Warmer, maar natter weer op komst

De poel met koude lucht waar Nederland in gevangen is, wordt na maandag door een westelijke stroming verdreven. Keerzijde is dat het weer wisselvalliger wordt en regenfronten en buien zich aandienen, waarschuwt weeronline.nl. Het warme lenteweer dat de afgelopen jaren soms in april voorkwam lijkt daarmee ver weg.

Vorige maand was de gemiddelde temperatuur in De Bilt 8,3 graden. "Bijzonder zacht", volgens een woordvoerder van het weerbedrijf. Tot donderdag lag de temperatuur in april met 7,1 graden nog een stuk lager. De temperatuur wist in de vestigingsplaats van het KNMI de kaap van de 15 graden deze maand nog niet te ronden.

De bel met koude lucht die voor de lage temperaturen zorgt is afgezakt vanaf de Noordpool en strekt zich inmiddels uit tot Noord-Afrika. Na maandag stijgt de temperatuur door de warmere luchtstroom naar ongeveer 15 graden.

Het is de eerste keer sinds 1997 dat april kouder dan gemiddeld lijkt te worden. De afgelopen jaren was april juist warmer dan normaal. Vorig jaar was de gemiddelde temperatuur ruim 13 graden. Ook in 2007 en 2009 was april aangenaam warm.


Warmer, maar natter weer op komst (Foto: Novum)