Aantal Nigeriaanse olielekken Shell verdubbeld

Shell heeft het aantal lekken in oliepijpleidingen in Nigeria het afgelopen jaar zien verdubbelen van 32 naar 63. Dat schrijft het olieconcern in zijn donderdag verschenen duurzaamheidsrapport.

Shell verklaart de sterke toename van het aantal olielekken uit het feit dat het bedrijf het afgelopen jaar een groot aantal pijpleidingen in Nigeria heeft heropend door de verbeterde veiligheidssituatie in de Niger-delta. De overheid is in 2010 begonnen amnestie te verlenen aan strijders die vechten voor betere leefomstandigheden voor de bewoners van de Niger-delta, die veelal gezondheidsproblemen hebben door olievervuiling.

De meeste lekken worden echter niet door aanvallen van deze strijders veroorzaakt, maar door diefstal. Delta-bewoners maken pijpleidingen stuk en tappen daaruit olie af. Hoewel het aantal diefstallen afgelopen jaar sterk is toegenomen, is de hoeveelheid olie die Shell door de lekken is verloren juist gedaald. In 2010 raakte het bedrijf nog drieduizend ton olie kwijt. Vorig jaar was dat afgenomen naar 1600 ton.