Gevechten in Syrisch grensdorp
Aan de grens met Turkije zijn vrijdag gevechten uitgebroken tussen Syrische regeringstroepen en soldaten van het Vrije Syrische Leger. De gevechten zijn de eerste ernstige schending van de wapenstilstand die donderdag is ingegaan. Elders in het land lijkt het rustig te zijn, maar oppositiegroepen hebben de Syriërs opgeroepen om ook nu weer na het vrijdaggebed de straat op te gaan om tegen het bewind van president Bashar Assad te demonstreren.
Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat de gevechten plaatsvonden aan de rand van het dorp Khirbet el-Joz, aan de grens met Turkije. Het Syrische leger had eerder in de omgeving tanks geposteerd. Volgens de Lokale Coördinatiecomités probeerden regeringssoldaten een post te bestormen die door gedeserteerde militairen werd bemand.
De regeringstroepen hebben donderdag hun zware beschietingen en andere grote operaties gestaakt, maar zich nog niet teruggetrokken in hun kazernes. Ook vrijdag waren volgens het Observatorium nog tanks en andere legervoertuigen in steden en andere plaatsen te zien. Volgens het Observatorium openden militairen donderdagavond het vuur op anti-regeringsdemonstranten in Bardig, een dorp in de provincie Hama. Naar de oppositie overgelopen soldaten schoten terug en doodden twee regeringssoldaten.
Burhan Ghalioun van de Syrische Nationale Raad riep de Syriërs op tot nieuwe, vreedzame demonstraties. Als hier massaal gehoor aan wordt gegeven, kan dit het staakt-het-vuren op de proef stellen.
Syrië-gezant Kofi Annan heeft de VN-Veiligheidsraad gevraagd in te stemmen met een waarnemersmissie en van Assad te eisen dat zijn troepen terugkeren naar de kazernes. Tot dusver hebben Rusland en China harde maatregelen van de raad tegen Syrië tegengehouden.
Annan heeft de afgelopen dagen beide landen en Iran bezocht om zo breed mogelijke steun voor zijn vredesplan te werven. De VN-ambassadeurs van Rusland en China noemden het staakt-het-vuren donderdag een belangrijke stap en verklaarden ook de implementatie van de overige punten van Annans plan te steunen, waaronder de terugtrekking van troepen en materieel. "Ik hoop dat de heer Annan één ding ook gauw voor elkaar krijgt - een glasheldere toezegging van de oppositie om een dialoog aan te gaan met de Syrische regering. Dat is tot nog toe niet gebeurd", zei de Russische ambassadeur Vitali Tsjoerkin.