Lancering Noord-Koreaanse raket mislukt

De langverwachte lancering van een langeafstandsraket door Noord-Korea is vrijdag mislukt. Enkele minuten na de lancering van de raket meldden Zuid-Korea en de Verenigde Staten al dat de Unha-3 raket had gefaald. Uren later maakte de Noord-Koreaanse staatstelevisie bekend dat de satelliet niet in een baan om de aarde was gekomen.

Noord-Korea had de lancering van de waarnemingssatelliet al weken aangekondigd als een staaltje van technisch kunnen dat de honderdste verjaardag van de geboorte van de grondlegger van het communistische land, Kim Il Sung, luister bij moest zetten. Andere landen veroordeelden de plannen als een verkapte test van rakettechnologie en een schending van VN-resoluties die Noord-Korea verbieden zijn nucleaire en raketprogramma's verder te ontwikkelen.

De leiders van de Groep van 8 geïndustrialiseerde landen waaronder Rusland veroordeelden de lancering. De VN-Veiligheidsraad komt later vrijdag bijeen voor spoedberaad en de Verenigde Staten schortten plannen op om Noord-Korea voedselhulp te verstrekken.

Noord-Korea beriep zich voor de lancering op zijn 'soevereine recht' om een ruimtevaartprogramma te ontwikkelen. Een meertrapsraket als die waarmee het de satelliet in de ruimte wilde schieten is volgens experts echter ook geschikt om doelen in de Verenigde Staten te treffen. Noord-Korea heeft ook al twee kernproeven gehouden.