gold Member. Bij de zuiderburen van Canvas om 22.35 uur het drama An Education over een dertiger die een relatie begint met een 16 jaar oud meisje. Om 23.05 uur nog meer monsterachtige sciencefiction in het verbluffende Cloverfield, waarin een monsterlijk wezen New York aanvalt. Op Nederland 2 om 23.10 uur de romcom The Notebook en om 23.35 uur kunnen we snotteren bij de Belgen via één met The Ballad of Jack and Rose. Voor de nachtbrakers heeft BBC2 nog meer romcom om 00.50 uur met Down in the Valley en nog meer drama met 02.35 uur met Yella.

Veel kijkplezier.

Blizzard komt met oud videodagboek

Blizzard heeft een videodagboek van enkele Diablo III-ontwikkelaars online gezet. Het filmpje is alleen in februari 2011 opgenomen midden in de ontwikkeling van Diablo III en nu pas uitgebracht.

In het filmpje vertellen de ontwikkelaars waar ze mee bezig zijn en wat er nog op de planning staat. Dit is het eerste deel van het filmpje en binnenkort kunnen we nog twee delen verwachten. Diablo III komt 15 mei uit.

Ik ga scheiden 18

“Ik zou willen dat ik God was en alles terug kon draaien, maar dat kan ik niet. Ik kan niets, Petra, en geloof mij, ik vind het ook hartstikke vervelend. Ik wil je helpen, op alle vlakken. Maar wil niet direct mijn baan in gevaar brengen. Ik heb twee kinderen, mijn man is een maand geleden ontslagen bij het bedrijf waar hij werkte en ik ben in verwachting van mijn derde kind. Wij hebben deze baan nodig.”

Geen operatie wielrenner Martin

Wielrenner Tony Martin hoeft niet geopereerd te worden aan breuken in zijn schouderblad, bovenarm en kaak die hij gisteren tijdens een training bij een aanrijding met een auto opliep. De Duitse tijdritspecialist heeft dat vandaag bekendgemaakt.

"Het gaat nu veel beter dan de voorgaande dagen. Ik ben blij dat de breuken geen operatie vergen. Ik neem alle tijd die nodig is om te herstellen," zei de Omega Pharma-Quick Step-renner die vandaag uit het ziekenhuis ontslagen werd.

Alienware toont recentste telg in gaming-serie

VG247 was aanwezig op de 'Gadget Show Live' in Engeland en deze hebben een gesprekje gehad met James Griffiths, marketing manager van Alienware. In het filmpje zien we verschillende producten die Alienware toonde op de beurs.

Zo zien we de pas uitgebrachte Alienware X51, een desktop-pc met het formaat van een console. Bekijk hieronder het filmpje met de producten van Alienware.

'Zorgen kredietbeoordelaars over hypotheekschuld'

Kredietbeoordelaars als Standard & Poor's en Moody's maken zich grote zorgen over de hoogte van de Nederlandse hypotheekschuld. Dat zei de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot vrijdag tijdens een bijeenkomst aan de Universiteit van Amsterdam.

"Als je met kredietbeoordelaars in de Londense City praat, gaat het over niets anders dan de hypotheekschuld", zei Knot. Nederlandse huishoudens hebben een totale hypotheekschuld van 640 miljard euro. De schuld is ten opzichte van het nationaal inkomen de grootste van de eurozone en bedraagt nu 105 procent van het bruto binnenlands product. In 1995 was dat nog maar 43 procent.

"Als men in het Catshuis niet besluit die schuld aan te pakken, wordt de kredietwaardigheid van Nederland op het spel gezet", waarschuwde de bankpresident, die eerder voorstelde de hypotheekrenteaftrek te beperken door aflossing voor nieuwe hypotheken tijdens de looptijd verplicht te stellen.

Duitsland houdt gratis Korans in de gaten

De distributie van miljoenen Korans in Duitsland door een ultraconservatieve moslimbeweging is niet illegaal maar zal wel strak in de gaten worden gehouden. Dat heeft een woordvoerder van het Duitse ministerie van binnenlandse zaken vrijdag gezegd.

Een salafistische beweging in Duitsland genaamd Huis van de Koran heeft aangekondigd 25 miljoen exemplaren van de Koran gratis te willen distribueren. De groep wil 'het woord van Allah naar elk gezin in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland brengen'. De woordvoerder van het ministerie zei dat de acties van salafisten 'zeer serieus' worden genomen en dat ze door de Duitse inlichtingendiensten in de gaten worden gehouden.

Salafisten zijn van plan zaterdag duizenden Korans uit te delen op pleinen door heel Duitsland. Volgens de Duitse autoriteiten hebben alle bij hen bekende terroristen contact gehad met salafistische bewegingen.

Proces om plan aanslag Jyllands-Posten

Voor de rechtbank in Kopenhagen is vrijdag het proces begonnen van vier moslims uit Zweden die verdacht worden van plannen voor een aanslag op het gebouw van de Deense krant Jyllands-Posten. De aanslag zou worden gepleegd in december 2010, op het moment dat in het gebouw de nationale sportprijzen werden uitgereikt. De verdachten zouden met hun aanslag de krant hebben willen straffen voor het afdrukken van spotprenten van de profeet Mohammed.

Het sportevenement werd bijgewoond door de Deense kroonprins Frederik, die een sportonderscheiding uitreikte. Of hij doelwit was van de verdachten is niet bekend. Volgens de aanklagers zijn er aanwijzingen dat het 'evenement zelf doelwit van de aanslag' was.

De vier verdachten werden geboeid en onder zware politiebewaking de rechtszaal ingeleid. Ze zijn aangeklaagd wegens terrorisme en verboden wapenbezit. Als ze schuldig worden bevonden kunnen ze zestien jaar gevangenisstraf krijgen. Daarna worden ze waarschijnlijk het land uitgezet. De vier ontkennen de beschuldigingen.

Drie van de vier mannen werden in december 2010 opgepakt terwijl ze volgens justitie op weg waren om met vuurwapens een aanval uit te voeren op de redactie van Jyllands-Posten. De vierde was teruggekeerd naar de Zweedse hoofdstad Stockholm, waar hij een dag later werd ingerekend. De Zweedse veiligheidsdienst zou de groep al maanden in de gaten hebben gehouden. Deense veiligheidsfunctionarissen omschreven de vier mannen na hun aanhouding als 'militante islamisten met banden met internationale terreurnetwerken'.

De cartoonkwestie houdt de gemoederen al sinds 2005 bezig. De gewraakte spotprenten verschenen oorspronkelijk in 2005 in de krant Jyllands-Posten. Politiken drukte in 2008 een van de twaalf tekeningen opnieuw af, nadat de politie een complot had ontdekt om tekenaar Kurt Westergaard te vermoorden. In 2011 veroordeelde de rechtbank in het Deense Aarhus een Somaliër tot negen jaar gevangenisstraf nadat hij met een bijl de woning van Westergaard was binnengedrongen. Westergaard ontkwam door zich in een beveiligde ruimte op te sluiten.

Het proces van de vier Zweden zal naar verwachting ongeveer twee maanden duren. De uitspraak wordt half juni verwacht.

Gert ruilt Samson in voor Josje (K3)

Gert Verhulst, de baas van Studio 100 heeft zijn hond Samson ingeruild voor Josje, de Nederlandse K3-zangeres. Eerder had Verhulst al een relatie met Karen van K3.

De 44-jarige ondernemer leerde een paar jaar geleden de 26-jarige Josje kennen toen de blondine Kathleen verving bij K3. Verhulst werd miljonair met creaties als Samson en Gert, Kabouter Plop, K3 en Piet Piraat. Ook zijn er pretparken. Samson heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

 

Politie in hele land in actie voor betere cao

De politievakbonden zetten hun acties voor een betere cao volgende week voort. Agenten staken op diverse plekken in het land. In Noord-Brabant, Limburg, Zeeland, Gelderland en Overijssel wordt het werk voor enkele uren neergelegd, melden de politievakbonden vrijdag.

Maandag leggen politiemedewerkers in regio Midden-West Brabant een paar uur het werk neer. Dinsdag wordt in Limburg-Noord gestaakt en woensdag wordt in de regio's Zeeland en Brabant-Zuidoost actiegevoerd. Donderdag zijn Twente en IJsselland en de drie regio's in Gelderland aan de beurt.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is sinds kort weer in gesprek met de politievakbonden, maar er zijn nog geen onderhandelingen gaande. De gesprekken zijn op dit moment geen aanleiding om te stoppen met actievoeren, laat Gerrit van de Kamp, voorzitter van vakbond ACP, weten.

De bonden voeren sinds begin maart actie voor een betere cao. In het begin gebeurde dat op een publieksvriendelijke manier. Inmiddels proberen de bonden Opstelten er met werkonderbrekingen toe te bewegen hun eisen ingewilligd te krijgen.

Sleeping Dogs komt 14 augustus

Vandaag is bekendgemaakt dat de game Sleeping Dogs een release zal krijgen op 14 augustus voor PS3, Xbox 360 en Windows. Wie de game bij een bepaalde winkel koopt kan daarnaast bonuscontent verwachten.

Zo kan je verschillende pakken verkrijgen met elk een eigen bonus. Bestel de game bij de Best Buy en je krijgt een pakje van MMA-vechter Georges St-Pierre dat bonussen geeft tijdens het vechten. Bekijk de details hieronder.

SleepingSleeping DogsSleeping Dogs

Rentree Van der Wiel in basis Ajax

Gregory van der Wiel keert zondag tegen De Graafschap terug in de basis bij Ajax. De rechtsback verdringt Ricardo van Rhijn naar de reservebank. Dat heeft Ajax-trainer Frank de Boer vrijdag bekendgemaakt. Van der Wiel liep in de winterstop een liesblessure op en speelde tot woensdag niet. Toen viel hij in het met 5-0 gewonnen duel tegen sc Heerenveen na 64 minuten in.

"Greg was goed in vorm. Ik had geen reden om hem niet op te stellen", motiveerde De Boer zijn beslissing. "Hij verdient het om te spelen." De 20-jarige Van Rhijn, die bij afwezigheid van Van der Wiel twaalf competitieduels en twee wedstrijden in de Europa League speelde, werd door zijn trainer vorige week al op de hoogte gesteld.

Bij de beslissing om Van der Wiel terug te laten keren in de basis speelde het EK ook door het hoofd van De Boer. Van der Wiel is 29-voudig international en moet wedstrijdritme opdoen voor het titeltoernooi. Contact tussen De Boer en bondscoach Bert van Marwijk is er echter niet geweest.


Rentree Van der Wiel in basis Ajax (Foto: Novum)

Lokale interruptie: Afdelingsvergadering

Tweemaal per jaar houdt de afdeling van D66 Eindhoven een ledenvergadering. Het is het moment waarop je als politicus direct verantwoording aflegt over je acties en waarop je achterban voor een deel vertegenwoordigt is. Hier kunnen boodschappen meegegeven worden. Toch moet ook een vergadering er rekening mee houden dat we er zonder last of ruggespraak zitten. Het zijn de kiezers namens wie we als fractie handelen en niet een partijaparaat. Daarom kan een vergadering de politieke functionarissen geen dingen dwingend opleggen. Toch is het nuttig om te weten hoe je partijgenoten erover denken. Het is een van de belangrijkste peilinstrumenten. Bovendien ook een mooi netwerkmoment.

Noord-Brabantse overvalbende opgerold

De politie heeft met de aanhouding van vier verdachten tussen de 17 en 22 jaar vermoedelijk tientallen inbraken rond Helmond, Deurne en Gemert opgelost. Ze hebben tussen half februari en eind maart onder meer negentien auto's gestolen in Noord-Brabant , laat de politie vrijdag weten.

De politie stelde begin maart een groot onderzoek in na twee vergelijkbare inbraken in Helmond en Beek en Donk. De voordeur zat in beide gevallen niet op het nachtslot. Bij de eerste werd een gaskraan opengezet en een kaars aangestoken terwijl de bewoners thuis waren, maar er ontstond er geen brand.

Uit een analyse van de politie bleek dat vanaf half februari 47 soortgelijke inbraken in de regio waren gepleegd. In negentien gevallen werd een auto gestolen met behulp van een in een woning gevonden autosleutel.

Het onderzoek leidde al snel naar een 22-jarige Helmonder. Een 17-jarige plaatsgenoot werd eind maart aangehouden toen hij in een gestolen auto rondreed. Hij droeg ook een vuurwapen bij zich. De weken erna werden nog drie Helmonders van 19 en 22 jaar opgepakt. Een van hen wordt alleen verdacht van heling.

De verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en vastgezet. De drie jongsten hebben bekend bij een aantal inbraken betrokken te zijn geweest. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. De negentien auto's zijn weer in het bezit van hun eigenaar.

Kevin Hofland volgt Cruijff op bij Larnaca

Kevin Hofland wordt de nieuwe technisch directeur van AEK Larnaca. Dat meldt zijn belangenbehartiger Sport Promotion. De 32-jarige oud-international volgt Jordi Cruijff op die vrijdag zijn overstap naar Maccabi Tel Aviv in de Israëlische competitie bekendmaakte. Hofland beëindigde vorige maand zijn carrière vanwege een enkelblessure.

Hofland speelde twee seizoenen op Cyprus. Toen hij zijn afscheid bekendmaakt was al duidelijk dat Larnaca hem wilde behouden. "Er is toen doelbewust gesproken over de functie van technisch directeur." Nu zeker is dat Cruijff vertrekt, werden er meteen spijkers met koppen geslagen. "De komende weken loop ik met Jordi mee om ervaring op te doen, vanaf volgend seizoen sta ik er alleen voor."

Hofland begon zijn carrière in het seizoen 1997-1998 bij Fortuna Sittard. Via PSV, VfL Wolfsburg en Feyenoord belandde hij in 2010 op Cyprus. Tijd om even rustig over zijn loopbaan na te denken krijgt hij niet. "Misschien is het maar beter ook zo. Ik heb het best even moeilijk gehad toen ik vorige maand na de laatste enkeloperatie het advies kreeg er een punt achter te zetten. Nu word ik al volledig in beslag genomen door de waan van de dag."

MotorStorm RC doet het goed op Vita

De racegame MotorStorm RC doet het prima op Vita. Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) heeft cijfers naar buiten gebracht, waaruit onder andere blijkt dat de game elke minuut negentien keer gedownload wordt. Dat is 820.000 keer per maand.

Verder wordt elke seconde ergens ter wereld een event gestart en worden er per minuut acht PSN-trophies uitgereikt.

MotorStorm RC is verkrijgbaar als download voor PlayStation Vita via PSN-network.

motorstorm

Advocaat wil ban uitzending Peter R. de Vries

Een advocaat probeert vrijdagmiddag een uitzending van Peter R. de Vries van zondagavond te voorkomen. Hij heeft namens een gefilmde betrokkene daarvoor een kort geding aangespannen bij de rechtbank in Amsterdam.

De misdaadverslaggever stelt in de uitzending een huurmoord op een escortbaas te hebben voorkomen. In de geplande uitzending laat hij volgens eigen zeggen met verborgen camera's zien hoe de huurmoord wordt beraamd. Een van de betrokkenen, volgens De Vries degene die de moord moest uitvoeren, probeert de uitzending tegen te houden.

Een woordvoerster van de rechtbank bevestigde dat de zaak om 17.30 uur dient.

Advocaat wil ban uitzending Peter R. de Vries
Advocaat wil ban uitzending Peter R. de Vries (Foto: ANP)

Dood Nuenense en vriend was dubbele moord

De Nuenense vrouw en haar Belgische vriend, wier lichamen woensdag in het Belgische Sint-Niklaas werden gevonden, werden allebei vermoord. Dat melden Vlaamse media vrijdag op gezag van het parket van Dendermonde. De daders zijn spoorloos.

Het scenario dat de een de ander vermoordde en vervolgens de hand aan zichzelf sloeg, is volgens de Belgische justitie uitgesloten. De 25-jarige vrouw werkte bij de gemeente Nuenen. Het bericht van de Nuenense burgemeester Maarten Houben dat de twee pasgetrouwd waren, zou niet waar zijn.

De twee echtelieden zouden behoren tot een zigeunerfamilie, schrijft De Standaard. Een van de families was mogelijk niet akkoord met trouwplannen van het stel. Het feit dat de deur van de villa werd geopend voor de moordenaar zou erop kunnen wijzen dat de dader een bekende was voor de slachtoffers.

Utrecht-selectie betaalt fans terug na nederlaag

De fans van FC Utrecht die donderdag aanwezig waren bij het verloren uitduel met De Graafschap krijgen hun geld terug. De selectie, trainers en technisch directeur van de Domstedelingen vergoeden het kaartje voor de meegereisde fans vanwege de slechte prestatie. Dat meldt FC Utrecht vrijdag. "Alle betrokkenen zijn zich terdege bewust van de collectieve wanprestatie", schrijft de club.

Utrecht verloor met 3-0 van de Doetinchemmers die daardoor de laatste plaats op de ranglijst verlieten. In totaal waren er 128 fans meegereisd naar de Achterhoek. De spelers en staf 'snappen dat het vergoeden van de kaartjes het verlies niet goedmaakt', valt op de website van Utrecht te lezen. Desondanks wil de spelersgroep 'de trouwe aanhang tegemoet komen met dit gebaar'.

Ilse DeLange brengt nieuw materiaal uit

Ilse DeLange komt binnenkort met nieuwe muziek. DeLange, die donderdag bij de 3FM Awards werd uigeroepen tot beste zangeres, duikt binnenkort de studio in.

"Er komt heel snel nieuwe muziek aan", meldt de 34-jarige DeLange vrijdag via haar platenmaatschappij. "Sterker nog, deze maand nemen we de eerste single op."

De zangeres had naar eigen zeggen 'nooit' verwacht een 3FM Award te winnen. "Ik dacht: ik ben even weggeweest, ik heb nog geen single uit", zegt DeLange, die vanwege het overlijden van haar vader een tijdje uit de roulatie was. "Maar wow, zo blijkt maar weer wat een geweldig loyaal publiek ik heb."

Rocksmith Gibson Bundel

De door Ubisoft in oktober geplande muziekgame Rocksmith krijgt een Gibson Guitar-bundel. Deze bundel bevat een Epiphone Les Paul Junior-gitaar en converterkabels om de gitaar aan te sluiten op de Xbox 360 of PS3. Rocksmith onderscheidt zich van andere muziekgames door gebruik te maken van een echte gitaar als controller.

gitaar bundle

De bundel komt tegelijk met de game uit en gaat 200 dollar kosten. De Europese prijs is nog niet vastgesteld. Of de gitaar in verschillende kleuren te verkrijgen is is nog niet bekend.

Hieronder een video over de game Rocksmith:


Celstraf geëist voor prostitueren dochtertje (8)

Justitie in Dordrecht heeft vrijdag anderhalf jaar cel geëist tegen een man uit Hardinxveld-Giessendam die zijn 8-jarige dochter op internet aanbood voor seks. De moeder van het meisje werd op vrije voeten gesteld. Ze was verhoord door de politie zonder dat er een advocaat bij was, waardoor justitie volgens de rechters geen zaak had.

De man en de vrouw werden vorig jaar mei aangehouden. Ze onderhandelden via internet met volwassen mannen over de prijs om seks te hebben met hun dochter. Ook zouden ze kinderporno gemaakt hebben met hun dochter.

Het OM is het met de vrijlating van de moeder niet eens. De verdenking tegen haar zou pas zijn ontstaan na het eerste verhoor. Ze werd aanvankelijk als getuige verhoord, waarbij geen advocaat aanwezig hoeft te zijn. Het OM gaat in beroep tegen de niet-onvankelijkverklaring.

Een man uit Heusden met wie de ouders onderhandelden over het hebben van seks met hun dochter werd vorige week veroordeeld tot een jaar cel. Hij had vijftienduizend euro en zijn Volkswagen Golf over voor seks met het meisje. Bij de man werd ook kinderporno aangetroffen.

AZ zonder geblesseerde Holman tegen PSV

AZ-coach Gertjan Verbeek kan zaterdag tegen PSV geen beroep doen op Brett Holman. De 28-jarige buitenspeler heeft last van zijn bilspier. Holman moest woensdag de wedstrijd tegen FC Twente al missen wegens een schorsing. Johann Berg Gudmundsson is waarschijnlijk zijn vervanger tegen de Eindhovenaren.

Rasmus Elm is een twijfelgeval aan de kant van de Alkmaarders. De middenvelder viel woensdag tegen FC Twente uit met een blessure aan zijn enkel. Verbeek neemt op het laatste moment een beslissing over het meespelen van de Zweed. "Hij wil zelf de tijd krijgen en die geef ik hem. Misschien beslissen we pas in de warming-up."

De Alkmaarders moeten zaterdag in Eindhoven winnen om in het spoor van koploper Ajax te blijven. AZ heeft een achterstand van drie punten op de Amsterdammers.


AZ zonder geblesseerde Holman tegen PSV (Foto: Novum)

NK wielrennen twee jaar in Kerkrade

Het NK wielrennen wordt dit en volgend jaar in Kerkrade verreden. Dat heeft de wielerbond KNWU vrijdag bekendgemaakt. Het NK staat dit jaar op 23 en 24 juni op de agenda. Op zaterdag rijden de beloften en de vrouwen, op zondag strijden de mannen om de rood-wit-blauwe kampioenstrui. Vorig jaar werden Pim Ligthart, Marianne Vos en Ramon Sinkeldam in Ootmarsum kampioen.

Het parcours in de Limburgse stad is 10,3 kilometer lang waarvan 3,2 klimkilometers. De renners moeten vier klimmetjes over met een gemiddeld stijgingspercentage van negen procent, maar uitschieters tot wel twintig procent. De mannen leggen het parcours 22 keer af, de vrouwen elf keer.

Het NK tijdrijden wordt enkele dagen eerder, op woensdag 20 juni, in Emmen verreden. Daar werd vorig jaar ook al de nationale titelstrijd tegen het uurwerk gehouden.

Burgemeester Newark redt buurvrouw uit vlammenzee

De burgemeester van de Amerikaanse stad Newark heeft donderdagavond zijn buurvrouw, wier huis in brand stond, gered. Burgemeester Cory Booker beschreef vrijdag in het televisieprogramma 'This Morning' hoe hij zich een weg door de vlammen baande om zijn buurvrouw te redden.

Toen hij donderdagavond thuis kwam zag Booker dat het huis in brand stond. De burgervader rende naar de slaapkamer, gooide zijn buuf over zijn schouder en zette het op een lopen. Eenmaal in de keuken was hij er niet zeker van dat ze aan de vuurzee konden ontsnappen. De burgemeester zei zich 'een weg door de vlammen te hebben geslagen'. Booker werd bij zijn heldendaad bijgestaan door zijn lijfwachten.

De burgemeester is donderdagavond in een ziekenhuis behandeld voor rookvergiftiging en een tweedegraads brandwond aan zijn hand. Zijn buurvrouw liep tevens tweedegraads brandwonden op. Haar toestand is stabiel.


Burgemeester Newark redt buurvrouw uit vlammenzee (Foto: Novum)

Trailer: I Know That Voice

Er is een eerste trailer verschenen voor de documentaire I Know That Voice van John Di Maggio. In de film duikt de producent en acteur in de wereld van voice overs en stemacteurs. Di Maggio werd zelf bekend als de stem van onder meer Bender in Futurama en Generaal Grievous in Star Wars: Clone Wars.

Voor I Know That Voice sprak Di Maggio met de allerbeste stemacteurs, regisseurs, videogame producenten, animators en iedereen die verder iets te betekenen heeft in de succesvolle voice over industrie. Deze film is een must see voor een ieder die wel eens wil weten wat er allemaal achter de schermen gebeurd bij favoriete tekenfilms, animatiefilms en stemacteren.


Deze trailer brengt je vast wel in de stemming voor meer.

Apeldoorn heeft nieuwe burgemeester

John Berends (CDA) wordt de nieuwe burgemeester van Apeldoorn. Het kabinet heeft ingestemd met zijn benoeming, zo werd vrijdag na afloop van de ministerraad bekendgemaakt.

De 55-jarige Berends is nu nog burgemeester van Harderwijk. Daarvoor was hij onder meer wethouder in Zwolle. Hij volgt Fred de Graaf (VVD) op die in oktober werd benoemd tot voorzitter van de Eerste Kamer. Berends werd in maart door de Apeldoornse gemeenteraad verkozen uit 24 kandidaten.

Berends gaat op 24 mei aan de slag. Tot die tijd blijft waarnemend burgemeester Hans Esmeijer op zijn post.

Politie pakt ontsnapte Bredanaar op

Een 32-jarige man uit Breda is donderdagavond aangehouden omdat hij nog 663 dagen cel moet uitzitten. De man zat tot eind december in de gevangenis in Roermond, maar was niet teruggekeerd van een dagverlof. De Brabander stond sindsdien landelijk gesignaleerd.

Rechercheurs van het veelplegersteam herkenden de man toen hij kort na 22.00 uur een woning in Breda binnenging. Toen duidelijk was dat hij het echt was, hielden ze hem aan. Naast de straf die hij nog moest uitzitten is de man ook veroordeeld tot 54 maanden cel voor afpersing en diefstallen. Daartegen kan hij nog beroep aantekenen.

Man werd betaald om niets te doen

"Ik was sinds 1998 jullie collega, maar eigenlijk ook weer niet. Nu ben ik klaar om met pensioen te gaan. Adieu." Een opmerkelijke afscheidsmail aan collega's van een man die 14 jaar lang naar zijn werk is gegaan om niets te doen. Al die tijd ontving de man uit Menden (Duitsland) echter wel gewoon salaris.

Dankzij meerdere reorganisaties werden de werkzaamheden van de man steeds over zijn collega's verdeeld, waardoor hij niets hoefde te doen. Naar zijn inhoudsloze functie die hij prima vervulde, werd niet meer omgekeken. Na 14 jaar stuurde hij bovenstaand e-mailtje rond, dat uiteindelijk bij de lokale krant Westfalen-Post belandde.

De burgemeester van Menden geeft aan dat hij het vreselijk onfatsoenlijk vindt. De functie de man vervulde wordt opgeheven, en de gepensioneerde man zal niet worden vervolgd voor hetgeen hij gedaan, of juist niet gedaan, heeft.

Kinect Star Wars komt binnen op drie

De door recensenten verguisde game Kinect Star Wars is op de derde plaats binnengekomen in de verkooptoptien van week vijftien. De game, die wereldwijd een 5,6 als beoordelingscijfer krijgt, moet alleen FIFA Street voor PlayStation 3 en Mario Party 9 voor Wii voor zich dulden. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Kinect Star Wars wordt onder meer bekritiseerd vanwege een dansspel waarin Han Solo moet dansen en gevechten met lightsabers die niet zo vermakelijk zijn als gehoopt. Recensenten geven tevens aan dat dit spel overduidelijk gemaakt is voor het hele gezin.

De plaatsen vier tot en met negen worden ingevuld door spellen die afgelopen najaar op de markt zijn verschenen. Zo is Call of Duty: Modern Warfare 3 terug te vinden op de zesde plaats en doet Just Dance 3 het iets beter met een vijfde plaats. Op de tiende plek staat FIFA Street voor Xbox 360.

Volledige verkooptoptien van week vijftien:
01. FIFA Street (PlayStation 3)
02. Mario Party 9 (Nintendo Wii)
03. Kinect Star Wars (Xbox 360)
04. FIFA 12 (PlayStation 3)
05. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
06. Call of Duty: Modern Warfare 3 (PlayStation 3)
07. Skylanders: Spyro's Adventure (Nintendo Wii)
08. Mario Kart 7 (Nintendo 3DS)
09. Battlefield 3 (PlayStation 3)
10. FIFA Street (Xbox 360)

[Upd] 'AIVD onderzoekt dreigvideo aanslag dijken'

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) onderzoekt filmpjes op internet waarin gedreigd wordt met aanslagen op de Nederlandse dijken. Ook het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag zou 'met de grond gelijk worden gemaakt', schrijft dagblad Metro na het zien van de filmpjes.

In de filmpjes zegt een man die zichzelf omschrijft als een Servische deskundige op het gebied van de Nederlandse waterwering dat een aanslag op de dijken catastrofale gevolgen zou hebben. Hij eist de vrijlating van de oorlogsmisdaden verdachte Serviërs Ratko Mladic, Radovan Karadzic en Vojislav Seselj.

De twee dreigfilmpjes zijn opgenomen in de duinen en bij het tribunaal en zijn eind februari online gezet. Ze bevatten een ultimatum naar het moment dat de 'vaderlandslievende krachten de macht in Servië hebben overgenomen', wat een verwijzing naar de Servische presidentsverkiezingen op 6 mei kan zijn.

Update 14.45  uur
Het doelwit van de aanslag zou zich vlakbij het racecircuit Zandvoort bevinden, tussen Zandvoort en Bloemendaal in. Dit blijkt uit onderzoek van RTV Noord-Holland. In het filmpje wordt herhaaldelijk aangegeven dat de plaats waar gefilmd wordt, de plaats van de aanslag zal zijn.

In het filmpje komt ook een tweede man aan het woord, die zich voordoet als 'dijkenexpert'. Volgens beide mannen zal het een 'grote catastrofe' zijn wanneer deze 'dijken' door raketten worden opgelazen. 

John Williams: Ik flipte de pan uit

John Williams heeft vrijdag op Radio 538 gereageerd op de oplichterij die in zijn donderdagavond uitgezonden programma Help, Mijn Man Is Klusser plaatsvond.

De kandidaten deden alsof ze al twee jaar in de verbouwingsellende zaten, maar in werkelijkheid ging het om zes weken. Iets wat de sympathieke RTL 4-presentator in het verkeerde keergat is geschoten: "Wij flipten de pan uit. Ik vooral. Iedereen zit na een verhuizing in een lange verbouwing. Ik zat ook drie maanden in de verbouwingsshit."

Het team kwam er op de een na laatste opnamedag achter. "Ik heb ook gewoon eerlijk gezegd waarom ze tegen me hebben gelogen. Je wilt niet weten hoe veel man in dat huis stonden. Ik heb ze nog de kans gegeven om het echte verhaal te vertellen, maar het kwam maar niet. Dan word je alleen maar kwader", vertelt Williams verder.

De verbouwing is niet afgemaakt. "We hebben het laatste plankje op de grond geklikt en klaar. We hebben alleen de kinderkamer goed afgemaakt. Dat ventje kan er niks aan doen natuurlijk. De rest hebben we laten staan zoals het is." De beelden kwamen toch gewoon op televisie. Williams: "Je kunt als televisiemaker denken van: dit past niet bij het format. Maar we hebben altijd gezegd dat we gewoon laten zien wat het is en dat doen we dus ook. Het loopt dus niet altijd zo af als het format wil."

Oplichting is volgens de Surinaamse tv-maker echter niet altijd te voorkomen: "Dit kun je nooit honderd procent checken. In het format zit ook dat we de man verrassen. Je kunt niet te veel rondbellen, want dan kan het uitlekken. Je kunt helaas maar één kant van het verhaal horen."

Toch legde de uitzending de presentator en RTL geen windeieren: er keek een recordaantal van 1,5 miljoen mensen. "Mensen vinden het fijn dat het oprechte en eerlijke televisie is", besluit Williams.

Advocaten Breivik willen vrijspraak

De Noor Anders Behring Breivik, die verantwoordelijk is voor twee bloedige aanslagen in Noorwegen afgelopen zomer, zegt dat hij handelde uit noodweer. Zijn advocaten vragen daarom maandag bij het begin van zijn proces om vrijspraak. Dat zei raadsman Geir Lippestad vrijdag in de krant Dagbladet.

Lippestad erkende dat Breiviks argumentatie waarschijnlijk weinig succes zal hebben voor de rechtbank. Als advocaat heeft hij echter geen andere keus dan de argumenten van zijn cliënt naar voren te brengen, stelde hij. Breivik moet zich maandag voor de rechter verantwoorden voor de dood van 77 mensen.

Uit nieuw psychiatrisch onderzoek dat dinsdag bij de rechtbank is ingediend, blijkt dat Breivik bij zijn verstand was toen hij de aanslagen pleegde. In een eerder stadium werd hij ontoerekeningsvatbaar verklaard. De psychiaters bestempelden hem toen als psychotisch en paranoïde schizofreen.

De aanklagers lieten dinsdag weten dat er nog geen beslissing over de strafeis is genomen.

Advocaten Breivik willen vrijspraak
Advocaten Breivik willen vrijspraak (Foto: ANP)

Tevredenheid overheerst bij Van der Garde

Giedo van der Garde mocht vanochtend voor Caterham de eerste vrije training voor de Grand Prix van China rijden. De Nederlander kwam onder deels natte omstandigheden in elf ronden tot een negentiende tijd. Na afloop overheerste tevredenheid bij de coureur.

"Dan mag je eindelijk rijden en dan is het zo'n sessie. Afgelopen week kreeg ik te horen dat ik zou mogen rijden en daar keek ik natuurlijk enorm naar uit. Het is jammer dat ik zo weinig heb kunnen rijden," zei Van der Garde die wel meer had willen rijden. Hij reed vier geklokte ronden. "En daarvan waren er drie op intermediates en eentje op slicks."

"Ik maakte bovendien een foutje in die ronde (op slicks), waardoor ik acht tienden liet liggen. Als je die eraf haalt, valt het verschil met Heikki Kovalainen wel mee. Vergeet niet dat hij al jaren bij dit team zit en veel meer met deze auto heeft gereden. Dat hij iets sneller is, baart me dan ook geen zorgen. Het was al met al een goede sessie. Het team was ook tevreden over hoe ik het heb gedaan," zei de Nederlander die zich nu gaat richten op het GP2-seizoen, waardoor het rijden in de F1 er even niet in zit.

Iep! wint kinderfilmprijs in Taiwan

De Nederlandse familiefilm Iep! heeft de prijs voor beste speelfilm gewonnen tijdens het Taiwan International Children's Film Festival. Dat maakte producent Lemming Film vrijdag bekend. Het festival is in 2004 opgericht om het cultureel perspectief van kinderen uit te breiden.

Vorige maand werd bekend dat Iep! ook in de Chinese bioscopen wordt uitgebracht. De film was vorig jaar al in China te zien tijdens het China International Children's Film Festival in Beijing. De film is naast Taiwan en China verkocht aan twaalf landen, waaronder Spanje, Denemarken, Japan en Brazilië.

Iep! gaat over de kleine Viegeltje die op een meisje lijkt maar vleugels heeft in plaats van armen. Als vogelkijker Warre haar onder een struik vindt, neemt hij haar mee naar huis. Maar Viegeltje is geen gewoon meisje en vliegt weg, waarna het hele dorp naar haar op zoek gaat.

De film ging in Nederland vorig jaar februari in première en behaalde de gouden status voor ruim honderdduizend bezoekers.


Iep! wint kinderfilmprijs in Taiwan (Foto: Novum)

SP schorst deelraadslid na bedreiging Jort Kelder

Pascal Smit, namens de SP lid van de deelraad van Amsterdam-West, is door zijn partij geschorst. Aanleiding is een bedreiging aan het adres van Jort Kelder die Smit donderdag op zijn Facebook-pagina plaatste.

"Kan iemand die Jort afschieten? Dank", zo schreef hij. "Hij moet een chronische ziekte krijgen en kreperen in de bijstand, die pleurishond en de rest van zijn soort." Kelder presenteert een programma over kapitalisme, waarvan de VPRO donderdagavond de eerste aflevering uitzond.

Fractievoorzitter Laurens Ivens van de SP in de gemeenteraad van de hoodfstad voelt 'plaatsvervangende schaamte' en noemt de uitlatingen 'volstrekt SP-onwaardig'. SP-leider Emile Roemer reageert geschokt op de uitspraken. "Schandalig en volstrekt onacceptabel", schrijft hij op Twitter.

Jacky Stevens, de politiek medewerker van ex-PVV'er en Tweede Kamerlid Hero Brinkman, laat weten dat Smit haar een tijd geleden ook bedreigd heeft. "Kennelijk nog steeds een zielenpoot", twittert ze. Ze kwalificeert hem als 'sneu typ'.

Jan de Hoop heeft lichte hersenschudding

Jan de Hoop neemt even gas terug. De nieuwslezer heeft te kampen met een lichte hersenschudding nadat hij vorige week tegen een glazen deur was gebotst.

"Scheurtje boven de wenkbrauw, bloed en koppijn", twitterde De Hoop zaterdag. Omdat de RTL-nieuwslezer last bleef houden van hoofdpijn, besloot hij naar de dokter te gaan. "Goedemorgen allemaal", schreef De Hoop vrijdagochtend. "Uw presentator heeft een lichte hersenschudding en doet het een paar dagen rustig aan."

Geen buit bij overval G4S in Nieuwegein

Bij de overval op een geldtransportbedrijf in Nieuwegein donderdagochtend is geen geld buitgemaakt. Dat maakte de politie vrijdag bekend. Bij een eerdere overval op geldtransportbedrijf Brink's werd vorig jaar twaalf miljoen euro meegenomen. De politie onderzoekt de overeenkomsten tussen de overvallen.

Ook wordt gekeken naar een mogelijk verband met andere overvallen in binnen- en buitenland. Bij de Brink's-overval werd ook al gesproken van gelijkenissen met een bende die in België actief was.

Van de daders ontbreekt nog ieder spoor. Na de overval reden ze in dichte mist in twee Audi's weg. De politie verloor ze uit het oog. Een getuige zag ze nog rijden op de A27 bij Gorinchem.

Het AD schreef vrijdag op basis van bronnen bij de politie dat de overvallers vermoedelijk hulp kregen van binnenuit. De geldrovers kwamen namelijk precies op het moment dat het geld uit een extra beveiligde ruimte werd gehaald om in geldwagens te worden geladen.

De rovers kwamen het gebouw van G4S in Nieuwegein binnen door een zijdeur op te blazen. Medewerkers brachten zichzelf in veiligheid en bleven ongedeerd.

NAC'er Gudelj drie duels geschorst voor slaan

NAC'speler Nemanja Gudelj staat de komende drie duels aan de kant. De Servische middenvelder kreeg die straf, plus een wedstrijd voorwaardelijke schorsing, vrijdag opgelegd van de tuchtcommissie van de KNVB. De straf komt overeen met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal dat Gudelj had afgewezen.

Gudelj kwam woensdag tegen Heracles Almelo als invaller in het veld, maar kende geen gelukkige wedstrijd. Eerst maakte hij een eigen doelpunt waardoor NAC verloor en vlak voor tijd kreeg hij de rode kaart omdat hij zijn tegenstander tijdens een kopduel in het gezicht had geslagen.

Door de schorsing mist de 20-jarige Serviër achtereenvolgens de uitwedstrijd tegen FC Twente, de thuiswedstrijd tegen Roda JC en het uitduel met FC Utrecht. Gudelj heeft tot vrijdag 16.00 uur om in beroep te gaan. Als hij dat doet blijft de schorsing tegen FC Twente sowieso staan. Dat duel is een automatische schorsing omdat de middenvelder direct rood kreeg.

Duizenden Vierdaagse-lopers vissen achter het net

Bijna vijfduizend wandelaars die zich voor het eerst voor de Nijmeegse Vierdaagse hadden ingeschreven zijn uitgeloot. Ze mogen nog een sprankje hoop koesteren, vorig jaar annuleerden 719 lopers na ingeloot te zijn. Dat laat de organisatie van de Vierdaagse vrijdag weten.

Er werd alleen geloot onder de ruim zeventienduizend debutanten. In totaal probeerden dit jaar een kleine vijftigduizend mensen een van de 45.000 startbewijzen te bemachtigen, ruim tweeduizend meer dan vorig jaar. Het recordaantal inschrijvingen werd gevestigd in 2005, toen ruim 53.000 enthousiastelingen zich inschreven.

De 96e versie van het wandelevenement vindt plaats van 17 tot en met 20 juli.

Joodse organisatie wil film zonder Mel Gibson

De joodse mensenrechtenorganisatie Simon Wiesenthal Center wil niet dat Mel Gibson de film The Maccabees, over de joodse held Judas Maccabeüs, gaat maken. "We vragen om het project op de planken te laten liggen zolang Mel Gibson erbij betrokken is", luidt de verklaring van de oprichter van de organisatie, rabbijn Marvin Hier, aan filmmaatschappij Warner Bros. Dat meldt filmsite Deadline.

Volgens de organisatie zou de film beter helemaal niet gemaakt kunnen worden. "Het is beledigend voor joden en oneerbiedig tegenover de slachtoffers van de Holocaust om ermee door te gaan." Gibson werkt naar eigen zeggen al tien jaar aan de film The Maccabees. Judas Maccabeüs was een joodse strijder die in de tweede eeuw voor Christus aan het hoofd stond van een opstand tegen de Seleuciden.

Eerder deze week kwam de film al negatief in het nieuws toen scenarioschrijver Joe Eszterhas een boze brief schreef aan Gibson omdat die zijn scenario had afgewezen. Hij beschuldigde de 56-jarige acteur van jodenhaat en zei dat Gibson de film puur en alleen maakte om zijn naam als antisemiet te zuiveren. Volgens Gibson was Eszterhas gefrustreerd dat zijn scenario was afgewezen.

Het is niet de eerste keer dat de acteur wordt beschuldigd van antisemitisme. In 2006 slingerde hij denigrerende opmerkingen over joden naar het hoofd van agenten toen hij werd opgepakt voor rijden onder invloed. Twee jaar later werd hij weer beschuldigd vanwege een aantal scènes in zijn film The Passion of the Christ.

Schoorel halvefinalist in Mersin

Thomas Schoorel heeft vrijdag de halve finale van het challengertoernooi in Mersin bereikt. Op het Turkse gravel was de Amsterdamse tennisser (5) te sterk voor stadgenoot Igor Sijsling (3): 6-2 en 7-6 (2). In de halve eindstrijd treft Schoorel de al achtste geplaatste Spanjaard Javier Marti. Die klopte Dusan Lajovic met 6-4 en 6-3.

Schoorel, die op de wereldranglijst elf plaatsen lager staat dan Sijsling, brak zijn opponent in de eerste set twee keer. Aan het begin van het tweede bedrijf waren er direct weer breakkansen voor Schoorel, maar Sijsling sloeg als eerste toe. Schoorel brak echter meteen terug en was uiteindelijk in de tiebreak de sterkste.

Naast Schoorel en Sijsling deed ook Jesse Huta Galung mee in Mersin. Hij verloor in de tweede ronde.


Schoorel halvefinalist in Mersin (Foto: Novum)

Tim Roth voorzitter Un Certain Regard in Cannes

Tim Roth gaat de jury van Un Certain Regard, een onderdeel van het filmfestival in Cannes, voorzitten. Dat maakte de festivalorganisatie vrijdag bekend. De Britse acteur is vooral bekend van Pulp Fiction, Rob Roy, Planet of the Apes en The Incredible Hulk. Sinds 2009 is hij ook te zien in een hoofdrol in de tv-serie Lie to Me. Wie nog meer deel uitmaken van de jury wordt de komende dagen onthuld.

Un Certain Regard omvat elk jaar twintig filmtitels die vanwege visie of stijl opvallen en volgens de jury een groot publiek verdienen. De competitie loopt parallel aan die van de Gouden Palm, de hoofdprijs van het festival.

Welke films dit jaar worden geselecteerd voor Un Certain Regard wordt op donderdag bekendgemaakt. Op zaterdag 26 mei wordt de winnaar van de Prix Un Certain Regard bekengemaakt. Het filmfestival van Cannes wordt dit jaar gehouden van 16 tot en met 27 mei.

Pitt en Bardem in Ridley Scotts The Counselor

Brad Pitt en Javier Bardem zijn beiden in vergevorderde onderhandeling voor een hoofdrol in The Counselor van Ridley Scott. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Eerder deze maand werd bekend dat Angelina Jolie is benaderd voor een rolletje, maar daarover zijn geen details vrijgegeven.

In februari werd bekend dat Scott een van de twee acteurs overwoog als tegenspeler van Michael Fassbender, die de hoofdrol vertolkt. Blijkbaar wil hij ze nu alle twee contracteren.

In The Counselor speelt Fassbender een advocaat die met drugshandel een leuk zakcentje wil bijverdienen. Daarmee zet hij echter zijn hele carrière op het spel. Het scenario is geschreven door Cormac McCarthy, bekend van de boeken The Road en No Country for Old Men, die beide werden verfilmd.

De opnames voor The Counselor moeten in juni van start gaan. De film verschijnt volgend jaar in de bioscopen.

De EK-prognose van... Nigel Hasselbaink (speler Saint Mirren)

Het EK voetbal begint te naderen. Vrijdag 8 juni 2012 staat in het Poolse Warschau het openingsduel tussen Polen en Griekenland op het programma. FOK!sport benaderde de afgelopen tijd een aantal mensen uit de voetbalwereld en vroegen ze naar hun voorspellingen voor het komende EK. Vorige week publiceerden we het interview met Süleyman Öztürk, vandaag is het de beurt aan Nigel Hasselbaink, neefje van oud-international Jerrel Hasselbaink.

Net als Süleyman Öztürk, zou ook Hasselbaink kiezen voor Urby Emanuelson in plaats van Erik Pieters op de positie als linksback. Verder staan Gregory van der Wiel, Joris Mathijsen en John Heitinga in de verdediging, mocht Hasselbaink de opstelling bepalen voor het komende EK. Verder zou hij kiezen voor een middenveld met Nigel de Jong, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. Zijn favoriete voorhoede bestaat verrassend uit Eljero Elia, Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie.

Hasselbaink, momenteel speler van het Schotse Saint Mirren, gaat proberen alles van het EK te volgen. "Ik ben rond die tijd op vakantie, maar ik ga het EK zeker volgen op tv of internet." Hij ziet Oranje als favoriet om het EK te winnen. "Wij hebben de spelers ervoor en dat hebben ze het afgelopen WK ook al laten zien."

Nigel Hasselbaink: "Oranje wint het EK" (Foto: Pro Shots)

Gevraagd naar zijn ervaring met het EK, neemt hij ons terug naar het Euro 2000 in eigen huis. "Ik heb de wedstrijd Frankrijk-Nederland in de Amsterdam ArenA gezien." Deze wedstrijd won Nederland met 2-3. Patrick Kluivert, Frank de Boer en Boudewijn Zenden waren destijds de doelpuntenmakers.

John Guidetti kan volgens Hasselbaink wel eens de uitblinker van het toernooi worden. "Hij is erg goed bezig in Nederland en ik denk niet dat veel mensen verwachten dat hij deze lijn door gaat trekken naar het EK." Het wordt voor de Zweedse spits, die momenteel gehuurd wordt door Feyenoord, zijn eerste EK.

Mocht Hasselbaink zijn ideale tegenstander kiezen, dan kiest hij voor titelverdediger Spanje. "Zij hebben alleen maar topspelers in het team zitten en daar kan je veel van leren. Het zou een mooie ervaring zijn." Als laatst vroegen we Hasselbaink welke speler hij de komende periode ziet doorbreken bij Oranje. "Luciano Narsingh", was hij duidelijk. De aanvaller van sc Heerenveen werd al eens geselecteerd door bondscoach Bert van Marwijk.

[OS 2012] Rutger Smith; de lange weg terug naar de top

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Rutger Smith is één van de Nederlanders die bij de Olympische Spelen zal uitkomen op het onderdeel atletiek. De Groninger zal in het olympisch stadion zowel bij het kogelstoten als bij het discuswerpen uitkomen. Daar is echter wel een zeer lange weg van revalideren aan vooraf gegaan.

Misdaad loont

‘Goedemorgen Aloysius.’
‘Goedemorgen meneer De Vries.’ Aloysius’ stem klonk wat onzeker. De medewerkers hadden onlangs te horen gekregen dat er een reorganisatie zou gaan plaatsvinden binnen het bedrijf, want de winst liep wat terug de laatste tijd. De medewerkers waren in verband daarmee allemaal boventallig verklaard en moesten opnieuw solliciteren naar hun baantje.

Club Nintendo-munten voor RPG-fans

Nintendo-gamers die Xenoblade, The Last Story en Pandora's Tower kopen komen in aanmerking voor een wel heel bijzonder cadeau van de Japanse spellengigant. Je krijgt als je alle drie de games registreert drie speciale munten als beloning.

Bij elke Nintendo-game zit een Club Nintendo-code waarmee je games kunt registreren en sterren kunt verzamelen. Deze sterren zijn in te wisselen voor allerlei goodies, en soms biedt Nintendo wat extra's. Bij Xenoblade kreeg je bijvoorbeeld een collectie van de soundtrack als download aangeboden.

Als je Xenoblade Chronicles, The Last Story én Pandora's Tower registreert krijg je de speciale 'Trilogy Coin' als beloning voor je steun. De voorraad is beperkt, dus wees er snel bij.

Coin

Acteur Abdullah el Baoudi (25) overleden

Abdullah el Baoudi is op 25-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Toneelacademie Maastricht, waar El Baoudi studeerde. Over zijn doodsoorzaak is niets bekendgemaakt.

El Baoudi verwierf bekendheid met zijn rol in de tv-serie Van Speijk. Ook had hij onder meer rolletjes in Dunya & Desie en de film Lover of Loser.

"Onze student Abdullah is tot onze grote ontzetting in Marokko overleden", staat op de website van de academie. "Onbegrijpelijk, wat een talent en wat een leegte laat hij achter."

Ook Kemna Casting reageert geschrokken. "We zijn geschokt en ontzet en wensen zijn familie, vrienden en schoolgenoten heel veel sterkte bij het dragen van dit grote verlies." Een woordvoerder van het castingbureau kon geen details geven over de dood van El Baoudi. Hij zou al begraven zijn in Marokko.

Vier jaar cel geëist voor nieuwjaarsmortier

Een 25-jarige man uit Tiel heeft vrijdag in de rechtbank in Arnhem vier jaar cel tegen zich horen eisen. Hij ontstak net na oud en nieuw een mortier, waarbij een 53-jarige plaatsgenoot zwaar gewond raakte aan zijn gezicht. De man wordt ook verdacht van brandstichting in mei vorig jaar en van verboden wapenbezit.

"Een mortier afsteken in een woonwijk. Hoe verzin je zoiets?", zo vroeg de officier van justitie zich af. Agenten troffen het slachtoffer hevig bloedend aan op straat. Ook zijn 28-jarige schoonzoon raakte gewond. Beiden werden naar het ziekenhuis gebracht. De verdachte kon in de loop van nieuwjaarsdag worden aangehouden.

Goederentrein ontspoord op Maasvlakte

Een goederentrein is vrijdagochtend ontspoord op de Rotterdamse Maasvlakte. De machinist raakte lichtgewond aan zijn hoofd. De gevaarlijke stoffen die de trein vervoerde zaten niet in de twee ontspoorde wagons, laat een politiewoordvoerder weten.

Hoe het ongeluk, dat rond 11.00 uur gebeurde bij de Missouriweg, heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk. De stroom is van de bovenleidingen gehaald om de trein veilig weg te kunnen halen. Dat heeft volgens de woordvoerder vooralsnog geen gevolgen voor overig treinverkeer.

Verzekering moet psychische problemen beoordelen

Verzekeraars moeten psychische problemen kunnen beoordelen. Op declaraties zou daartoe de aard van de diagnose verplicht moeten worden vermeld. Dat stelt het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) vrijdag in een advies. Alleen stoornissen, zoals een depressie of schizofrenie, komen in aanmerking voor vergoeding. Andere klachten worden nu vaak onterecht vergoed.

Nederlanders die in psychische problemen komen door hun werk, huwelijksproblemen of het overlijden van een naaste hebben volgens het CVZ geen recht op vergoeding van de behandeling voor hun klachten. Omdat de aard van de diagnose om privacyredenen niet vermeld wordt, is dat nu voor verzekeraars niet na te gaan. Als ze dat wel zouden kunnen, zou dat jaarlijks tientallen miljoenen euro's schelen.

Tegelijkertijd met een wettelijke verplichting om de aard van de diagnose te vermelden, moeten behandelaars de richtlijnen ook beter naleven. "Behandelaars weten heel goed wanneer iemand lijdt aan een stoornis en wanneer niet. Daar zijn duidelijke richtlijnen voor", licht een woordvoerder toe.

De zegsman benadrukt dat psychische klachten - in tegenstelling tot psychische stoornissen - nu eigenlijk ook al niet in aanmerking komen voor vergoeding. Wel geeft hij toe dat een verscherping van het beleid betekent dat mensen die zich laten behandelen voor psychische klachten erop achteruit gaan.

Hoe het vermelden van de aard van de diagnose precies in het vat gegoten moet worden, weet het CVZ nog niet. "Voor de privacybezwaren die daaraan kleven hebben we nog geen hapklare oplossing."

Het advies is aangeboden aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Die had het CVZ gevraagd de zaak te bekijken.

Wahlberg en Ferrell opnieuw samen in comedy

Mark Wahlberg en Will Ferrell gaan opnieuw samenwerken in een film, deze keer spelen ze in een comedy die vooral om de sport American Football zal draaien. De film zal uitkomen onder de naam 3 Mississippi.

Het verhaal volgt het leven van twee familiehoofden, Wahlberg en Ferrell, terwijl er ruzie is tussen de families over hun jaarlijkse spel 'Touch Football'. Dit spel is al 50 jaar een Thanksgiving traditie voor de families. Beide families zijn erg competitief, dus een film vol drama valt te verwachten. Touch Football komt erg overeen met American Football, maar bij deze variant tik je elkaar slechts aan.

Het duo speelde eerder al samen in de film The Other Guys, waarin ze politie collega's speelde, wat niet al te goed verliep. Wellicht gaat het in deze als rivalen beter.

Volgens the Hollywood Reporter zijn John Morris en Sean Anders in overleg met Warner Bros. om het script en de regie op hun te nemen. Morris en Anders hebben eerder al samengewerkt bij het schrijven van het script voor de films Hot Tub Time Machine, She's Out Of My League en Mr. Popper's Penguins.

Als het overleg voorspoedig verloopt, hoopt Warner Bros. nog in september te beginnen met het filmen.

The Other Guys Wahlberg + Ferrell
Mark Wahlberg en Will Ferrell in The Other Guys

Ecclestone: "Formule 1-race Bahrein gaat door"

De Formule 1-race die volgende week zondag in Bahrein gepland staat, gaat gewoon door. Dat stelt F1-baas Bernie Ecclestone vrijdag in China, waar dit weekeinde een Grand Prix wordt verreden. De Engelsman beweert dat er niets aan de hand is in de Golfstaat. "Ik ken mensen die er wonen en het is er erg rustig en vredig." Volgens Ecclestone zijn alle teams tevreden met het besluit.

Vorig jaar werd de grand prix in Bahrein afgelast nadat in het land protesten voor meer democratie met harde hand waren neergeslagen. De race van dit jaar is inmiddels een politieke splijtzwam geworden. De regerende sjiitische elite wil dat de race doorgaat, de soennitische oppositie, die de meerderheid van de bevolking vormt, gebruikt de race om de aandacht van de wereld op Bahrein te houden. Ook mensenrechtenorganisaties zijn kritisch over het doorgaan van de race.

Autosportfederatie FIA liet eerder een verklaring uitgaan waarin stond te lezen dat de Bahreinse bevolking wil dat de race doorgaat. FIA-voorzitter Jean Todt reisde in november af naar Bahrein om daar met sjiitische parlementsleden, ambassadeurs uit EU-landen, de voorzitter van de onafhankelijke onderzoeksraad van Bahrein, de minister van binnenlandse zaken en lokale zakenlieden te praten over de politieke situatie. "Zij spraken allen de wens uit dat de Grand Prix door zou gaan in 2012. Sindsdien heeft de FIA nauw contact gehouden met deze belanghebbenden."

De F1-teams en -rijders hielden zich op de vlakte. Red Bull-coureur Mark Webber liet wel weten dat racen tegen een achtergrond van politieke en sociale onrust lastig is. "Uiteindelijk zijn we allemaal mensen", liet de Australiër weten. "We zien allemaal graag dat situaties eerlijk zijn en dat dingen zijn zoals wij denken dat ze horen te zijn."

Toch is er weinig dat Webber kan doen, stelt hij. "Als Formule 1-coureur heb ik een contract met mijn team. Het team heeft een contract met de FIA die een WK van twintig races houdt. Wij gaan naar die circuits en racen. Zo ligt het."


Ecclestone: Formule 1-race Bahrein gaat door (Foto: Novum)

Jordi Cruijff technisch directeur bij Maccabi Tel Aviv

Jordi Cruijff wordt technisch directeur bij Maccabi Tel Aviv. Dat heeft de Israëlische voetbalclub vrijdag bekendgemaakt. Hij wordt zondag officiëel gepresenteerd. De 38-jarige Cruijff, die volgend seizoen de overstap maakt naar de Israëlische competitie, is nu nog werkzaam in Cyprus. Daar is hij sinds 2010 technisch directeur bij AEK Larnaca.

Negenvoudig Oranje-international Cruijff groeide op in de jeugdopleiding van Barcelona. Bij die club speelde hij tot 1996 voor hij naar Manchester United vertrok. Vervolgens kwam hij nog uit voor Celta de Vigo, Deportivo Alaves, Espanyol, Metallurg Donetsk en Valetta FC. Bij die laatste club was hij ook assistent-coach en sloot hij in 2010 zijn spelerscarrière af.

Larnaca deed het in het tijdperk Cruijff goed. Dit seizoen werd de ploeg de eerste Cypriotische club in de poulefase van de Europa League.

Kamer krijgt brandbrief over Hedwigepolder

De actiegroep Red onze Polders heeft een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer vanwege de nieuwste plannen om de Hedwigepolder toch deels onder water te zetten. De stichting houdt het parlement aan het regeerakkoord waarin is afgesproken dat de dijken van de polder niet worden doorgeprikt.

De ministerraad buigt zich vrijdag over een nieuw voorstel van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) over de Hedwigepolder. Zijn plan om een paar andere polders onder water te zetten, stuitte op veel weerstand in Brussel. In een compromis dat in de maak zou zijn, wordt ongeveer een derde van de polder onder water gezet. Dat is nodig als natuurherstel vanwege de verdieping van de Westerschelde.

De actiegroep is 'zeer verontrust' over deze ontwikkeling en zet in de brief, die in het bezit is van Omroep Zeeland, de argumenten tegen de ontpoldering nog eens op een rijtje. "Natuurherstel in een ondergelopen polder heeft totaal geen zin." Ook heeft de Europese Commissie nog geen recht van spreken, stelt de groep. De taak van de EC is om achteraf te toetsten of het doel is bereikt, niet eerder.

De actiegroep zal 'alles in het werk stellen om ontpoldering te voorkomen', staat onderaan de brief. Met het compromis van Bleker komt vrijdag mogelijk een eind aan een dossier dat opeenvolgende kabinetten hoofdpijn heeft bezorgd.

Mozilla Firefox springt het beste om met RAM

Wordt uw browser trager wanneer u meerdere tabbladen open heeft staan? Wellicht is het verstandig te switchen naar Mozilla Firefox. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat Firefox het beste memory management heeft.

Bij intensief browsen springt Firefox het best om met het geheugen in uw computer. Dit houdt in dat Firefox sneller en stabieler blijft bij intensief gebruik dan de andere browsers die getest zijn. Wanneer er één enkel tabblad met de Google-startpagina geopend is, neemt Internet Explorer slechts 45 MB RAM (Random Access Memory, ofwel het werkgeheugen) in beslag. Chrome en Opera nemen 80 MB in beslag, en Firefox 60 MB.

Wanneer er intensiever gesurft wordt met 15 tabbladen, met onder andere een gepauzeerde video, neemt Firefox 584 MB is beslag. Opera staat op de tweede plek met 760 MB, waarna Chrome 940 MB op de derde plaats komt. Internet Explorer scoort het slechtst met 1056 MB. Ook de versies van Firefox uit het bèta- en Aurorachannel scoren het beste op het gebied van intensief browsen. Het feit dat Firefox open-source is zal hier ook zeker een belangrijke rol in spelen.

[Upd] Automobilist geschept door trein Leeuwarden

Een man is vrijdagochtend ernstig gewond geraakt toen zijn auto net buiten het station van Leeuwarden werd geraakt door een aankomende trein. Of de man tussen de bomen van een spoorwegovergang door is gereden of dat die niet goed functioneerden, is nog niet bekend, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde rond 09.00 uur bij de overgang aan de Oostergoweg in de Friese hoofdstad. De man moest door de brandweer uit het voertuig worden bevrijd. Er zaten verder geen passagiers in de auto. De spoorwegpolitie onderzoekt hoe het ongeluk kon gebeuren.

Tussen Leeuwarden en Hurdegaryp rijden door de aanrijding geen treinen maar bussen. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van dertig tot zestig minuten. Prorail verwacht dat de stremming tot 12.30 uur duurt.

Update 11.41 uur
De automobilist die in Leeuwarden door een trein is aangereden is overleden, zo is bekendgemaakt. Volgens een getuige waren op het moment van de aanrijding de spoorbomen niet naar beneden, waardoor de aanrijding plaats heeft kunnen vinden.

Belastingdienst mag geen info huurders geven

De Belastingdienst mag voorlopig geen inkomensgegevens van huurders aan woningcorporaties en andere huisbazen geven. De wet die dit mogelijk maakt, moet eerst in werking treden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag geoordeeld in een kort geding dat een aantal huurders uit Amsterdam had aangespannen tegen de Nederlandse staat.

Het kabinet wil dat huisbazen de huur van huurders met een jaarinkomen van meer dan 43.000 euro met 5 procent mogen verhogen. Onderdeel van het plan is dat verhuurders gegevens over het inkomen van hun huurders kunnen opvragen bij de Belastingdienst. Hoewel deze wet nog niet in werking is getreden, verstrekte de Belastingdienst die informatie nu al.

Timina naar herkansing op olympisch kwalificatietoernooi

Tafeltennisster Elena Timina is er vrijdag nog niet in geslaagd een olympisch ticket te veroveren. Bij het olympisch kwalificatietoernooi in Luxemburg werd de Nederlandse veterane in de tweede ronde uitgeschakeld door paralympisch kampioene Natalia Partyka uit Polen: 11-9, 10-12, 5-11, 8-11, 11-8, 4-11.

Voor Timina is de tweede ronde van het kwalificatietoernooi niet het eindstation. Zaterdag kan ze meedoen aan de herkansing. De vier winnaars van knock-outschema's met elk acht deelnemers boeken vrijdag al een olympisch ticket. De vier keer zeven verliezers strijden zaterdag verder.

Mass Effect 3 verkoopt beter dan deel 2

Mass Effect 3 heeft in de eerste maand meer dan twee keer beter verkocht dan Mass Effect 2 in de eerste verkoopmaand. De Xbox 360-versie verkocht de meeste explemplaren. Voor elke PlayStation 3-versie werden er vier voor de Xbox 360 verkocht.

Toch is het geen eerlijke strijd, Mass Effect 2 werd gelanceerd op twee platformen (Xbox 360 en pc) en Mass Effect 3 op drie platformen (PlayStation 3, Xbox 360 en pc).

Aaron Greenberg, hoofd Interactive Entertainment Business, twitterde dat er voor de Xbox 360 943.000 spellen verkocht zijn. Daarmee komt de totale verkoop van Mass Effect 3 op 1,18 miljoen exemplaren. Daarbij moeten de pc-verkopen nog worden opgeteld.

me3

Dekker van start in Giro en hoopt op Tour-selectie

Thomas Dekker zal over een kleine maand van start gaan in de Giro d’Italia. De Nederlander van Garmin-Barracuda doet dat op eigen verzoek. De wielrenner, teruggekeerd na een dopingschorsing, zegt de Giro nodig te hebben om de Tour de France te kunnen rijden.

"Ik heb toch als doel om dit jaar de Tour te rijden", zei Dekker in AD Sportwereld. "Om me goed voor te bereiden heb ik de Giro echt nodig. Fijn dat ik daar kan starten."

Amsterdam en ING in de clinch over filmmuseum Eye

Het net geopende filmmuseum Eye aan de noordelijke IJ-oever in Amsterdam is onderwerp van een fiks conflict. De vastgoedtak van ING, die eigenaar is van het gebouw, wil dat de gemeente het pand koopt. Amsterdam zou daar weinig in zien. Dat meldt de Volkskrant vrijdag op basis van vertrouwelijke documenten.

Het geschil begon naar verluidt in januari, toen ING Real Estate de gemeente opriep een bod te doen op het museumgebouw wegens 'gebleken onverkoopbaarheid'. De bank zou geen kopers kunnen vinden. ING beroept zich daarom op de afspraak dat Amsterdam het museum zou kopen als niemand het wil hebben.

De gemeente vindt niet dat er geen potentiële kopers zijn voor het spraakmakende gebouw. Een bieder, Michael van de Kuijt, heeft zich aangediend. Wethouder ruimtelijke ordening Maarten van Poelgeest stelt bovendien dat het aankopen van gebouwen geen gemeentebeleid is.

De bouw van het nieuwe filmmuseum kostte ongeveer dertig miljoen euro. Na het uitbreken van de financiële crisis kwam de gemeente met extra geld en garanties over de brug, nadat ING had gedreigd zich terug te trekken.

Agüero spreekt Real-gerucht tegen

Volgens Sergio Agüero is er geen sprake van een overstap van Manchester City naar Real Madrid komende zomer. Spaanse en Engelse kranten speculeren er lustig op los over de spits. "De enige waarheid is dat ik bij City gelukkig ben", benadrukte Agüero.

"Gelukkig met mijn ploeggenoten, gelukkig met de trainer en de technische staf. Het enige waar ik me nu mee bezig houd is het genieten van het voetbal, meer niet. Ik geef zelden of nooit interviews, maar soms voel ik me genoodzaakt naar buiten te treden om bepaalde geruchten en verzinsels te ontkrachten. De link met Real Madrid is daar een voorbeeld van, maar ik kan natuurlijk niet op ieder verhaal reageren. Ik wil herhalen dat ik geen enkele reden zie te vertrekken."

Een overstap naar Real Madrid zou gezien zijn verleden pikant zijn. Agüero speelde voor Atlético Madrid alvorens hij voor ruim veertig miljoen euro werd overgenomen door Manchester City.

Legend of Grimrock is uitgekomen

Voor de fans van de ouderwetse dungeon crawlerspellen brengt gameontwikkelaar Almost Human iets speciaals. Afgelopen week is namelijk hun dungeon crawler-RPG Legend of Grimrock uitgekomen.

Legend of Grimrock is een eerbetoon aan de dungeon crawlers van weleer zoals Dungeon Master en Eye of the Beholder. Het brengt een dungeon gevuld met verborgen doorgangen, valluiken en vele geheimen om te ontdekken.

Legend of Grimrock is uitgekomen op pc en is beschikbaar via de diverse digitale distributiekanalen.

Moeders Srebrenica kunnen VN niet aanklagen

De Verenigde Naties kunnen niet voor de Nederlandse rechter worden gedaagd. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. De Moeders van Srebrenica wilden de Verenigde Naties en de Nederlandse staat aanklagen omdat ze vinden dat ze de verplichting om de moslimenclave Srebrenica te beschermen niet zijn nagekomen.

Het gerechtshof in Den Haag had twee jaar geleden bepaald dat de immuniteit van de VN absoluut is. Daarop stapten de moeders naar de Hoge Raad. Nederland en de VN hadden volgens de moeders te weinig gedaan om de achtduizend moslimmannen in de Bosnische enclave te beschermen.

De zaak die de moeders wilden aanspannen tegen de VN is door de uitspraak van de Hoge Raad gestopt. De zaak tegen de Nederlandse staat kan doorgaan.

Warmer, maar natter weer op komst

De poel met koude lucht waar Nederland in gevangen is, wordt na maandag door een westelijke stroming verdreven. Keerzijde is dat het weer wisselvalliger wordt en regenfronten en buien zich aandienen, waarschuwt weeronline.nl. Het warme lenteweer dat de afgelopen jaren soms in april voorkwam lijkt daarmee ver weg.

Vorige maand was de gemiddelde temperatuur in De Bilt 8,3 graden. "Bijzonder zacht", volgens een woordvoerder van het weerbedrijf. Tot donderdag lag de temperatuur in april met 7,1 graden nog een stuk lager. De temperatuur wist in de vestigingsplaats van het KNMI de kaap van de 15 graden deze maand nog niet te ronden.

De bel met koude lucht die voor de lage temperaturen zorgt is afgezakt vanaf de Noordpool en strekt zich inmiddels uit tot Noord-Afrika. Na maandag stijgt de temperatuur door de warmere luchtstroom naar ongeveer 15 graden.

Het is de eerste keer sinds 1997 dat april kouder dan gemiddeld lijkt te worden. De afgelopen jaren was april juist warmer dan normaal. Vorig jaar was de gemiddelde temperatuur ruim 13 graden. Ook in 2007 en 2009 was april aangenaam warm.


Warmer, maar natter weer op komst (Foto: Novum)

Gevechten in Syrisch grensdorp

Aan de grens met Turkije zijn vrijdag gevechten uitgebroken tussen Syrische regeringstroepen en soldaten van het Vrije Syrische Leger. De gevechten zijn de eerste ernstige schending van de wapenstilstand die donderdag is ingegaan. Elders in het land lijkt het rustig te zijn, maar oppositiegroepen hebben de Syriërs opgeroepen om ook nu weer na het vrijdaggebed de straat op te gaan om tegen het bewind van president Bashar Assad te demonstreren.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat de gevechten plaatsvonden aan de rand van het dorp Khirbet el-Joz, aan de grens met Turkije. Het Syrische leger had eerder in de omgeving tanks geposteerd. Volgens de Lokale Coördinatiecomités probeerden regeringssoldaten een post te bestormen die door gedeserteerde militairen werd bemand.

De regeringstroepen hebben donderdag hun zware beschietingen en andere grote operaties gestaakt, maar zich nog niet teruggetrokken in hun kazernes. Ook vrijdag waren volgens het Observatorium nog tanks en andere legervoertuigen in steden en andere plaatsen te zien. Volgens het Observatorium openden militairen donderdagavond het vuur op anti-regeringsdemonstranten in Bardig, een dorp in de provincie Hama. Naar de oppositie overgelopen soldaten schoten terug en doodden twee regeringssoldaten.

Burhan Ghalioun van de Syrische Nationale Raad riep de Syriërs op tot nieuwe, vreedzame demonstraties. Als hier massaal gehoor aan wordt gegeven, kan dit het staakt-het-vuren op de proef stellen.

Syrië-gezant Kofi Annan heeft de VN-Veiligheidsraad gevraagd in te stemmen met een waarnemersmissie en van Assad te eisen dat zijn troepen terugkeren naar de kazernes. Tot dusver hebben Rusland en China harde maatregelen van de raad tegen Syrië tegengehouden.

Annan heeft de afgelopen dagen beide landen en Iran bezocht om zo breed mogelijke steun voor zijn vredesplan te werven. De VN-ambassadeurs van Rusland en China noemden het staakt-het-vuren donderdag een belangrijke stap en verklaarden ook de implementatie van de overige punten van Annans plan te steunen, waaronder de terugtrekking van troepen en materieel. "Ik hoop dat de heer Annan één ding ook gauw voor elkaar krijgt - een glasheldere toezegging van de oppositie om een dialoog aan te gaan met de Syrische regering. Dat is tot nog toe niet gebeurd", zei de Russische ambassadeur Vitali Tsjoerkin.

Aantal Nigeriaanse olielekken Shell verdubbeld

Shell heeft het aantal lekken in oliepijpleidingen in Nigeria het afgelopen jaar zien verdubbelen van 32 naar 63. Dat schrijft het olieconcern in zijn donderdag verschenen duurzaamheidsrapport.

Shell verklaart de sterke toename van het aantal olielekken uit het feit dat het bedrijf het afgelopen jaar een groot aantal pijpleidingen in Nigeria heeft heropend door de verbeterde veiligheidssituatie in de Niger-delta. De overheid is in 2010 begonnen amnestie te verlenen aan strijders die vechten voor betere leefomstandigheden voor de bewoners van de Niger-delta, die veelal gezondheidsproblemen hebben door olievervuiling.

De meeste lekken worden echter niet door aanvallen van deze strijders veroorzaakt, maar door diefstal. Delta-bewoners maken pijpleidingen stuk en tappen daaruit olie af. Hoewel het aantal diefstallen afgelopen jaar sterk is toegenomen, is de hoeveelheid olie die Shell door de lekken is verloren juist gedaald. In 2010 raakte het bedrijf nog drieduizend ton olie kwijt. Vorig jaar was dat afgenomen naar 1600 ton.

Ook tennisser Fish blameert zich

Niet alleen tennisser Robin Haase heeft zich deze week laten verrassen door een speler die veel lager ingeschaald stond. De nummer negen van de ranking Mardy Fish ging gisteren in Houston onderuit tegen de 33-jarige Michael Russel, de nummer 136 van de wereld.

Fish was als eerste geplaatst in de Amerikaanse stad, maar werd in de tweede ronde door zijn landgenoot met 6-3 en 6-1 van de baan geveegd. Bijna was hier nog een verrassing bij gekomen, maar John Isner was net op tijd bij de les om de Argentijn Horacio Zeballos te kloppen: 6-7, 6-4 en 6-2.

Teaserposter Django Unchained is ontketend

Vandaag is de eerste teaserposter van de film Django Unchained vrijgegeven.

Django (Jamie Foxx) is een slaaf met een brute geschiedenis. Twee jaar voor de Burgeroorlog komt hij oog in oog te staan met de Duitse premiejager Dr. King Schultz (Christopher Waltz). Schultz is op het spoor van de moorddadige Brittle-broers, waar alleen Django hem toe kan leiden. De onorthodoxe dokter koopt Django met de belofte hem vrijheid te geven als de Brittles zijn gepakt – levend of dood.

Na enige tijd wordt Django vrijgelaten, maar Schultz en de slaaf verlaten elkaar niet. Sterker, Schultz jaagt met Django op de meest gezochte criminelen van het Zuiden. Ondertussen heeft Django een eigen missie: het vinden en bevrijden van Broomhilda (Kerry Washington), de vrouw die hij tijdens de slavenhandel uit het oog is verloren.

Quentin Tarantino's Django Unchained verschijnt op 24 januari 2013 in de bioscoopzaal.

Django Unchained

'Steam console stap dichterbij'

Door een nieuwe vacature bij Valve lijkt het er toch op dat Valve bezig is met het ontwikkelen van een eigen hardware platform. In de vacature wordt er gezocht naar een elektronica ingenieur met ervaring in het ontwikkelen van hardware.

“Kom nu werken in een zeer gemotiveerd team dat hardware ontwerpt, prototyping, test en produceert voor een breed scala aan platforms. We praten dan niet over standaard muizen en controllers, maar aan een gehele nieuwe spelbelevenis.”

Dat Valve op zoek is naar ingenieurs voor een hardware komt niet uit de lucht vallen. Valve heeft de afgelopen jaren meerdere patenten aangevraagd voor onder andere controllers met trackball integratie, voedingen voor hardware en ARM/ X86 systemen. Een combinatie van deze patenten duidt op dat Valve een pc of een console kan produceren.

Het is nog onduidelijk wat Valve allemaal van plan is met de controller. Geruchten doen de ronde dat er in de controller of een speciale armband een biometrische sensor zit die bijvoorbeeld de hartslag, maar ook het zweet op de handen kan meten. 

Patent Valve

Miyamoto wil A Link to the Past opnieuw inzien

Als je alles kon doen met The Legend of Zelda franchise wat zou je ermee doen? Een Remake maken van The Legend of Zelda Oracle of Ages/Seasons van de Gameboy Color, of zou je toch voor een iets grotere titel gaan? Shigeru Miyamoto zegt dat hij het niet erg zou vinden om A Link to the Past nog eens te bekijken.

Miyamoto wil graag een nieuwe game maken met dezelfde stijl als A Link to the Past in plaats van een remake. in een interview met Edge zei Miyamoto het volgende:"Ik geloof dat als je dezelfde game nog een keer maakt dat het eerder porting is, maar ik denk dat het interessanter is als je een nieuwe game maakt gebaseerd of beginnend vanaf A Link to the Past."

Miyamoto heeft het al druk genoeg met een nieuwe originele game die voor de release van de Wii U geplant is. Desondanks dat Miyamoto nu een mentor taak heeft en dus minder aan de games zelf werkt, kan hij wel de personen toewijzen om de game te maken. Miyamoto heeft liever dat de minder ervaren mensen werken aan een soort remake dan aan een nieuw project.

The Legend of Zelda; A Linkt to the PAst

'Aangifte tegen Simonis niet serieus genomen'

Het Openbaar Ministerie in Middelburg heeft de aangifte tegen kardinaal Ad Simonis wegens meineed niet serieus genomen. Het OM heeft zelf geen enkel onderzoek verricht terwijl daar genoeg reden voor was. Advocaat Niels van Schaik van misbruikslachtoffer Gideon Uvyn uit Breda heeft dat vrijdag gezegd in een eerste reactie op sepot van de aangifte.

De Bredanaar die is misbruikt door de vorig jaar overleden salesiaanse pater Jan N., stapte na publicatie van het onderzoek door Wim Deetman naar de politie. De man meent dat de kardinaal tijdens getuigenverhoor bij de rechtbank in Middelburg heeft gelogen toen hij zei dat hij niet wist over misbruik van kinderen door geestelijken.

De commissie-Deetman heeft vastgesteld dat Simonis in het openbaar heeft gezegd dat hij zich ongeveer tien gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen door priesters kan herinneren. Deetman concludeerde dat het er vermoedelijk wat meer zijn geweest. Simonis had geen contacten met slachtoffers en plegers maar hij werd wel geïnformeerd, aldus Deetman.

Het OM in Middelburg liet eerder deze week weten dat er onvoldoende aanleiding is voor een verdenking van de kardinaal. Van Schaik zegt dat het OM de vermeende leugens op zijn minst met de beschuldigde had kunnen bespreken. ,,Dat zou ook voor Simonis prettig zijn.’’

De advocaat zegt dat de verdenking meineed en de geschokte rechtsorde zelfs een huiszoeking rechtvaardigen zoals in België is gebeurd. De Belgische pers berichtte eerder deze week dat bij de Belgische kardinaal Godfried Danneels brieven van slachtoffers zijn gevonden, terwijl hij altijd heeft ontkend dat hij wist over het seksueel misbruik binnen de Belgische kerk.

,,Ik heb het gevoel dat het OM Middelburg de aangifte niet serieus heeft genomen’’, zegt Van Schaik. De advocaat en zijn cliënt sturen hun klachten nog deze maand naar het gerechtshof, kondigde hij aan.

Aantal langdurig werklozen loopt op

Het aantal werklozen dat al twaalf maanden of langer zonder baan zit, is sinds 2009 met de helft toegenomen. Vooral werklozen tussen de 25 en 45 jaar en laagopgeleiden behoren vaker tot deze groep langdurig werklozen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Waren er in 2009 91 duizend personen langdurig werkloos, in 2011 was dat opgelopen tot 139.000. Ook het aandeel op het totaal aantal werklozen nam toe. Zat in 2009 bijna een kwart van de werklozen al twaalf maanden zonder baan, in 2011 was dat een derde. In 2011 waren er in totaal 420.000 mensen werkloos.

Vooral onder de 25- tot 45-jarigen is de langdurige werkloosheid de afgelopen twee jaar gestegen. Van de werklozen in deze categorie zat in 2011 31 procent al langdurig thuis, in 2009 was nog maar 20 procent. Ook onder de groep van 45 tot 65 jaar nam de langdurige werkloosheid verder toe, maar onder deze groep is die altijd al hoog. De helft van de oudere werklozen zit nu een jaar of langer zonder baan.

Bij jongeren onder de 25 jaar, een groep waarbij de werkloosheid met bijna tien procent betrekkelijk hoog is, valt de langdurige werkloosheid juist mee. Slechts veertien procent van hen zat vorig jaar lang zonder werk.

De langdurige werkloosheid onder laagopgeleiden nam tussen 2009 en 2011 toe van 27 naar 39 procent. Bij middelbaar opgeleiden groeide de langdurige werkloosheid weer iets harder dan bij hoogopgeleiden. Bij beide categorieën ligt het percentage met 32 procent net onder het gemiddelde.

Uitslag tweede vrije training China

Michael Schumacher heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van China de snelste tijd gereden. De Duitser reed met de Mercedes in Shanghai een tijd van 1.35,973 en was nipt sneller dan de McLaren van Lewis Hamilton en de Red Bull van wereldkampioen Sebastian Vettel.

De teams wilden vandaag veel onderdelen testen, waardoor het druk op de baan was. Timo Glock profiteerde niet optimaal van die tijd, want halverwege de training ging de Duitser bij de eerste bocht rechtdoor de grindbak in, verloor de voorvleugel van zijn Marussia en knalde tegen bandenstapels aan. Hij hield aan het incident een pijnlijke rechterhand over. Force India-coureur Paul di Resta kende nog een spin.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Michael Schumacher Mercedes 1:35.973 32
2 Lewis Hamilton McLaren 1:36.145 29
3 Sebastian Vettel Red Bull 1:36.160 27
4 Mark Webber Red Bull 1:36.433 24
5 Nico Rosberg Mercedes 1:36.617 31
6 Jenson Button McLaren 1:36.711 28
7 Kamui Kobayashi Sauber 1:36.956 28
8 Paul di Resta Force India 1:36.966 31
9 Nico Hulkenberg Force India 1:37.191 31
10 Fernando Alonso Ferrari 1:37.316 32
11 Sergio Perez Sauber 1:37.417 22
12 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:37.616 33
13 Kimi Räikkönen Lotus 1:37.836 30
14 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:37.930 32
15 Romain Grosjean Lotus 1:37.972 26
16 Pastor Maldonado Williams 1:38.176 35
17 Felipe Massa Ferrari 1:38.293 31
18 Bruno Senna Williams 1:38.783 37
19 Heikki Kovalainen Caterham 1:38.990 36
20 Vitaly Petrov Caterham 1:39.346 20
21 Timo Glock Marussia 1:39.651 15
22 Pedro de la Rosa HRT 1:40.343 25
23 Charles Pic Marussia 1:40.753 30
24 Narain Karthikeyan HRT 1:41.125 26

Lijesen naar Spelen op 100 meter rugslag

Bastiaan Lijesen heeft zich bij de Eindhoven Swim Cup geplaatst voor de Olympische Spelen van Londen op de 100 meter rugslag. De zwemmer kwam tijdens de series in het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion tot 53,89, 0,11 onder de limiet.

Hij wordt daarmee de tweede Nederlandse zwemmer op deze afstand in Londen. Eerder wist Nick Driebergen zich al te kwalificeren. De Swim Cup is de laatste mogelijkheid om een olympische limiet te zwemmen en duurt nog tot en met zondag.

Nova Zembla

Het gaat de laatste tijd goed met de Nederlandse film. De afgelopen jaren worden de films uit eigen land steeds beter bekeken in de bioscopen. Gooische Vrouwen, New Kids Turbo, New Kids Nitro en Komt een vrouw bij de dokter werden allemaal een groot succes. Laatstgenoemde film werd geregisseerd door regisseursgroentje Reinout Oerlemans en blijkbaar is het toen bij hem gaan kriebelen. Niet lang daarna regisseerde hij de eerste avondvullende Nederlandse 3D-film Nova Zembla, die onlangs op blu-ray en dvd is verschenen.

Investeringen in duurzame energie maken duikvlucht

Wereldwijde investeringsprojecten in duurzame energie hebben veel last van de aanhoudende economische onzekerheid in de Europese Unie. In het eerste kwartaal van dit jaar daalden de investeringen met 28 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, blijkt uit onderzoek van Bloomberg New Energy Finance.

Ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden lagen de investeringen 22 procent lager. In totaal werd in de eerste drie maanden van het jaar 27 miljard dollar (ruim 20 miljard euro) geïnvesteerd.

"Een cijfer van 27 miljard is geen ramp, maar het is wel het laagste getal sinds de 20 miljard in het eerste kwartaal van 2009, toen de financiële crisis op zijn hoogtepunt was", stelt een woordvoerder van Bloomberg New Energy Finance. Het geld wordt gestoken in duurzame energiebronnen zoals zonne-energie en windmolenparken en in bedrijven gericht op schone energie.

Naast de onzekerheid in de EU waardoor regeringen minder investeren, speelt ook het aflopen van enkele stimuleringsprogramma's in de Verenigde Staten en de verkiezingsstrijd daar mee, denken de onderzoekers. "Er is geen enkel teken van een snel herstel in deze regio's in de komende twaalf maanden." De positieve ontwikkelingen in opkomende landen kan hiervoor onvoldoende compenseren.

Volgens de onderzoekers ontduiken politici hun verantwoordelijkheid. Hierdoor is de toekomst van de zich nog ontwikkelende industrie voor duurzame energie niet zeker. "Dat terwijl verschillende technieken de laatste tijd zo in prijs zijn gedaald dat ze kunnen gaan concurreren met fossiele energie."

Kijkcijferrecord voor opgelichte John Williams

RTL lijkt financieel garen te spinnen bij de oplichterij die plaatsvond bij hun programma Help, Mijn Man Is Klusser. De donderdagavond uitgezonden aflevering resulteerde in een kijkcijferrecord van maar liefst 1,5 miljoen mensen, terwijl er vorige week maar 920.000 kijkers inschakelden.

Hiermee was Help, Mijn Man Is Klusser het tweede best bekeken programma van de dag, en wist zelfs het NOS Journaal (1,45 miljoen kijkers) te verslaan. Alleen de soap Goede Tijden, Slechte Tijden trok met 1,55 miljoen iets meer bekijks.

In het klusprogramma van presentator John Williams werden hij en zijn klusteam opgelicht door een stel uit Eindhoven. Zij bleken slechts zes weken in een verbouwing te zitten, terwijl ze vooraf zeiden al twee jaar in de ellende te zitten.

Kijkcijferrecord voor opgelichte John Williams

Liverpool denkt aan Cruijff

Liverpool FC ziet Johan Cruijff als uitstekende kandidaat voor de vacante functie van technisch directeur bij de Engelse club. Volgens de BBC staat de beroemde nummer 14 hoog op een lijstje van mogelijke opvolgers van de ontslagen Damien Comolli, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de matige resultaten van de werkgever van Dirk Kuijt.

De kans dat Cruijff zijn jawoord geeft, lijkt klein. De bijna 65-jarige Amsterdammer liet onlangs nog weten dat hij geen officiële functie meer bij een club ambieert. Hij blijft achter de schermen wel actief bij Ajax, dat hij met veel oud-spelers wil hervormen. Cruijff adviseert verder het Mexicaanse Chivas Guadalajara en Mamelodi Sundowns uit Zuid-Afrika.

FC Liverpool denkt aan Cruijff
FC Liverpool denkt aan Cruijff (Foto: ANP)

Uitslag eerste vrije training China

Lewis Hamilton heeft bij de Grand Prix van China de snelste tijd neergezet in de eerste vrije training. De rijder van McLaren bleef op een vochtige en opdrogende baan het Mercedes duo Nico Rosberg en Michael Schumacher ruim een seconde voor. Het team van Sauber verraste met de vierde en vijfde tijd.

Giedo van der Garde kwam voor het eerst in actie tijdens de vrijdag training. Hij zette in de Caterham de 19e tijd neer.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Lewis Hamilton McLaren 1:37.106 7
2 Nico Rosberg Mercedes 1:38.116 14
3 Michael Schumacher Mercedes 1:38.316 14
4 Sergio Perez Sauber 1:38.584 13
5 Kamui Kobayashi Sauber 1:38.911 12
6 Mark Webber Red Bull 1:38.977 15
7 Sebastian Vettel Red Bull 1:39.198 12
8 Jenson Button McLaren 1:39.199 6
9 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:39.748 16
10 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:39.768 14
11 Fernando Alonso Ferrari 1:40.056 14
12 Felipe Massa Ferrari 1:40.153 14
13 Valtteri Bottas Williams 1:40.298 8
14 Nico Hulkenberg Force India 1:40.328 13
15 Pastor Maldonado Williams 1:40.540 12
16 Heikki Kovalainen Caterham 1:41.071 14
17 Romain Grosjean Lotus 1:41.204 14
18 Timo Glock Marussia 1:42.330 14
19 Giedo van der Garde Caterham 1:42.521 11
20 Jules Bianchi Force India 1:44.118 8
21 Pedro de la Rosa HRT 1:44.227 10
22 Charles Pic Marussia 1:44.500 15
23 Narain Karthikeyan HRT 1:47.204 12
24 Kimi Räikkönen Lotus 1:50.465 11

Maradona: "Messi niet de beste van de wereld"

Diego Armando Maradona reageert vol ongeloof op de recente uitspraken van Pelé. Volgens de Braziliaanse legende is Lionel Messi niet de beste voetballer ter wereld. Hij vindt zijn landgenoot Neymar de beste.

"Iedereen praat over Messi, hij is een ster. Maar om de beste te zijn moet hij eerst beter worden dan Neymar. Momenteel heeft Messi alleen meer ervaring dan deze speler", zei Pelé. Pluisje, die al vaker in de clinch heeft gelegen met de ex-topvoetballer, gaf als antwoord. "Mijn god, dat is gewoon idioot. Misschien is Neymar inderdaad de beste voetballer van de wereld. Messi is namelijk van een andere planeet", aldus de 51-jarige Argentijn, nu coach van Al Wasl.

Messi is dit seizoen aardig op dreef. De Argentijnse spits brak onlangs het record van Gerd Müller, die in het seizoen 1972-73 60 goals maakte. Neymar liet recentelijk weten misschien wel zijn hele carrière bij het Braziliaanse Santos te blijven.

'Kwart artsen behandelde na intimidatie'

Een op de vier huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen heeft wel eens een behandeling uitgevoerd of juist nagelaten na intimidatie door een patiënt. Ook stuurde een op de vijf ooit patiënten door na bedreigend gedrag. Dat meldt de organisatie voor medische professionals VvAA vrijdag na een enquête onder een kleine duizend zorgverleners.

Het verrichten van extra handelingen en het doorverwijzen naar collega's zorgt volgens VvAA voor hogere kosten in de zorg. Bovendien kosten intimiderende patiënten de zorgverleners heel veel tijd die zij niet aan andere patiënten kunnen besteden.

Intimidaties en bedreigingen komen onder meer voort uit het feit dat patiënten vaker zelf op internet zoeken naar wat hun mankeert. Als de arts daar niet in meegaat zorgt dat voor frustratie, zegt directeur kennismanagement Edwin Brugman van VvAA. "We constateren dat patiënten steeds mondiger worden en gaan meer op de stoel van de behandelaar zitten."

Sauerbreij gaat door tot en met Sochi

Nicolien Sauerbreij heeft besloten om door te gaan tot en met de Winterspelen van Sochi. De olympisch kampioen van Vancouver op de parralelreuzenslalom kende afgelopen winter een matig seizoen en overwoog te gaan stoppen.

"Ik wil zo geen afscheid nemen", zei Sauerbreij tegen de NOS. "Ik voel dat ik nog steeds bij de top zit, alleen ontbrak de mentale scherpte. Waarom zou ik de uitdaging niet aangaan? Ik weet dat ik een risico neem, dat het minder kan gaan, maar ik ga zeker voor een medaille."

Sauerbreij kan in Rusland zelfs opgaan voor twee medailles. Want naast de parralelreuzenslalom staat ook de parralelslalom op het programma bij het snowboarden.

Büttner: "Ik geef alles voor Europa"

Vitesse deed donderdag goede zaken in de strijd om de play-offs voor Europees voetbal. VVV-Venlo werd met 1-3 verslagen.

Alexander Büttner was met een doelpunt en een assist van grote waarde voor de Arnhemmers. "Ik vind dat je dit als ploeg niet meer mag weggeven", zegt de linksback tegen Omroep Gelderland. "Ik geef er alles voor om Europa in te gaan. Ik denk ik niet alleen. Ik denk het hele team."

Mogelijk dat ook aartsrivaal N.E.C. Nijmegen zich kwalificeert voor de play-offs. De Nijmegenaren mogen geen obstakel vormen voor Vitesse, vindt Büttner. "Ook die moeten we oprollen."

De Arnhemmers staan op de zevende plek met vijf punten voorsprong op de streekgenoot. Ook RKC Waalwijk, de nummer negen, volgt op vijf punten.  

Steijn: "Beste helft onder mijn bewind"

ADO Den Haag nam donderdag afstand van de degradatiezone door FC Groningen met 3-0 te verslaan. Trainer Maurice Steijn was in de wolken met zijn ploeg. "Iedereen is dolgelukkig in de kleedkamer", zei de coach. "Dit was een dik- en dikverdiende overwinning. De manier waarop deze tot stand kwam, daar ben ik erg blij mee."

Steijn zag de 3-0 zege als revanche voor de zwakke vertoning tegen RKC Waalwijk, anderhalve week geleden. "We moeten doen waar we goed in zijn, dat hebben we vorige week nagelaten. Tegen Groningen hebben we dat dubbel en dwars goedgemaakt. De eerste helft was misschien wel de beste onder mijn bewind."

FC Groningen-coach Pieter Huistra eist een antwoodd van zijn ploeg. "We waren overal te laat in de duels en gaven de kansen veel te makkelijk weg. Het zal zondag heel snel veel beter moeten, dan kunnen we revanche nemen."

[NBA] Bulls kloppen Miami pas na verlenging

Chicago Bulls heeft donderdag de topper in de NBA met 96-86 gewonnen van Miami Heat. In Chicago had de thuisploeg daar wel een verlenging voor nodig nadat CJ Watson met een driepunter in de slotseconden de stand op 84 gelijk had gebracht. In de verlenging waren de Bulls oppermachtig: 12-2.

Bij Miami waren het de grote drie die de hoge scores voor hun rekening namen. LeBron James tekende voor dertig punten, Dwyane Wade voor 21 en Chris Bosh haalde er twintig. Bij de Bulls deed Derrick Rose weer mee nadat hij tegen New York Knicks aan de kant was gebleven, maar de meest waardevolle speler van vorig seizoen scoorde slechts twee punten. Kyle Korver viel op met zeventien punten. Hij schoot vijf van zes driepunterpogingen raak.

Los Angeles Clippers was met 95-82 te sterk voor de thuisspelende Minnesota Timberwolves. Blake Griffin scoorde negentien punten en pakte dertien rebounds, een double-double. Titelverdediger Dallas Mavericks was met 112-103 Golden State Warriors de baas. Charlotte Bobcats ging in eigen huis hard onderuit tegen Detroit Pistons: 85-109. San Antonio Spurs klopte Memphis Grizzlies: 107-97.

Ex-president Mongolië opgepakt

Enkhbayar Nambar, de vroegere premier en president van Mongolië, is vrijdag opgepakt. Een grote politiemacht haalde hem vrijdagochtend uit een huis in de hoofdstad Ulaanbaatar, waar hij donderdagavond was ondergedoken nadat zijn lijfwachten een eerdere arrestatiepoging hadden verijdeld.

Enkhbayar was het grootste deel van het afgelopen decennium premier en president, tot hij in 2009 de verkiezingen verloor. Onder zijn regering maakte Mongolië een periode van robuuste groei door, maar groeide ook de welvaartskloof en tierde de corruptie.

Enkhbayar was gedagvaard voor een verhoor over een grote corruptiezaak, zei de directeur van het Onafhankelijke Bureau tegen Corruptie, E. Ambarbat. Volgens het bureau betrof het corruptie rond de illegale privatisering van een staatshotel. "Wij doen al een jaar onderzoek naar de corruptiezaak waar Enkhbayar bij betrokken is. Hij is echter nooit voor verhoor komen opdagen. Wij hebben hem vaak genoeg gevraagd te komen voor ondervraging", zei Ambarbat.

Volgens de autoriteiten was de aanhouding legaal en gedekt door een gerechtelijk bevel. Aanhangers van Enkhbayar stellen echter dat de arrestatie politiek gemotiveerd is en in strijd met de onschendbaarheid van de ex-president. Na zijn nipte nederlaag in de presidentsverkiezingen in 2009 heeft Enkhbayar een nieuwe oppositiepartij opgericht waarmee hij in juni wilde deelnemen aan de parlementsverkiezingen.

'Catshuis houdt vast aan nullijn ambtenaren'

De salarissen van ambtenaren, onderwijzers en verpleegkundigen en de uitkeringen worden voorlopig niet verhoogd. Volgens bronnen rond de onderhandelaars in het Catshuis zijn VVD, CDA en PVV het eens geworden over het vasthouden aan de nullijn, schrijft het Financieele Dagblad.

De Rijksvoorlichtingsdienst meldde donderdag dat de onderhandelaars op zijn vroegst over een week naar buiten komen met een akkoord. Mogelijk worden wel vrijdagavond al voorstellen naar het Centraal Planbureau gestuurd voor doorrekening, meldden verschillende media.

Vertegenwoordigers van de coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV overleggen al weken over een aanvullend pakket van bezuinigingen van tussen de tien en zestien miljard euro. Daarmee moet het begrotingstekort weer onder de Europese norm van drie procent van het bruto binnenlands product uitkomen. Nu is het tekort 4,6 procent.


'Catshuis houdt vast aan nullijn ambtenaren' (Foto: Novum)

Hans Kazàn wacht operatie

Hans Kazàn moet in juni onder het mes. De goochelaar wordt dan voor de derde maal geholpen aan de gevolgen van een erfelijke aandoening, de ziekte van Dupuytren. "Het moet gebeuren, anders wordt werken onmogelijk."

Kazàn wordt op 25 juni geopereerd. "Precies op mijn trouwdag wordt het bindweefsel waarvan ik last heb, weggesneden", vertelt hij in De Telegraaf. Zijn aandoening zorgt er uiteindelijk voor dat de goochelaar zijn vingers niet meer recht kan krijgen.

Na de ingreep moet Kazàn een paar maanden revalideren. "Als de hechtingen eruit zijn en ik voldoende ben hersteld, hoop ik in augustus weer mijn werkzaamheden te hervatten."

Lancering Noord-Koreaanse raket mislukt

De langverwachte lancering van een langeafstandsraket door Noord-Korea is vrijdag mislukt. Enkele minuten na de lancering van de raket meldden Zuid-Korea en de Verenigde Staten al dat de Unha-3 raket had gefaald. Uren later maakte de Noord-Koreaanse staatstelevisie bekend dat de satelliet niet in een baan om de aarde was gekomen.

Noord-Korea had de lancering van de waarnemingssatelliet al weken aangekondigd als een staaltje van technisch kunnen dat de honderdste verjaardag van de geboorte van de grondlegger van het communistische land, Kim Il Sung, luister bij moest zetten. Andere landen veroordeelden de plannen als een verkapte test van rakettechnologie en een schending van VN-resoluties die Noord-Korea verbieden zijn nucleaire en raketprogramma's verder te ontwikkelen.

De leiders van de Groep van 8 geïndustrialiseerde landen waaronder Rusland veroordeelden de lancering. De VN-Veiligheidsraad komt later vrijdag bijeen voor spoedberaad en de Verenigde Staten schortten plannen op om Noord-Korea voedselhulp te verstrekken.

Noord-Korea beriep zich voor de lancering op zijn 'soevereine recht' om een ruimtevaartprogramma te ontwikkelen. Een meertrapsraket als die waarmee het de satelliet in de ruimte wilde schieten is volgens experts echter ook geschikt om doelen in de Verenigde Staten te treffen. Noord-Korea heeft ook al twee kernproeven gehouden.

Stephen Fry werkt aan kunstrooffilm

Stephen Fry gaat een professor spelen in het Britse drama Doors Open. De Schotse acteur Dougie Henshall heeft in de film over een kunstroof de rol van miljonair. De 54-jarige Fry gaat de film ook produceren, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Doors Open is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Schotse schrijver Ian Rankin uit 2008. Het verhaal gaat over een hoogleraar in de kunsten, een miljonair en een bankier die een bijzondere kunstcollectie in Edinburgh willen omwisselen voor vervalsingen. Wie de bankier gaat spelen, is nog niet bekend.

De film wordt geregisseerd door Marc Evans, bekend van de miniserie Collison en het drama Hunky Dory. De opnamen van de film gaan over anderhalve week in Schotland van start.


Stephen Fry werkt aan kunstrooffilm (Foto: Novum)

Oproep tot verplichte anticonceptie

Ernstig verslaafden, psychiatrisch patiënten en verstandelijk gehandicapten moeten gedwongen kunnen worden tot het gebruik van anticonceptie. Oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven pleit vrijdagavond in televisieprogramma Zembla voor een wetswijziging die dat mogelijk maakt.

"De meeste mensen zullen zeggen: dat gaat te ver. Ik moet zeggen dat ik me dat kan voorstellen als je de werkelijkheid niet kent. Er zijn mensen die zichzelf niet in de hand hebben. Als je dat signaleert moet je misschien toch overgaan tot anticonceptie", zegt Van Vollenhoven in een fragment van Zembla dat op Radio 1 was te horen.

Van Vollenhoven krijgt in de uitzending bijval van een aantal deskundigen. Onder hen zijn de directeur van jeugdzorg Amsterdam, de directeur van GGZ Bouman in Rotterdam, voormalig kinderrechter en SP-senator Nanneke Quick-Schuyt en onderzoeker Rob Bilo van het Nederlands Forensisch Instituut.

Momenteel kan pas worden ingegrepen als een vrouw 24 weken zwanger is. Ze kan dan verplicht worden opgenomen, waarna direct na de geboorte de baby wordt weggehaald.


Oproep tot verplichte anticonceptie (Foto: Novum)

Drie doden bij treinongeval Duitsland

Bij een treinongeval bij het Duitse Offenbach, in de buurt van Frankfurt, zijn in de nacht van donderdag op vrijdag drie mensen omgekomen. Dat heeft de politie gemeld.

Onder de slachtoffers zijn vermoedelijk twee personen die bezig waren met werkzaamheden aan het spoor. Ook een machinist zou het ongeval niet hebben overleefd.

Van de 35 treinreizigers is er een ernstig gewond. Zes anderen hebben lichtere verwondingen.

Drie doden bij treinongeval Duitsland
Drie doden bij treinongeval Duitsland (Foto: ANP)

Woningcorporaties willen externe toezichthouder

Er moet een externe financiële toezichthouder komen voor woningcorporaties. Daarvoor pleit Aedes, de koepelvereniging van de woningcorporaties. Zo'n autoriteit, die zelfstandig oordeelt en onafhankelijk van de minister kan ingrijpen, houdt de corporaties volgens Aedes scherp.

Volgens de koepelvereniging schiet extern toezicht nu tekort en kijken corporaties te vrijblijvend naar elkaar. Aedes wil dat ze elkaar ook discipline opleggen. "Daar willen we verplichtende afspraken over maken, inclusief de mogelijkheid om in te grijpen waar het fout gaat", zegt voorzitter Marc Calon.

Onlangs kwam de Rotterdamse corporatie Vestia in grote financiële problemen. Voormalig directeur Erik Staal wilde de woningcorporatie via derivaten verzekeren tegen een te hoge rente. Omdat de rente juist laag stond, moest Vestia extra onderpand storten bij de banken. Hiervoor moest een noodlening van ruim een miljard euro worden afgesloten. Als het misgaat bij de ene corporatie, kan dat volgens Aedes consequenties hebben voor andere corporaties.

Krijgsraad spreekt zich uit over Amnestiewet

De Surinaamse krijgsraad zal zich vrijdag naar verwachting uitspreken over de gevolgen die de Amnestiewet heeft voor het proces rond de Decembermoorden. De raad kan ook beslissen dit pas te doen als het tot een vonnis komt. Op deze zittingdag nabij de zwaar beveiligde rechtbank in Boxtel bij Paramaribo wordt ook de eis tegen de verdachten uitgesproken.

De zitting staat gepland om 09.00 uur lokale tijd (13.00 uur Nederlandse tijd). Jurist Hugo Essed verwacht niet dat de rechters uit zichzelf in zullen gaan op de Amnestiewet die vorige week woensdag na veel ophef in het Surinaamse parlement werd aangenomen. De advocaten van de verdachten kunnen hier om vragen. Essed verwacht dat dit zeker zal gebeuren, ondanks dat de advocaat van hoofdverdachte president Desi Bouterse, Irwin Kanhai, heeft aangekondigd dit niet te doen.

De rechters kunnen dan beslissen hier direct op in te gaan of dit uit te stellen tot bij het vonnis. De krijgsraad kan ook beslissen het proces onmiddellijk te stoppen. Zij kunnen op grond van internationale rechtsverdragen, waar Suriname zich heeft verbonden, ook bepalen dat de Amnestiewet, die door de aangenomen wetswijziging nu ook geldt voor de verdachten in deze zaak, niet van toepassing is op de Decembermoorden.

Als dit gebeurt verwacht Essed dat voor grote onrust zal zorgen in Suriname en dat aanhangers van Bouterse zullen proberen 'met fysieke middelen' het proces alsnog te blokkeren. "Ik ben bang dat de regering van president Bouterse zal proberen niet-democratische middelen in te zetten op de zaak toch te stoppen", voorspelt Essed.

Na de zitting van vrijdag volgt er waarschijnlijk nog een zittingsdag waarop de advocaten hun pleidooi kunnen houden. Waarschijnlijk eisen zij vrijspraak. Daarna zal het vonnis worden geveld. Verwacht wordt, als het proces niet voortijdig wordt gestopt, dat dit al in mei zal zijn.


Krijgsraad spreekt zich uit over Amnestiewet (Foto: Novum)

College Tilburg blijft na zwembadongeluk

Het zwembadongeluk in Tilburg waarbij een baby om het leven kwam, heeft niet geleid tot het vertrek van het gemeentebestuur. Burgemeester Peter Noordanus en zijn wethouders overleefden donderdagnacht een debat in de gemeenteraad over de kwestie. Een motie van wantrouwen kreeg geen meerderheid.

Bij het ongeluk in november vielen geluidsboxen op een moeder en haar dochter. De moeder raakte gewond, haar kind overleefde het niet. De ophanging van de speakers was aangetast door roest. Eerder deze week bleek dat de gemeente al sinds 2006 op de hoogte was van de gevaren door roestvorming in het zwembad.

De burgemeester en drie verantwoordelijke wethouders gaven aan zich verantwoordelijk te voelen voor het ongeluk, maar zeiden het niet nodig te vinden op te stappen.

'Geldrovers Nieuwegein geholpen van binnenuit'

De overvallers die donderdagochtend hun slag sloegen bij beveiligingsbedrijf G4S in Nieuwegein zijn vermoedelijk geholpen van binnenuit. De politie gaat daarvan uit, omdat de bende precies toesloeg op het moment dat geld uit het best beveiligde deel van het pand was gehaald. Dat schrijft het AD op basis van bronnen bij de politie.

Vroeg in de ochtend worden bij G4S geldwagens bevoorraad en is er meer te halen in het makkelijker toegankelijke deel van het pand. Hoe groot de buit precies is wil de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen.

Niet alleen het tijdstip maar ook de dag waarop werd toegeslagen zou nauwkeurig zijn gekozen. De Telegraaf schrijft dat wellicht dagenlang is gewacht op de dichte mist die er donderdagochtend hing. Daardoor was het voor de politiehelikopter en -auto's moeilijker de daders te achtervolgen. Die wisten te ontkomen.

De geldrovers drongen het pand binnen door een zijdeur op te blazen. Ze waren kort binnen en gingen er in twee Audi's op hoge snelheid vandoor.

Knocked Up-regisseur Judd Apatow geëerd

Producent, regisseur en schrijver Judd Apatow krijgt een prijs van de Amerikaanse vereniging van bioscoopexploitanten. De regisseur van Knocked Up mag de award voor 'Excellence in Filmmaking' 26 april tijdens Cinemacon, het congres van de vereniging in Las Vegas, in ontvangst nemen.

"Hij kan heel goed de gekte uit het dagelijkse leven laten zien", laat Cinemacon-directeur Mitch Neuhauser weten. "Hij zal nog vele jaren het publiek vermaken met zijn films. Daarom reiken we de award graag aan hem uit." Behalve voor Knocked Up was Apatow ook verantwoordelijk voor films als The 40-Year-Old Virgin en Funny People.

Naast Apatow krijgt ook Taylor Kitsch een award. De John Carter-acteur, binnenkort te zien in Battleship, mag de prijs voor de 'mannelijke ster van de toekomst' in ontvangst nemen. Eerder werd bekend dat ook Michelle Pfeiffer, Dwayne 'The Rock' Johnson en Charlize Theron tijdens de beurs geëerd worden.

Schietpartij Baflo ingetogen herdacht

Dick Haveman, de agent die precies een jaar geleden omkwam bij een vuurgevecht in Baflo, wordt vrijdag ingetogen herdacht. Op de begraafplaats in zijn woonplaats Godlinze komen zijn naaste collega's bijeen bij zijn graf. Een aantal politiemensen legt bloemen. Na de bijeenkomst zijn de collega's uitgenodigd door de familie.

In het Dagblad van het Noorden verschijnt vrijdag een in memoriam voor de agent en het andere slachtoffer van de dader, zijn 29-jarige vriendin. Medewerkers van andere afdelingen van de Groningse politie gaven aan de dood van Haveman vooral binnen de eigen afdeling te willen herdenken. Die ruimte wordt hun ook geboden.

De 48-jarige motoragent werd met zijn eigen dienstwapen doodgeschoten door een uitgeprocedeerde asielzoeker uit Benin. De verdachte Alasam S. sloeg net daarvoor zijn 29-jarige vriendin dood met een brandblusser. Ook schoot hij op een 72-jarige omstander en een 22-jarige agente, die gewond raakten. De rechtszaak tegen S. loopt nog.

[PL darts] Taylor overklast Van Barneveld

Darter Raymond van Barneveld heeft donderdag een gevoelige nederlaag moeten incasseren in de Premier League Darts. In de Motorpoint Arena van Sheffield moest de Hagenaar buigen voor zijn 'eeuwige' rivaal Phil Taylor. Het werd 8-3 voor de darter uit Stoke-on-Trent.

Barney kwam al direct op achterstand, maar in de achtste leg mistte hij vijf pijlen op de dubbel om op gelijke hoogte te komen. Taylor greep die kans wel kwam niet meer in de problemen. De gemiddelden waren 105 en 100 voor The Power en Barney respectievelijk.  

Gary Anderson kwam twee keer in actie vandaag, omdat hij twee weken geleden afzegde in verband met het overlijden van zijn vader. Zijn dagscore is één punt uit vier, alleen een gelijkspel tegen Andy Hamilton. Beide spelers schieten daar weinig mee op, ze moeten alle komende duels willen ze de playoffs nog halen.

Simon Whitlock staat door zijn zege op Kevin Painter alleen op plek twee en zet een goede stap richting de play-offs.  Volgende week in Bournemouth moet Van Barneveld tegen Whitlock en is het duel tussen de laatste twee wereldkampioenen Lewis en Taylor.

Uitslagen

12 april Motorpoint Arena, Sheffield Uitslag
James Wade Gary Anderson 8-3
Simon Whitlock Kevin Painter 8-5
Phil Taylor Raymond van Barneveld 8-3
Andy Hamilton Gary Anderson 7-7

Stand

# Speler Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Legs voor Legs tegen Legsaldo
1 Phil Taylor 10 9 1 0 19 79 37 42
2 Simon Whitlock 10 5 2 3 12 61 59 2
3 James Wade 10 5 0 5 10 61 60 1
4 Raymond van Barneveld 10 4 2 4 10 61 68 -7
5 Adrian Lewis 10 3 3 4 9 59 63 -4
6 Gary Anderson 10 3 1 6 7 54 63 -9
7 Andy Hamilton 10 2 3 5 7 59 70 -11
8 Kevin Painter 10 3 0 7 6 56 70 -14

Programma 

Speelronde 11, 19 april BIC, Bournemouth
Raymond van Barneveld Simon Whitlock
Gary Anderson Kevin Painter
James Wade Andy Hamilton
Phil Taylor Adrian Lewis

Nintendo registreert Super Mario 4-domeinnaam

Nintendo of America heeft op 3 april de domeinnaam supermario4.com geregistreerd. Het zou hier om een defensieve registratie kunnen gaan, alhoewel de domeinnaam schijnbaar al sinds 2007 bestond. Wanneer je naar de website navigeert word je doorgeleid naar de hoofdpagina van Nintendo.

Of het één met het ander te maken heeft moet nog blijken, maar mogelijk heeft de registratie te maken met belofte van Nintendobaas Satoru Iwata om met een nieuw 2D Super Mario-spel te komen.

World of Tanks viert verjaardag met statistieken

Wargaming.nets online shooter World of Tanks viert haar eerste verjaardag. Om dit te vieren hebben de makers een reeks statistieken vrijgegeven over de prestaties van de inmiddels 24 miljoen geregistreerde spelers.

Zo zijn er 350 miljoen gevechten uitgevochten en 75 miljard kogels afgevuurd, waarvan er 48 miljard in één keer raak waren. In het eerste jaar van World of Tanks zijn er acht miljard gepantserde voertuigen vernietigd.

Volgens de makers heeft het spel op een zeker moment 450.000 spelers tegelijkertijd online gehad, waarmee World of Tanks haar eigen Guinness World Record heeft verbroken.

Volgens Wargaming.net hebben zij nog grote verwachtingen voor het komend jaar. Zij hebben aangegeven door te blijven gaan met de ontwikkeling van World of Tanks, zodat de spelers enthousiast kunnen blijven spelen in het spel.

Het begin van Firefall

Ontwikkelaar Red 5 heeft de openingsfilm vrijgegeven van hun free-to-playspel Firefall. Hierin krijgen we te zien hoe een crash van een ruimteschip ervoor zorgt dat grote delen van de Aarde onbewoonbaar worden.

Firefall heeft de speciale feature dat de spelers bepalen hoe de kaart in het spel zich uitbreidt. Door het plaatsen van speciale gebouwen kunnen zij delen van de speelbare kaart vrijspelen.

Firefall draait op dit moment in een open bèta, waar je je via de website voor kunt aanmelden. Het spel moet in 2012 gaan uitkomen.

Kriegerin (Combat Girls)

Helaas voor velen bestaan er nog genoeg neonazi's in de wereld. In ons land hebben we er soms nog wel een last van, maar in Duitsland is deze groep helaas - en wellicht begrijpelijk - wat groter. Waar het in Nederland soms blijft bij het bekladden van Joodse grafmonumenten, bij onze oosterburen gaat het wat verder. Het is een apart slag mensen dat zich aansluit bij deze groepering, maar het is nog vreemder als je ervan probeert los te komen.

[Primera División] Málaga in slotfase onderuit tegen Villarreal

Málaga is de derde plaats in de Primera División kwijtgeraakt. Met Joris Mathijsen in de basis en Ruud van Nistelrooy als invaller werd met 2-1 verloren bij Villarreal. Het winnende doelpunt van Hernan Perez viel vier minuten in blessuretijd.

Málaga staat nu twee punten achter Valencia, dat woensdagavond met 4-1 won van Rayo Vallecano. De nummer drie plaatst zich aan het eind van het seizoen net als Real Madrid en FC Barcelona rechtstreeks voor de Champions League, de nummer vier begint in de voorronde.

Santi Cazorla zette Málaga halverwege de tweede helft nog wel op voorsprong in El Madrigal. Marcos Senna maakte zeven minuten voor tijd gelijk, waarna de Paraguayaanse invaller Perez de wedstrijd besliste.

Haase en Rojer naar halve eindstrijd

Robin Haase en Jean-Julien Rojer hebben bij het ATP-toernooi in Casablanca in het dubbelspel de halve finale bereikt. Het Nederlandse duo rekende met 7-5 en 6-0 af met het als tweede geplaatste koppel Eric Butorac en Bruno Soares.

In de halve finale van het dubbelspel nemen Haase en Rojer het op tegen de als vierde geplaatste Italianen Daniele Bracciali en Fabio Fognini. In het enkelspel in Marokko is geen Nederlander meer actief nadat Haase eerder deze week in de eerste ronde onderuit ging tegen de nummer 752 van de wereld en Qualifier Lamine Ouahab.

Bos zou ook 20 miljard hebben gegeven

Wouter Bos zou in 2008 als minister van Financiën ook 20 miljard euro hebben gegeven voor de overname van ABN Amro en Fortis Bank Nederland in plaats van 16,8 miljard. Dat zei hij donderdag in het tv-programma Pauw en Witteman.

Hij moest in enkele dagen voorkomen 'dat we met zijn allen de afgrond ingingen.' Dat hij een en ander niet met de Tweede Kamer heeft kunnen delen, vindt hij verklaarbaar: "De brandweer gaat ook tijdens de brand niet uitgebreid vergaderen".

Bos zei dat er 'natuurlijk dingen fout zijn gegaan', maar dat je je moet afvragen of die onder de gegeven omstandigheden misschien te billijken waren. Hij denkt niet dat hij had moeten aftreden als hij nog minister was geweest.

Bos heeft zich geërgerd aan de volgens hem te snelle en te boude conclusies op basis van het rapport De Wit. Volgens hem staat er in het rapport dat er een 'riante prijs' is betaald voor de stabiliteit, maar op radio en tv hoorde hij terug een 'te hoge prijs'.

Jan de Wit, voorzitter van de onderzoekscommissie, heeft Bos inmiddels ook opgebeld om te zeggen dat de weerslag van een interview dat hij met een landelijk dagblad heeft gehad, hem speet. De weergave van het gesprek zou niet helemaal opgaan, aldus Bos.

Mysterieuze dood zeehonden onderzocht

De zeehondencrèche in Pieterburen doet onderzoek naar de mysterieuze dood van twintig in Zeeland aangespoelde zeehonden. Veel van de dieren verkeerden bij de vondst aan het Grevelingenmeer in verregaande staat van ontbinding waardoor de doodsoorzaak niet te bepalen was, laat het opvangcentrum donderdag weten.

De grijze zeehonden werden tussen eind vorige maand en 10 april gevonden rond Scharendijke op het eiland Schouwen-Duivenland. Uit eerder onderzoek van de zeehondencrèche bleek dat verdrinking een veelvoorkomende doodsoorzaak is bij aangespoelde zeehonden.

Boek: Christophe van Gerrewey - Op De Hoogte

Een psychologische erfenis van een verbroken relatie zijn maanden, soms zelf jaren, aan gedeelde herinneringen, bestaande uit gedeelde ervaringen van eenzelfde herinnering. Op het moment dat een man tijdelijk intrekt in het huis van zijn vrienden omdat zij op vakantie zijn, blikt hij terug op het voorgaande jaar, waar hij nog met zijn toenmalige geliefde in ditzelfde huis verbleef. Hij besluit haar aan te spreken door te schrijven over zijn herinneringen aan haar, hoe hij bepaalde situaties heeft ervaren, wat er door hem heen ging en wat hij nog had willen zeggen, maar toentertijd niet durfde. Ook al is zijn verloren liefde niet langer in zijn nabijheid, haar stem blijft in zijn hoofd spoken en zal langzaamaan zijn verhaal overnemen.


Op De Hoogte

'Paus Benedictus verliest grip op Vaticaan'

Paus Benedictus is de greep op zijn gezondheid en daarmee op het Vaticaan aan het verliezen. Dit schrijft het Duitse blad De Stern donderdag. De paus heeft allerlei kwaaltjes, waaronder een zwak hart. Hieraan is hij al eens geopereerd.

Volgens De Stern heeft de paus echter ook met een kankergezwel te kampen. Eind vorig jaar zou Kardinaal Romeo voorspeld hebben dat de paus geen jaar meer zou leven. Daarnaast is de paus aan het lobbyen om Kardinaal Sodano tot zijn opvolger te (laten) benoemen. Hoewel het Vaticaan niet ontkende dat Kardinaal Romeo de gewaagde uitspraak deed, ontkende een woordvoerder wel het bericht dat de paus op sterven zou liggen.

Hoewel Benedictus volgens de geruchten pleit voor Sodano als zijn opvolger, is de kans dat er een derde wereld-paus, uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika komt groot. Het spel om de macht binnen het Vaticaan zou in ieder geval zijn losgebarsten, aldus De Stern.

Kwart wil niet trouwen op vrijdag de dertiende

Nederlanders zijn vrijdag de dertiende meer op hun hoede dan op een 'normale' dag. Bijna een kwart wil op deze dag niet trouwen of een sollicitatiegesprek voeren, vier procent stapt het vliegtuig niet in. Iets meer dan een tiende durft niet onder een ladder door te lopen. Dat meldt verzekeraar Nationale-Nederlanden donderdag de twaalfde, die TNS Nipo de kwestie onderzoeken.

Maar een klein percentage van zes procent heeft op vrijdag de dertiende ook daadwerkelijk een keer pech gehad. Het ging vooral om het kwijtraken van iets, vallen, of schade lijden of veroorzaken. "Dat komt overeen met het beeld dat wij hebben: vrijdag de dertiende is een dag als elke andere", licht de verzekeraar toe.

Van de Nederlandse vrouwen noemt een op de drie zich redelijk tot een beetje bijgelovig, twintig procent van de mannen doet dat. Waarom vrijdag de dertiende zo'n slechte naam heeft gekregen is onduidelijk. Mogelijk heeft het iets te maken met het feit dat Jezus op een vrijdag werd gekruisigd. Ook is dertien het aantal apostelen plus Judas, die Jezus verried.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.