Vijfhonderd musea bieden toegang voor een euro

Bijna vijfhonderd musea zijn zaterdag en zondag tijdens Museumweekend voor een euro toegankelijk voor publiek. Musea bieden een kijkje in het depot, organiseren lezingen of laten de bezoekers rustig een kijkje nemen bij de tentoonstellingen.

Het Museumweekend geldt als een van de grootste cultuurevenementen in het land. Gemiddeld komen tussen de achthonderdduizend en een miljoen mensen op alle musea af.

Toch doen juist de grootste musea niet mee, zegt een woordvoerder van de Museumvereniging vrijdag. Het Rijksmuseum en Van Gogh Museum in Amsterdam worden te drukbezocht om mee te kunnen doen. Ook het Mauritshuis in Den Haag is niet van de partij.

Het Letterkundig Museum in de hofstad doet wel mee. Bezoekers kunnen er dit weekend zien hoe schrijvers als Simon Vestdijk en Gerard Reve hun materiaal hergebruikten voor hun meesterwerken.

Het Legermuseum in Delft richt het terrein in als legerkamp met oude voertuigen uit het depot. In het Frans Hals Museum in Haarlem vertelt een bierkenner over de rol van Haarlems bier in de Gouden Eeuw. Een overzicht met alle activiteiten dit weekend is online te vinden op museumweekend.nl.