Kwart wil niet trouwen op vrijdag de dertiende

Nederlanders zijn vrijdag de dertiende meer op hun hoede dan op een 'normale' dag. Bijna een kwart wil op deze dag niet trouwen of een sollicitatiegesprek voeren, vier procent stapt het vliegtuig niet in. Iets meer dan een tiende durft niet onder een ladder door te lopen. Dat meldt verzekeraar Nationale-Nederlanden donderdag de twaalfde, die TNS Nipo de kwestie onderzoeken.

Maar een klein percentage van zes procent heeft op vrijdag de dertiende ook daadwerkelijk een keer pech gehad. Het ging vooral om het kwijtraken van iets, vallen, of schade lijden of veroorzaken. "Dat komt overeen met het beeld dat wij hebben: vrijdag de dertiende is een dag als elke andere", licht de verzekeraar toe.

Van de Nederlandse vrouwen noemt een op de drie zich redelijk tot een beetje bijgelovig, twintig procent van de mannen doet dat. Waarom vrijdag de dertiende zo'n slechte naam heeft gekregen is onduidelijk. Mogelijk heeft het iets te maken met het feit dat Jezus op een vrijdag werd gekruisigd. Ook is dertien het aantal apostelen plus Judas, die Jezus verried.