[OS 2012] Rutger Smith; de lange weg terug naar de top

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Rutger Smith is één van de Nederlanders die bij de Olympische Spelen zal uitkomen op het onderdeel atletiek. De Groninger zal in het olympisch stadion zowel bij het kogelstoten als bij het discuswerpen uitkomen. Daar is echter wel een zeer lange weg van revalideren aan vooraf gegaan.

Het wordt voor Smith komende zomer alweer zijn derde deelname aan het mondiale toernooi. In 2004 stelde hij hevig teleur, aangezien toen de kwalificaties voor de toenmalig wereldkampioen onder 23 jaar het eindstation bleken bij zowel het discuswerpen als het kogelstoten. Bij de Spelen in Peking in 2008 ging het al een stuk beter, al bleek het behalen van een medaille te hoog gegrepen. Meer dan een zevende plaats bij het discuswerpen en een vijfde plaats bij het kogelstoten zat er niet in.

Smith bij zijn zilveren worp op het WK van 2005. (Foto: Pro Shots)

De beste prestaties van de nu 30-jarige Smith zette hij neer tussen de twee Spelen in. Bij het wereldkampioenschap van 2005 in Helsinki behaalde hij plots een zilveren medaille bij het kogelstoten. In 2007 leek het erop dat hij die prestatie kon verbeteren, maar een tegenvallende finale leverde hem niet meer dan een vierde plaats op. Hevig gefrustreerd ging Smith de volgende dag aan de slag bij de kwalificaties bij het discuswerpen en gooide een persoonlijk record. Twee dagen later in de finale werd hij derde en zette daarmee een unieke prestatie neer. Hij was de eerste atleet ooit die zowel bij het kogelstoten, als bij het discuswerpen een medaille wist te veroveren.

Na de Spelen in Peking ging het echter fout bij Smith. Er werd bij hem een zware rugblessure geconstateerd die hem lang aan de kant hield. Erg lang zelfs, want het duurde tot in 2011 voordat de Groninger weer terug was op niveau. In de tussentijd waren er bij trainingen weer nieuwe blessures die zich aandienden. Smith zelf weet dit aan het snelle herstel van zijn lichaam, wat soms te snel ging voor bijvoorbeeld zijn borstspieren en de achillespezen waar blessures begonnen te ontstaan.

Lange tijd was onduidelijk waar de oorzaak van het lange blessureleed, zijn rug, vandaan kwam. Het bleek volgens Smith een emotionele grondslag te hebben. In die jaren was zijn vader ernstig ziek geweest en er uiteindelijk aan overleden. Daarna werd ook de pijn in de rug van de atleet minder. "Het is bekend dat een lichaam emoties en stress opslaat in de rug. Achteraf is het dat denk ik toch geweest”, aldus Smith na zijn herstelperiode.

Smith bij het discuswerpen (Foto: Pro Shots)

De weg terug naar de top was uiteraard nog lang, maar toch wist Smith zich vrij vlot te plaatsen voor het wereldkampioenschap in Deagu bij het discuswerpen. Verder dan de kwalificaties daar kwam hij echter niet. Nog geen week na het WK wierp hij op hetzelfde onderdeel een persoonlijk record van 67,77 meter, waarmee hij zich nomineerde voor de Olympische Spelen van Londen. Vervolgens wist hij in februari van dit jaar zich te kwalificeren voor het kogelstoten en volgde definitieve kwalificatie bij het discuswerpen bij de European Cup Winter Throwing.

Smith zal op 3 augustus zijn eerste opwachting maken in het olympisch stadion van Londen. Dan staan de kwalificaties en de finale bij het kogelstoten op het programma. Drie dagen later zijn de kwalificaties voor het discuswerpen en een dag later de finale.