'VS vragen oppositie Libië om Lockerbie-dader'

De Verenigde Staten willen dat de oppositie in Libië Lockerbie-dader Abdel Baset al-Megrahi gevangen neemt en aan de VS overdraagt. Washington heeft daartoe in het geheim afspraken gemaakt. Dit heeft de Britse Mail on Sunday gemeld. De krant baseert zich op ingewijde bronnen in het Amerikaanse Congres.

Volgens de bronnen heeft de Amerikaanse president Barack Obama de strijders van de Libische oppositie laten weten dat zij op duurzame steun van de VS kunnen rekenen als zij Al-Megrahi, die in een buitenwijk van Tripoli woont, in de kraag grijpen en aan de Amerikaanse autoriteiten uitleveren.

Al-Megrahi werd in 2001 tot 27 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de aanslag op een vliegtuig van Pan Am boven het Schotse Lockerbie in 1988. Bij de aanslag vielen 270 meest Amerikaanse doden. Twee jaar geleden liet de Schotse regering hem vrij, omdat hij prostaatkanker had en niet lang meer te leven zou hebben. Al-Megrahi leeft nog altijd.

Eerder dit jaar zei de Libische ex-minister van Justitie Mustafa Abdel-Jalil tegen de krant The Sunday Times dat Al-Megrahi Gadhafi had gechanteerd en zo gedwongen ervoor te zorgen dat hij vrijkwam. Hij zou hebben gedreigd te onthullen welke rol Gadhafi in de aanslag heeft gespeeld, als hij niet vrij zou komen. Volgens Abdel-Jalil heeft Gadhafi persoonlijk opdracht gegeven tot de aanslag.