Investeringen in duurzame energie maken duikvlucht

Wereldwijde investeringsprojecten in duurzame energie hebben veel last van de aanhoudende economische onzekerheid in de Europese Unie. In het eerste kwartaal van dit jaar daalden de investeringen met 28 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, blijkt uit onderzoek van Bloomberg New Energy Finance.

Ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden lagen de investeringen 22 procent lager. In totaal werd in de eerste drie maanden van het jaar 27 miljard dollar (ruim 20 miljard euro) geïnvesteerd.

"Een cijfer van 27 miljard is geen ramp, maar het is wel het laagste getal sinds de 20 miljard in het eerste kwartaal van 2009, toen de financiële crisis op zijn hoogtepunt was", stelt een woordvoerder van Bloomberg New Energy Finance. Het geld wordt gestoken in duurzame energiebronnen zoals zonne-energie en windmolenparken en in bedrijven gericht op schone energie.

Naast de onzekerheid in de EU waardoor regeringen minder investeren, speelt ook het aflopen van enkele stimuleringsprogramma's in de Verenigde Staten en de verkiezingsstrijd daar mee, denken de onderzoekers. "Er is geen enkel teken van een snel herstel in deze regio's in de komende twaalf maanden." De positieve ontwikkelingen in opkomende landen kan hiervoor onvoldoende compenseren.

Volgens de onderzoekers ontduiken politici hun verantwoordelijkheid. Hierdoor is de toekomst van de zich nog ontwikkelende industrie voor duurzame energie niet zeker. "Dat terwijl verschillende technieken de laatste tijd zo in prijs zijn gedaald dat ze kunnen gaan concurreren met fossiele energie."