Kromowidjojo: "Ik ben weer de favoriet"

Zwemster Ranomi Kromowidjojo snelde vandaag op de Swim Cup in Eindhoven op de 100 meter vrije slag naar een Nederlands record van 52,75 seconden. De 21-jarige Groningse is blij met deze tijd, maar vooral omdat ze in een rechtstreeks duel de Zweedse Sarah Sjöström klopte.

"Ik dacht het gaat niet nog een keer gebeuren dat ik van haar ga verliezen. Het is heel mooi dat deze tijd er dan uitkomt. Met de oog op de Spelen weet ik nu dat dit erin zit en dat ik dit neer kan zetten. Dat geeft heel veel vertrouwen. De favorietenrol ligt nu weer bij mij, maar dat maakt niet uit," zei Kromowidjojo die met haar tijd ook een wereldrecord in een textielen badpak zwom.

Coach Jacco Verhaeren wat zeer blij met de tijd van zijn pupil. "Er waren twee races waar we voor Londen het goed wilden doen. Dat was hier en in Amsterdam. Als je dat doet ben je al een heel eind op weg. Gezien de opbouw, wist ik dat ze dit kon. Het is vooral heel fijn dat we weten dat het proces waarin we zitten heel goed is. We zijn op de goede weg naar de perfecte race."

Verhaeren weet dat er met het oog op de Olympische Spelen in Londen nog veel werk aan de winkel is. "Morgen gaan we weer denken hoe het nog beter kan. Dit is nog zeker niet het einde. Bij de Spelen beginnen ook altijd gekke dingen. We moeten daarom de komende maanden geconcentreerd ons werk blijven doen. Die favorietenrol maakt ook niet uit. Ze roept al vier jaar dat ze goud gaat winnen. Ze moet nu vooral haar koppie erbij houden."