Proces om plan aanslag Jyllands-Posten

Voor de rechtbank in Kopenhagen is vrijdag het proces begonnen van vier moslims uit Zweden die verdacht worden van plannen voor een aanslag op het gebouw van de Deense krant Jyllands-Posten. De aanslag zou worden gepleegd in december 2010, op het moment dat in het gebouw de nationale sportprijzen werden uitgereikt. De verdachten zouden met hun aanslag de krant hebben willen straffen voor het afdrukken van spotprenten van de profeet Mohammed.

Het sportevenement werd bijgewoond door de Deense kroonprins Frederik, die een sportonderscheiding uitreikte. Of hij doelwit was van de verdachten is niet bekend. Volgens de aanklagers zijn er aanwijzingen dat het 'evenement zelf doelwit van de aanslag' was.

De vier verdachten werden geboeid en onder zware politiebewaking de rechtszaal ingeleid. Ze zijn aangeklaagd wegens terrorisme en verboden wapenbezit. Als ze schuldig worden bevonden kunnen ze zestien jaar gevangenisstraf krijgen. Daarna worden ze waarschijnlijk het land uitgezet. De vier ontkennen de beschuldigingen.

Drie van de vier mannen werden in december 2010 opgepakt terwijl ze volgens justitie op weg waren om met vuurwapens een aanval uit te voeren op de redactie van Jyllands-Posten. De vierde was teruggekeerd naar de Zweedse hoofdstad Stockholm, waar hij een dag later werd ingerekend. De Zweedse veiligheidsdienst zou de groep al maanden in de gaten hebben gehouden. Deense veiligheidsfunctionarissen omschreven de vier mannen na hun aanhouding als 'militante islamisten met banden met internationale terreurnetwerken'.

De cartoonkwestie houdt de gemoederen al sinds 2005 bezig. De gewraakte spotprenten verschenen oorspronkelijk in 2005 in de krant Jyllands-Posten. Politiken drukte in 2008 een van de twaalf tekeningen opnieuw af, nadat de politie een complot had ontdekt om tekenaar Kurt Westergaard te vermoorden. In 2011 veroordeelde de rechtbank in het Deense Aarhus een Somaliër tot negen jaar gevangenisstraf nadat hij met een bijl de woning van Westergaard was binnengedrongen. Westergaard ontkwam door zich in een beveiligde ruimte op te sluiten.

Het proces van de vier Zweden zal naar verwachting ongeveer twee maanden duren. De uitspraak wordt half juni verwacht.