FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 juli 2011

T. Janssen: "EL-groepsfase haalbaar met Midtjylland"

Tim Janssen heeft een opmerkelijke periode achter de rug. Eind mei degradeerde de spits met zijn ploeg Esbjerg fB uit de hoogste Deense competitie. Vervolgens maakte de aanvaller de overstap naar FC Midtjylland, waarmee hij zich nu voorbereidt op de tweede voorronde van de Europa League.

In gesprek met Voetbal International laat de voormalig speler van FC Zwolle, FC Eindhoven, RKC Waalwijk en N.E.C. Nijmegen weten kansen te zien met zijn huidige ploeg om het hoofdtoernooi te halen: "Als we deze voorronde doorkomen, zitten we opnieuw bij de geplaatste teams, de groepsfase behalen is dan zeker een mogelijkheid."

Ook verklaart Janssen waarom hij een driejarig contract heeft getekend bij FC Midtjylland: "In een Oost-Europees avontuur zag ik weinig, het sportieve heb ik boven het financiële en avontuurlijke verkozen. Deze club hikt wel aan tegen de Deense top. Vorig seizoen eindigde ze als vierde, maar gevoelsmatig hoorde ze nóg hoger te staan."

Afgelopen seizoen kende Janssen een matige tweede seizoenshelft bij Esbjerg. Hij verloor destijds zijn basisplaats, maar de aanvaller hoopt dit seizoen bij Midtjylland stappen te kunnen maken: "In tegenstelling tot het toevalsvoetbal met veel hoge ballen bij de meeste Deense teams speelt Midtjylland écht voetbal. Die speelwijze past veel beter bij mijn kwaliteiten. En met onder anderen Kristian Bak Nielsen en Jakob Poulsen (beiden ex-SC Heerenveen, red.) heeft de club spelers die al een en ander hebben meegemaakt."

De spits ziet met de ploeg uit Herning genoeg kans om succes te boeken: "Doordat titelfavoriet FC Kopenhagen kwaliteit heeft ingeleverd, wordt de competitie voor alle subtoppers – inclusief Midtjylland - uitermate spannend."

Pro-Palestijnse betogers plannen protest in Israël

Honderden pro-Palestijnse activisten van over de hele wereld zijn van plan vrijdag naar Israël te vliegen om tegen de zeeblokkade van de Gazastrook en ander beleid te protesteren. Dat hebben meerdere pro-Palestijnse bewegingen zondag gezegd, waaronder International Solidarity Movement, dat vaker activisten naar de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook stuurt.

De activisten willen het vliegverkeer verstoren door grote demonstraties op het vliegveld te organiseren, aldus Israëlische media. De al zeer strenge veiligheidsmaatregelen op luchthavens zullen volgens de media verder worden opgeschroefd. De politie was niet bereikbaar voor commentaar over de getroffen voorbereidingen.

Foto's: James Blunt

Op zondagavond vond in het Nijmeegse Park Brakkenstein het concert plaats van niemand minder dan James Blunt. Eerder dit jaar speelde de Britse zanger al in een uitverkochte Heineken Music Hall. Complete gezinnen waren er op uit getrokken om James Blunt te bewonderen en hij werd dit keer bijgestaan door het beeldschone 3FM Serious Talent Krystl. Zij verzorgde het voorprogramma, zong loepzuiver en had volop contact met het publiek.

FOK!fotograaf Jimmy Israel was aanwezig en maakte de volgende fotoreportage voor ons (klik op de foto's voor de grote versie):

[Tour] F. Schleck slikt bij in tijdens ploegentijdrit

Voor Fränk Schleck verliep de ploegentijdrit vandaag niet bepaald vlekkeloos. De renner van Leopard-Trek stootte zijn hoofd onderweg aan een camera en slikte op de koop toe nog eens een bij in.

"Het was een grappige dag", aldus de oudste van de gebroeders Schleck op Twitter. "Ik botste met mijn helm tegen een camera, waardoor ik niet meer kon communiceren met de ploegleiding. Bovendien slikte ik na vijf kilometer nog een bij in."

Uiteindelijk eindigde de ploeg als vierde op vier seconden van de winnende ploeg Garmin-Cervélo. De Schlecks blijven er daardoor goed voorstaan in het klassement. Fränk Schleck staat zesde op vier seconden van Thor Hushovd. Andy Schleck is terug te vinden op de tiende plek, eveneens op vier tellen.

Russische basketbalsters Europees kampioen

De Russische dames zijn in het Poolse Lodz Europees kampioen basketbal geworden. In de finale werd Turkije met 59-42 verslagen. Bij rust had Rusland al een 33-23 voorsprong gepakt.

Topscorer bij Rusland werd Maria Stepanova met 18 punten. De 2,03 meter lange center pakte bovendien 12 rebounds. In de strijd om het brons versloeg Frankrijk Tsjechië met 63-56. Bij rust hadden de Franse dames nog een achterstand van 24-30.

'Nummer 14' toch weer gedragen bij Ajax

Ajax besloot vier jaar geleden als eerbetoon aan Johan Cruijff dat het rugnummer 14 nooit meer gedragen zou worden door een Ajacied. Zaterdag tijdens het oefenduel tegen vv Buitenpost verscheen het rugnummer toch weer op het veld. Aras Özbiliz, de drager van het shirt met nummer 14, snapte er zelf ook weinig van.

"Ik zag in de rust dat ik dat nummer kreeg en vroeg toen of het klopte. Ze zeiden ja, en toen heb ik 'm maar aangedaan. Maar ik denk dat het eenmalig is geweest", zei de aanvaller tegen Ajax TV. Ook Frank de Boer zag met verbazing dat het nummer van Johan Cruijff weer op een wedstrijdshirt prijkte. "Ik wist niet eens dat dat mocht. Toch leuk om te zien, moet ik zeggen", aldus de Ajax-hoofdtrainer.

Vier jaar geleden kwam Ajax tot het besluit om het rugnummer 14 nooit meer te gebruiken. Dit vanwege de zestigste verjaardag van Cruijff. "Dat is toch geen eerbetoon?", vond Cruijff destijds. "Je moet juist altijd je beste speler met nummer veertien laten spelen."

Goed nieuws voor 'Happy Feet': zand uit maag

Er is goed nieuws voor 'Happy Feet', de vorige maand in Nieuw-Zeeland verdwaalde jonge keizerpinguïn: bij de vierde maagspoeling zondag is het gelukt om bijna al het zand uit zijn maag te verwijderen.

Dat blijkt uit radiologisch onderzoek, aldus de krant The Dominion Post maandag (plaatselijke tijd). Er zijn alleen nog wat steentjes in zijn maag achtergebleven, maar dat is bij vogels niet ongebruikelijk.

Happy Feet had zand gevreten in de veronderstelling dat het sneeuw was.

Foto's: Fortarock

Het rustige Park Brakkenstein werd op zaterdag 2 juli omgetoverd tot de locatie voor de derde editie van het FortaRock festival. Waar menig student hier normaal gesproken een rondje hardloopt of geniet van een picknick, is het vandaag even gedaan met de rust. Een inwoner van het nabij gelegen studentencomplex, Sterrenbosch, mompelt terwijl hij zijn vuilnis weggooit: “Wat een herrie! Ik ben blij dat er in ieder geval 50.000 ICT’ers van kunnen genieten.” Zoveel mensen waren er niet, maar het was wel een flinke bak herrie waar veel van te genieten viel. ICT’er of niet.

FOK!fotograaf Jimmy Israel was aanwezig en maakte de volgende fotoreportage voor ons (klik op de foto's voor de grote versie):

Klagende Haye wil herkansing tegen Klitschko

Zwaargewicht David Haye wil een herkansing tegen Wladimir Klitschko. De 30-jarige Britse bokser verloor zaterdagavond zijn wereldtitel van de bond WBA op punten aan de Oekraïner, maar weet die nederlaag na afloop aan een gebroken teen. "Als hij me al niet knock-out kan slaan op één been, hoe dan als ik wel fit ben", citeert de BBC.

Klitschko, die voor aanvang van het duel al in het bezit was van de wereldtitels van de bonden WBO en IBF, reageerde laconiek op de uitspraken van zijn tegenstander. "Als hij een herkansing wil sla ik hem zeker knock-out. Ik bepaal nu wat er gebeurt en ik ga eerst nadenken over mijn volgende stap", aldus de 35-jarige Dr. Steelhammer.

Haye kreeg veel kritiek van fans en kenners voor het excuus. Zowat de hele bokswereld vindt dat de Londenaar niet had moeten vechten als hij daadwerkelijk geblesseerd was. Naast de teenblessure klaagde de verliezer tevens over een slechte scheidsrechter.

Door de uitkomst van het gevecht is de hegemonie van de Klitschko-familie bij de zwaargewichten compleet. Broer Vitali heeft de wereldtitel van de andere belangrijke bond, de WBC, in handen. Beiden hebben altijd duidelijk gemaakt dat een broedergevecht geen optie is.

Bologna staakt onderhandelingen Janko

FC Twente-spits Marc Janko staat al een geruime tijd in de belangstelling van het Italiaanse Bologna. De Telegraaf meldt dat de onderhandelingen zijn gestaakt door de Italianen. De Oostenrijker wil graag bij de club blijven, waar versbakken coach Co Adriaanse aan het roer staat, die hij al kende van zijn tijd bij Red Bull Salzburg. Naar verluidt hadden de Italianen ongeveer vier miljoen euro over voor de spits van FC Twente.

Janko speelde van 2005 tot en met 2010 in de Bundesliga met Red Bull Salzburg. De boomlange spits scoorde daar 83 doelpunten in 124 wedstrijden. In juni 2010 tekende hij een vierjarig contract bij de Tukkers. In de Eredivisie speelde hij tot dusver 29 wedstrijden en wist 14 keer het doel te vinden.

Strootman: "Ik wil hier prijzen pakken"

Naast Dries Mertens tekende ook Kevin Strootman vandaag zijn vijfjarige contract bij PSV. De middenvelder onderging eerder vandaag de medische keuring en plaatste daarna zijn handtekening onder de overeenkomst.

"Ik heb al veel felicitaties gekregen, maar nu is het pas officieel", liet Strootman in een korte reactie weten. "Ik verwacht zelf veel van mijn komst naar PSV en ga mijn best doen om hier prijzen te pakken. Dat is ook het doel van deze club."

Strootman wil zich bij PSV vooral gaan bewijzen. "Ik wil graag laten zien wat ik kan en ik ben blij en trots om hier te mogen spelen. Het is ook goed om de voorbereiding vanaf het begin mee te maken."


Strootman ondertekent zijn contract. (Foto: Pics United)

MS Rotterdam op weg naar New York

Cruiseschip ms Rotterdam is zondagavond rond half tien vanaf Katendrecht vertrokken voor een reis naar New York. Veel mensen zwaaiden het schip uit, zowel vanaf Rotterdam-Zuid als vanaf de noordkant vanaf de Willemskade, de Westerkade en de Parkkade. Dat heeft een woordvoerder van Cruise Port Rotterdam gezegd. Hij verwachtte dat er verderop langs de Nieuwe Waterweg ook veel mensen zullen staan.

Bij de passage van het ms Rotterdam bij Hoek van Holland worden de opvarenden getrakteerd op een vuurwerkshow.

MS Rotterdam op weg naar New York
MS Rotterdam op weg naar New York (Foto: ANP)

[WTCC] Uitslagen Porto

Alain Menu heeft de eerste race van het World Touring Car Championship in de straten van Porto gewonnen. De tweede race werd een prooi voor zijn Chevrolet-teamgenoot Rob Huff. Tom Coronel werd in de eerste wedstrijd zesde en in de tweede vijfde.

Race 1

Menu kon gelijk na de start van de wedstrijd een gaatje slaan, terwijl Yvan Muller en Huff de hele race met elkaar in de slag waren om de tweede plaats. Omdat Huff net niet genoeg snelheid over had moest hij genoegen nemen met een derde plaats. Thuisrijder Tiago Monteiro werd vierde in de eerste ronde Gabriele Tarquini te verschalken en vervolgens de aanvallen van de Italiaan te pareren. Coronel moest genoegen nemen met een zesde stek.

Race 2

Stefano d'Aste mocht van poleposition vertrekken, maar het was Muller die na drie ronden de leiding overnam. Een ronde later pakte Huff de tweede stek en ging toen op jacht naar zijn teamgenoot. De Brit had dit keer de snelheid op het stratencircuit er goed in zitten en wist binnen enkele ronden de leiding over te nemen en te winnen voor Muller. Een drive-through penalty voor een valse start beroofde D'Aste van de derde plaats en bezorgde Monteiro een podiumplaats in zijn thuisrace. Coronel kwam achter Norbert Michelisz als vijfde over de streep.

Uitslag race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Alain Menu Chevrolet 23:22.763
2 Yvan Muller Chevrolet +1.262
3 Robert Huff Chevrolet +1.519
4 Tiago Monteiro SUNRED +5.710
5 Gabriele Tarquini Lukoil-SUNRED +10.457
6 Tom Coronel ROAL Motorsport +12.237
7 Robert Dahlgren Polestar Racing +16.693
8 Norbert Michelisz Zengo-Dension Team +17.256
9 Michel Nykjaer SUNRED +17.724
10 Stefano d' Aste Wiechers-Sport +18.232
11 Kristian Poulsen Liqui Moly Team Engstler +18.801
12 Franz Engstler Liqui Moly Team Engstler +20.360
13 Darryl O'Young Bamboo-engineering +25.778
14 Mehdi Bennani Proteam Motorsport +26.084
15 Pepe Oriola SUNRED +27.343
16 Yukinori Taniguchi Bamboo-engineering +55.046
DNF Javier Villa Proteam Motorsport +5 Ronden
DNF Fredy Barth SEAT Swiss Racing by SUNRED +8 Ronden


Uitslag race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Robert Huff Chevrolet 23:24.533
2 Yvan Muller Chevrolet +1.797
3 Tiago Monteiro SUNRED +8.728
4 Norbert Michelisz Zengo-Dension Team +9.752
5 Tom Coronel ROAL Motorsport +10.059
6 Alain Menu Chevrolet +11.114
7 Gabriele Tarquini Lukoil-SUNRED +12.849
8 Franz Engstler Liqui Moly Team Engstler +19.474
9 Darryl O'Young Bamboo-engineering +24.147
10 Fredy Barth SEAT Swiss Racing by SUNRED +25.787
11 Mehdi Bennani Proteam Motorsport +28.161
12 Stefano d' Aste Wiechers-Sport +30.250
13 Michel Nykjaer SUNRED +34.399
14 Aleksei Dudukalo Lukoil-SUNRED +37.373
15 Pepe Oriola SUNRED +37.950
16 Yukinori Taniguchi Bamboo-engineering +38.735
17 Robert Dahlgren Polestar Racing +39.365
18 Javier Villa Proteam Motorsport +41.084
19 Kristian Poulsen Liqui Moly Team Engstler +1:53.447


Stand

Pos. Rijder Team Punten
1 Robert Huff Chevrolet 227
2 Yvan Muller Chevrolet 198
3 Alain Menu Chevrolet 167
4 Tiago Monteiro SUNRED 101
5 Tom Coronel ROAL Motorsport 100
6 Gabriele Tarquini Lukoil-SUNRED 99
7 Norbert Michelisz Zengo-Dension Team 66
8 Kristian Poulsen Liqui Moly Team Engstler 57
9 Javier Villa Proteam Motorsport 44
10 Darryl O'Young Bamboo-engineering 39
11 Michel Nykjaer SUNRED 31
12 Carlos Bueno Chevrolet 25
13 Robert Dahlgren Polestar Racing 24
14 Franz Engstler Liqui Moly Team Engstler 20
15 Fredy Barth SEAT Swiss Racing by SUNRED 7
16 Mehdi Bennani Proteam Motorsport 2
17 Aleksei Dudukalo Lukoil-SUNRED 2
18 Pepe Oriola SUNRED 2
19 Stefano d' Aste Wiechers-Sport 1

Veendam verbiedt zondagsopening AH

De supermarkt van Albert Heijn in Veendam is zondag op last van de gemeente gesloten gebleven. De burgemeester heeft dat besloten omdat het filiaal een eerder opgelegd verbod om op zondag de deuren te openen, aan zijn laars lapte. Dat meldt de website van Veendam.

Gemeenten mogen voor elke 15.000 inwoners één supermarkt een zondagsopening gunnen. Veendam telt 28.000 inwoners, dus twee supers op zondag open is niet mogelijk. De gemeente koos voor de Jumbo en niet voor AH. Dat vond de filiaalhouder van Albert Heijn niet eerlijk en ging gewoon elke zondagmiddag tussen vier en acht uur open.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven waartoe de gemeente zich had gewend, oordeelde begin juni dat Veendam in zijn recht stond. Op straffe van maximaal 19.000 euro per zondagsopening, moest AH dicht blijven. Daar gaf de supermarkt geen gehoor aan en bleef op zondag open gaan.

Voor burgemeester Ab Meijerman was daarmee de maat vol. Zondag verbood hij de winkel de deuren te openen. Uit protest deelde bedrijfsleider Jan Haandrikman pakken koffie uit aan klanten die voor een gesloten deur stonden. Hij zal zich met tegenzin houden aan de gemeentelijke dwang.

Mertens: "Een droom komt uit"

Dries Mertens mag zich sinds vandaag officieel PSV-er noemen. De speler tekende vandaag zijn contract, die hem voor de duur van vijf jaar aan de ploeg uit Eindhoven verbindt.

"Het is supermooi om voor PSV te mogen spelen," aldus Mertens. "Het is een club die altijd voor het kampioenschap speelt en als je dat zo bekijkt is het een droom die uitkomt. Het heeft even geduurd voordat alles klaar was, maar ik ben nu hier en dat is het allerbelangrijkste."

Mertens is naar eigen zeggen op meerdere plaatsen inzetbaar. "Ik kan vanuit links, achter de spitsen en ook vanuit rechts spelen. Ik vind het leuk om veel aan de bal te zijn."

Toch realiseert de Belg zich ook dat trainer Fred Rutten de keuze uiteindelijk zal maken. "We zullen zien wat de trainer beslist. Ik ben fit en kan niet wachten om mij bij de ploeg en de trainer te melden. Het feit dat Kevin Strootman en Khalid Sinouh hier ook voetballen is extra leuk en dat zal alles in het begin makkelijker maken."


Mertens ondertekent zijn contract. (Foto: Pics United)

[Tour] Protest tegen tijdverlies Contador

Bjarne Riis, de ploegleider van Saxo Bank, heeft bij de organisatie van de Tour de France een verzoek gedaan het tijdverlies van zijn kopman Alberto Contador van gisteren te verkleinen. Dit meldt de sportkrant AS.

Contador was achterop geraakt nadat hij acht kilometer voor de finish door een val in een achtervolgende groep beland was. Riis zegt dat zijn kopman extra last had van een val in de eerste groep op twee kilometer van de streep. Bij die val raakten onder meer Robert Gesink achterop maar omdat het binnen de laatste drie kilometer gebeurde kreeg hij dezelfde tijd als de eerste groep.

Riis wil dat het tijdverlies van Contador wordt teruggebracht naar 34 seconden.

Protest tegen nieuwe grondwet Marokko

Zo'n duizend Marokkanen zijn zondag in Rabat de straat op gegaan om te protesteren tegen de nieuwe grondwet. Die brengt volgens hen niet de gewenste hervormingen.

Het machtsvertoon zondag van de zogenoemde 20 februaribeweging was het eerste grote protest sinds Marokko vrijdag naar de stembus ging om in een referendum over de nieuwe grondwet te stemmen. Een grote meerderheid stemde in met het wetsvoorstel van koning Mohammed VI.

Eerdere protesten van de beweging leidden ertoe dat Mohammed met het voorstel voor de grondwetswijzingen kwam. De activisten verwerpen de nieuwe hervormingen echter omdat ze van mening zijn dat er in praktijk niets zal veranderen en dat de macht in handen van de koning blijft.

De organisatoren hebben meer demonstraties beloofd.

[F2] Uitslag Race 2 Nürburgring

Mirko Bortolotti heeft op de Nürburgring ook de tweede race van de Formule 2 gewonnen. De Italiaan bleef Will Bratt en Christopher Zanella voor. Kelvin Snoeks sloot het weekend af met een negentiende plaats.

Bortolotti mocht van poleposition vertrekken en reed direct bij de rest van het veld vandaan. Bratt had vanaf de derde plaats een sterke start en verschalkte meteen Tobias Hegewald. Het duo reed in de eerste helft van de race dicht bij elkaar en een crash van Johannes Theobald, wat een safety car tot gevolg had, veranderde hier niets aan. In het tweede deel verloor Hegewald tijd doordat de achterbanden minder werden. Zanella werkte zich gedurende de wedstrijd van de zevende plaats naar het podium door drie ronden voor het einde nog Hegewald in te halen.

Uitslag race 2

Pos. Rijder Tijd
1 Mirko Bortolotti 38:18.950
2 Will Bratt +4.140
3 Christopher Zanella +8.265
4 Tobias Hegewald +10.878
5 Alex Brundle +11.494
6 Mikkel Mac +11.902
7 Miki Monras +13.264
8 Jack Clarke +13.607
9 Jordan King +15.153
10 Ramon Pineiro +15.485
11 Mihai Marinescu +21.970
12 Benjamin Lariche +24.720
13 Armaan Ebrahim +26.164
14 James Cole +28.614
15 Thiemo Storz +34.148
16 Fabio Gamberini +34.516
17 Plamen Kralev +35.508
18 Max Snegirev +1:07.245
19 Kelvin Snoeks +2 Ronden
DNF Julian Theobald +15 Ronden
DNF Parthiva Sureshwaren +17 Ronden
DNF Sunghak Mun +17 Ronden
DNF Johannes Theobald +18 Ronden


Stand

Pos. Rijder Punten
1 Mirko Bortolotti 159
2 Christopher Zanella 137
3 Miki Monras 94
4 Will Bratt 92
5 Tobias Hegewald 66
6 Alex Brundle 59
7 Mihai Marinescu 46
8 Jack Clarke 42
9 Ramon Pineiro 29
10 Kelvin Snoeks 16
11 Jordan King 16
12 Jon Lancaster 14
13 Mikkel Mac 14
14 Thiemo Storz 13
15 Armaan Ebrahim 6
16 Max Snegirev 2
17 Tom Gladdis 1
18 Benjamin Lariche 1
19 Johannes Theobald 1

de_dust als kunstwerk

Er wordt vaak geroepen dat games oproepen tot agressie maar er zijn ook andere dingen die games oproepen. Kunst is er één van bijvoorbeeld. Zo ook in Duitsland waar de Duitse kunstenaar Aram Bartholl subsidie probeert te krijgen voor een kunstwerk gebaseerd op de_dust.

de_dust is één van de populairste Counterstrike-maps die er is en Bartholl wil deze 1:1 namaken. De subsidie is bedoeld om een model van 1:100 te maken van de map om verdere investeringen te werven. Bartholl heeft zo'n $5500 nodig voor het 1:100 model. Wil je een mini-model zien van zijn project, bekijk dan hieronder het filmpje. Meer info over de kunstenaar kan je hier vinden.

Doden in onrustig Noord-Nigeria

Leden van de radicale moslimsekte Boko Haram hebben in het onrustige noordoosten van Nigeria vijf mensen vermoord. Zaterdagavond werden in Maiduguri vier mensen vermoord. Een vijfde persoon werd zondag gedood, aldus legerwoordvoerder Jack Nwachukwu.

Boko Haram, wat 'Westers onderwijs is heiligschennis' betekent in de lokale taal Hausa, is verantwoordelijk voor een hele reeks moorden. Politieagenten, militairen, politici en geestelijken waren het afgelopen jaar al het doelwit van de sekte. Ook hebben ze kerken aangevallen en massale gevangenisuitbraken georganiseerd. De bomaanslag op een politiebureau waarbij vorige maand twee mensen omkwamen kan tevens op het conto van Boko Haram worden geschreven.

[Tour] Gilbert: "Iedereen heeft alles gegeven"

Philippe Gilbert moest vandaag zijn gele trui al weer afstaan aan Thor Hushovd. De Belg van Omega Pharma-Lotto voelde zich daar niet echt ontdaan over.

"Ik ben niet ontgoocheld, nee. Eigenlijk was het heel mooi om in de gele trui de ploegentijdrit te rijden. Iedereen heeft daarin alles gegeven. Het is spijtig dat Van der Walle na zijn val gisteren pijn aan zijn ribben had en ook Greipel was niet okay. Zij vielen weg onderweg en dat kostte tijd," zo zei Gilbert.

Krakers demonstreren tegen ontruimingsronde

Enkele honderden krakers demonstreren zondagavond in Amsterdam. Ze lopen een protesttocht door de stad om hun ongenoegen te uiten over de ontruimingen van kraakpanden die de gemeente voor dinsdag gepland heeft.

De mars begon op de Dam. Vanaf dat punt lopen de betogers met spandoeken door de binnenstad.

In oktober vorig jaar liep een krakersdemonstratie in de hoofdstad nog uit de hand. Krakers raakten slaags met de politie, die traangas, waterkannonnen en bulldozers moetst inzetten om de rust te doen keren. Enkele relschoppers werden aangehouden.

Vooralsnog lijkt de demonstratie rustig te verlopen. Een politiewoordvoerder liet weten dat het protest 'de aandacht' van de politie heeft.

Rijkaard: "Hopelijk de start van iets moois"

Frank Rijkaard werd dit weekend benoemd tot de nieuwe bondscoach van Saoedi-Arabië. De oefenmeester ondertekende een driejarig contract in het Midden-Oosten. Rijkaard krijgt de zware taak om zich met Saoedi-Arabië te kwalificeren voor het WK 2014 in Brazilië. De Nederlander was niet de eerste keuze van de voetbalbond.

De komst van Ricardo Gomes ging niet door, waarna Rijkaard in beeld kwam voor de positie. De coach zat sinds zijn ontslag bij Galatasaray in oktober zonder werkgever. Op zijn perspresentatie blikte hij kort vooruit op zijn werkzaamheden in Saoedi-Arabië. "We hebben onze doelen. We hopen dat de ondertekening van dit contract de start zal zijn van een succesvolle periode. Net als elke reis, begint het met de eerste stap. Die hebben we vandaag gemaakt. Vanaf nu kijken we vooruit."

De statistieken spreken niet in het voordeel van Rijkaard. De afgelopen 25 jaar versleet Saoedi-Arabië 34 bondscoaches. Rijkaard begint volgende week met een vriendschappelijke wedstrijd tegen Koeweit en neemt het later deze maand op tegen Hong Kong in teken van de WK-kwalificatie. 

[Tour] Uitslagen en standen na tweede etappe

Vandaag stond in de Tour de France de tweede etappe op het programma, een ploegentijdrit van 23 kilometer rond Les Essarts. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag tweede etappe

# Ploeg Belangrijkste renners Tijd
1 Garmin-Cervélo Hushovd, Farrar 24.48
2 BMC Evans +0.04
3 Team Sky Wiggins z.t.
4 Leopard-Trek A. Schleck, F. Schleck +0.05
5 HTC Highroad Cavendish, Martin z.t.
6 RadioShack Klöden, Leipheimer +0.10
7 Rabobank Gesink +0.12
8 Saxo Bank Contador +0.28
9 Astana Vinokourov +0.32
10 Omega Pharma-Lotto Van den Broeck, Gilbert +0.40
20 Vacansoleil Feillu, Hoogerland +1.15


Stand na tweede etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 5:06.25
2 David Millar GBr Garmin-Cervélo z.t.
3 Cadel Evans Aus BMC +0.01
4 Geraint Thomas GBr Team Sky +0.04
5 Linus Gerdemann Dui Leopard-Trek z.t.
6 Frank Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
7 Fabian Cancellara Zwi Leopard-Trek z.t.
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Manual Quinziato Ita BMC z.t.
10 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
25 Robert Gesink NED Rabobank +0.12
72 Bauke Mollema NED Rabobank +1.26
84 Lars Boom NED Rabobank +2.01
94 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.29
121 Wout Poels NED Vacansoleil +3.04
128 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +3.12
142 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +3.34
143 Maarten Tjallingii NED Rabobank z.t.
166 Joost Posthuma NED Leopard-Trek +5.27
180 Addy Engels NED Quick-Step +6.42
182 Laurens ten Dam NED Rabobank +6.56
187 Niki Terpstra NED Quick-Step +7.32


Klassment groene trui na tweede etappe

# Renner Nat. Ploeg Punten
1 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 45
2 Cadel Evans Aus BMC 35
3 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 30
4 José Joaquin Rojas Spa Movistar 26
5 Jurgen Van den Broeck Bel Omega Pharma-Lotto 22
9 Lieuwe Westra NED Vacansoleil 17


Klassement bolletjestrui na tweede etappe

# Renner Nat. Ploeg Punten
1 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 1


Klassment witte trui na tweede etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Geraint Thomas GBr Team Sky 5:06.29
2 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
3 Tejay van Garderen VSt HTC Highroad +0.01
4 Matthew Goss Aus HTC Highroad z.t.
5 Ben Swift GBr Team Sky +0.07
6 Robert Gesink NED Rabobank +0.08
15 Bauke Mollema NED Rabobank +1.22
20 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.25
25 Wout Poels NED Vacansoleil +3.00


Ploegenklassement na tweede etappe

# Ploeg Nat. Tijd
1 Garmin-Cervélo VSt 14:29.39
2 BMC Zwi +0.01
3 Leopard-Trek Lux +0.04
4 Team Sky GBr z.t.
5 HTC-Highroad VS +0.05
16 Rabobank NED +1.26
18 Vacansoleil NED +2.29

Duizenden betuigen steun aan Chavez

Een mars van duizenden Venezolanen in het kader van tweehonderd jaar onafhankelijkheid is zondag uitgelopen op een grote steunbetuiging aan president Hugo Chavez. De aanhangers van Chavez zwaaiden met vlaggen en scandeerden zijn naam.

Chavez herstelt in Cuba van een operatie waarbij een kankergezwel is verwijderd. Op Twitter zei hij dat hij zijn 'dagelijkse oefeningen doet en dat hij een bad vol liefde ontvangt' van zijn aanhangers in Caracas. Hij noemde dat het beste medicijn.

Venezuela viert een week lang dat het tweehonderd jaar geleden onafhankelijk werd van Spanje.


Duizenden betuigen steun aan Chavez (Foto: Novum)

Cech: "United neemt risico met De Gea"

Manchester United haalde deze transferperiode David De Gea. De pas 20-jarige Spanjaard krijgt de zware taak Edwin van der Sar bij de Engelse landskampioen op te volgen.

Chelsea-doelman Petr Cech is er niet zeker van dat De Gea die hoge verwachtingen kan waarmaken. "Het voordeel voor Manchester United is dat ze een doelman hebben die pas twintig jaar is. Die kan lang mee", zegt Cech, die daar dus ook een grote kanttekening bijplaatst.

"Het is een enorme gok omdat De Gea nu aan de slag moet bij een succesvolle club die in het verleden goede doelmannen heeft gehad als Peter Schmeichel en Edwin van der Sar. Het wordt een hele opgave voor hem", aldus de Tsjechische doelman.

Cech liet zich ook nog uit over zijn eigen werkgever. Chelsea heeft sinds kort een nieuwe trainer, André Villas-Boas. De doelman hoopt dat het huwelijk tussen club en coach lang stand zal houden. "Hij is de jongste coach die we ooit gehad hebben. Als hij successen blijft boeken, kan hij hier over dertig jaar nog zitten. Laten we het hopen", aldus de sluitpost.

Wit-Rusland blokkeert toegang tot sociale media

De regering van Wit-Rusland heeft dit weekeinde de toegang tot Facebook, Twitter en een grote Russische netwerksite geblokkeerd. De autoriteiten hopen daarmee demonstraties van de oppositie zondag, de dag dat het einde van de nazibezetting wordt herdacht, te voorkomen.

Duizenden agenten zijn zondag naar het centrum van de hoofdstad Minsk gestuurd. Tientallen activisten zijn op voorhand gearresteerd en vele andere activisten zijn door de KGB opgeroepen en hebben de waarschuwing gekregen niet te protesteren, aldus mensenrechtenbeweging Vesna. De Wit-Russische autoriteiten proberen elke vorm van protest de kop in te drukken nu het land te maken heeft met de grootste economische crisis sinds het einde van de Sovjet-Unie.

De nieuwe oppositiebeweging Revolutie door Sociale Netwerken heeft via internet een reeks marsen in zo'n dertig steden door het hele land georganiseerd. Aan de marsen namen duizenden mensen deel, die geen spandoeken bij zich droegen en stil door de straten liepen terwijl ze allemaal tegelijkertijd in hun handen klapten.

Het is nog onduidelijk of er zondagavond protesten zullen plaatsvinden en zo ja waar, nu de activisten niet met elkaar via internet kunnen communiceren en het centrum van Minsk is afgezet door de politie.

[Tour] Contador niet ontevreden over ploegentijdrit

Alberto Contador werd vanmiddag samen met Saxo Bank achtste bij de ploegentijdrit in de Tour de France. De Spanjaard moest wederom terrein prijsgeven ten opzichte van onder meer Andy Schleck en Robert Gesink. Toch was hij niet ontevreden over vandaag.

"De tijdrit verliep volgens plan. De achterstand ten opzichte van sommige concurrenten is weer gegroeid, maar ik ben niet ontevreden over vandaag. Ik zit nog steeds met dat tijdverlies van zaterdag in mijn maag," zo zei Contador.

Contador, momenteel de nummer 75 in het algemeen klassement, gooit de handdoek in elk geval nog niet in de ring.  "In deze ronde kun je elke dag tijd pakken, maar het is vooral belangrijk om goed te rijden in de bergen."

[WBD] Djokovic: "Mooiste dag van mijn leven"

Voor Novak Djokovic kwam een droom uit met de winst van Wimbledon. De Servische tennisser versloeg de Spanjaard Rafael Nadal in de eindstrijd.

"Dit is de mooiste dag van mijn leven. Het lijkt wel alsof ik nog steeds droom", zei Djokovic die gelukkig was met zijn spel. "Het was de beste graspartij die ik ooit heb gespeeld. Nadal versloeg me bij grote wedstrijden altijd. Nu is het me eindelijk gelukt."

Nadal kon niets anders doen dan toegeven dat Djokovic beter was vandaag. "Hij was gewoon beter. Dit is voor hem de bekroning op een geweldig seizoen. Ik kan me voorstellen dat hij zich heerlijk voelt. Ik heb het geprobeerd, maar het zat er niet in. Volgend jaar hoop ik weer in de finale te staan."

Djokovic: mooiste dag van mijn leven
Djokovic: mooiste dag van mijn leven (Foto: ANP)

Ampullen gevonden in IJmuiden

In de jachthaven van IJmuiden zijn zondagochtend dertig buisjes gevonden met calciumcarbide. Ze zaten nog in de schuimrubberen verpakking, laat een woordvoerder van de brandweer weten.

Woensdag en donderdag werden er ook ampullen gevonden op verschillende Noord-Hollandse stranden. Zaterdag werden volgens de zegsman in IJmuiden en Heemskerk buisjes gevonden.

Calciumcarbide wordt gebruikt voor het meten van vochtigheid in beton en is niet giftig. Wel kan het exploderen als het met water in aanraking komt. Mensen die ampullen vinden, wordt geadviseerd ervan af te blijven en de politie te bellen.

Waar de ampullen vandaan komen is nog niet duidelijk.

Nederlandse hockeyvrouwen winnen CT na shootout

De Nederlandse hockeysters hebben vanmiddag de Champions Trophy gewonnen. De ploeg van bondscoach Max Caldas kwam in de finale tegen Argentinië met 0-3 achter, maar knokte zich terug in Amstelveen. Uiteindelijk bleek Oranje na het nemen van strafballen beter.

Maartje Paumen zorgde er met drie benutte strafcorners voor dat Nederland de ruime achterstand wegwerkte. In de penalty shootout was Joyce Sombroek met drie reddingen vervolgens de gevierde speelster.

Honkballers Taiwan winnen WPT

Taiwan heeft zondag de twaalfde editie van het World Port Tournament op zijn naam geschreven. In een spannende eindstrijd in Rotterdam werd titelverdediger Cuba met 5-4 verslagen. Het Aziatische land, dat het toernooi voor het eerst in de historie won, verloor in de groepsfase maar een van de acht wedstrijden.

Het was Cuba dat in de derde inning het eerste punt wist te maken. De Cubanen sloegen in de daaropvolgende slagbeurt opnieuw toe, maar Taiwan wist eveneens eenmaal de thuisplaat te bereiken. In de vijfde inning kwamen de Midden-Amerikanen zelfs op 3-1, maar daarna vocht Taiwan zich terug in de wedstrijd.

Door drie punten namen de Aziaten zelfs de leiding. Cuba wist echter op gelijke hoogte te komen, waardoor een verlenging uitkomst moest bieden. De tiende inning bracht nog geen beslissing, maar in de elfde inning sleepte Taiwan de zege uit het vuur.

Tévez ziet transfer naar Inter afketsen en blijft

Carlos Tévez speelt ook volgend seizoen voor Manchester City, dat de Argentijn als wisselgeld wilde gebruiken voor de komst van Samuel Eto'o. Tot een transfer kwam het echter niet. Tévez denkt al dik een jaar aan een vertrek bij City, maar met heimwee kampende aanvaller lijkt echter te blijven waar hij zit. Zijn familie woont inmiddels ook in Engeland. Toch werd Tévez nog altijd in verband gebracht met een vertrek, die er echter niet zal komen.

Internazionale had verregaande interesse in de excentrieke Argentijn. The Citizens wilden de hoofdrolspeler echter niet zonder slag of stoot laten gaan en verlangde in ruil voor een vertrek van Tévez de diensten van Eto'o. Daar wilde Inter echter niet aan, waardoor Tévez en Eto'o gewoon bij respectievelijk City en Inter blijven.

"Tévez zal blijven", aldus Roberto Mancini, manager van Manchester City, tegen Sky Sports. "Hij is een fantastische speler en blijft gewoon aan de club verbonden. Het klopt dat we hebben gepraat over een ruilovereenkomst van Eto'o en Tévez, maar Inter wil hem niet verkopen. Dan houdt het op."

"Een heleboel spelers staan in het koelvak"

Vitesse werpt zich na het vastleggen van John van den Brom met het volle gewicht op de transfermarkt. Ted van Leeuwen is naar eigen zeggen erg druk. Met de komst van Van den Brom naar Arnhem heeft Vitesse eindelijk de verlangde opvolger van Albert Ferrer binnen. Nu kan de club zijn vizier richten op de versterkingen.

"We hebben een aantal transfers in ontwikkeling", stelt Van Leeuwen tegen Omroep Gelderland. Vitesse is druk om de komst van Renato Ibarra en Radosav Petrovic af te ronden en daar blijft het niet bij. "Er staan een heleboel spelers in het koelvak. En het is aan ons om ze eraf te halen", vervolgt de technisch directeur van de ambitieuze Arnhemmers.

Doelman Marko Meerits uit Estland is een van hen. Waarschijnlijk komen er geen spelers van ADO Den Haag, de voormalige werkgever van Van den Brom. Van Leeuwen: "In principe niet." De komst van spelers Kunimitsu Sekiguchi en Valerica Gaman lijkt van de baan. Het duo was maanden geleden dichtbij een overstap naar Vitesse.

Strengere milieueisen voor Shell in Alaska

De Environmental Protection Agency (EPA), de Amerikaanse overheidorganisatie voor milieuzaken, heeft strengere eisen gesteld aan boorvergunningen voor Shell in Alaska.

Shell kreeg begin vorig jaar een aantal vergunningen van EPA, maar stuitte op tegenstand van lokale bevolkingsgroepen en milieuorganisaties in Alaska. Een rechtbank wees die klachten in december af, maar EPA herzag toch de vergunningen.

De Brits-Nederlandse oliegigant moet nog scherper letten op luchtverontreiniging. De marge die het concern kreeg in de oorspronkelijke vergunningen, is nu gehalveerd.

Strengere milieueisen voor Shell in Alaska
Strengere milieueisen voor Shell in Alaska (Foto: ANP)

Tientallen gewonden bij hsl-protest Italië

Bij nieuwe gewelddadige protesten tegen de bouw van een omstreden hogesnelheidslijn tussen Turijn en Lyon zijn zondag zeker 51 gewonden gevallen, onder wie 46 agenten en 5 actievoerders.

Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA gemeld. Sommige agenten zijn er ernstig aan toe.

De bouw van de nieuwe hsl-tunnel tussen Frankrijk en Italië is al jaren fel omstreden. Actievoerders vrezen voor de natuur in de Susavallei, omwonenden voor hun nachtrust. Zondag kwamen opnieuw duizenden betogers uit heel Italië naar de vallei.

Tientallen gewonden bij hsl-protest Italië
Tientallen gewonden bij hsl-protest Italië (Foto: ANP)

[Tour] Hushovd: "Alles klopte"

Thor Hushovd mag morgen in de derde etappe van de Tour de France starten in de gele trui. Zijn ploeg Garmin was de snelste in de ploegentijdrit.

De Noor, regerend wereldkampioen op de weg, was na afloop vandaag vol lof over zijn ploeggenoten. "Je weet dat als je de ploegentijdrit wilt winnen, alles moet kloppen. Welnu, alles klopte ook. Het was geweldig."

Hushovd zei verder dat Garmin er alles aan zal doen om de gele trui in de ploeg te houden. "En vergeet niet, mijn ploegmaat David Millar staat op de tweede plek."

[DTM] Uitslag race Norisring

Bruno Spengler heeft de DTM-race op een natte Norisring gewonnen. De Canadees bleef met de Mercedes zijn teamgenoot Jamie Green en klassementsrijder Martin Tomczyk voor. Renger van der Zande pakte een tiende plaats. In het klassement nam Spengler de leiding weer over.

Spengler mocht van poleposition vertrekken en behield de eerste plaats omdat de race vanachter de safety car gestart werd. Toen deze na vijf ronden naar binnen ging leidde Spengler voor Gary Paffett. Laatstgenoemde crashte na zestien ronden in de muur, waardoor de strijd om plaats twee tussen Green en Mattias Ekström ging. Beiden gingen een stevig gevecht aan, waarbij Green uiteindelijk als winnaar tevoorschijn kwam.

Klassementsleider Tomczyk was sterk onderweg en klom door enkele inhaalacties en een goede pitstrategie op van de tiende naar de derde plaats, terwijl Ekström juist later in de race enkele posities verloor. Van der Zande reed ook een sterke wedstrijd en klom door zijn snelle rondetijden op naar de tiende plaats. Op tweederde van de race kwam de regen weer met bakken uit de lucht, waardoor de safety car weer naar buiten kwam en de organisatie besloot om na 65 van de 84 ronden af te vlaggen.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Bruno Spengler H.W.A. GmbH 1:04:43.617
2 Jamie Green H.W.A. GmbH +0.499
3 Martin Tomczyk Audi Sport Team Phoenix +1.493
4 Timo Scheider Audi Sport Team Abt +2.760
5 Edoardo Mortara Audi Sport Team Rosberg +4.725
6 Ralf Schumacher H.W.A. GmbH +6.098
7 Mattias Ekström Audi Sport Team Abt +7.022
8 David Coulthard Mücke Motorsport +9.672
9 Maro Engel Mücke Motorsport +11.320
10 Renger van der Zande Persson Motorsport +12.773
11 Christian Vietoris Persson Motorsport +14.112
12 Miguel Molina Audi Sport Team Abt +15.459
13 Susie Stoddart Persson Motorsport +17.515
14 Mike Rockenfeller Audi Sport Team Abt +21.030
15 Oliver Jarvis Audi Sport Team Abt +21.556
16 Filipe Albuquerque Audi Sport Team Rosberg +22.394
17 Rahel Frey Audi Sport Team Phoenix +1 Ronde
DNF Gary Paffett H.W.A. GmbH +49 Ronden


Stand

Pos. Rijder Team Punten
1 Bruno Spengler H.W.A. GmbH 39
2 Martin Tomczyk Audi Sport Team Phoenix 36
3 Timo Scheider Audi Sport Team Abt 24
4 Jamie Green H.W.A. GmbH 21
5 Ralf Schumacher H.W.A. GmbH 17
6 Mike Rockenfeller Audi Sport Team Abt 14
7 Mattias Ekström Audi Sport Team Abt 11
8 Oliver Jarvis Audi Sport Team Abt 10
9 Gary Paffett H.W.A. GmbH 9
10 Edoardo Mortara Audi Sport Team Rosberg 7
11 Maro Engel Mücke Motorsport 3
12 Tom Kristensen Audi Sport Team Abt 2
13 Filipe Albuquerque Audi Sport Team Rosberg 1
14 David Coulthard Mücke Motorsport 1

[WBD] Schuurs verliest meisjesdubbel

Junior Demi Schuurs is er met haar partner Hao Chen Tang niet in geslaagd om het dubbeltoernooi op Wimbledon te winnen. De 17-jarige Nederlandse en de Chinese waren zondag niet opgewassen tegen de Canadese Eugenie Bouchard en de Amerikaanse Grace Min (2), het werd 7-5, 2-6 en 5-7.

Het is voor Schuurs de derde dubbelfinale op een grandslam van dit jaar. Eerder dit jaar won ze de dubbeltitel bij de Australian Open. Op Roland Garros verloor de Limburgse in de finale. Irina Khromacheva en Maryna Zanevska legden toen beslag op de eindzege.

[Tour] Gesink tevreden met tijdrit

Robert Gesink was kort na het voltooien van de 23 kilometer lange ploegentijdrit erg tevreden over de prestatie van zijn ploeg Rabobank.

"We hebben maximaal gereden. Dit is wat erin zat. De instelling klopte: Maarten Tjallingii was goed in het eerste deel en Lars Boom goed aan het einde. Eigenlijk reed iedereen goed. Het was een echte teamprestatie."

Gesink heeft na twee dagen anderhalve minuut voorsprong op topfavoriet Alberto Contador. "Dat is voor dit moment mooi, maar we bekijken het van dag tot dag," zo besloot de Nederlander.

De Graafschap test ook Belg Meeus af

In navolging van Rihairo Meulens krijgt ook Roy Meeus geen contract bij De Graafschap. Beide spelers liepen een week stage in Doetinchem maar wist de technische staf onvoldoende te overtuigen. Meeus, een 21-jarige Belgische linksbuiten, is afkomstig van FC Dender uit België. Hij werd te licht bevonden.

Meeus kreeg het nieuws te horen na de 5-0 oefenzege van De Graafschap op amateurclub Sprinkhanen uit Nieuw-Dijk. Hetzelfde gold voor Meulens, die na het duel tegen de amateurs kreeg te horen geen toekomst te hebben bij de Superboeren.

De 23-jarige Meulens staat onder contract bij Roda JC Kerkrade. Van de Limburgers mag hij uitkijken naar een andere werkgever. Trainer Andries Ulderink mocht tot dusverre twee aanwinsten begroeten. Michael de Leeuw kwam over van BV Veendam en Dulee Johnson verruilde Panaitolikos voor De Graafschap.

Dronken Vlaamse student stapt in verkeerd bed

Een dronken student is zaterdag in het Belgische Leuven na een avondje stappen per ongeluk een huis binnengedrongen waar hij niet woonde en daar in een bed gestapt waar een 22-jarige studente lag te slapen. Die schrok wakker en sloeg alarm. Haar bezoeker verliet verdwaasd de kamer.

De politie trof hem enkele uren later elders aan. Hij rook nog steeds naar alcohol. Zijn ontkenningen baatten niet, want een huisgenote van de studente had zijn vertrek gefilmd.

[WBD] Djokovic verslaat Nadal in viersetter

Novak Djokovic heeft voor het eerst in zijn loopbaan Wimbledon gewonnen. Djokovic, vanaf morgen de nieuwe nummer één van de wereld, versloeg in de finale Rafael Nadal met 6-4, 6-1, 1-6 en 6-3.

In de eerste set sloeg Djokovic op het juiste moment toe. Hij kreeg op 5-4 zijn eerste breekpunt en die benutte hij ook en won zo de eerste set. Nadal, de titelverdediger, kwam er in de tweede set helemaal niet aan te pas en die pakte de Serviër met 6-1.

Nadal brak Djokovic in de derde set al vroeg en de Spanjaard kwam beter in de partij en won de set ook met 6-1. Djokovic kwam in de vierde set met 2-0 voor te staan maar Nadal wist terug te komen. Djokovic brak de Spanjaard op 4-3 wederom en daarna serveerde hij de partij uit.

Marinedagen trekken 150.000 bezoekers

De Marinedagen hebben dit jaar ruim 150.000 bezoekers getrokken. Het ministerie van Defensie kijkt tevreden terug op het verloop van het driedaagse evenement in Den Helder en spreekt van 'drie succesvolle open dagen'.

Zondag was met ongeveer 80.000 belangstellenden veruit de drukste dag. Zaterdag kwamen 60.000 mensen op het evenement af en vrijdag 20.000. Vorig jaar gingen de Marinedagen niet door vanwege bezuinigingen. In 2009 trok het evenement 130.000 mensen.

Tijdens de open dagen van de marine konden mensen onder meer een kijkje nemen aan boord van schepen en onderzeeërs. Daarnaast waren er allerlei demonstraties met helikopters en speedboten. De Holland, het nieuwe patrouilleschip van de marine, had volgens defensie het meeste bekijks.

[Tour] Hushovd leider na winst Garmin-Cervélo

Thor Hushovd is de nieuwe leider in de Tour de France. De Noor won met zijn ploeg Garmin-Cervélo de ploegentijdrit en pakte daardoor de gele trui net voor zijn ploeggenoot David Millar. De tweede plaats in de tijdrit ging naar BMC, dat vier seconden toegaf. Rabobank werd knap zevende en gaf slechts twaalf seconden toe.

De Saxo Bank-ploeg van drievoudig winnaar Alberto Contador moest als eerste vertrekken in Les Essarts. Het oogde wat rommelig bij de ploeg, die 25.16 op de klok zette in de rit van 23,5 kilometer, wat uiteindelijk de achtste plek opleverde.

Ook Rabobank moest relatief vroeg starten en was onderweg bij beide tussenpunten drie seconden sneller dan Saxo Bank. Op de meet noteerden ze 25.00 en daarmee pakte Robert Gesink weer 16 seconden op Contador. De specialisten van Garmin-Cervélo waren zoals verwacht sneller en ze noteerden 24.48.

Een andere favoriet Team Sky redde de tijd van Garmin niet, maar was wel net wat sneller dan de Rabobank. HTC, winnaar van de ploegentijdrit van de Giro d'Italia, verloor al snel Bernhard Eisel door een val in de eerste bocht en moest gelijk verder met acht man, maar wist wel de voorlopige derde tijd te rijden. Tussendoor was ook RadioShack nog één seconde sneller dan Rabobank gebleken.

In de Leopard-Trek-ploeg van de broertjes Schleck werd vooral aangejaagd door Fabian Cancellara, terwijl de Schleckjes zelf keer op keer verzaakten mee te rijden. Desondanks zetten ze 24.53 neer. Ook BMC (van Cadel Evans) reed sterk en kwam op de tweede plaats terecht op vier seconden, waardoor Evans de gele trui op één seconde misliep. Die ging nu naar Thor Hushovd, die zijn ploeggenoot David Millar voorblijft.

De Omega Pharma-Lotto-ploeg van de huidige gele trui drager Phillippe Gilbert werd tiende, waardoor ook kopman Jurgen Van den Broeck tijd verloor. Vacansoleil, dat met vijf gehavende renners moest rijden, klokte 26.03. De grootste verliezer van de dag was Samuel Sánchez. Zijn Euskaltel-ploeg eindigde als laatste en moest 1.22 toegeven op Garmin-Cervélo.

Uitslag ploegentijdrit

# Ploeg Belangrijkste renners Tijd
1 Garmin-Cervélo Hushovd, Farrar 24.48
2 BMC Evans +0.04
3 Team Sky Wiggins z.t.
4 Leopard-Trek A. Schleck, F. Schleck +0.05
5 HTC Highroad Cavendish, Martin z.t.
6 RadioShack Klöden, Leipheimer +0.10
7 Rabobank Gesink +0.12
8 Saxo Bank Contador +0.28
9 Astana Vinokourov +0.32
10 Omega Pharma-Lotto Van den Broeck, Gilbert +0.40
20 Vacansoleil Feillu, Hoogerland +1.15


Stand na tweede etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 5:06.25
2 David Millar GBr Garmin-Cervélo z.t.
3 Cadel Evans Aus BMC +0.01
4 Geraint Thomas GBr Team Sky +0.04
5 Linus Gerdemann Dui Leopard-Trek z.t.
6 Frank Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
7 Fabian Cancellara Zwi Leopard-Trek z.t.
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Manual Quinziato Ita BMC z.t.
10 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
25 Robert Gesink NED Rabobank +0.12

Wereldrecord voor triatleet Vanhoenacker

Marino Vanhoenacker heeft bij de Ironman triatlon in Oostenrijk een nieuw wereldrecord gezet. De 34-jarige Belg legde de 3,8 kilometer zwemmen, 180,2 kilometer fietsen en de afsluitende marathon af in 7 uur, 45 minuten en 58 seconden. Vanhoenacker won de wedstrijd voor het zesde jaar op rij.

Vanhoenacker, die pas net hersteld is van een gebroken rib, neemt het wereldrecord over van zijn landgenoot Luc van Lierde. Die deed in 1997 vier minuten en 29 seconden langer over de drie onderdelen.


Wereldrecord voor triatleet Vanhoenacker (Foto: Novum)

'VS vragen oppositie Libië om Lockerbie-dader'

De Verenigde Staten willen dat de oppositie in Libië Lockerbie-dader Abdel Baset al-Megrahi gevangen neemt en aan de VS overdraagt. Washington heeft daartoe in het geheim afspraken gemaakt. Dit heeft de Britse Mail on Sunday gemeld. De krant baseert zich op ingewijde bronnen in het Amerikaanse Congres.

Volgens de bronnen heeft de Amerikaanse president Barack Obama de strijders van de Libische oppositie laten weten dat zij op duurzame steun van de VS kunnen rekenen als zij Al-Megrahi, die in een buitenwijk van Tripoli woont, in de kraag grijpen en aan de Amerikaanse autoriteiten uitleveren.

Al-Megrahi werd in 2001 tot 27 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de aanslag op een vliegtuig van Pan Am boven het Schotse Lockerbie in 1988. Bij de aanslag vielen 270 meest Amerikaanse doden. Twee jaar geleden liet de Schotse regering hem vrij, omdat hij prostaatkanker had en niet lang meer te leven zou hebben. Al-Megrahi leeft nog altijd.

Eerder dit jaar zei de Libische ex-minister van Justitie Mustafa Abdel-Jalil tegen de krant The Sunday Times dat Al-Megrahi Gadhafi had gechanteerd en zo gedwongen ervoor te zorgen dat hij vrijkwam. Hij zou hebben gedreigd te onthullen welke rol Gadhafi in de aanslag heeft gespeeld, als hij niet vrij zou komen. Volgens Abdel-Jalil heeft Gadhafi persoonlijk opdracht gegeven tot de aanslag.

Jonge Duitser verdrinkt in Noordzee

Een 16-jarige jongen uit Duitsland is zondagmiddag verdronken voor de kust van Noordwijk. De jongen kon niet zwemmen, meldt de kustwacht.

De jonge Duitser was rond 14.30 uur het water ingegaan en werd daarna niet meer gezien. Reddingsboten en een helikopter van de reddingsbrigade gingen naar de jongen op zoek.

De helikopter trof de jongen aan op een zandplaat, ongeveer 25 meter uit de kust. Reanimatie van de jongen mocht niet meer baten.

Weer gorillababy geboren in Apenheul

In de Apenheul is zondagochtend de vijfde gorillababy van dit jaar geboren. De 14-jarige Kisiwa beviel van een gezonde baby, laat de Apeldoornse dierentuin weten.

Het geslacht van de spruit is nog niet bekend, omdat de moeder hem of haar goed beschermt. Het kleintje heeft dan ook nog geen naam.

Eerder dit jaar kregen vier andere vrouwtjes uit de groep al een kind. Zo beviel Nemsi, de halfzus van Kisiwa, precies een week geleden en kreeg Nemsi's moeder Mandji in januari een dochter.

Met de geboorte van de vijfde baby is een einde gekomen aan de gorillababyboom in de Apenheul. De verwekker van de baby's is zilverrug Jambo. Volgens de dierentuin heeft hij een wereldrecord gevestigd door vijf baby's te verwekken in één gorillagroep in één jaar.


Weer gorillababy geboren in Apenheul (Foto: Novum)

Directeur Chemie-Pack weer aangehouden

De directeur en twee andere medewerkers van het begin dit jaar afgebrande bedrijf Chemie-Pack zijn zondag opnieuw opgepakt, dit keer op verdenking van brandstichting. Dat heeft het Openbaar Ministerie zondag bekendgemaakt.

Naast de directeur gaat het om de productieleider en een veiligheidscoördinator. Volgens justitie is zondag uit verhoren gebleken dat er vermoedelijk zo roekeloos is gehandeld, dat er sprake zou kunnen zijn van opzettelijke brandstichting.

De drie werden dinsdag ook al aangehouden voor het op een verkeerde manier opslaan en bewerken van gevaarlijke stoffen. De rechter-commissaris stelde ze vrijdag echter weer op vrije voeten in afwachting van het proces.

De productiechef die dinsdag ook werd aangehouden en later weer op vrije voeten werd gesteld, is niet opnieuw opgepakt. Hij wordt nog wel gezien als verdachte, maar de nieuwe verdenking geldt niet voor hem.


Directeur Chemie-Pack weer aangehouden (Foto: Novum)

Dode bij explosie in Spaanse wapenfabriek

Bij een explosie in een wapenfabriek in Centraal-Spanje is zaterdag één persoon om het leven gekomen. Vier mensen raakten gewond, van wie één ernstig. De fabriek wordt vooral gebruikt voor de ontmanteling van clusterbommen.

Twee reddingshelikopters werden ingezet om de gewonden uit de fabriek bij de plaats El Gordo in de regio Castilla-La Mancha naar ziekenhuizen in de omgeving te vervoeren, zei een lokale woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de explosie. Volgens de Spaanse staatstelevisie vond de explosie plaats in een verbrandingsoven waar bommen worden vernietigd. Het ministerie van Defensie gebruikt de fabriek om clusterbommen te laten ontmantelen, aldus de tv-zender.

Vorig jaar werd een internationaal verbod op clusterbommen van kracht. Ook Spanje tekende die overeenkomst.

Vliegtuigje schendt luchtruim Camp David

Een vliegtuigje heeft het luchtruim geschonden boven Camp David in de Amerikaanse staat Maryland. President Barack Obama en zijn gezin verblijven in Camp David in verband met de viering van Onafhankelijkheidsdag, maandag 4 juli.

De autoriteiten probeerden contact met de piloot te leggen. Toen dat niet lukte werd een F-15 gevechtstoestel op het vliegtuigje afgestuurd om het uit de verboden zone weg te leiden naar een vliegveld.

Ondervraging van de piloot leidde tot de conclusie dat deze zich er niet van bewust was geweest in een verboden zone te vliegen, zei een woordvoerder van de geheime dienst.

Het incident voltrok zich zaterdag.

Hackers zetten klantgegevens datingsite online

Hackers hebben de gebruikersnamen, e-mailadressen en wachtwoorden van ruim 53.000 gebruikers van datingsite pepper.nl online gezet. Dat laat de datingsite van RTL zondag weten. De hackersgroep Antisec zou achter de actie zitten.

Volgens pepper.nl zijn de wachtwoorden versleuteld en kunnen buitenstaanders niet inloggen op de accounts van de gebruikers van wie hun gegevens zijn gelekt. Webwereld schrijft echter dat de wachtwoorden redelijk eenvoudig te achterhalen zijn.

Gebruikers van de site wordt geadviseerd hun wachtwoord te wijzigen. RTL laat weten het te betreuren dat 'deze nare situatie' is ontstaan en gaat aangifte doen.

Hockeysters Nieuw-Zeeland leggen beslag op brons

Nieuw-Zeeland heeft beslag gelegd op de derde plaats bij het toernooi om de Champions Trophy. In het Wagener stadion in Amstelveen werd Zuid-Korea met 3-2 aan de kant gezet. De Zuid-Koreanen kregen zaterdagnacht pas te horen dat ze niet de finale mochten spelen, maar in de strijd om het brons moesten aantreden.

Australië werd de derde degradant van de Champions Trophy. In de strijd om de vijfde en zesde plaats werd met 2-0 verloren van Engeland. Eerder daalden China en Duitsland al af naar de Champions Challenge. De Chinezen wonnen zondag nog wel met 5-3 van de Duitsers, die het toernooi daardoor als laatste eindigen.

Frankrijk verdeeld over politieke terugkomst DSK

Fransen zijn verdeeld over de vraag of oud-IMF-topman Dominique Strauss-Kahn zijn herintrede moet doen in de Franse politiek. Dat blijkt uit een peiling die zondag werd gepubliceerd. Vrijdag werd duidelijk dat de zaak tegen Strauss-Kahn voor poging tot verkrachting op losse schroeven staat nu de geloofwaardigheid van de vrouw die hem aanklaagt wankelt.

De peiling, in opdracht van de krant Le Parisien, toont dat 49 procent van respondenten bevestigend heeft geantwoord op de vraag of Strauss-Kahn, zonder iets te zeggen over zijn schuld of onschuld, terug zou moeten komen in de Franse politiek. 45 procent beantwoordde die vraag met 'nee' en 6 procent gaf geen antwoord. Duizend mensen boven de 18 was verzocht de online enquête in te vullen.


Frankrijk verdeeld over politieke terugkomst DSK (Foto: Novum)

Bakkal aast op buitenlands avontuur

Otman Bakkal staat voor een vertrek bij PSV. De aanvallende middenvelder aast op een transfer naar het buitenland. Dat liet de PSV'er na de oefenwedstrijd van zijn club tegen Staphorst weten aan het Eindhovens Dagblad. Bakkal stelt echter nog wel volledig gemotiveerd te zijn om voor PSV te spelen.

"Ik heb nog een contract voor een jaar. Als ik voor PSV speel, zal ik er staan. Op dit moment gaat mijn voorkeur echter uit naar het buitenland." Vooralsnog hebben nog geen club zich gemeld voor de handtekening van Bakkal.

De hoofdrolspeler moet mogelijk ruimte maken in de kleedkamer van PSV door de komst van Georginio Wijnaldum, Dries Mertens en Kevin Strootman. Het drietal kan allen op het middenveld uit de voeten, waardoor de situatie van Bakkal meer dan penibel wordt. 

Vrouw vangt dreumes op van negen hoog

Een inwoonster van de Chinese stad Hangzhou heeft een dreumes van 2 opgevangen die van negen hoog uit het raam was geklommen en naar beneden was gevallen. Het meisje is in kritieke toestand naar een ziekenhuis overgebracht. Haar redster hield een gebroken arm aan het incident over. Dit melden Chinese media zondag.

Het incident voltrok zich zaterdag. De 2-jarige Niu Niu was alleen in het appartement. Haar grootmoeder, die op haar paste, was even een boodschap gaan doen. Een toevallige voorbijgangster aan de andere kant van de straat, de 31-jarige Wu Juping, zag de dreumes uit het raam hangen en vallen. Ze rende naar de overkant en was nog net op tijd om Niu Niu in haar armen te vangen.

iOS-versie Final Fantasy Tactics uitgesteld

De iOS-versie van het strategische Final Fantasy Tactics is uitgesteld tot het einde van juli, dat heeft Square Enix op komische wijze laten weten via hun Facebook pagina. De assistent producer van het dev-team heeft laten weten dat de release date nu "July...twen...blah...blah...or it could be the end of July" zal zijn. Persoonlijk houden wij het op eind juli.

Er is ook een iPad-versie van de game aangekondigd. Deze zal een maand na de iPhone-release beschikbaar zijn.

Final Fantasy Tactics

[WBD] Vergeer en Walraven winnen rolstoelvrouwendubbel

Esther Vergeer en Sharon Walraven hebben in het rolstoelvrouwendubbel de titel op Wimbledon veroverd. Het hoogst geplaatste Nederlandse duo was in de finale in drie sets te sterk voor landgenoten Jiske Griffioen (2) en Aniek van Koot (2): 6-4, 3-6 en 7-5.

Voor de 29-jarige Vergeer is het al de negende titel in het dubbelspel op het Londense gras. De twaalf jaar oudere Walraven boekte haar eerste succes op Wimbledon.

Het Nederlands-Belgische duo Marjolein Buis en Annick Sevenans was de sterkste in de troostfinale. Buis en Sevenans waren met 6-3 en 7-6 (8) het Britse koppel Lucy Shuker en Jordanne Whiley de baas. Slechts vier koppels deden mee aan het evenement.

'Wijnaldum en Strootman door medische keuring PSV'

Georginio Wijnaldum heeft vandaag samen met Kevin Strootman met goed gevolg de medische keuring van PSV doorstaan. Dat meldt Voetbal International. De 20-jarige aanvallende middenvelder van Feyenoord wordt de derde versterking van de Brabanders na Strootman en Dries Mertens, die eerder al werd gekeurd.

PSV rondt de transfers op korte termijn af, waarna de spelers zo goed als zeker morgen worden gepresenteerd in Eindhoven. PSV betaalt voor de drie aanwinsten in totaal ongeveer achttien miljoen euro.

Linkdump Zondag!

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en  andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen  plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:   

  • Neandertallica! Met dank aan Mr_Belvedere
  • Feel good music! Wie kent ELO nog? Met dank aan guigu
  • Justin Bieber was bij de tandarts. Met dank aan TheTestyDuke
  • Swerelds oudste Battlefield Speler. Met dank aan Spittie
  • Teken de perfecte cirkel. Met dank aan Hoedjeman

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, heb jij ook een tip? Drop jouw bijdrage maar in onze submit.

13 aanhoudingen tijdens Sensation

Tijdens het populaire dancefeest Sensation in de nacht van zaterdag op zondag in de Amsterdam ArenA zijn 13 mensen aangehouden. Dat meldde de politie zondag. Het betrof vergrijpen als openbare dronkenschap en wildplassen.

Het dance-evenement 'is buitengewoon rustig verlopen', aldus een woordvoerder van de politie. "Er zijn nauwelijks verdovende middelen aangetroffen en er waren geen grote of noemenswaardige vechtpartijen." Vorig jaar verrichtte de politie geen enkele arrestatie tijdens Sensation.

13 aanhoudingen tijdens Sensation
13 aanhoudingen tijdens Sensation (Foto: ANP)

Auto schept meisjes en rijdt door

In het Noord-Hollandse Heiloo zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie meisjes gewond geraakt toen ze door een auto werden geschept. De bestuurder is doorgereden, meldt de politie zondag.

De automobilist wilde de meisjes van 16, 17 en 18 uit Heiloo en Alkmaar op de Westerweg inhalen, maar daarvoor was te weinig ruimte. De meisjes van 16 en 18, die samen op een brommer zaten, werden geschept en kwamen ten val. Het 17-jarige meisje dat ernaast reed op de fiets viel ook.

De slachtoffers zijn met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht.

PA kan ambtenarensalarissen niet betalen

De Palestijnse Autoriteit kan de ambtenarensalarissen deze maand niet volledig uitbetalen. De ambtenaren krijgen dit keer maar de helft van waar ze recht op hebben. Premier Salam Fayyad wijt het probleem aan de internationale donoren die tot dusverre slechts een derde van het bedrag dat ze hebben toegezegd aan zijn regering hebben overgemaakt.

De PA zou dit jaar op 970 miljoen dollar (een kleine 670 miljoen euro) kunnen rekenen, maar heeft pas zo'n 330 miljoen dollar (een kleine 230 miljoen euro) binnengekregen. Vooral de Arabische donorlanden hebben het laten afweten, aldus Fayyad.

'Osasuna toont interesse in Engelaar'

Osasuna heeft interesse in PSV-speler Orlando Engelaar. Een tussenpersoon van de club uit Pamplona heeft volgens de Spaanse krant Marca contact geprobeerd te zoeken met de zaakwaarnemer van Engelaar. Er zijn nog geen concrete onderhandelingen, want verder dan het inspreken van een voicemail-bericht is het nog niet gekomen.

Een eventueel vertrek uit Eindhoven zou goed uitkomen voor zowel PSV als Engelaar. De club wil graag afscheid van hem nemen omdat hij met zijn salaris van 1,75 miljoen euro drukt op de begroting. Engelaar zelf wil graag op Europees avontuur, wellicht biedt Osasuna hem die kans.

'Pac-Man all time arcade favorite'

Ter promotie van een nieuwe lijn arcade-sticks heeft KontrolFreak een enquête gehouden naar de beste arcade-game ooit. De grote winnaar was Pac-Man, met een overtuigende 80% van alle stemmen. De conclusie moet helaas met een korrel zout genomen worden, want van een wetenschappelijk verantwoord onderzoek kunnen we in dit geval niet spreken.

Zo is helaas niet duidelijk of de deelnemers een favoriete game uit een lijst mochten kiezen, of dat ze uit hun hoofd een opsomming moesten maken. Ook is het niet duidelijk of de deelnemers gamers waren of 'normale' mensen. Ondanks een slecht opgezet onderzoek kunnen we wellicht toch spreken van een terechte winnaar.

De totale top 10 is als volgt:

  • Pac-Man
  • Donkey Kong
  • Space Invaders
  • Asteroids
  • Frogger
  • Ms. Pac-Man
  • Centipede
  • Pong
  • Mortal Kombat
  • Galaga
wakawakawakawakawakawakawakawaka

Nasri stuurt aan op vertrek bij Arsenal

Samir Nasri lijkt zijn langste tijd gehad te hebben bij Arsenal. De Fransman geeft aan prijzen te willen winnen en ziet dat niet bij de Gunners gebeuren.

Nasri speelt sinds 2008 voor Arsenal, dat hem overnam van Olympique Marseille. Bij de Gunners ontwikkelde de Fransman zich tot een basisspeler en vooral afgelopen seizoen maakte hij veel indruk. Het wekte al de interesse op van Manchester City, Manchester United en Chelsea en in gesprek met The News Of The World laat Nasri weten toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.

"Als je geen titels op je repetoir hebt staan, kun je ook niet meedingen om de Ballon D'Or (Gouden Bal red.). Ik kwam naar Engeland om trofeeën te winnen, want dat had ik nog niet eerder gedaan in mijn leven. We hebben allemaal onze uitdagingen nodig, om jezelf te blijven ontwikkelen en te testen."

Het gaat Nasri volgens eigen zeggen niet om het financiële aspect. "Ik zal nooit tekenen voor een club waar ik niet het voetbal kan spelen waar ik van houd, waar ik me niet gelukkig voel en waar ik alleen maar voor het geld speel. Ik ben hongerig voor titels en ik speel voetbal omdat ik van deze sport houd en ik wil de emotie van winnen voelen."

Veel bekijks eerste training Van den Brom

Als laatste begon Vitesse vandaag met de voorbereiding op het seizoen 2011/12. Met de nieuwe trainer Van den Brom aan het roer trok de club veel bekijks op trainingscomplex Papendal. Ongeveer 2.000 man waren er op de been om de training te volgen. Ook assistent trainer Albert Capellas was van de partij. De oud-assistent van voormalig hoofdtrainer Albert Ferrer mag vooralsnog blijven.

De geelzwarten zijn van plan deze zomer miljoenen euro's te investeren in nieuwe spelers. De club hoopt zich op korte termijn te plaatsen voor Europees voetbal. Zover is het echter nog lang niet. Vorig seizoen eindigden de Arnhemmers nog op de vijftiende plaats in de Eredivisie.

Bejaarde drankrijder velt boom

Een 74-jarige drankrijder heeft in de nacht van zaterdag op zondag in zijn woonplaats Etten-Leur met zijn auto een flinke boom omver gereden. De auto raakte zwaar beschadigd, maar de man raakte niet gewond, meldt de politie.

De man verloor rond 01.15 uur op de Sander de macht over het stuur en botste op een boom en een verkeersbord. De boom kwam hierdoor over de weg te liggen.

Uit een ademtest bleek dat de man te veel had gedronken. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. De brandweer moest eraan te pas komen om de boom in stukken te zagen en van de weg te halen. Een politiewoordvoerder wist niet in wat voor auto de man reed.

'Mladic boycot maandag zitting tribunaal'

Ratko Mladic is niet van plan om maandag voor het Joegoslaviëtribunaal te verschijnen. Het was de bedoeling dat Mladic dan voor het tribunaal in Den Haag zijn schuld dan wel onschuld zou bepleiten. Hij boycot de zitting omdat hij zich alleen wil laten verdedigen door advocaten van zijn keuze. Dit heeft zijn Servische advocaat Milos Saljic zondag gezegd.

De griffie van het Joegoslaviëtribunaal is er niet in geslaagd Mladic binnen de voorgeschreven termijn van dertig dagen een vast advocatenteam toe te wijzen. Het tribunaal vroeg vorige week om meer tijd om de lijst met namen van advocaten die Mladic heeft overlegd grondig te checken op kwalificaties en geschiktheid.

Saljic zei dat hij op de lijst staat, alsmede een Russische advocaat.

De voormalige Bosnisch-Servische legerleider werd op 31 mei door Servië overgedragen aan het tribunaal. Hij is aangeklaagd wegens onder andere genocide in verband met zijn rol in het bloedbad dat werd aangericht onder de moslimmannen en -jongens van Srebrenica in 1995.


'Mladic boycot maandag zitting tribunaal' (Foto: Novum)

Tanks naar Syrische stad Hama

Het Syrische leger heeft tanks geposteerd bij de toegangswegen naar de stad Hama, waar mensen vrijdag massaal de straat op gingen om te protesteren tegen de regering van president Bashar al-Assad. Dat meldden inwoners zondag. ''Tientallen mensen zijn gearresteerd in buurten aan de rand van Hama", aldus een mensenrechtenactivist.

Hama was in 1982 het toneel van een opstand tegen de vader van de huidige president, die de revolte hard neersloeg. Er vielen vele duizenden doden.

[Tour] Starttijden ploegentijdrit

Vandaag vind er in de Tour de France een ploegentijdrit die rond Les Essarts wordt verreden. Het Saxo Bank van Alberto Contador zal als eerste vertrekken om 14:30, terwijl Omega Pharma-Lotto als laatste als start gaat. Hieronder zijn de starttijden te vinden van alle ploegen.

Starttijden ploegentijdrit

Starttijd Ploeg
14:30 Saxo Bank
14:37 Euskaltel-Euskadi
14:44 Vacansoleil-DCM
14:51 AG2r
14:58 Saur-Sojasun
15:05 Rabobank
15:12 FDJ
15:19 Liquigas
15:26 Garmin-Cervélo
15:33 Europcar
15:40 Quick Step
15:47 Movistar Team
15:54 Astana
16:01 Katusha
16:08 Team Sky
16:15 Lampre-ISD
16:22 Cofidis
16:29 RadioShack
16:36 HTC-Highroad
16:43 Leopard-Trek
16:50 BMC
16:57 Omega Pharma Lotto

[F3 Euro] Uitslag Race 3 Norisring

Marco Wittmann heeft ook de derde race van de Formule 3 Euroseries op de Norisring op zijn naam geschreven. Op het natte asfalt bleef de Duitser Roberto Merhi en Daniel Abt voor. De Nederlander Nigel Melker sloot de wedstrijd op een ronde achterstand als tiende af.

Omdat de baan nat was startte de wedstrijd van achter de safety car. Wittmann profiteerde hierdoor optimaal van zijn poleposition en kon toen de safety car weg was dan ook ver weg rijden bij de rest van het veld. De enige die hem nog enigszins bij wist te houden was Roberto Merhi die in de beginfase twee rijders inhaalde en aansloot op plaats twee. Abt werd eenzaam derde voor Laurens Vanthoor. De resultaten zijn nog wel voorlopig, omdat er net als in de eerste race een gele vlag hing en de stewards nog onderzoeken of er door de rijders niet te hard gereden is op dat gedeelte van de baan.

Uitslag race 3

Pos. Rijder Team Tijd
1 Marco Wittmann Signature-Plus 40:02.955
2 Roberto Merhi Prema Powerteam +2.252
3 Daniel Abt Signature-Plus +14.194
4 Laurens Vanthoor Signature-Plus +24.435
5 Felix Rosenqvist Mücke Motorsport +29.892
6 Kuba Giermaziak STAR Racing Team +33.283
7 Jimmy Eriksson Motopark Academy +38.974
8 Kimiya Sato Motopark Academy +40.813
9 Sandro Zeller Jo Zeller Racing +1 Ronde
10 Nigel Melker Mücke Motorsport +1 Ronde
11 Daniel Juncadella Prema Powerteam +1 Ronde
12 Alon Day HS Technik +2 Ronden
13 Carlos Munoz Signature-Plus +2 Ronden
DNF Gianmarco Raimondo Prema Powerteam +33 Ronden


Stand

Pos. Rijder Team Punten
1 Roberto Merhi Prema Powerteam 200
2 Marco Wittmann Signature-Plus 170
3 Nigel Melker Mücke Motorsport 150
4 Daniel Juncadella Prema Powerteam 142
5 Laurens Vanthoor Signature-Plus 114
6 Felix Rosenqvist Mücke Motorsport 108
7 Daniel Abt Signature-Plus 84
8 Jimmy Eriksson Motopark Academy 65
9 Carlos Munoz Signature-Plus 64
10 Kimiya Sato Motopark Academy 46
11 Gianmarco Raimondo Prema Powerteam 33
12 Kuba Giermaziak STAR Racing Team 29

Nasrallah spreekt zich uit tegen Hariri-tribunaal

Hezbollah-leider Sheik Hassan Nasrallah heeft gezworen dat de vier leden van zijn organisatie die door het Hariri-tribunaal in Leidschendam zijn aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri niet zullen worden uitgeleverd. "Nog in geen driehonderd jaar", zo sprak Nasrallah zaterdag.

Het onderzoek naar de moord, dat zes jaar in beslag nam, werd door Nasrallah afgedaan als een complot van de Verenigde Staten en Israël, een daad van 'agressie tegen ons en onze heilige strijders'.

Druzenleider Walid Jumblatt waarschuwde vrijdag dat in Libanon een burgeroorlog dreigt nu het Hariri-tribunaal Hezbollah-leden heeft aangeklaagd. Libanon is meer gebaat bij stabiliteit dan bij gerechtigheid, betoogde Jumblatt.

Hezbollah heeft met steun van Jumblatts blok een meerderheid in het parlement en is erin geslaagd de regering van Hariri's zoon Saad ten val te brengen omdat deze weigerde het onderzoek van het tribunaal te veroordelen. In januari werd de door Hezbollah naar voren geschoven Najib Mikati premier.

Mikati deed de vage mededeling dat zijn regering internationale resoluties zal respecteren zolang ze de binnenlandse vrede niet in gevaar brengen. Het parlement zal zeker alles in het werk stellen om het Hariri-tribunaal te frustreren in zijn streven de schuldigen aan de moord ter verantwoording te roepen.

Rafik Hariri kwam op 14 februari 2005 om het leven bij een aanslag met een autobom in Beiroet. Bij de aanslag vonden naast Hariri nog 22 mensen de dood. De verdenking viel meteen op Syrië, omdat Hariri de Syrische rol in zijn land wilde verminderen. Syrië ontkende, maar uiteindelijk leidden massale demonstraties ertoe dat Syrië zijn leger na 29 jaar uit Libanon terugtrok.

Een van de verdachten is Mustafa Badreddine, die beschouwd wordt als de plaatsvervangende militaire commandant van Hezbollah. Hij is de zwager van wijlen commandant Imad Mughniyeh en wordt ook verdacht van betrokkenheid bij bomaanslagen in 1983 op de Amerikaanse en Franse ambassades in Koeweit, waarbij vijf mensen omkwamen.


Nasrallah spreekt zich uit tegen Hariri-tribunaal (Foto: Novum)

DVD: Alamar

In Alamar neemt regisseur Pedro González-Rubio ons mee naar de Mexicaans-Caraïbische kust waar het koraalrif genaamd Banco Chinchorro zich bevindt. Hier volgen we Jorge (gespeeld door Jorge Machado), zijn vijf-jarige zoontje Natan (Natan Machado Palombini) en de oude Matraca (Néstor Marín) die waarschijnlijk de vader van Jorge is. De acteurs spelen in principe zichzelf, maar de gebeurtenissen zijn bedacht door González-Rubio, waardoor de film de grens tussen film en documentaire bewandelt. Natan's Italiaanse moeder is gescheiden van Jorge en na deze korte vakantie met zijn vader zal Natan met zijn moeder teruggaan naar Rome. Vanaf het begin van de film is al duidelijk dat Natan en Jorge maar weinig tijd samen zullen hebben en in de film wordt dan ook sterk de nadruk gelegd op de band tussen vader en zoon.

Protest tegen bestuurslid Martijn in Hengelo

Enkele tientallen mensen hebben zich zondagmiddag in Hengelo verzameld voor een protestmars tegen een bestuurslid van de pedofielenvereniging Martijn die in de stad woont. Dat meldde een woordvoerster van de gemeente. De tocht is om circa 13.00 uur begonnen.

De demonstratie gaat langs het huis van de man. Daar mogen de betogers kort stoppen om flyers uit te delen. Het is de bedoeling dat de mars om 14.00 uur is afgelopen.

Man nog vast voor vermist meisje

De 32-jarige man bij wie de politie vrijdagavond de vermiste 17-jarige Melanie van den Herik terugvond zit nog altijd vast. Hij is verhoord, maar de politie geeft nog geen informatie over wat zijn relatie met het meisje is.

De man uit de gemeente Noordoostpolder wordt zondag opnieuw verhoord, maar een politiewoordvoerder verwacht pas maandag met meer informatie naar buiten te komen. De man werd vrijdag aangehouden voor het onttrekken van het meisje uit Hardinxveld-Giessendam aan het ouderlijk gezag.

Het zwakbegaafde meisje was zoek sinds ze donderdag vertrok bij haar stageplek. De politie liet een Amber Alert uitgaan, waarbij honderdduizenden mensen een sms krijgen en er oproepen verschijnen bij media en op lichtkranten. Het was de tweede keer dat in Nederland een Amber Alert werd verstuurd.

Het Amber Alert zou in dit geval niet hebben bijgedragen aan het vinden van het meisje. Dat ze vrijdag in goede gezondheid werd gevonden, zou komen door politieonderzoek.

Langdurige storing op spoor Dordrecht

Door een stroomstoring op het treinennet rijden er sinds zaterdagavond geen treinen tussen Rotterdam, Dordrecht en Lage Zwaluwe. Omdat de oorzaak van de storing niet bekend is, weet een woordvoerder van ProRail ook niet hoe lang de storing nog gaat duren.

Het treinverkeer ligt sinds zaterdag 19.00 uur plat. "Een complexe storing als deze komt gelukkig niet vaak voor, maar het is wel heel vervelend", zegt de woordvoerder. Reizigers wordt geadviseerd via andere stations te reizen. Degenen die van Breda naar Rotterdam gaan, kunnen zonder toeslag te betalen met de Fyra reizen.

West Ham daagt Spurs en Sunday Times

West Ham United wil juridische stappen ondernemen tegen Tottenham Hotspur en de Sunday Times. De Spurs en de Engelse krant beweren dat West Ham United smeergeld betaalde om het Olympisch stadion over te kunnen nemen na de Spelen van volgend jaar in Londen.

The Hammers kregen het stadion in februari toegewezen. Tottenham Hotspur, dat zijn zinnen ook op het nieuwe onderkomen had gezet, greep daardoor mis. West Ham zou volgens de Sunday Times echter twintigduizend pond hebben betaald aan het Olympisch Park-comité om de toewijzing in zijn voordeel uit te laten vallen.

"De suggestie van 'geheim geld' in de Sunday Times ontkennen wij nadrukkelijk", luidt de verklaring van West Ham United op de eigen website. "Daarom ondernemen wij juridische stappen tegen zowel de Sunday Times als Tottenham Hotspur."

[Moto2] Marquez wint spannende race

Marc Marquez heeft de Moto2 race tijdens de Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. In een spannende race op het circuit van Mugello bleef de Spanjaard Stefan Bradl en Bradley Smith voor.

In het begin van de wedstrijd ontstond er een kopgroep van vier rijders met Marquez, Alex de Angelis, Bradl en Smith. De vier bleven lang in elkaars spoor en zagen halverwege Andrea Iannone aansluiten.

Het bleef stuivertje wisselen vooraan tussen de vijf rijders, al moesten Iannone en De Angelis drie ronden van het einde een gaatje laten naar Smith, Bradl en leider Marquez. Vooral Marquez en Smith gingen het gevecht met elkaar aan en wisselden enkele keren van positie. Ook Bradl liet zich niet ongemoeid en pakte in de slotronde de tweede plek af van Smith en ging op weg naar Marquez.

Het gat bleek echter te groot, waardoor Marquez de leuke race op zijn naam wist te schrijven. Bradl zijn voorsprong in het wereldkampioenschap blijft echter groot. De Duitser heeft 147 punten en dat zijn er 52 meer dan Marquez. Smith klom op naar de derde plaats met 79 punten.

[Tour] DerMeisters Tour-feitje van de dag

Tijdens de Tour de France zal DerMeister, Eindredacteur van FOK!sport, elke dag een feitje naar buiten brengen over de etappe die verreden zal worden of over een andere gebeurtenis uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk.

Vandaag staat tijdens de tweede etappe van de Tour de France de ploegentijdrit rondom Les Essarts op het programma. Twee Nederlandse ploegen, Rabobank en Vacansoleil-DTM, zullen in actie komen tijdens deze etappe. Nederlandse ploegen behoren de laatste jaren niet meer tot de favorieten om mee te doen om de bovenste plaatsen tijdens een ploegentijdrit. Toch was dit een aantal jaren terug anders.

Peter Post kan met gerust hart in één adem genoemd worden met het begrip 'ploegentijdrit'. Een door Post geleid team wist maar liefst twaalf keer een zege te boeken op deze discipline. Negen keer won hij met zijn legendarische Raleigh-team, drie keer met Panasonic.

De laatste zege van Post en Nederland werd op 8 juli 1992 behaald. Panasonic reed dat jaar de Tour de France met een Nederlandse licentie, maar de ploeg had in de naam van Eddy Bouwmans slechts één Nederlander in de Ronde. Het team bestond verder uit Maurizio Fondriest, Vjatsjeslav Ekimov, Olaf Ludwig, Wilfried Nelissen, Guy Nulens, Marc Sergeant, Eric van Lancker en Dimitri Zhdanov. Theo de Rooij en Walter Planckaert fungeerden destijds als ploegleider, met Post op de achtergrond als de grote baas van de ploeg.

De 63 kilometer lange tijdrit, die werd verreden rond Libourne, werd door het Panasonic-team afgelegd in een snelle tijd van 1.13,15. Daarmee was de ploeg van Post zeven seconden sneller dan de Carrera-ploeg, met Tour-winnaar Stephen Roche en Claudio Chiappucci. Team Gatorade, met Gianni Bugno in de gelederen, gaf 21 tellen toe op het Panasonic-team. Jan Raas voorspelde in de ochtend voor de etappe dat "die van Post" de etappe wel eens zou kunnen gaan winnen. "Ze hebben gewoon de beste renners voor dit soort werk. Ludwig, Ekimov, Zhdanov, dat lijkt me een duidelijke zaak", aldus Raas.

'Rebellenleger kan naar Tripoli oprukken'

Het rebellenleger dat in Libië tegen het bewind van Moammar Gadhafi strijdt, zegt klaar te zijn om naar de hoofdstad Tripoli op te rukken. Dat heeft een woordvoerder zondag verklaard.

Volgens de woordvoerder maken de rebellen zich klaar om binnen 48 uur een offensief in te zetten vanuit de bergregio Nafusa, ten zuidwesten van Tripoli. De strijders moesten zich vorige week nog terugtrekken bij Bir al-Ghanam, op zo'n 80 kilometer van Tripoli.

[Tour] Contador heeft tijd nodig

Alberto Contador was gisteren in de eerste etappe van de Tour de France op acht kilometer van de finish betrokken bij een massale valpartij. Hierdoor liep de Spanjaard tijdschade op.

"In het hedendaagse wielrennen worden wedstrijden gewonnen en verloren op seconden en daarom gaat het wel even duren voordat ik de achterstand van 1.14 op de andere favorieten heb goedgemaakt," was de nuchtere conclusie van de renner van Saxo Bank.

Bjarne Riis, zijn ploegleider, raakt niet in paniek. "Dit is één van die ongelukkige incidenten. Maar de Tour is net begonnen en gelukkig is er dus nog een lange weg te gaan naar Parijs."

Vandalen keren terug voor foto's omgegooide auto

Na het op zijn kant zetten van een geparkeerde auto in Eindhoven konden drie vandalen zaterdagnacht zonder problemen weglopen. Toen ze terugkwamen om foto's van hun prestatie te maken, vertrouwden ze echter te veel op hun geluk. De mannen uit Haarlem werden aangehouden door de politie, die intussen ter plaatse was.

Rond 02.00 uur gooiden ze volgens de politie een fiets tegen een ruit van een kantoor aan de Kruisstraat. Daarna zouden de 19-jarige en twee 25-jarigen een auto op de Pastoor Petersstraat op zijn kant hebben gezet. Een getuige belde de politie en gaf hun signalement door.

Toen de politie ter plaatse kwam, waren de daders gevlogen. Al snel kwamen echter drie mannen aanlopen om foto's van de wagen te maken. Ze voldeden aan het signalement, waarop ze werden aangehouden.

Politiemensen gedood in Anbar

Als politieagenten vermomde aanvallers hebben zondag in het Iraakse Anbar vijf politiemensen ontvoerd en vermoord. Anbar, ten westen van de hoofdstad Bagdad, was vroeger een opstandelingenbolwerk.

De vijf politiemensen werden overmeesterd bij een controlepost op de snelweg die Irak verbindt met Syrië en Jordanië. De daders waren niet alleen vermomd als agenten, maar reden ook in een gestolen politieauto.

De in meerderheid door soennieten bewoonde provincie Anbar was ooit het bolwerk van de Iraakse opstandelingen.

Heemskerker wint half miljoen

De Heemskerkse student Richard de Bree heeft gisteren goede zaken gedaan bij het programma Lotto Weekend Miljonairs op SBS6. Hij nam daar een half miljoen euro mee naar huis. Het gebeurde slechts twee keer eerder dat iemand zo dichtbij dit bedrag kwam.

Richard had nog een kans om een miljoen euro te winnen, hij durfde echter de gok niet te nemen. Van het geld wil de slimme jongen een appartement en een Ford Mustang kopen.

Olie in rivier Yellowstone gelekt

Uit een oliepijpleiding die onder de rivier de Yellowstone in de Amerikaanse staat Montana loopt is olie in het rivierwater gelekt. De olie stroomde zaterdag naar buiten door een breuk in de leiding, eigendom van oliegigant ExxonMobil.

Experts schatten dat een hoeveelheid gelijk aan tussen de 750 en duizend vaten olie in het rivierwater terecht is gekomen. Bewoners in een gebied van ruim 30 kilometer langs de rivier werden voor enige tijd geëvacueerd. De olievlek drijft nu langzaam stroomafwaarts richting de rivier de Missouri in North Dakota. Ondertussen wordt alles in het werk gesteld om de olie in te dammen en op te ruimen.


Olie in rivier Yellowstone gelekt (Foto: Novum)

Elf doden door tropische storm in Mexico

De tropische storm Arlene heeft in Mexico aan zeker elf mensen het leven gekost. Arlene is de eerste tropische storm van het seizoen in het Atlantische Oceaangebied. Zij sloeg vrijdag en zaterdag toe in de deelstaten aan de Mexicaanse kust.

Arlene veroorzaakte vooral veel wateroverlast. Rivieren traden buiten hun oevers en er deden zich aardverschuivingen voor. Er vielen doden door verdrinking; andere slachtoffers raakten in hun huizen bedolven onder verstikkende modderstromen.

Robinho: "Spijt van vertrek bij Real"

De Braziliaan Robinho vertrok in 2008 van Real Madrid naar Manchester City. De manier waarop de aanvaller vertrok, doet hem nog altijd pijn.

Robinho geeft in een gesprek met Folha aan zich nooit echt gewaardeerd te hebben gevoeld bij De Koninklijke. Vooral toen Cristiano Ronaldo voor een recordbedrag overkwam van Manchester United, wist Robinho dat hij eieren voor zijn geld moest kiezen. Toch heeft hij nog altijd spijt van de manier waarop hij Real verving voor City.

"Ik heb in heel mijn loopbaan van twee dingen spijt. Als eerste mijn vertrek bij Santos en ten tweede mijn vertrek bij Real. Ik heb er geen spijt van dát ik wegging, maar de manier waarop alles ging. Maar het is nu allemaal gebeurd. In alles doe je ervaring op, ook in dit soort dingen."

Robinho reageert ook op Neymar, het grote talent van Brazilië. "Ik ben nu 27 jaar en Neymar negentien. Ik probeer hem advies te geven, zowel op als naast het veld. Europees voetbal is anders en veel sterker dan Braziliaans voetbal. Hij heeft niet heel veel tips nodig. Hij is geboren om te voetballen."

[125cc] Terol snoept Zarco zege af

Nicolas Terol heeft de 125cc race gewonnen bij de grand prix van Italië op het circuit van Mugello. Hij ging op het laatste rechtste stuk Johann Zarco voorbij en boekte daarmee zijn vijfde zege van het seizoen. De zege van Terol is knap te noemen, aangezien hij vorige week een handblessure opliep, waaraan hij deze week is aan geopereerd.

Terol nam vanaf de start de leiding, maar zag Zarco hem halverwege de race passeren. De Spanjaard bleef vervolgens tot aan het laatste rechte in het wiel van de Fransman wachten om hem alsnog voorbij te gaan. Jasper Iwema bleef in een race met veel crashes wel overeind en werd knap veertiende.

In de stand om het WK staat Terol nog altijd eerste met 153 punten. Hij heeft 39 punten voorsprong op Zarco, die op zijn beurt weer acht punten voorstaat op de Spanjaard Maverick Viñales.

Vijf Filmtips voor de maand Juli

Standaard gaat er in juli een groot aantal blockbusters in première en ook in 2011 is dat niet anders. Onder andere Cars 2, Bridesmaids, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, The Beaver, The Zookeeper en Captain America: The First Avenger zijn in de maand juli in vele bioscopen in Nederland te bewonderen.

Aangezien de blockbusters vanuit de media al genoeg gepromoot worden, biedt deze special een vijftal previews van films aan die wellicht wat minder aandacht zullen krijgen. Of deze films daadwerkelijk pareltjes zijn is afwachten, maar ze verdienen op zijn minst een kans. Een Japanse animatiefilm afkomstig van de legendarische Japanse studio Ghibli, een sociaal drama van een Belgisch koningskoppel, een alien-invasie film die zich afspeelt in Londen, een zwarte komedie met een sterrencast en een oorlogsdrama van een Oscarwinnaar passeren allen de revue in deze vooruitblik voor de maand juli.

Zwemmer Phelps overtuigend bij Canada Cup

Bij de strijd om de Canada Cup heeft zwemmer Michael Phelps op overtuigende wijze de 200 meter vrije slag gewonnen. Phelps zegevierde in een tijd van 1.47,46 en bleef daarmee zijn Amerikaanse landgenoot Matthew Patton (1.49,87) ruim voor.

De Canadees Scott Dickens was in 1.01,73 de snelste op de 100 meter schoolslag. Katerina Savard, ook uit Canada, won bij de vrouwen de 50 meter vlinderslag. Savard tikte aan in een tijd van 26,49.

Voorpost wil conferentie Hizb-ut-Tahrir verstoren

De extreemrechtse actiegroep Voorpost is van plan zondag een conferentie van de radicale islamitische groepering Hizb-ut-Tahrir in Amsterdam te verstoren. "Het is onverantwoord dat onze regering toestaat dat deze mensen hier bijelkaar komen", zegt een woordvoerder zondag.

Om 11.30 uur, een halfuur voor aanvang van het congres, zouden ongeveer twintig actievoerders 'toeslaan' bij het Rhone Congres & Party Centre aan de Rhoneweg. Wat er precies gaat gebeuren, wil de woordvoerder niet zeggen omdat de politie daar dan op in zou kunnen spelen.

"We willen in ieder geval een tegengeluid laten horen. We zullen het congres de hele dag dwarsbomen."

Hizb-ut-Tahrir streeft naar een wereldkalifaat op basis van streng-islamitische wetgeving. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei dinsdag dat hij geen mogelijkheid ziet het congres te verbieden. De openbare orde komt niet in gevaar en er zijn geen strafbare feiten gepleegd.

Voor de groepering geldt de vrijheid van vergadering. Wel houdt de gemeente Amsterdam het congres 'nauwlettend' in de gaten. De autoriteiten zouden 'nadrukkelijk' aanwezig zijn om te bekijken of de deelnemers zich aan de wet houden.

'Verdere subsidiëring woningmarkt'

De verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent zorgt per saldo voor een nog verdere subsidiëring van de woningmarkt. Hiervoor waarschuwt de Tilburgse hoogleraar economie Lans Bovenberg zondag in een woningmarktanalyse in de Volkskrant.

Door het sterk verlagen van de overdrachtsbelasting wordt ook het aanpassen van bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek nog moeilijker. Bovenberg: "Hét probleem van de woningmarkt is de enorme overheidssubsidiëring. Daar komt nu nog eens 1,2 miljard euro bij. De overdrachtsbelasting was altijd het wisselgeld waarmee de regering bij een integrale hervorming van de woningmarkt politiek gevoelige maatregelen als het geleidelijk afschaffen van de hypotheekrenteaftrek kon terugbetalen. Nu is dat wisselgeld op."

Bezitsbelasting
De Amsterdamse hoogleraar woningmarkt Johan Conijn beweert echter wat anders. Hij heeft goede hoop dat de verlaging volgend jaar binnen het budget van de woningmarkt gefinancierd kan worden: "Zo zou er een bezitsbelasting kunnen komen. Dat is iets dat je niet onder grote tijdsdruk invoert, maar het kabinet heeft er nu een jaar de tijd voor."

Conijn bevestigde daarnaast het vermoeden van politiek verslaggever Frits Wester dat de lagere overdrachtsbelasting permanent is, en niet voor slechts één jaar. Hij kan zich niet voorstellen dat het kabinet de overdrachtsbelasting volgend jaar weer verhoogt: "Politici kunnen nu natuurlijk niet zeggen dat dit permanent is, maar het zou dramatisch zijn als ze de belasting volgens jaar weer verhogen. Politiek is dat amper te verkopen."

Starters-alternatief benadeelde rijken
De Volkskrant-woningmarktanalyse legt ook uit waarom het kabinet niet alleen de overdrachtsbelasting voor starters heeft aangepakt. "Te ingewikkeld. Wat doe je bijvoorbeeld met mensen die gescheiden zijn en met een nieuwe partner een huis kopen?", zei VVD-premier Mark Rutte.

Een andere, goedkopere, optie om de eerste 100.000 euro vrij te stellen, werd afgeschoten omdat het kabinet vindt dat dat rijken relatief benadeelt.

'Ondanks bezuinigingen liever Rutte dan Balkenende'

De bezuinigingen die het kabinet heeft aangekondigd lijken de populariteit van premier Mark Rutte (VVD) weinig kwaad te doen. Nog altijd vindt 54 procent van de bevolking dat Rutte het beter doet dan zijn voorganger Jan Peter Balkenende (CDA), blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Als rapportcijfer krijgt Rutte een 6,3.

Een kwart vindt dat Rutte het net zo goed doet als Balkenende en 17 procent meent dat Rutte slechter presteert. Ook de CDA-kiezers verkiezen Rutte boven de premier die hun partij aanleverde. Van hen vindt slechts 10 procent dat Rutte het slechter doet. Ruim een kwart vindt dat Rutte het beter doet en volgens 56 procent zijn beiden even goed.

Onder alle ondervraagden scoort het kabinet slechter, maar het kan op aardig wat steun rekenen. Vier van de tien ondervraagden vinden dat dit kabinet het beter doet. Volgens 18 procent is er geen verschil en 38 procent vindt dit kabinet slechter.

Als gevraagd wordt wie het afgelopen jaar de beste oppositieleider was, wordt SP-leider Emile Roemer door een op de drie ondervraagden genoemd. Na hem volgt D66-leider Alexander Pechtold met 28 procent. GroenLinks-leider Jolande Sap neemt met 7 procent de derde plaats in. PvdA-leider Job Cohen wordt samen met Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) het minst genoemd.

In de zetelpeiling stijgen VVD, CDA en SGP ieder een zetel ten opzichte van vorige week. De PVV, PvdA en GroenLinks leveren een zetel in. De coalitie met gedoogsteun van de PVV komt hierdoor uit op 72 zetels.

'Prijs huis hoger door lagere belasting'

Sommige makelaars melden tegenover Het Parool dat huizenverkopers hun vraagprijs snel naar boven aanpassen als gevolg van de maatregel die het kabinet vrijdag nam om de overdrachtsbelasting, ook wel de verhuisboete genoemd, te verlagen van 6 naar 2 procent.

Volgens Hadassa Pappie van makelaarskantoor Pappie & Van der Zee krijgen zij en andere makelaars veel telefoontjes van huizenverkopers sinds de maatregel genomen is. Veel van hen zijn van plan om de lagere belasting in hun eigen zak te steken. "Met de nieuwe overdrachtsbelasting, kunnen we best wat meer vragen, dát is wat wij horen", onthult Pappie.

Klanten hebben soms met veel pijn en moeite een paar duizend euro van de prijs afgedaan om tot een deal te komen, maar willen daar volgens de Amsterdamse makelaar het liefst op terugkomen omdat de situatie nu veranderd is.

Mogelijk omkoopschandaal in Turkse voetbalcompetitie

De Turkse politie is een mogelijk omkoopschandaal in de Turkse voetbalcompetitie op het spoor. In totaal zijn dertig mensen opgepakt, waaronder de president van landskampioen Fenerbahçe, Aziz Yıldırım. Zijn huis is vanochtend doorzocht door de politie van Istanbul.

De Turkse staatstelevisie meldt dat er op twaalf plaatsen in het land invallen zijn gedaan om bewijzen te vinden voor de mogelijke fraude. In de Süper Lig zouden wedstrijden gemanipuleerd zijn. Onder de opgepakte mensen zouden zich ook Trabzonspor-vicepresident Nevzat Sakar, Fenerbahçe-vicepresident Şekip Mosturoğlu en de voetballers Sekan Calik, Serdar en Ümit Karan Kulbilge bevinden.

'Namen 'positieve' Mexicanen bekend'

Volgens The Récord zijn de namen van de vier andere Mexicanen, die ook betrapt zijn op het gebruik van clenbuterol, bekendgemaakt.

Volgens het medium zou het gaan om Gerardo Torrado, Ángel Reyna, Ricardo Osorio en Jonathan Orozco. De Mexicaanse voetbalbond wil dit echter nog niet bevestigen. De krant meldt echter dat het een verklaring heeft onderschept van de UCLA, die meldt dat alle vier de spelers positief zijn getest op het middel. In de verklaring stond het volgende:

"Van alle spelers in bloedgroep A zijn er bij negen personen sporen van het verboden middel clenbuterol ontdekt. Daarvan hadden er vijf een positief, belastend resultaat. Vier andere spelers werden negatief getest op de aanwezigheid van de stof." Eerder werden er al vijf spelers positief getest op het gebruik van het verboden middel. Onder de 'daders' viel ook PSV'er Francisco Rodriguez.

De spelers in kwestie gaven aan niets te weten van het gebruik van het verboden middel, dat zich onder andere in sommigen soorten vlees bevindt. Clenbuterol vergroot de spiermassa. Mexico speelt aankomende dinsdag voor de Copa America tegen Chili.

Vrouw mogelijk gelijk aan man in leger Australië

Het kabinet van Australië besluit binnen enkele weken of het onderscheid tussen mannen en vrouwen in het leger wordt geschrapt. Als het kabinet hier voor is, kunnen vrouwen vanaf volgend jaar ook worden ingezet bij gevechten aan de frontlinie.

Bij legers in de hele wereld worden vrouwen ingezet, maar zelden of nooit voor directe gevechten met de vijand. De eerste vrouwelijke premier van Australië, Julia Gillard, is een van de voorstanders.

De vraag blijft of de militairen en de publieke opinie er klaar voor zijn om vrouwen aan het front te zien. Een invloedrijke denktank waarschuwt dat dit tot veel doden onder vrouwelijke strijders kan leiden.

Vergeleken met andere landen is Australië vooruitstrevend als het gaat om de gelijke behandeling van mannen en vrouwen in het leger. Vorige maand kondigde de regering aan dat vrouwen in onderzeeërs een stapelbed met mannen mogen delen. Hiervoor moesten ze in een aparte vrouwenkamer slapen.

Vrouwen mogen ook al helikopters en straaljagers besturen. Ze kunnen zich echter niet aansluiten bij de infanterie, commando's of elitetroepen. Ook mogen ze geen tanks besturen. De Verenigde Staten, Engeland, Canada en Nieuw-Zeeland hebben soortgelijke regels.

Zelfs Israël, waar de dienstplicht ook voor vrouwen geldt, laat vrouwen niet aan het front dienen. Het Australische leger bekijkt nu of vrouwen fysiek in staat zijn om door de tests te komen die mannen moeten afleggen. Bij een van die tests moeten de militairen 150 meter afleggen met een zogenaamd gewonde soldaat over de schouder en hun wapens in zijn handen.

Bij een andere test moet de militair met helm en geweer een touw met een lengte van 5 meter twee keer beklimmen zonder de grond te raken. Volgens bestuurder van de Australian Defense Association Neil James blijkt uit buitenlands onderzoek dat maar 3 procent van de vrouwelijke soldaten de tests haalt. Vooral de laatste test breekt hen op, omdat ze niet genoeg kracht in hun bovenlichaam zouden hebben.

De vereniging wees er ook op dat er geen plannen zijn om vrouwen in te zetten bij de beste voetbalelftallen en dat een slagveld een nog moeilijkere omgeving is. Korporaal Stuart Heeney schreef eerder in een krant voor militairen dat de infanterie voor vrouwen verboden gebied moet blijven. "Kerels zullen meer bezig zijn met indruk maken op vrouwen dan met hun werk."

[Tour] De etappe van vandaag

De tweede rit van de Tour de France is een ploegentijdrit van 23 kilometer in en rond Les Essarts. De relatief korte rit zal toch het een en ander aan verschuivingen veroorzaken in het klassement. Saxo Bank zal er alles aan gelegen zijn om wat tijd te pakken op de andere ploegen, om zo het tijdverlies van Alberto Contador van gisteren minder te maken.

Les Essarts
De plaats Les Essarts, onderdeel van La Vendée kent ruim 5.000 inwoners. De stad heeft enkele monumenten binnen de gemeentegrenzen die behouden zijn vanuit een rijke geschiedenis. Zo staat er een twaalfde-eeuwse kasteel met een Saraceense toren en de Sint-Pieterskerk die uit dezelfde tijd stamt. De plaats is tevens het hoofdkwartier van de ProContinentale ploeg Europcar, dat een wildcard kreeg voor deze Tour de France.

Les Estarts had één keer eerder de Tour op bezoek. In 2005 kwam ook de tweede etappe aan in het plaatsje. Toen eindigde het in een massasprint, waarin de Belg Tom Boonen de sterkste was voor Thor Hushovd en Robbie McEwen.

Etappebeschrijving
De ploegentijdrit is met zijn 23 kilometer relatief kort. De verschillen zullen wellicht niet al te groot zijn, maar een mindere ploeg kan toch al snel twee minuten verliezen. De ploegentijdrit in de Giro d'Italia kan wellicht als vergelijkingsmateriaal dienen. De rit over 20 kilometer werd daar gewonnen door HTC-High Road. Net als toen is het parcours vlak te noemen. Er zijn slechts drie echte bochten te vinden in het parcours.

Profiel

Klassement na eerste etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 4:41.31
2 Cadel Evans Aus BMC +0.03
3 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo +0.06
4 José Joaquin Rojas Spa Movistar z.t.
5 Jurgen Van den Broeck Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
6 Geraint Thomas GBr Team Sky z.t.
7 Andreas Klöden Dui RadioShack z.t.
8 Rein Taaramae Est Cofidis z.t.
9 Chris Horner VS RadioShack z.t.
10 Tony Martin Dui HTC-Highroad z.t.
74 Robert Gesink NED Rabobank z.t.
80 Bauke Mollema NED Rabobank +1.20
81 Rob Ruijgh NED Vacansoleil z.t.
101 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +1.55
116 Wout Poels NED Vacansoleil z.t.
123 Lars Boom NED Rabobank z.t.
130 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +2.25
138 Joost Posthuma NED Leopard-Trek z.t.
164 Addy Engels NED Quick-Step +3.05
171 Maarten Tjallingii NED Rabobank +3.28
187 Niki Terpstra NED Quick-Step +6.42
194 Laurens ten Dam NED Rabobank +6.50


FOK!sport favorieten voor de etappe

***** HTC-Highroad
**** Radioshack, Garmin-Cervélo
*** Leopard-Trek, Team Sky
** Rabobank, Saxobank
* Liquigas, Omega Pharma-Lotto

Dode op schip in Botlek

Aan boord van een schip in de Botlek is zondagochtend een man omgekomen. De politie onderzoekt of de man is omgekomen door een bedrijfsongeval. "Maar we weten nog niet veel, het is ook mogelijk dat het slachtoffer onwel is geworden", zegt een politiewoordvoerder.

Een misdrijf wordt ook niet uitgesloten. De melding kwam bij de politie rond 08.45 uur binnen. Het schip lag aan de Professor Gerbrandyweg.

Nalbandian zegt af voor Davis Cup

Davis Nalbandian heeft afgezegd voor de kwartfinales van de Davis Cup tegen Kazachstan. De Argentijnse tennisser heeft een liesblessure. Zijn plek in het Argentijnse team wordt overgenomen door Eduardo Schwank.

"Dit is een grote tegenvaller", aldus captain Modesto Vazquez. "Het was pure luxe om over een ervaren speler als David te kunnen beschikken."

De kwartfinale tussen Argentinië en Kazachstan wordt van donderdag 7 juli tot en met zaterdag 9 juli gespeeld.

[WBD] Djokovic: "Nadal grootste uitdaging"

Novak Djokovic speelt vandaag zijn eerste Wimbledon-finale. De Serviër, die slechts één partij verloor in 2011, moet het opnemen tegen Rafael Nadal, die voor de vijfde keer in de finale staat van het prestigieuze grandslamtoernooi. Djokovic zegt echter niet nerveus te zijn.

"Ik kijk er juist naar uit!, zei Djokovic op de persconferentie. "Natuurlijk is het spannend. Maar sport draait om uitdagingen en er is op dit moment geen grotere uitdaging dan het in de finale van Wimbledon opnemen tegen Nadal. Dat is iets waar ik altijd van gedroomd heb."

De wedstrijd is tevens de strijd tussen de oude en nieuwe nummer één van de wereld. Djokovic neemt maandag de nummer één positie van Nadal, die 56 weken op rij eerste stond.

Roda JC heeft oude bekende Ramzi op proef

Een oude bekende speelde gistermiddag mee met Roda JC en deed dat niet geheel onverdienstelijk. Adil Ramzi was weer op de Nederlandse velden te zien. De Marokkaanse aanvaller is op proef bij Roda JC en speelde mee in de wedstrijd tegen KVC Oranje. In de eerste oefenwedstrijd van Ramzi bij de Limburgers wist hij direct te scoren.

Roda JC won het oefenduel met KVC Oranje met 7-0 mede door één treffer van stagiar, die in het seizoen 2006/2007 ook al uitkwam voor de ploeg uit Kerkrade. Wiljan Pluim was de man van de wedstrijd met drie doelpunten.

De inmiddels 33-jarige Ramzi speelde het afgelopen seizoen voor Al-Wakrah in Qatar. Voordat hij naar Qatar vertrok speelde de aanvaller onder meer voor FC Utrecht, AZ, FC Twente, Córdoba, PSV, Willem II, Udinese en Kawkab Marrakech.

[Tour] Gilbert: "Normaal gesproken win ik dinsdag ook"

Philippe Gilbert liet gisteren eens te meer merken dat hij op dit moment niet te kloppen is op korte en steile klimmetjes. Hij won de eerste etappe en pakte de gele trui. Voor zover het nodig was kreeg zijn zelfvertrouwen nog een boost.

"Als ik eerlijk ben: ik wist al voor de start dat ik zou winnen," zei Gilbert tegen Sporza "Ik zei tegen Vanendert: met zulke benen kunnen ze mij hier niet verslaan."

De Belg hoopt dat hij vandaag in de ploegentijdrit het geel kan behouden, maar hij weet dat het lastig zal gaan worden. "We gaan ervoor vechten. We moeten erin geloven. Maar als ik het geel verlies, is dat niet zo erg. Dinsdag krijg ik een nieuwe kans. Zonder ongelukken moet ik op de Mûr de Bretagne opnieuw winnen."

Ondanks zijn winst weet Gilbert nog niet of hij zich zal gaan mengen in de strijd voor de groene trui. "Ik heb vandaag gemerkt dat het beter is dat ik me niet meng in die supersprints. Ik blijf me focussen op ritzeges. We zien dan wel hoe ver ik kom."

Meeste Nederlanders voor bezuinigingen op cultuur

Zes op de tien Nederlanders staat achter de bezuinigingen die het kabinet voor de cultuursector heeft aangekondigd. Evenveel Nederlanders vinden dat de overheid hier in het verleden te veel geld aan heeft uitgegeven. Slechts 36 procent hoopt dat een volgende regering de bezuinigingen terugdraait, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

De verschillen tussen de aanhangers van de verschillende partijen zijn echter groot. Zo is driekwart van de GroenLinks-kiezers tegen de bezuinigingen. De meeste voorstanders zijn bij de PVV te vinden, waar 86 procent de bezuinigingen steunt. Het verschil met de VVD en het CDA is klein. Bij de VVD is 83 procent voor en bij het CDA 79 procent.

Uit de peiling komt verder naar voren dat bijna driekwart (73 procent) van de D66-kiezers het afgelopen jaar naar een museum is geweest en ruim een kwart van de PVV-aanhangers. Van de hele bevolking is 48 procent naar een museum gegaan. Een opera werd door slechts 8 procent bezocht.

Van degenen die het afgelopen jaar een museum hebben bezocht is nog altijd 47 procent voor de bezuinigingen. Degenen die 'exclusievere' kunstactiviteiten hebben bezocht, zijn vaker tegen de bezuinigingen. Zo is slechts 35 procent van de operabezoekers voor. Dat is logisch, omdat het waarschijnlijk is dat deze kunstuitingen zwaarder onder de bezuinigingen lijden.

Amerikaanse kapitein Gazavloot aangehouden

De Griekse politie heeft de kapitein aangehouden van een Amerikaans schip dat deel uitmaakt van de vloot die hulpgoederen naar de Gazastrook wil brengen. Dat heeft een functionaris van de kustwacht in het Zuid-Europese land zaterdag bevestigd tegenover de Amerikaanse zender CNN.

De kustwacht hield het schip vrijdag tegen toen het ondanks een verbod wilde uitvaren. De kapitein moest zich zaterdag op het bureau melden, waar hij werd aangehouden. Hij zit nog zeker tot dinsdag vast.

Volgens de Griekse autoriteiten heeft de kapitein het scheepvaartverkeer gehinderd door zonder toestemming uit te varen. De organisatoren achter de Gazavloot stellen dat Griekenland een voorbeeld heeft willen stellen zodat andere schepen wel in de haven blijven.

De Gazavloot is erg omstreden. Israël gelooft niet in het humanitaire karakter ervan en heeft aangekondigd de schepen te zullen onderscheppen. Dat deed het vorig jaar ook al. Toen vielen er negen doden.

Amerikaanse kapitein Gazavloot aangehouden
Amerikaanse kapitein Gazavloot aangehouden (Foto: ANP)

Avondetappe verslaat Tour du Jour

NOS Studio Sportzomer De Avondetappe heeft het zaterdagavond qua kijkcijfers gewonnen van Tour du Jour op RTL7. Het tv-programma op de NOS over de Ronde van Frankrijk trok 846.000 kijkers.

De concurrent op de commerciële zender kwam niet verder dan 276.000 belangstellenden. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO) die zondag zijn gepubliceerd.

Avondetappe verslaat Tour du Jour
Avondetappe verslaat Tour du Jour (Foto: ANP)

Handbaldames treffen Rusland op WK

De Nederlandse handbaldames hebben het niet getroffen bij de loting voor het twintigste wereldkampioenschap handbal later dit jaar in Brazilië. De vouwen zijn ingedeeld bij Rusland, dat van de laatste vijf edities er vier wist te winnen.

Daarnaast moeten de dames het opnemen tegen Zuid-Korea, dat in 2004 olympisch Zilver pakte en vier jaar later derde werd. Verder zit Oranje nog in de poule met Kazachstan, Spanje en Australië.

Meulens afgetest bij De Graafschap

Rihairo Meulens is er niet in geslaagd om een contract in de wacht te slepen bij De Graafschap. Trainer Andries Ulderink heeft hem dit laten weten na de oefenwedstrijd tegen amateurclub Sprinkhanen. Omroep Gelderland kwam zaterdag met dit nieuws naar buiten.

De 23-jarige aanvaller kreeg enkele dagen de kans om zich te bewijzen in Doetinchem. De technische staf was echter niet overtuigd van de kwaliteiten van Meulens, die het afgelopen seizoen bij Roda JC speelde.

De Graafschap, dat zaterdag met 0-5 won van De Sprinkhanen, heeft nog wel Roy Meeus op proef. De Belg zal later in de voorbereidingsfase te horen krijgen of hij een contract krijgt bij de club uit de Eredivisie.

Hockeydames toch tegen Argentinië in finale CT

De Nederlandse hockeyvrouwen zullen het in de finale van de Champions Trophy toch op moeten nemen tegen Argentinië. Aanvankelijk moeten de huidige olympische kampioenen het opnemen tegen Zuid-Korea, maar de Zuid-Amerikaansen tekenden met succes protest aan.

De Zuid-Koreaansen verloren zaterdag met 2-0 van Oranje en bleek daardoor een beter doelsaldo te hebben dan de wereldkampioenen. Echter stond er in het reglement dat bij een gelijke stand in de winnaarspoule ook de resultaten uit de voorronde meegenomen dienen te worden.

Op basis daarvan bleken de Argentijnsen de beste papieren te hebben en werden uiteindelijk door de beroepscommissie van de FIH in het gelijk gesteld.

Epic XP-weekend voor GoW 2

Gears of War 2 heeft dit weekend een episch XP-weekend. Je zal namelijk 21 x meer XP verdienen als je online speelt. Epic Games heeft dit weekend gekozen vanwege de verjaardag van Joe Graf, ontwikkelaar voor Epic Games, en onafhankelijkheids-dag in Amerika morgen de vierde.

De 21 x XP weekend zal tot vijf juli duren. Dus heb je vandaag en morgen niks te doen en mis je nog wat achievements? Veel succes ermee!

Uncharted leek op Bioshock

In een interview met Evan Wells, co-president van Naughty Dog, heeft Wells aangegeven dat Uncharted in het begin van de ontwikkeling overeenkwam met Bioshock. De ontwikkelaar had namelijk een onderwater-faciliteit gemaakt voor een tech-demo om Uncharted goedgekeurd te krijgen.

Daartegenover stond Bioshock dan weer die voordat ze begonnen een concept hadden bedacht dat zich afspeelde op een tropisch eiland. Bioshock en Uncharted komen beide uit 2007, Bioshock was een jaar lang exclusief voor de Xbox 360 en de PC en kwam in 2008 naar de PS3. Dit jaar zal Uncharted 3 uitkomen en volgend jaar Bioshock Infinite, de derde game in de Bioshock-serie.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 20 juni 2011 tot en met 26 juni 2011. Zelda zakt naar de vijfde plaats nadat die vorige week op twee binnenkwam. De 3DS hardware-cijfers dalen weer terug naar oud niveau maar daar zal binnenkort waarschijnlijk verandering in komen met Tales of Abyss 3D die uitkomt.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PS3
Atelier Meruru: The Alchemist of Arland 3 82.585
2 PSP
Steins;Gate 63.558
3 PSP
Gundam: Memories of the Battle 52.067
4 PSP
Little Battler Xperience 38.329
5 3DS
The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D 37.452
6 DS
Prince of Tennis Gyutto! Doki-Doki Survival - Survival Umi to Yama no Love 30.234
7 PS3
Yakuza: Of the End 24.247
8 PS3
Bleach: Soul Ignition 23.516
9 Wii
Wii Sports Resort with Remote Plus 9.874
10 PSP
Gloria Union 8.933
Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.
Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
29.168 -2.573
2 3DS
27.905 -12.744
3 PS3
16.993 +912
4 Wii
9.511 +2.833
5 DSi XL
4.903 -561
6 DSi
4.503 -819
7 Xbox 360
2.152 -723
8 PS2
1.332 -14
9 DSL
134 +25
9 PSPgo
21 -34
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 162.884 29.189
DS 30.234 9.540
3DS 37.452 27.905
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000), DS (DS, DSi, DSi XL) en de 3DS.

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 293.232 47.514
Microsoft - 2.152
Nintendo 77.560 46.956
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.085.975 17.575.763
Wii 315.293 11.594.928
PS3 600.589 6.88.079
DSiXL 250.405 2.197.988
DSi 217.209 5.760.933
DS Lite
18.880 18.092.801
Xbox 360
62.159 1.482.656
PS2
39.758 21.735.850
PSPgo 15.355 175.779
3DS 1.158.102 1.158.102
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  

Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.101.330 17.751.542
DS 64.191 32.637.193
3DS 1.158.102 1.158.102
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de drie handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

Legendarische Wimbledonfinales

Morgen staan Rafael Nadal en Novak Djokovic tegenover elkaar in de finale van Wimbledon. Of het een legendarische finale gaat worden weten we nog niet, maar de kans is groot dat deze twee heren er een mooie strijd van gaan maken. De geschiedenis van Wimbledon bood ons al eerder vele mooie finales. Speciaal daaraan wijdde tong80 in Memory Lane het topic Kennen jullie de mooiste Wimbledon finale ooit nog? Om de lezers van FOK!sport een beetje in de stemming te brengen hebben we een paar juweeltjes voor jullie verzameld.

Klitschko beste zwaargewicht bokser ter wereld

Vladimir Klitschko mag zich de beste bokser van de wereld noemen in het zwaargewicht. De in Duitsland wonende Oekraïner won zaterdagavond in het 'unification' gevecht van de meeste vooraanstaande mondiale bonden op punten van de Brit David Haye.

Klitschko domineerde bijna de gehele partij over twaalf ronden. Hij bracht Haye een paar keer aan het wankelen en kreeg hem met een rechtse directe heel even op de knieën. De jury was dan ook unaniem in zijn beslissing: 117-109 118-108 116-110.

De 35-jarige Klitschko pakte na afloop in het uitverkochte stadion van HSV - 45.000 toeschouwers, onder wie ongeveer 13.000 Britten - zijn vierde kampioensgordel aan. Hij bezat al de wereldtitel van de WBO, IBF en IBO en onttroonde nu de koning van de WBA.

Die leed de tweede nederlaag van zijn profcarrière. Haye kwam 27 keer in de ring. Voor Klitschko staat de teller op 56 zeges in 59 gevechten. De vijftigste knock-out van Dr. Steelhammer liet op zich wachten.

Klitsjko beste zwaargewicht bokser ter wereld
Klitschko beste zwaargewicht bokser ter wereld (Foto: ANP)

'Vita zal marktaandeel Nintendo verkleinen'

Analist Michael Pachter heeft weer een voorspelling voor ons. Volgens hem zal Sony's nieuwe handheld marktaandeel van Nintendo wegsnoepen, maar zal de gehele handheldmarkt beïnvloed worden door smart phones.

Pachter denkt dat de verkopen van de handheld zullen teruglopen door de groeiende verkoop van mobiele telefoons, waar veel mensen tegenwoordig op gamen. Toch is het nog lang niet gedaan met de handheld en ziet hij een gezonde nichemarkt voor de toekomst.
Nintendo moet volgens Pachter het meest inleveren. De PlayStation Vita-prijs van 249 dollar zal er voor zorgen dat de krimpende handheldmarkt verdeeld wordt tussen Sony en Nintendo, waarbij het aandeel van Nintendo verder zal afnemen.

Verder zegt Pachter dat het nog te vroeg is om te voorspellen of de Wii U het voorspelde verlies van Nintendo kan opvangen. "Het aandeel van Nintendo daalde al in waarde door de onzekere handheld-business en twijfel over de geplande launch van de Wii U. Er zijn geen specificaties en prijsindicaties vrijgegeven over het apparaat, al was de hardware indrukwekkend. Het succes is onmogelijk te bepalen zonder te weten hoe het apparaat zich verhoudt tot de concurrentie op het gebied van prijs en prestatie," aldus Pachter.

[Copa] Falcao vreest Argentinië

Met de moeizame 1-0 overwinning op Costa Rica nog maar net op zak, kijkt FC Porto-speler Radamel Falcao alweer uit naar de volgende wedstrijden. Dankzij de winst staan de Colombianen eerste in groep A. Argentinië en Bolivia volgen, hekkensluiter is Costa Rica met 0 punten.

"Starten met een overwinning is een grote stap, want als je verliest of gelijk speelt dan wordt het zeer lastig. Nu is het onze taak om beter te worden", zo vertelde Falcao na afloop van de wedstrijd ten overstaan van Goal.com.

De aanvaller beseft dat er nog een aantal zware wedstrijden aankomen. Vooral de wedstrijd tegen gastland Argentinië zal niet gemakkelijk worden. "We moeten het Argentinië, dat een slapende reus is, respecteren. Het wordt een hele zware wedstrijd." Het duel tegen de verliezend finalist van de afgelopen editie zal plaatsvinden op 7 juli.

Zestigduizend mensen naar Marinedagen

De tweede dag van de Marinedagen hebben zo'n zestigduizend belangstellenden naar Den Helder getrokken. Vrijdag kwamen twintigduizend mensen op het evenement af, dat dit jaar als slogan 'voortvarend naar de toekomst' heeft. Dat meldt een woordvoerder van de marine.

Bezoekers konden demonstraties zien met helikopters en speedboten. Ook konden ze zich vergapen aan de Holland, het nieuwe patrouilleschip van de marine. Zondag is de laatste dag van de Marinedagen.

AZ doet bod op Mexicaanse spits

AZ heeft vandaag een bod gedaan op de Mexicaan Ulises Davila. De 20-jarige talentvolle aanvaller staat in de belangstelling van de Alkmaarders. Davila staat nu nog onder contract bij Chivas Guadalajara. Zijn landgenoten spreken vol lof over hem, zo wordt er gezegd dat hij één van de grootste talenten in Mexico is.

Als er een deal wordt gesloten kan AZ tijdens de start van het nieuwe seizoen niet direct beschikken over de aanvaller. Davila strijdt namelijk begin augustus met het nationale elftal van Mexico om de wereldbeker onder de 19 jaar.

Oud-president Brazilië Franco overleden

Voormalig president van Brazilië Itamar Franco is zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden. Hij overleed in een ziekenhuis in São Paulo aan de gevolgen van een hartaanval. Hij lag al vanaf mei in het ziekenhuis.

Franco werd in 1992 president nadat Fernando Collor de Mello aftrad. Franco was sinds 1989 vice-president. Franco bestreed in de twee jaar dat hij leider was van het Latijns-Amerikaanse land succesvol de inflatie. In 1994 volgde Fernando Henrique Cardoso Franco op.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.