Lokale interruptie: Afdelingsvergadering

Tweemaal per jaar houdt de afdeling van D66 Eindhoven een ledenvergadering. Het is het moment waarop je als politicus direct verantwoording aflegt over je acties en waarop je achterban voor een deel vertegenwoordigt is. Hier kunnen boodschappen meegegeven worden. Toch moet ook een vergadering er rekening mee houden dat we er zonder last of ruggespraak zitten. Het zijn de kiezers namens wie we als fractie handelen en niet een partijaparaat. Daarom kan een vergadering de politieke functionarissen geen dingen dwingend opleggen. Toch is het nuttig om te weten hoe je partijgenoten erover denken. Het is een van de belangrijkste peilinstrumenten. Bovendien ook een mooi netwerkmoment.

De afgelopen Woensdag was het weer zover. Van de 250 leden van de afdeling Eindhoven verzamelden zich er35 inde Chambre D’Amis in de horecagelegenheid Usine in de lichttoren. 35 lijkt weinig maar een belangrijk deel van de leden is vooral een soort donateur en is niet actief. De afdeling heeft ongeveer 20 leden die een actieve functie hebben en daaromheen is een schil van ongeveer 50 leden die bijeenkomsten bezoekt en soms wel eens tijdelijke klusjes doet. Ik mis een paar bekende gezichten. Die zijn vermoedelijk bij de VVD, die deze avond staatssecretaris Halbe Zijlstra op bezoek heeft. Ook de wedstrijd van PSV tegen RKC is concurrentie, al zullen die mensen spijt hebben. Gelukkig zie ik ook veel nieuwe gezichten. 

Voorzitter Pierre Cluitmans leidt de vergadering. Deze bestaat vooral uit verslagen. De drie belangrijkste functionarissen komen aan het woord. Pierre als voorzitter van het bestuur met het verslag over de afdeling. Fractievoorzitter Marco van Dorst doet namens de fractie verslag van de politieke koers. En tot slot komt wethouder Mary-Ann Schreurs aan het woord. Zoals altijd heeft ze een mooi verhaal. Soms wat erg wollig maar hoe langer ze spreekt hoe meer je overtuigt raakt van de kracht van de stad. Er is altijd tijd voor vragen. Die zijn er echter maar weinig.

De vergadering markeert ook de helft van de raadsperiode. Het bestuur geeft een presentatie van de plannen. Vanaf nu moeten we weer aan de slag voor nieuwe verkiezingen in 2014. Er moet een kieslijst komen, een programma en een campagne. En daarvoor zijn mensen nodig. Mensen die de handen uit de mouwen willen steken. Het bestuur drukt de leden op het hart dat we ze nodig hebben. Vooral de programmacommissie zal snel van start moeten. Ik had me al aangemeld. Maar naast raadsleden hebben we ook mensen nodig die niet in het politieke systeem meedraaien.

Het laatste agendapunt is tevens het leukste. De borrel. Ik bestel snel een biertje en ga weer wat bijpraten met leden. En ook met de nieuwe leden maak ik graag kennis. Borrels horen bij de politiek en zeker bij D66. Na een uurtje beginnen mensen langzaam maar zeker naar huis te gaan. Ik blijf meestal tot het einde. Tegen het einde komt secretaris Jessica van Eijs me melden dat acht mensen interesse hebben voor de programmacommissie. Dat zijn er veel meer dan de drie die we nodig hebben. Luxeproblemen dus.